Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod berta21 10. 12. 2021 17:54

Zdravím, chtěl bych investovat do asijských společností. Slyšel jsem, že z důvodu politického rizika jsou lepší asijské burzy (resp. činské), než ty americké/evropské. Že přes ty americké nevplastníte nikdy přímo akcie, ale podíl v nejaké kajmanské firmě, která...... Je to pravda?
Doporučíte nějakého broukera, který má na tyto burzy nízké poplatky a spready?
Koukal jsem na IBKR, ale moc nechápu, jaký poplatek budu platit za konverzi na třeba CNH apod.
berta21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman1989 10. 12. 2021 20:33

Máš to nejaky popletený.
Něco k tomu např. zde:
https://open.spotify.com/episode/0DwLKdcGGLWcEvAw5JNWbs
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mlsal 10. 12. 2021 21:15

berta21,

Podle Indexu korupce od Transparency International vše, co je červené je špatné. Čím větší korupce, tím větší riziko a nižší výnosy. Proto zásadně neinvestuji do EM, ale preferuji rozvinuté země z indexu MSCI WORLD.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ikovinvest 11. 12. 2021 12:49

Cinske akci muze vlastnit jen cinan.Proto si je muzete vy koupit jen pres nejake mezifirmy..Alibaba a td..
ikovinvest
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 11. 12. 2021 12:53

Ono je to vůbec bizar. Kdo zažil komanče tady, tak asi těžko bude svěřovat peníze těm čínským. Generální tajemník zavelí "hrrr na ně" a zase buržousty vymlátí - není otázka jestli, ale jen kdy.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod stepano 11. 12. 2021 23:49

K doplnění XTB na EUR akcie a ETF hledám dalšího brokera pro držení US divi akcií a ETF v USD, podmínkou je automatická aplikace 15% daně z divi. Podle čtení recenzí mi z toho nejlépe vychází Robomarkets, máte někdo a mohli byste se podělit o zkušenosti? Podle jejich stránek by měla být příznivá poplatková politika (rozuměj nulové poplatky za obchody s US akciemi), ale nějaký ucelenější ceník jsem u nich na stránkách nenašel. Nevíte, jak je to s poplatkem při konverzi CZK <-> USD ? Nějaká jiná pro/proti u Robomarkets?
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ikovinvest 12. 12. 2021 10:58

Za mne IB - je sice jen v ENG a ucet ma v Nemecku - ale transparentni poplatky a zadne klickovani s poplatky za konverze,spready a pod.Jo neni uplne zdarma ale to NIKDO.Radeji zaplatim za nakup akcii cca 0,3-0,5 dolaru a ETF 2 dolary ale tim to konci.Muzu mit na uctu menu jakou chci a odeslat si jakou chci.
Konverze stoji 2 dolary ale AZ ja reknu ne ze mi to konvertuje broker jak to vyhovuj jemu.
Jasne pokud budu chtit realizovat za 1000 mesicne jsou na to jini ale budou mit zase jine hacky.
ikovinvest
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 12. 2021 19:29

@stepano:
Robomarkets mám jen "na vyzkoušení", mám v něm jen málo, do tří procent ptf. Má jen a pouze US burzy, což mimo jiné znamená, že ETF už nabízet nám Evropanům nesmí (ještě nedávno to šlo, pak to museli zaříznout, když chybí prospekt v češtině a podobné náležitosti). Tedy s ETF tam nepochodíš, když US nemůže a Evropu zatím neumí. Běžné US akcie jakž takž, ale moc bych tam nedával, přeci jen domovina Kypr a moc si nelámou hlavu s předpisy (třeba právě ta US ETF, která donedávna umožňovali, než jim došlo, nebo spíš byli donuceni, že nemohou). A daňové předpisy také moc neřeší: formulář w8ben pro 15% daň z US dividend je tam taky divně, oni w8ben mají vyplněný na SEBE jako brokera (tedy mimo investora), jako by oni byli příjemcem dividend. Sice díky tomu je daň těch 15%, ale není to myslím právně ok, mělo by to být na tebe jako konečného investora, podobně jako u jiných brokerů... No zkrátka bych je moc neriskoval. Souhlas že pro US je nejvíc stabilní Interactive Brokers, ať už přímo, nebo skrz Lynx (česká podpora atd).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 14. 12. 2021 15:08

mlsal píše:berta21,

Podle Indexu korupce od Transparency International vše, co je červené je špatné. Čím větší korupce, tím větší riziko a nižší výnosy. Proto zásadně neinvestuji do EM, ale preferuji rozvinuté země z indexu MSCI WORLD.

Tak to pobavilo, very clean Nemecko - tam sidli ta organizace :-) Neberou nejaky uplatky od statu? Jak jsou financovany?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování