Traxlera sleduji už snad více než 10 let, dokonce jsme si párkrát psali, každý měsíc jsem četl jeho měsíční komentář z trhů. Moje největší výtka k jeho osobě byla, že během nejlepších let po hypoteční krizi byl opatrný, akcie považoval za často překoupené.
Ale abych byl konkrétní, k článku:
1) Nesedí mi jeho výpočty v excelu, nebo v čem to má. Pokud si vezmu k ruce bbg, tak posledních 10 let jsou čísla obou indexů následující. Přijde mi, že vzal price index, nikoli total return. Zkoušel jsem i posunout graf o rok. Ale takové chybě se mi nechce vůbec věřit...
2) Na základě nějaké výkonnosti posledních let dělat závěr pro dlouhodobé investice je tricky. Pokud se totiž na rozdíl od něj podívám na posledních 23 let, tam už vede jeho 'favorit':
3) Bez ohledu na výkonnostní nesrovnalosti, vůbec nerozumím jeho argumentaci proč zrovna SPW místo SPX. Ani jeho závěrům. Stejně jako diskutující pod článkem. Pokud současní favorité ztratí, ztratí i vysoký podíl v indexu a nahradí jej jiní favorité. Výhodou je, že pasivní inbvestor nic měnit nemusí, index se o to postará za něj.
Můj soukromý bezvýznamný závěr: obojí investice mohou dávat smysl, nepovažuji ani jeden přístup za chybný. Kdo chce, ať diverzifikuje do obou indexů. Co bude lepší rozhodne až budoucnost. Jsem si jistý, že v obou případech bude investor spokojený, v jednom zřejmě o malinko více. Ve kterém? To záleží na časovém horizontu a době vstupu...