Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saabik 7. 6. 2024 21:57

Je to on. Je to papír pro institucionální investory. Dával jsem jako srovnání, nikoliv pro nákup.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 8. 6. 2024 19:30

saabik píše:Ten se chystám koupit.

Tak to jsi "vatař" :tleskani , já nemám ani na jeden kus :eh
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 8. 6. 2024 21:05

Pracovně, ne na svůj účet. Za své peníze mám jen protiinflační. Nic jiného nechci. Raději akcie. ;-)
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod carevič 9. 6. 2024 10:30

xls píše:Ono je u těch dluhopisů spamovaných JT i další problém, který mě před nějakou dobou odradil, a to že všechny, co jsem koukal, umožňovaly předčasné splacení. A taky že jo, teď, když šly sazby dolů, tak začali ty dluhopisy předčasně splácet refinancovat to novými s nižším úrokem. Je to prostě postavené nevyváženě ve prospěch vydavatele.
A které tedy konkrétně dluhopisy,ať už přímo od skupin J&T nebo které uváděla na trh byly v poslední době předčasně splaceny ? O žádných takových nevím.
carevič
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noi2 2. 7. 2024 17:46

Koumal jste někdo nově nabízené dluhopisy u J&T? :
CREDITAS 7,50/27
JTGF XVI. 7,00/29
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod rasice 8. 7. 2024 09:00

Také by mě případně zajímal váš názor na dluhopisy od Creditas. Přijde mi to jako lákavá nabídka.

https://www.jtbank.cz/clanky/-/j3i0063a ... uponem-7-5
rasice
Návštěvník

Odeslat příspěvekod carevič 8. 7. 2024 11:08

Za mě dobrá konzervativní investice pro ty kdo chtějí víc než na spořákách a nechtějí se pouštět do akcií. Dluhopisy uvádí na trh a burzu J&T banka,která by žádné pochybné na trh nepustila. Creditas i když malá ,tak stabilní banka se solidním majitelem,vlastní i Max banku. Dluhopisy vydává kvůli evropskému nařízení MREL.Tyto dluhopisy vydala nedávno Fio ,Moneta ,Air banka.Banky v ČR jsou v dobré kondici(Sberbank byla politická věc) takže za mě není se čeho bát.
carevič
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 8. 7. 2024 11:14

Nejdřív je potřeba pochopit co je MREL a proč ho banka vydává. Banky mají za povinnost vydávat tyto dluhopisy podle regulatorních požadavků. Emise dluhopisů slouží každé bance jako polštář v případě jakýchkoliv typů problémů. MREL je součet složky pro absorpci potenciálních ztrát a složky pro rekapitalizaci v případě potřeby.

Zjednodušeně pokud dojde k prakticky jakémukoliv problému banky z hlediska kapitalizace a sanace případných ztrát, držitelé těchto dluhopisů budou biti jako jedni z prvních. Je potřeba vnímat a uvědomit si riziko plynoucí z držení tohoto typu dluhopisu. Není to tedy jako klasický dluhopis, na který jsou lidé zvyklý.

Posouzení potenciálního rizika a výnosu je věc subjektivní, nicméně jako nějaký doplněk v portfoliu běžného investora si jej dokážu představit.

Ovšem jako konzervativní investici bych ani jeden z obou dluhopisů nepovažoval, natož srovnávání se spořícími účty. To už je úplná blbost... :roll:
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod carevič 8. 7. 2024 11:32

Počítám že kdo se zajímá o nákup dluhopisů ,chápe rozdíl mezi spořícím účtem a dluhopisem. I když je to investice tak v porovnáním s akciemi je to konzervativní a pro toho kdo nechce riskovat méně riziková investice. Bavíme se o dluhopisech, které jsou na Pražské nebo jiné burze. Kolik dluhopisů z Pražské burzy nebylo v posledních letech vyplaceno ??? Počítám že lidi mají vlastní hlavu a zjisti si dostatek informací...a vy si klidně zůstaňte u svých zajisté bezrizikových akcií. .
carevič
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 8. 7. 2024 13:15

Dluhopisy CREDITAS jsem koupil, ano je to MREL, ale to samé je Moneta, FIO, které tady kde kdo má. Oproti podřízenemu vkladu je toto obchodovatelné.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 8. 7. 2024 13:26

carevič píše:Počítám že kdo se zajímá o nákup dluhopisů ,chápe rozdíl mezi spořícím účtem a dluhopisem. I když je to investice tak v porovnáním s akciemi je to konzervativní a pro toho kdo nechce riskovat méně riziková investice. Bavíme se o dluhopisech, které jsou na Pražské nebo jiné burze. Kolik dluhopisů z Pražské burzy nebylo v posledních letech vyplaceno ??? Počítám že lidi mají vlastní hlavu a zjisti si dostatek informací...a vy si klidně zůstaňte u svých zajisté bezrizikových akcií. .

Děkuji za doporučení, ale bezrizikové akcie neznám. Navíc pravidelně obchoduji mnohonásobně vyšší objem dluhopisů než akcií. Jen bych upozornil, že pokud používáte při své prodejní praxi srovnání spořícího účtu s jakoukoliv formou investice, je to podle MIFID špatně.

A pokud považujete měřítko rizika historickou zkušenost s dluhopisy na pražské burze, pak se klaním, to je opravdu moderní pokrokový přístup při hodnocení kreditního rizika. Zkusím zavést do praxe. Bankéři v JT jsou zdá se opravdu dobří. :tleskani

A co se týká nějaké poslední kauzy, která se celkem intenzivně řeší, pak to je třeba několik emisí dluhopisu s investičním ratingem IIB. Není zač.
Naposledy upravil saabik dne 8. 7. 2024 13:30, celkově upraveno 1
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 8. 7. 2024 13:30

carevič píše:I když je to investice tak v porovnáním s akciemi je to konzervativní
No to právě že není! Banka po záchraně nemusí mít dluh (dluhopisy), ale musí mít kapitál (akcie). Takže se klidně může stát, že MREL a AT2 dluhopisy budou odepsané dřív / víc než akcie. Viz Credit Suisse.

Fakt je potřeba rozumnět tomu, co je to za strukturu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drummond 8. 7. 2024 14:14

Tak asi nikdo soudný, tam nedává veškerou svou volnou hotovost…. Osobně jsem zainvestoval 1/30 svého kapitalu. Ano mrzelo by mě to, kdybych o to měl prijit, ale nic by se mi nestalo. Zbytek mého portfolia mi za jeden rok vynese více, než jsem tam investoval. Mít tři roky jistých 7,50% mi přijde jako adekvatni kompenzace tohoto rizika.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 11. 7. 2024 21:42

Premiér koupil dluhopis T-Development za 2 mio. Prý mu poradil profesionální 'poradce'. Bych chtěl vidět toho profesionála. To musela být slušná provize. To i ten Creditas vedle toho vypadá jako super papír. :mrgreen:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... hce-255474
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vasek06 11. 7. 2024 21:52

A není to pouze nějaká vějička hozená plebsu ?
Vasek06
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka