Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 11. 7. 2023 22:31

Do dluhopisů investuji cekem běžně. Jejich démonizování mi přijde zbytečné. Jen trotl může koupit Saunia a podobné nesmysly. Vyhýbám se zásadně realitám, v posledním roce či dvou jsem nakupil například bankovní domy (FIO, Moneta), pojištovny (Direct), tj. v podstatě "áčkové" dluhopisy, nebo odvětví, které momentálně frčí (zbrojní průmysl - Czechoslovak Group). Jak jsem psal o pár příspěvků výše, třeba Křetínského EPH jsem nekoupil, byť EPH šlape, ale je to prostě už kontroverzní, ruce od toho pryč. Nebo Rohlík, expanze do Itálie či Rumunska, no nevím, nevím. Stačí jen trochu přemýšlet. Cokoliv, co slibuje výnos nad 10%, rovněž vyhnout se obloukem (na pochybných webech vidím "akce" za 18%, co to asi bude za šílence). Rozumný výnos je okolo 8-9%. Investuji obvykle 400-500k. Kupuju nejčastěji přes JT (poplatek min. 2000 CZK) nebo přes Portu/Wood (bez poplatku), rozhodně ne přes dluhopisomat (byť se Pikora snaží), dluhopisy tečka cz a podobné šílenosti.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prcek 12. 7. 2023 08:13

saabik píše:To by mě taky zajímalo. Smekám před lidmi, kteří takto investují do dluhopisů. O to víc, pokud jim to doporučil investiční poradce. Zřejmě musí mít velké zkušenosti s dluhopisy.

Co to je za emise jestli to není tajné?

Byly to dva dluhopisy firmy Solek (SOLEK05 III 6,00/24, SOLEK08 III 7,00/25) a jeden Sekyra Group (SEKYRA GR 4,8/25). Nákupy na podzim 2021 a 2022, je to na spravované na portálu Cyrrus.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod carevič 12. 7. 2023 21:50

Za mě ideální čas investice do dluhopisů,úrokové sazby budou v dohledné době klesat a koupí teď si zafixujete celkem slušný úrok. Samozřejmě chce to používat rozum a kupovat jen ty prověřené a od důvěryhodných společností. Dříve emise Sazky ,EPH ,dnes třeba od společností J&T ,CSG atd. Já osobně sázím na Křetinského a s ním spřízněné skupiny J&T zatím vždy bez problému.Nebál bych se ani Rohlíku,ale samozřejmě každého věc.
carevič
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 13. 7. 2023 08:02

Jo, proč ne, good luck. Je skvělé, že si lidé dokážou udělat kreditní analýzu na takové bondy.
Ovšem poznámku si neodpustím. Dříve Sazka? Jen bych připomněl, že před 12 lety došlo k defaultu emise dluhopisu Sazky. Přitom v té době všichni tvrdili jak je to skvělá firma, že prakticky nemůže zkrachovat když je napojená na toky peněz ve sportu. No, Hušák to dokázal...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom brava 13. 7. 2023 10:40

Rating bondů je zejména o kreditu majitele/ů, pokoušet se o kreditní analýzu velkých skupin jako CSG, Unicapital, EPH atd nemá smysl, konsolidovaná úč. závěrka skupin je zveřejnována nejdříve s 1,5 letým zpožděním od data sestavení, takže fin. situace skupiny je už někde jinde.

Ad sazka nechat zkrachovat byznys typu kasíno je matematicky vyloučeno, přesto to dokázali vinou alibistické rozdrobené pasivní vlastn. struktury sportovních svazů kdy majitelé tehdy jen sosali zisky (i budoucí na dluh) a nic nenechávali na reprodukci, a Hušák coby najatý manažer se při rozhádanosti a slabosti majitelů utrhnul z řetězu (dokonce se tradují pikantní historky o tom, jak některým majilům-svazům odmítal před VH vydat listinné akcie Sazky, které pro ně spravoval/uchovával v trezoru) a taky řádně podojil ve svůj prospěch. Aktuálně od doby změny na jednoznačného majitele (Komárek) už je to jiná písnička, místo existenčních problémů expanduje pod novým názměm Allwyn v sázk. byznysu (GB,PL atd).
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 13. 7. 2023 19:54

Jaké 1,5 let zpoždění, kde jsi to viděl?!
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod tom brava 13. 7. 2023 21:20

mno nejdřív musí sestavit UZ všechny firmy skupiny samostatně=obvyklá doba 3-6m, stačí aby nějaká z nich podléhala auditu a hnedle je z toho 8m, pak sestavuje matka souhrnně za sebe spolu s UZ dcer... každá kons. UZ je povinně auditována, teorie sice říká mělo by to být do 12m, ale u větších skupin s auditem to běžně trvá 18m.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 13. 7. 2023 22:13

Kde jsi to viděl?

https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... skc_cz.pdf schváleno představenstvem 20.3.; https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... 22-pdf.pdf výrok auditora ke stejnému datu.

https://www.epholding.cz/wp-content/upl ... _final.pdf výrok auditora k 17. 4.

Koneckonců každý rok se má sejít valná hromada a schválit účetní výkazy; jak by to dělali, když výkazy nejsou?

Nedokážu si představit investovat do firmy, která to do řekněme 6 měsíců neumí. 1,5 roku vyjde nastejno jako do OR nedat vůbec nic.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 14. 7. 2023 07:30

Tak předně - do 6 měsíců od konce účetního období se schvaluje individuální účetní závěrka, nikoliv konsolidovaná. Proto v praxi ta konsolidovaná se dělá "s mírným zpožděním". Zrovna manželce jedna nedodělaná leží na stole :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tom brava 14. 7. 2023 12:47

Holding Čez je trochu jiný šálek kávy....jako burzovně kotovaná firma s veř.obch. akciemi, která povinně musí reportovat akcionářům/trhu v závazných termínech, má předpokládám vyčleněné na tento úkol lidské, fin. a techn. zdroje v adekvátním množství, protože každé opoždění by mohlo ve výsledku ohrozit zhoršením ratingu od ratingových agentur fin. pozici, resp. se prodražit.

U EPH jsem nečekal, že je to tak "obrovský" koncern s pouze 2 dcerama....to se jim to pak konsoliduje a netýká se jich časový problém jako CSG a Unicapital, kteří mají >20 dcerek každá.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 19. 7. 2023 13:51

Ahoj, jestli je tady na fóru někdo, kdo investoval do dluhopisů DRFG, nebo má někoho takového v rodině/mezi známými, tak mu dejte přečíst tento článek, který teď odemkl novinář Ondra Záruba:

https://finsider.cz/investovani/elementor-15888/

říká se dlouho, že je to s nima špatné, ale tento článek mě šokoval.

pokud si chce někdo počíst více tak:
https://finsider.cz/investovani/drfg-pr ... a-pokorny/
a všechny články zde:
https://finsider.cz/investovani/otevirame-texty-drfg/
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2023 20:05

Můžeš být trochu konkrétní, co přesně je špatné? :-)

Četl jsem prvních pár řádků a přijde mi to jako dva kohouti…

A hned ten první článek z dubna, ten jsem četl jen do té doby, než tam začal zpívat, že si zakládají na každý projekt novou firmu. No nevím ale to snad devel. dělají běžně. Dal to číst nehodlám.

Poslední dobou refinancují (nebo dcery) i přes IT https://my.investown.cz/property/ujezd- ... etapa-816/ Tam jsem zaregistroval toto jméno DF.. No je to skupinové financování zajištěné zástavou, směnkami, ručením, I financovanou nemovitosti. Vhodnější pro lidské investoři, do komerčních dluhopisů bez zajištění investuje jen ten, kdo do toho vidí, nebo sebevr..

Zatím tam neselhal jediný projekt. Jen jeden, který je nabízen na sekundarním trhu, splácí 1 měsíc opožděně.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod saabik 10. 10. 2023 09:46

Jak se u nás nabízejí 'konzervativní' dluhopisy...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... eri-238066
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod stepano 14. 10. 2023 08:14

Je možné nějak nakupovat české dluhopisy přes ČS George? Já ve svém George vidím jen dluhopisové ETF a ne konkrétní emise. Musí se to někde povolovat? Mám zájem o české státní dluhopisy nebo o emise od velkých hráčů Moneta, Fio atp.. Nákup přímo volně na trhu za tržní cenu, ale i (ideálně) pokud by bylo možno koupit přímo od vydavatele v době vydání emise, až zase bude nějaký úpis.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 14. 10. 2023 08:27

Jake statni dluhopisy?
A proc by fio preprodavalo pres konkurenci? Aby z toho platilo provizi? Kdyz na to ma svou platformu.
V dobe vydani volne na trhu? No moc tomu nerozumim, ale pri vydani se to prodava jen u smluvnich vydavatelu, myslim.

Ja bych se na takovouto otazku tazal u vydavatelu (mfcr, fio, …)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka