ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 12. 12. 2022 00:35

SP 500 a jdi pres Degiro a jestli mohu poradit, zvol akumulacni ETF
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 12. 12. 2022 08:51

fc70 píše:Amatér (a skoro všichni jsme amatéři) nemá důvod si myslet, že jeho dobrý pocit dosáhne lepších výsledků než index.

Dobře, taky se považuju za amatéra, ale jsem letos díky dobrému pocitu v plusu přes 25 % - a kde jsou indexy? A to jde letos dost mizerně, vloni to bylo mnohem lepší. Ale samozřejmě ať si to každý rozhodne, jak chce. Já se snažím své "geniální" nápady většinou v nějaké míře realizovat, což samozřejmě někdy vyjde, někdy nevyjde, někdy je potřeba to značně modifikovat, ale v průměru jsem spokojený.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Martasek89 12. 12. 2022 12:33

Děkuji všem za odpovědi.

Já jsem původně něco málo již zainvestoval na XTB, ale jelikož mám pouze korunový účet a nechci si zakládat plno převodních účtů (jednak s tím neumím a jednak mám časté bezpečnostní prověrky a nevim, jak by na to koukali), mi přišlo Portu jako docela vhodné.

XTB má velké přirážky za převod a ne úplně výhodný kurz. Navíc u Portu mi sedí, že můžu průběžně vkládat třeba 2 tisíce měsíčně (nemám tak velkou výplatu) a vklad se rozloží mezi aktiva. A při fixaci na 10-15 let jsem kolem 0.5% ročního poplatku. Chápu, že lidi co tam mají přes milion, tak jim bude ten poplatek třeba vadit více, ale takto můžu naráz investovat do více ETF a ne jen do jednoho za ty drobné peníze.

Koukal jsem i na Trading212 kvůli frakcím, ale jak je to zahraniční broker, tak tomu moc nerozumím a kdyby došlo k bankrotu ani nevím co bych měl dělat. Koukal jsem tam na nějaké výpisy pro berňák a je to teda peklo.
Martasek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PeterKC 12. 12. 2022 13:26

Portu je ideální k pravidelným investicím ve prospěch dětí a vnoučat, kde je výše poplatku ve vztahu k množství a kvalitě poskytovaných služeb velmi přijatelná.
Takto je využívám i já a své široce diversifikované portfolio stavím na 4 ETF z nabídky Portu, lehce v něm nadvažuji USA a podvažuji Evropu, Japonsko a EM.
Portfolio je jednoduché, 40% ACWD, 30% CSPX, 10% ZPRS (nezapomeň na small caps kvůli nižší korelaci s large caps), 10% IWMO (větší zastoupení bych nedával, jsou to většinou IT, zdrav. a fin. spol., které už máš v CSPX a ACWD) a ještě ti zbude 2 x 4%, kde můžeš dát nějaký ten svůj nápad, např. 4% ČEZ a 4% Bershire Hathaway a budeš mít široce diversifikované portfolio s "vlastní stopou". :-D
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martasek89 12. 12. 2022 13:34

A co to IWMO ponechat místo USA a Evropy a doplnit to klasickým globálním ETF, kde je i EM?

Mě se právě líbí to IWMO, že každý půlrok přehodnocují firmy, které mají větší potenciál růstu. Od založení to vychází (až na tento rok) a klasické globální akcie by byly jen takový mantinel k doplnění, aby toho IWMO nebylo 60% ale rozložit to na 30-30?

Nebo je to hloupost a nechat kdyžtak jen ten globál a doplnit to něčím defenzivním? Pro mě právě ETF spotřebního zboží, popř. Berkshire?
Martasek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PeterKC 12. 12. 2022 13:52

IWMO patří mezi faktorová ETF, což je takový mezipól mezi aktivní a pasivní investicí, s využitím faktoru vybíráš odpovídající akcie a tedy tvoříš koncentrovanější portfolio, než při výběru pasívních ACWD nebo CSPX.
Dá se očekávat, že při možném dlouhodobém růstu kapitál. trhu bude výkonnost tohoto faktorového ETF nad výkonností trhu, při poklesech trhu právě naopak. Já bych díky této selekci a agresivnější reakci na vývoj trhu jej použil jen jako doplňkové ETF, ne jako základnu, tam dej to ACWD a CSPX.
Právě to ACWD (All country world) ETF je tím globálním ETF včetně EM, jak o něm píšeš.
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 12. 2022 15:31

Martasek89: To XTB bych nezavrhoval i pokud to chceš mít na korunovém účtu a neřešit převody z korun na eura jinde. Platí se za směnu měn 0,5 %, jednou při nákupu, podruhé při prodeji. Čili kdybys vkládal 2000 Kč měsíčně, zainvestuješ jakoby 1990 Kč (2000 mínus těch 0,5 %). Za 20 let při 8 % p.a. je to 1172150 Kč, z toho pak při prodeji zas 0,5 % a máš 1166289 Kč. Pokud by si Portu bralo 0,5 % p.a. účtované měsíčně, za 20 let máš 1113924 Kč. Rozdíl je tedy přes 52000 Kč, čili více než 2 roky vkladů.

Jasně, je velká šance, že to tam nebudeš mít 20 let bez sáhnutí, ale těch 2x 0,5 % na XTB bude výhodnější než Portu poplatek 0,5 % p.a. už po dvou letech. Plus teda nevím, jakým kurzem Portu převádí koruny na eura, aby to nakonec nebylo podobné.

XTB přirážky za převod (kromě vkladu kartou) nemá, toho se bát nemusíš.
Takže spíš je problém jen jak rozumně nakoupit 7 % z 2000 Kč, když nominální hodnota toho ETF je třeba 10-40x vyšší.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Martasek89 12. 12. 2022 16:01

PeterKC: takže to IWMO bych teda upozadil na úkor ACWD abych snížil miru rizika, chápu to správně, že?

tmx643: ano kdyby to bylo jen 0.5% jak udávají, ani bych se nad tím nepozastavil. Ale já nakoupím ETF s najednou je ztráta kolem procenta. Někdy více někdy méně, ale většinou ihned po nákupu mi to u daného ETF ukáže mnohem větší ztrátu než udává XTB. No a oak výběr se taky srazí o 0.5 procenta.
Martasek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PeterKC 12. 12. 2022 16:26

Jak už jsem psal, nedával bych IWMO větší než 10% zastoupení v portfoliu, já ho tam mám pro vylepšení dynamiky růstu při dlouhodobě růstovém trendu.
Pokud se ti na mém portfoliu nelíbí to lehké nadvážení Ameriky, tak dej 70% ACWD, 10% ZPRS (ACWD obsahuje large a mid caps, proto doplň zastoupení small caps, díky nižší pozitivní korelaci s large caps snižují rizikovost portfolia), 10% IWMO a ty 4% třeba ten Berkshire Hathaway a 4% třeba IS3N (v ZPRS a IWMO nemáš EM, tak je můžeš kompenzovat přidáním IS3N).
Naposledy upravil PeterKC dne 12. 12. 2022 20:00, celkově upraveno 1
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martasek89 12. 12. 2022 16:48

Oki tak jsem to trochu poladil.

60% ACWD
10% ZPRS
10% IWMO
10% XDWS (spotřební zboží)
10% berkshire nebo 2B76 (robotika)

Už to dává větší hlavu a patu?
Martasek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PeterKC 12. 12. 2022 16:59

Za mě je 20% váha na vybraný(é) sektor(y) příliš vysoká, snížil bych tu tvou "vlastní stopu" na těch 8%, když 2% je PORTU předepsaný cash.
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martasek89 12. 12. 2022 21:53

A používáš tam nebo má smysl v Portu používat jejich vychytávku: zajištění měnového rizika do české koruny?
Martasek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 12. 2022 06:21

Zajištění dolaru a eura vůči koruně (skrz swapy či forwardy) s sebou nejen u Portu nese nemalé náklady, které pak ve "znehodnocení" toho zajištění sám vidíš v aktuálním stavu dané strategie (znehodnocení, když náklady zajištění převáží nad degradací kurzu koruny). V horizontu akciových investic (minimálně 5-10 let) to nemá moc smysl, navíc samo Portu u svých předpřipravených Portfolií (tedy ne těchto strategií, kde si klient volí složení sám) to měnové zajištění dočasně vypnulo prostě proto, že sami uznali jeho nevýhodnost v současné době. Sami to psali v e-mailu, vypnuto před cca 2-3 měsíci.
Jinak to měnové zajištění můžeš kdykoliv v budoucnu tam zapnout či zase vypnout, stejně jako automatickou rebalanci (tu lze navíc nechat vypnutou a rebalanci tam občas vyvolat odkazem ručně, provede se pak jen jednorázová nejbližší obchodní den). Zapnutí měnového zajištění by mělo smysl snad jen v době, když bys čekal ostřejší posilování koruny (a tedy snižování hodnoty kurzu eur/czk či usd/czk u tvé euro/dolar investice). V dlouhém horizontu by ale růsty akciových trhů toto měnové kolísání měly převážit, zvlášť když nakupuješ průběžně a průměruješ tím nejen akciový trh, ale právě i kurz měny.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod PeterKC 13. 12. 2022 10:00

ACWD, ZPRS a IWMO jsou globální ETF, jejichž podkladová aktiva jsou v mnoha různých měnách a náklady na měnové zajištění by byly nesmyslně vysoké, takže měnové zajištění u tebou zvolené strategie nelze a nedává smysl aplikovat.
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 13. 12. 2022 12:47

Nerozumím co se vám aktuálně nezdá na měnovém zajištění. Aktuální výnos z měnového zajištění EURCZK je na ročním horizontu kolem 4 %. U USDCZK je to méně, cca kolem 3 %.
Takže když koruna oslabí na 25,4 CZK/EUR, stále na poklesu 'netratím' a mám (jisté) hezké carry ze zajištění.
Chápu, že se někdo cítí na predikci akcií a tuší kde budou za rok, ale pokud tuší jak se budou vyvíjet měny, hluboce se mu pokloním, protože je jedním z opravdu vyvolených. Portu je proto zřejmě slušnej oddíl věštců, tam bych chtěl pracovat. :mrgreen:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka