Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saabik 13. 3. 2025 15:27

Ono je to hlavně větší než se zdá. Věřiteli Soleku jsou i různé fondy. Například MW Investiční fond SICAV, a.s. od Codya. Mít peníze v těchto fondech, nespalo by se mi nejlépe...
https://www.codyainvest.cz/nase-fondy/m ... -sicav-a-s
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 23. 3. 2025 23:41

Máte někdo tip na nějaký český dluhopisový fond? Kratší investiční horizont, 2-3 roky max, takže ideálně něco bez vstupního poplatku. Žádná velká očekávání. V Airbank nabízejí Konzervativní fond Generali, který má poplatek za správu 0,5% - jsou tu nějaké rozumné alternativy, abych si to mohl s něčím srovnat?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 24. 3. 2025 00:01

O takových fondech nemám přehled, jestli někdo nabízí 0,5 % náklad pro delší dluhopisový fond (v retailových objemech) by mě zajímalo.

Na odkázaném webu vidím poplatek 0,7 %, KID říká 0,8 % + transakční náklady.

Mám tu poznámky k prosinci 2023 (hledal jsem ale duraci do 1 roku, takže to byl spíš okrajový zájem): Tehdy byl formální poplatek opravdu 0,5 %, ale TER+transakční náklady 1,3%! A fond reportoval 15,5 % expozici na kurz EUR, chápal jsem to tak, že nezajištěnou. Taky tehdy průměrný rating BBB+, dohromady mi to přišlo jako jedna z rizikovějších alternativ. To může být, co hledáš, já jsem hledal něco jiného.

Na zvážení je nechat to na spořicím účtu – pod 3 roky není žádná daňová výhoda fondu (naopak fond platí 5 % a ty to zdaníš 15 %), a TER je o dost větší než typická marže na těch nejlepších spořicích účtech (např. teď je Raiffeisenbank o dost nad PRIBOR), aspoň pokud je člověk ochotný to sledovat a s přesouvat do jiných bank.

Nebo, ve větších objemech, prostě koupit státní dluhopis – nad 1 milion je v ceníku ČS 0,35 % a ústně jsem slyšel ještě lepší nabídku, a nové emise jsou úplně bez daně. Poplatky za vedení v řádu 0,1% p.a., daňová výhoda vůči všemu ostatnímu – tomu se, myslím, těžko konkuruje. (Nebo se pletu?)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod outlier 24. 3. 2025 01:14

Pravda, když se kouknu přímo do Airbank, je tam Poplatek za nákup: 0 %, Poplatek za prodej: 0%, Průběžné náklady: 0,90 % p.a. z majetku fondu.

Preferovali bychom něco jednoduchého, v ČS zrovna není účet. Ideálně něco, co se dá koupit přes Airbank/Fio/JT/ČSOB/RB. Takže alternativa je třeba JT Money. Jeden z důvodů mimo to zkusit něco nového je mít pokoj od spořáků, kde se pořád musí plnit nějaké podmínky a prostě něco koupit a na 2-3 roky na to zapomenout. Nějaké riziko nevadí, ale menší než u akcií.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 24. 3. 2025 10:59

outlier píše:Máte někdo tip na nějaký český dluhopisový fond? Kratší investiční horizont, 2-3 roky max, takže ideálně něco bez vstupního poplatku. Žádná velká očekávání. V Airbank nabízejí Konzervativní fond Generali, který má poplatek za správu 0,5% - jsou tu nějaké rozumné alternativy, abych si to mohl s něčím srovnat?

Generali konzervativní fond není špatná volba. Na tak krátkém horizontu je to cajk, duraci má lehce přes 2 roky. Statut fondu má napsaný poměrně volně, takže teoreticky může do fondu nacpat až 50 % HY dluhopisů. To se ale v nejbližší době rozhodně nestane, protože velká část fondu je aktuálně v CZGB. Ovšem kdyby mu jeblo v kouli, tak může. Cizoměnové dluhopisy bývají v těchto fondech zpravidla plně zajištěné.

V rámci bank Airbank/Fio/JT/ČSOB/RB může připadat v úvahu taky RB fond dluhopisové stability. Je tam vstupák 0,1 %, což je snesitelné. Nevím jestli se dá na výjimku odpustit. Management fee má 0,6 %, což je o desetinku méně než Generali. Duraci má těsně pod 2 roky. Měnovou expozici má 0, přestože má 27 % fondu v EUR nebo USD. Každopádně v případě EUR pozic je to stejně často v 'českých' papírech. Nicméně výkonnost bude malinko více závislá na eur a usd křivkách než v případě Generali fondu. Ale fakt jen nepatrně, neb durace cizoměnových papírů je stejně velmi krátká. Výnos do splatnosti fondu je aktuálně cca 3,9. Plus lehký výnos ze zajištění.

V případě ČSOB připadá v úvahu KBC Multi Interest ČSOB Krátkodobý, který má YTD asi nejlepší výkonnost (což samozřejmě neříká nic o budoucnosti). Je tam ale vstupák 0,2 %, na druhou stranu management fee 0,5 %. Má nejvíc folaterů (cca čtvrtinu fondu), což v případě dalšího poklesu sazeb bude lehká nevýhoda.

Jako nejrizikovější fond z nabídky může být CONSEQ KORPORÁTNÍCH DLUHOPISŮ. Ten má sice taky duraci kolem 2 let, ale nejvíc korporátních emisí a největší management fee 1,08 % ročně. Co se mi moc nezamlouvá, je expozice na středoevropské korporáty (hlavně PL a HU). Ze zkušenosti jsou tyto papíry v době neklidu daleko volatilnější s většími spready. Je potřeba s tím počítat. Měnová expozice tu je a vypadá to na cca 10 % fondu.

JT money je spíš HY fond než krátkodurační a konzervativní. Taky se mi nelíbí, že to je odkladiště jejich vlastních emisí s vlastní kotací. Takže střet zájmu jak prase. V době neklidu může dost lítat. Našla by se i další negativa. Je to prostě vysoké riziko s vyšší možností výnosu.

Kdybych byl na tvém místě s tvými požadavky, vybíral bych z těchto fondů:
Generali konzervativní fond
RB fond dluhopisové stability
KBC Multi Interest ČSOB Krátkodobý

Jaký fond bude nelepší na další dva roky ti neřekne nikdo. Ale tipuju, že na tom budou všichni tři velmi podobně...

Malá třešnička: některé zmíněné fondy v seznamu mají v portfoliu emisi IIB v různé velikosti, jež je aktuálně přeceněna 1- 10 % nominálu (https://multimediafiles.kbcgroup.eu/ng/ ... 006_EN.pdf strana 43).
V případě konce války a konce sankcí je určitá naděje, že těch 72 mio nominálu se vrátí a pozitivně se projeví v NAV. Je to sice pár desetin ve výnosu, ale při nižších sazbách je to malé plus. :mrgreen:
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 24. 3. 2025 16:21

Díky za super rozbor. CONSEQ KORPORÁTNÍCH DLUHOPISŮ jsem kdysi držel (původně to byl Credit Suisse fond, který převzal právě CONSEQ), a zrovna v době, kdy tam byl obrovský pokles kvůli krachu Sazky, pak už se to nikdy moc nevzpamatovalo a po x-letech držení jsem to prodával cca s 25% ztrátou. Od té doby se od téhle kategorie držím dál, přijde mi tam dost špatný poměr risk/zisk.

Ty ostatní tři ale vypadají ok, možná to nějak rozdělit. V téhle době se všechno dost špatně odhaduje, včetně úrokových sazeb. Ale jak říkám, nemám očekávání větší než že to trochu porazí spořáky a nebude se u toho muset pořád dokola šaškovat s placením kartou ve třech bankách a přeposílat podle toho, kde je zrovna akce.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 24. 3. 2025 17:02

saabik píše:V případě ČSOB připadá v úvahu KBC Multi Interest ČSOB Krátkodobý
Když na to přišla řeč, zveřejňuje ČSOB u svých fondů někde složení a nějaké parametry portfolia aspoň měsíčně? Našel jsem jen výroční a pololetní zprávy, ale vůbec nic častějšího, narozdíl od úplně všech ostatních českých poskytovatelů, které jsem kdy viděl. (Asi někde jsou ty povinně zveřejňované informace typu objemy odkupů, ale hledám něco kvantifikujícího portfolio.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 25. 3. 2025 20:01

U spousty jiných fondů to zveřejňuje. Dokonce i s domicilem v Belgii (i když ke konci roku).
https://www.csob.cz/lide/investicni-pro ... 00001147/2
https://www.csob.cz/lide/investicni-pro ... 39644220/1
Kdybych měl o ten Multi Interest Krátkodobý zájem, ptal bych se na pobočce svého bankéře. I na důvod proč nemají měsíční zprávu. Docela by mě to zajímalo. Dost ojedinělá věc. Zřejmě za to mohou jiná pravidla pro belgický domicil, který má regulátora FSMA, jehož pravidla reportingu neznám.

Nějakou hrubou informaci dostanu na stránkách. Podle těchto informací to vypadá, že čtvrtina fondu je, jak už jsem psal, ve státních floaterech, 30 % v repu a zbytek hlavně ve fixních CZGB. Složení ve výročce. Vzhledem k duraci a povaze fondu se jedná hlavně o HTM pozice, takže lze předpokládat, že v polovině roku je portfolio ze zhruba 75 % stejné jako ve výročce.
https://www.csob.cz/lide/investicni-pro ... 73476400/2
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prcek 27. 3. 2025 18:34

Tisková zpráva

CYRRUS informuje o dalším vývoji situace ohledně dluhopisů holdingu SOLEK
Brno, 27. března 2025

Společnost CYRRUS nadále monitoruje vývoj situace související s nesplacenými emisemi dluhopisů holdingu
SOLEK. V rámci hledání řešení byla vytvořena strategie pro odložení splatnosti emisí při zachování výplaty
kupónů, kterou emitent aktuálně projednává se strategickým investorem.

Tento krok představuje nejlepší dostupné řešení v současné situaci, avšak jednání nejsou definitivně uzavřena. S ohledem na dynamiku situace je proto nutné počítat i s možností alternativního vývoje, který by mohl ovlivnit podmínky splácení závazků emitenta.

CYRRUS vnímá ochranu zájmů klientů jako klíčovou, a proto již nyní navázal spolupráci s advokátní kanceláří,
která je připravena poskytnout právní zastoupení. V případě pozitivního vývoje by advokátní kancelář zastřešila hlasování o prodloužení splatnosti dluhopisů, zatímco v jiných scénářích by koordinovala právní kroky směřující k jejich ochraně.

Koordinační jednání formou videopřenosu s advokátní kanceláří je naplánováno na 28. 3. 2025 od 11:00 hod. Připojit se můžete pomocí tohoto odkazu:https://www.youtube.com/live/lGL2I2JOYJs. Pokud by Vám tento termín nevyhovoval, je k dispozici alternativní možnost připojení 31. 3. 2025 od 16:00 hod. Připojit se můžete pomocí tohoto odkazu:https://www.youtube.com/live/gaIX5lj1Im4. Na daných odkazech rovněž naleznete záznam videopřenosu.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 28. 3. 2025 13:49

Určitě ne poslední případ insolvence. Nezajištěný dluhopis, pohledávky za 8 mld. CZK, bude to vysoký školný...
Směšný na tom je, že to v insolvenčním návrhu svádí na změnu regulatoriky v Chile. Solek je celkem velký holdingový propletenec zhruba padesáti firem, s různými domicily. MW Investiční fond u Codya taky ostrouhá.

Nemám z toho radost. Tyhle emise vrhají už tak špatný stín na investiční prostředí u nás. A bude jich rozhodně víc. Trochu ironií je, že si za to taky můžou sami finančně nevzdělaní věřitelé. Drtivá většina z nich podle mě vůbec netušila, komu půjčuje a co podstupuje. Investiční poradci, kteří to klientům doporučovali, by měli chodit kanálama.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 29. 3. 2025 12:53

outlier píše:Pravda, když se kouknu přímo do Airbank, je tam Poplatek za nákup: 0 %, Poplatek za prodej: 0%, Průběžné náklady: 0,90 % p.a. z majetku fondu.

Preferovali bychom něco jednoduchého, v ČS zrovna není účet. Ideálně něco, co se dá koupit přes Airbank/Fio/JT/ČSOB/RB. Takže alternativa je třeba JT Money. Jeden z důvodů mimo to zkusit něco nového je mít pokoj od spořáků, kde se pořád musí plnit nějaké podmínky a prostě něco koupit a na 2-3 roky na to zapomenout. Nějaké riziko nevadí, ale menší než u akcií.

Zajímavé, že když se podívám na ten samý Generali fond na Monetě, tak tam je vstupní poplatek 1%, kdežto Airbank má nulu...
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 3. 2025 00:05

A co je na tom divného? Vstupní poplatek podílových fondů celý náleží distributorovi (tedy tomu, kdo danou investici klientovi sjednal), nikoliv správci fondu, plus má distributor ještě část z pravidelného správcovského poplatku. Takže to jen ukazuje, že Moneta je více nenažraná než Air Bank, když chce to 1% na vstupu navíc. Každý distributor se může části či celé vkladové provize (=vstupního poplatku) vzdát a tím klientovi vstupní poplatek snížit až k nule, fakt nic divného.
Obecně - každý správce fondu ve svých informacích k jeho podílovým fondům (zde tedy Generali) typicky ukazuje jen maximální možný vstupní poplatek distributora, vždy ho ale lze daným distributorem snížit až k nule.
Naposledy upravil minarjo dne 30. 3. 2025 00:19, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 30. 3. 2025 00:13

Tak jestli se nepletu, třeba ČSOB si bere za své fondy stejný vstupní poplatek, i když si je koupíte přes jejich aplikaci. Ostatní banky asi podobně, třeba Fio si tedy nebere vstupní ale výstupní.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 3. 2025 00:22

...a třeba Česká spořitelna dává slevu ze vstupního poplatku 10% při zadání investice online přes George hned (i pro jednorázovou investici) a pak 25-50% u pravidelné investice po prvním až třetím roce trvání, každý jinak. Ale zde jsme řešili distributory MIMO finanční skupinu správce dávných fondů, tam se mohou formou pobídek ty vstupní poplatky dost lišit, když se prostě jeho části vzdají (uvnitř dané finanční skupiny k tomu tolik důvod nemají, kromě třeba té motivace k pravidelným investicím, jak to má ČS).
Ale to už jsme trochu mimo téma investice do dluhopisů, i když dluhopisových fondů se samosebou týká také.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 30. 3. 2025 15:07

Ano, dívám se, u jakých dluhopisových fondů je nejvýhodnější kombinace vstupní poplatek a poplatek za vedení. Jelikož dluhopisové fondy nemají až takový výnos, tak mi to přijde jako důležitý parametr.

fc70 píše:Nebo, ve větších objemech, prostě koupit státní dluhopis – nad 1 milion je v ceníku ČS 0,35 % a ústně jsem slyšel ještě lepší nabídku, a nové emise jsou úplně bez daně. Poplatky za vedení v řádu 0,1% p.a., daňová výhoda vůči všemu ostatnímu – tomu se, myslím, těžko konkuruje. (Nebo se pletu?)

Mimochodem, opravdu takhle někdo jako soukromá osoba investuje? Díval jsem se do Ceníku investování Spořitelny, ale moudrý jsem z něj moc nebyl. Co vím, tak z velkých bank nabízela podobné služby ještě ČSOB, ale třeba při nákupu Dluhopisů republiky byla ještě dražší.
outlier
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka