Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
saabik píše:tomashewk píše:-- 11. 1. 2024 16:37 --
@saabik, ještě mám dotaz na porovnání fondů:
CONSEQ FOND VYSOCE ÚROČENÝCH DLUHOPISŮ
ISIN: CZ0008476322
Výnos do splatnosti 11,85 %
Mod. durace 0,7
Doba do splatnosti 4,3
Celková nákladovost 1,11%
Erste High yield dluhopisový
ISIN: CZ0008472412
Průměrný výnos 8,51%
Modifikovaná durace 2,55
Průměrná doba do splatnosti 3 roky
Celková nákladovost 1,55%
Vstupní poplatek do CONSEQ by mi poradce stáhl na nulu. Díky moc!
Co se týká těch durací a výnosů, a z toho vyplývající možnost odhadnout výsledek, tak to je podobné jako tipovat výsledek ve sportu. Durace mi samozřejmě rámcově ukáže, jak moc se může hýbnout výnos při změně úrokové sazby o procento (Právě o tu duraci). Takže čím vyšší durace, tím případně větší pohyb. Ale právě to ovlivňuje řada dalších skutečností, které nelze předvídat. Například reinvestování velké části portfolia v brzké době, změna strategie portfolia, nákupy či odprodeje, obrátkovost portfolia (na tvém investičním horizontu se v průměru otočí celé portfolio!) a v neposlední řadě - změna tržních očekávání vývoje sazeb. A protože, jak jsem psal, už dluhopisy mají naceněný pohyb sazeb dolů, neplatí, že pohyb dolů o 3 % rovná se při duraci 5 pohyb o 15 %. Takže neodpovím ani s pravděpodobností, ani na jak dlouho. Jen mohu napsat, že bych dával přednost spořce, protože to víc cílí na tvoje očekávání. Přinejhorším bys, doufám, na tom svém horizontu měl řešit, jestli to vyneslo víc než spořák na stejné periodě.
Co se týká těch HY fondů, tak je potřeba brát v potaz, že se pohybujeme na hranici dluhopisů a akcií. Tyto typy dluhopisů se do jisté míry chovají někdy jako akcie. Pokud bych chtěl porovnat tyto konkrétní fondy, tak jen stručně:
Conseq. Celkem velké procento fondu se bude otáčet letos v prosinci (10 % pozice v CZGB 0/24). Omylem jsem v předchozím komentáři napsal, že ten bond končí v květnu (spletl jsem si to s jinou končící emisí), ale na věci to moc nemění. Nevím co tam dělá v takovém typu fondu, ale budiž, statut fondu to nijak nezakazuje. Opět má fond velké zastoupení floaterů, 50 % portfolia. To je fakt dost. Proto je i ta durace tak extrémně nízká. Vysoký výnos do splatnosti fondu bude postupně klesat, aniž by se to projevovalo v nějakém vyšším nárůstu ceny. Obecně, floatery se nejčastěji pohybují kolem svého nominálu.
Spořka. Výrazná koncentrace na eurové bondy, tedy na pohyb eurové křivky, nikoli té české. Mně osobně se eurové a dolarové bondy dnes líbí více než ty české (shledávám je atraktivnějšími z pohledu rizikově-výnosového profilu. Durace v pohodě, výnos do splatnosti taky, je tam určitě i nějaký malý výnos z měnového zajištění.
Závěr: Zase bych dal jednoznačně přednost spořce.
Disclaimer: Nepracuji ve spořce ani v Erste .
DoubleSix píše:J&T banka nabízí dluhopisy Accolade:
https://www.jtbank.cz/files/j3i1q53vfz- ... rospekt_cz
saabik píše:
-- 14. 5. 2024 13:26 --DoubleSix píše:J&T banka nabízí dluhopisy Accolade:
https://www.jtbank.cz/files/j3i1q53vfz- ... rospekt_cz
Prý už jsou rozebrané.
saabik píše:Jako příklad může být aktuální nabídka dluhopisů ČD. Má to investiční rating Baa2, 5Y v CZK, kupon 5Y IRS +170 bps. To se mi třeba líbí moc. Ten se chystám koupit.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků