Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 8. 5. 2024 22:47

Taky mi přišlo mailem, nic proti Accolade nebo Kratinovi nemám, ale k investici do dluhopisu developera a tím spíše, který se specializuje na průmyslové parky a logistická centra, bych byl velmi opatrný.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod tulum 9. 5. 2024 08:19

Na tu bídu co nás brzy čeká mi přijde ten dluhopis zajímavý. Ručení/zajištění celým hodingem není standardem a to je každopádně plus. Výplata kupónu 2x do roka je rovněž výhodou. A zaměření na průmyslové party a logistická centra je z mého pohledu dobrý business plán, který se naplno potvrdit během covid pandemie.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod panPeněženka 9. 5. 2024 08:28

A není lepší jít tedy už do J&T Money nebo Bond? Jasný, výkon nižší, ale riziko také, když to mají takhle moc rozdrobený mezi mnoho dalších dluhopisů...
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod contrarian 9. 5. 2024 13:49

zdravím, rád bych se zeptal zdejších zkušených uživatelů, jaké by doporučili materiály (literatura, weby apod) pro proniknutí do problematiky dluhopisů (klidně i v angličtině). předem moc díky za odpovědi.
contrarian
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 9. 5. 2024 14:39

Jakákoliv kniha od doc. Bohumila Stádníka. Sice se jedná o jednoho z nejzadluženějších lidí v republice (v ČSOB svými rizikovými obchody před 24 roky s kolegou připravili banku o miliardy), ale taky to je jeden z největších machrů na dluhopisy v ČR.
Jestli se dá ještě někde sehnat, tak například jeho kniha Úvod do teorie a praxe dluhopisů. Možná lze někde online...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomashewk1 10. 5. 2024 14:49

saabik píše:
tomashewk píše:-- 11. 1. 2024 16:37 --

@saabik, ještě mám dotaz na porovnání fondů:

CONSEQ FOND VYSOCE ÚROČENÝCH DLUHOPISŮ
ISIN: CZ0008476322
Výnos do splatnosti 11,85 %
Mod. durace 0,7
Doba do splatnosti 4,3
Celková nákladovost 1,11%

Erste High yield dluhopisový
ISIN: CZ0008472412
Průměrný výnos 8,51%
Modifikovaná durace 2,55
Průměrná doba do splatnosti 3 roky
Celková nákladovost 1,55%

Vstupní poplatek do CONSEQ by mi poradce stáhl na nulu. Díky moc!

Co se týká těch durací a výnosů, a z toho vyplývající možnost odhadnout výsledek, tak to je podobné jako tipovat výsledek ve sportu. Durace mi samozřejmě rámcově ukáže, jak moc se může hýbnout výnos při změně úrokové sazby o procento (Právě o tu duraci). Takže čím vyšší durace, tím případně větší pohyb. Ale právě to ovlivňuje řada dalších skutečností, které nelze předvídat. Například reinvestování velké části portfolia v brzké době, změna strategie portfolia, nákupy či odprodeje, obrátkovost portfolia (na tvém investičním horizontu se v průměru otočí celé portfolio!) a v neposlední řadě - změna tržních očekávání vývoje sazeb. A protože, jak jsem psal, už dluhopisy mají naceněný pohyb sazeb dolů, neplatí, že pohyb dolů o 3 % rovná se při duraci 5 pohyb o 15 %. Takže neodpovím ani s pravděpodobností, ani na jak dlouho. Jen mohu napsat, že bych dával přednost spořce, protože to víc cílí na tvoje očekávání. Přinejhorším bys, doufám, na tom svém horizontu měl řešit, jestli to vyneslo víc než spořák na stejné periodě.

Co se týká těch HY fondů, tak je potřeba brát v potaz, že se pohybujeme na hranici dluhopisů a akcií. Tyto typy dluhopisů se do jisté míry chovají někdy jako akcie. Pokud bych chtěl porovnat tyto konkrétní fondy, tak jen stručně:

Conseq. Celkem velké procento fondu se bude otáčet letos v prosinci (10 % pozice v CZGB 0/24). Omylem jsem v předchozím komentáři napsal, že ten bond končí v květnu (spletl jsem si to s jinou končící emisí), ale na věci to moc nemění. Nevím co tam dělá v takovém typu fondu, ale budiž, statut fondu to nijak nezakazuje. Opět má fond velké zastoupení floaterů, 50 % portfolia. To je fakt dost. Proto je i ta durace tak extrémně nízká. Vysoký výnos do splatnosti fondu bude postupně klesat, aniž by se to projevovalo v nějakém vyšším nárůstu ceny. Obecně, floatery se nejčastěji pohybují kolem svého nominálu.

Spořka. Výrazná koncentrace na eurové bondy, tedy na pohyb eurové křivky, nikoli té české. Mně osobně se eurové a dolarové bondy dnes líbí více než ty české (shledávám je atraktivnějšími z pohledu rizikově-výnosového profilu. Durace v pohodě, výnos do splatnosti taky, je tam určitě i nějaký malý výnos z měnového zajištění.

Závěr: Zase bych dal jednoznačně přednost spořce.
Disclaimer: Nepracuji ve spořce ani v Erste :mrgreen: .

Ahoj, po odstupu několik měsíců jsem se tě @saabik chtěl zeptat, jestli vývoj potvrdil tvoje předpoklady:

ERSTE SPOROBOND CZ0008472263
Průmĕrný výnos 4,02%
Modifikovaná durace 4,44%
Durace (v letech) 4,62
Průměrná výše kupónu 2,04%

Původně jsem srovnával s CONSEQ INVEST DLUHOPISOVÝ (CZ0008476967), ale ten má factsheet jenom z 03/2024.

ERSTE HIGH YIELD DLUHOPISOVÝ CZ0008472412
Průmĕrný výnos 4,43%
Modifikovaná durace 2,16%
Durace (v letech) 2,25
Průměrná výše kupónu 2,81%

Vs CONSEQ FOND VYSOCE ÚROČENÝCH DLUHOPISŮ (CZ0008476322), opět data z 03/2024 - takže je sem ani nemá cenu teď dávat.

Jde mi o to, že bych rád ulil cca 5 - 10% majetku do dluhopisů (mám hodně akciová ETF a kamenné nemovitosti v ČR), takže hledám nástroj na uchování peněz, jež má vyšší výnosy než termíňáky apod. a zároveň menší volatilitu než akcie -> tedy abych například mohl peníze za cca 5 let vybrat.

Moc díky!
tomashewk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 10. 5. 2024 19:31

V současné době po nedávné korekci výnosů na CZGB křivce a jejím zploštění už vypadají české dluhopisy zase o něco lépe. Pokud bych si měl osobně vybrat podle popsaných kritérií a předdefinovaném výběru fondů, pak bych volil stále stejný fond a asi vynechal ten HY fond. Spready jsou dnes hodně stlačené a výnosy HY jsou oproti dluhopisům investičního stupně trochu méně atraktivní než by odpovídalo jejich současnému výnosu vs riziko. Samozřejmě to nemusí vypovídat o budoucím absolutním výnosu, ale podstupovat riziko vyšší při nižším očekávaném výnosu by mě nebavilo.

Je zbytečné i dnes porovnávat historickou výkonnost, protože ta o budoucí výkonnosti toho moc neřekne. Jiné prostředí sazeb, jiné podmínky, jiná data...

Jako alternativa může být možnost koupit cca pětiletý CZGB a držet ho do splatnosti. Výnos se aktuálně pohybuje kolem 4 % p.a., při téměř nulovém riziku. Ovšem záleží na možnosti kde a jak koupit, a jaký objem. To se vyplatí spíš při vyšších objemech.

Ale je to jen můj názor, není to žádné investiční doporučení a mohu se mýlit. Jako už mnohokrát v minulosti.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomashewk1 13. 5. 2024 08:51

@saabik, opět díky moc za odpověď. HY tedy škrtám a zaměřím se na dluhopisy garanotvané státy. Můj favorit tedy erste SPOROBOND. (ještě mě zaujal TRENDBOND CZ0008472297 (mimo CZ má i hodně POL), ale výnosy nevypadají tak atraktivně a navíc je tam více než 2x správcovský poplatek oproti SPOROBONDU).

Ad ten pětiletý CZGB - neplánuji nakupovat velký objem, takže to spíš padá.

Prosím ještě o jedno upřesnění / potvrzení obecné investiční logiky. Ten SPOROBOND/TRENDBOND či obecně dluhopisy postavené na státech (oproti akciovým) beru i jako diferzifikaci portfolia, ve kterém mám přes 80% akciové (=firmy) složky. Očekávám od toho, že mi to ponese trochu více než spořák/termíňák -> takže něco kolem 1 - 2% nad inflaci. A že budu mít flexibilitu v tom to vybrat třeba v horizontu 2 - 3 let. Blíží se to očekávání alespoň trochu realitě?
tomashewk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 14. 5. 2024 12:23

V horizontu několika let by to mohlo splnit očekávání, ale záleží na budoucím vývoji. Ten je holt vždy nejistý. Pozitivním impulsem pro něj bude v budoucnu snižování sazeb a nízká inflace. Pokud bude inflace vyšší, bude to fondu škodit.

Trendbond má majetek pod správou jen 240 mio CZK. Což je málo a podle mě ten fond s něčím v budoucnu sloučí.

-- 14. 5. 2024 13:26 --

DoubleSix píše:J&T banka nabízí dluhopisy Accolade:
https://www.jtbank.cz/files/j3i1q53vfz- ... rospekt_cz

Prý už jsou rozebrané.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod filas81 14. 5. 2024 13:08

DoubleSix píše:
J&T banka nabízí dluhopisy Accolade:

Také jsem chtěl nakoupit přes ČS, čekám na bankéře a možná tedy s křížkem po funuse.

Máte i doporučení na jiné dluhopisy? Díky
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 14. 5. 2024 17:52

saabik píše:

DoubleSix píše:J&T banka nabízí dluhopisy Accolade:

Prý už jsou rozebrané.

Dle mého bankéře v JT jim hlásili konec úpisu už včera.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 6. 6. 2024 16:09

Dnes přišla nabídka dluhopisů ŠANTOVKA F 8,00/28 s úrokem 8% p.a., tak jsem si začal studovat prospekt https://www.jtbank.cz/files/santovka_f_ ... __prospekt
a dostal se až oddílu II Rizikové faktory, kde mě dost odradilo, jak je to postavené a pak zadlužení vůči Raiffce cca 105,4 mil. EUR, vůči JT bance je to jen cca 9,8 mil. EUR.
Je tam toho, co mě odstrašilo víc, pro ukázku:
Riziko spojené s dluhovým financováním
Existuje riziko, že společnosti ze Skupiny budou v budoucnu svoji činnost dále financovat prostřednictvím seniorních dluhů, přičemž jejich splacení bude zajištěno zástavou majetku či podíly společností ze Skupiny. I když emisní podmínky v jistých ohledech omezují rozsah tohoto zadlužení, tak v takovém případě vzniknou těmto společnostem dluhy, které se budou ze své povahy uspokojovat přednostně na úrovní příslušných
společností ze Skupiny před dluhy z Dluhopisů.
Co na to saabik? Nejspíš se to tak píše u každého dluhopisu, ale Moneta neměla tak odstrašující text v prospektu.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 7. 6. 2024 08:59

Jako příklad může být aktuální nabídka dluhopisů ČD. Má to investiční rating Baa2, 5Y v CZK, kupon 5Y IRS +170 bps. To se mi třeba líbí moc. Ten se chystám koupit.
Pokud porovnám nabízený kupon s tou Šantovkou, tak mi to teda moc sexy nepřijde. Navíc když se podívám na uzávěrky společnosti Šantovka holding, optimistická čísla v nich nevidím.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 7. 6. 2024 11:23

Ono je u těch dluhopisů spamovaných JT i další problém, který mě před nějakou dobou odradil, a to že všechny, co jsem koukal, umožňovaly předčasné splacení. A taky že jo, teď, když šly sazby dolů, tak začali ty dluhopisy předčasně splácet refinancovat to novými s nižším úrokem. Je to prostě postavené nevyváženě ve prospěch vydavatele.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod gotesák 7. 6. 2024 20:51

saabik píše:Jako příklad může být aktuální nabídka dluhopisů ČD. Má to investiční rating Baa2, 5Y v CZK, kupon 5Y IRS +170 bps. To se mi třeba líbí moc. Ten se chystám koupit.

Já jsem našel Nová emise seniorních nezajištěných dluhopisů ČD denominovaných v českých korunách počítá se splatností 5 let a s předpokládaným objemem 5.001.000 000 Kč s možností navýšení až do výše 8.001.000.000 Kč. Jmenovitá hodnota jednoho Dluhopisu bude 3.000.000 Kč.
1ks za 3M, to snad není on? Jaký má ISIN?
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka