když už cz dluhopisy nebylo by lepší třeba toto?
https://o.portu.cz/app/investice/wood-realitni-fond
Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
tomashewk1 píše:Ahoj, měl bych dotaz na porovnání dluhopisových fondů (doufám, že je to související k tomuto vláknu). Porovnávám dluhopisové fondy založené na nejlépe CZ dluhopisech. Investiční horizont cca 4 - 5 let. Bohužel moc neumím porovnat dluhopisy na základě některých specifikací, jako ja např. modifikovaná durace.
Tedy konkrétně:
Název fondu: CONSEQ INVEST DLUHOPISOVÝ
ISIN: CZ0008476967
Výnos do splatnosti 7,19 %
Doba do splatnosti 4,4 roky
Mod. durace 1,9 %
vs.
Název fondu: Sporobond
ISIN: CZ0008472263
Průměrný výnos 5,18 %
Průměrná doba do splatnosti 5,53 roky
Modifikovaná durace 4,83 %
Dle těch srozumitelných ukazatelů (výnos a doba do splatnosti) se ten Conseq jeví jako výhodnější (?). Co jsem ale zjistil, tak modifikovaná durace by měla vyjadřovat zhodnocení fondu při poklesu úrokových sazeb. Proto mi, pokud budeme mít další roky úrokové sazby cca 5 -> 3%..., přijde vlastně výhodnější ten Sporobond.
Podobně pak porovnávám CS High yield dluhopisový (ISIN CZ0008472412) a CONSEQ FOND VYSOCE ÚROČENÝCH DLUHOPISŮ (ISIN CZ0008476322).
Moc díky komukoliv za příspěvek!
tomashewk1 píše:Moc díky @saabik za vyčerpávající odpověď. Jsem z těch durací a splatností dost zmatený. Nemám ambici do toho proniknout hlouběji (ne, že bych nad tím nechtěl přemýšlet, spíš, že bych se Tě musel hodně dlouho doptávat, takže bych mrhal Tvým časem).
Lze zjednodušeně říct/indikovat, k těm dvoum fondům, co jsem uváděl výše a na základě jejich ukazatelů, co jsem tam vypisoval, s jak velkou pravděpoodbností (velmi orientačně), bude mít fond JAKÝ výnos p.a. a jak dlouho? Myslel jsem, že ty ukazatele jsou právě pro to, ale to by samozřejmě muselo znamenat, že má fond nakoupeno na x let dopředu, aby mohl něco garantovat...
@kockopes, nemovitosti mám, akcie taky. Chtěl bych právě alokovat nějaká procenta investic do dluhopisů.
-- 11. 1. 2024 16:37 --
@saabik, ještě mám dotaz na porovnání fondů:
CONSEQ FOND VYSOCE ÚROČENÝCH DLUHOPISŮ
ISIN: CZ0008476322
Výnos do splatnosti 11,85 %
Mod. durace 0,7
Doba do splatnosti 4,3
Celková nákladovost 1,11%
Erste High yield dluhopisový
ISIN: CZ0008472412
Průměrný výnos 8,51%
Modifikovaná durace 2,55
Průměrná doba do splatnosti 3 roky
Celková nákladovost 1,55%
Vstupní poplatek do CONSEQ by mi poradce stáhl na nulu. Díky moc!
saabik píše:
-- 11. 1. 2024 20:43 --
Co se týká těch durací a výnosů, a z toho vyplývající možnost odhadnout výsledek, tak to je podobné jako tipovat výsledek ve sportu. Durace mi samozřejmě rámcově ukáže, jak moc se může hýbnout výnos při změně úrokové sazby o procento (Právě o tu duraci). Takže čím vyšší durace, tím případně větší pohyb. Ale právě to ovlivňuje řada dalších skutečností, které nelze předvídat. Například reinvestování velké části portfolia v brzké době, změna strategie portfolia, nákupy či odprodeje, obrátkovost portfolia (na tvém investičním horizontu se v průměru otočí celé portfolio!) a v neposlední řadě - změna tržních očekávání vývoje sazeb. A protože, jak jsem psal, už dluhopisy mají naceněný pohyb sazeb dolů, neplatí, že pohyb dolů o 3 % rovná se při duraci 5 pohyb o 15 %. Takže neodpovím ani s pravděpodobností, ani na jak dlouho. Jen mohu napsat, že bych dával přednost spořce, protože to víc cílí na tvoje očekávání. Přinejhorším bys, doufám, na tom svém horizontu měl řešit, jestli to vyneslo víc než spořák na stejné periodě.
Conseq. Opět má fond velké zastoupení floaterů, 50 % portfolia. To je fakt dost. Proto je i ta durace tak extrémně nízká. Vysoký výnos do splatnosti fondu bude postupně klesat, aniž by se to projevovalo v nějakém vyšším nárůstu ceny. Obecně, floatery se nejčastěji pohybují kolem svého nominálu.
fc70 píše:(Jednotlivé korporátní dluhopisy jsem nikdy neměl, tak hloupý dotaz:) Jako fyzická osoba zaplatíš AÚV v plné výši, úrok bude zdaněný srážkovou daní, a tu už ti nikdy nikdo nevrátí, ne? Nebo to chápu špatně?
(Pravda, jednorázově přijít o nejvýš 0,75 % z nominálu asi není takové neštěstí.)
kockopes píše:když už cz dluhopisy nebylo by lepší třeba toto?
https://o.portu.cz/app/investice/wood-realitni-fond
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků