ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 6. 2. 2024 23:39

slavo963 píše:Jde mi o ciste americkou USD verzi nejakeho ETF, ktere nevyplaci dividendy.

Taková ETF existují? Správce ETF stále sleduje zda podkladové akcie jsou společností, které dividendy nevyplácejí?
Já o tom dost pochybuju, protože to se může kdykoliv změnit a bylo by těžké na to stále a pružně reagovat ...

fc70 píše:Americká ETF skoro nikdy nejsou akumulační ...

Skoro nikdy? Já myslel že prostě NIKDY. :-)
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tlejsek 20. 2. 2024 12:43

Ahoj,

Vytvořil jsem si takový fundamentální “save” na XTB. Nejdřív něco k mé investiční filosofii. Jsem hodnotovým investorem, kterého vzrušují spíše levné akcie jak přepáleně rostoucí. Samozřejmě vyžaduji nějakou znatelnou návratnost ROE. Nu a vytvořil jsem si následující investiční plán

Je založen na indexu MSCI. Nejvíce zastoupeným ETF je tedy kvalitativní ETF, tedy nejde o nejlevnější akcie z pohledu P/E atd. Index zde řadí firmy dle jednak ROE, zadlužení a volatility. Tento index od roku 2009 překonává index MSCI World velmi znatelně - viz linky pod příspěvkem.
Druhé ETF (zastoupeno z 10 procent) sleduje World enhanced value index - tedy sleduje firmy z 23 rozvinutých trhů a řadí je dle P/E, P/B a EV/CFoi. Ačkoliv dle statistiky tento index nepřekonává světový index, tak ho mám pro to, že věřím v hodnotové investování, které nakonec vždy porazilo růstové investování.
Třetí ETF, které je zastoupeno z 20% sleduje WisdomTree Global Developed Quality Dividend Growth Index. Tento index řadí firmy dle ROE, ROA, výše dividendy, ale i predikci růstu. Dividendové akcie jsou obecně méně volatilní a díky fundamentálnímu nastavení má index pěkné historické výsledku.
Posledním ETF (s druhým největším zastoupení 25%) je index sledující levné malé americké firmy, který je řadí dle fundamentálních dat. Tento index opět překonává svůj americký index MSCI USA small cap.

No a na co se chci zeptat - zda vám vzhledem k mé investiční filosofii dává toto mé nastavení ETF smysl. Domnívám se totiž, že samozřejmou jistotou je S&P či MSCI World i přes však existují indexy, které při sledování vhodných fundamentálních dat, překonávají tento svůj mateřský index pravidelně a znatelně. Dává vám tedy toto mé nastavení smysl?

Co jsem to diskutoval s pár lidma, tak ti mi doporučili dát pryč kvalitativní MSCI/WisdomTree, neboť se částečně dublují a MSCI má horší metodiku a spíše je lepší WisdomTree.

https://www.msci.com/documents/10199/f2 ... d56428ede4

https://www.msci.com/documents/10199/17 ... b7ea1ccbbf

https://www.wisdomtree.com/investments/index/wtddg

https://www.msci.com/documents/10199/83 ... de11158106

428969867_929232888673545_2587117700524357496_n.jpg
tlejsek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod code 20. 2. 2024 15:47

tlejsek: No vypadá to celkem rozumně, uvidíme co ti poradí zkušenější.
code
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TnT2 20. 2. 2024 17:39

Pokud to máte jen jako doplněk jiného, hlavního portfolia a věříte tomu, proč ne. Je ale třeba počítat s tím, že ETFka na ty indexy jsou dražší a poměrně malá - větší riziko jejich zavření nebo sloučení, pokud se svému správci nebudou vyplácet. Také WisdomTree je cca 100x menší správce než třeba BlackRock. Pokud je to celé portfolio, pak ty Small Caps jsou neúměrně nadvážené.
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jir.vesely 20. 2. 2024 19:24

Měl bych k tomu zhruba to, co TnT2. U těch small capů těžko říct. Já si většinou vytvářím plán alokace investic na rok dopředu, taky podle situace, a na tento rok jsem taky small capům dal větší váhu. 20% konkrétně. Beru to tak, že small capy jsou pořád ještě levné a mají potenciál. Budu tam pravidelně dávat 20% i za 5-7 let? Asi ne, ale kdo ví :) Takže za small capy a za mě minimálně pro teď v pohodě, akorát vzhledem ke zbytku toho plánu - proč jen USA a ne svět jako ostatní?
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tlejsek 21. 2. 2024 09:26

Jelikož small cap v rozvíjejícím světě jsou dle mého názoru riskantní (zkuste si něco vymoct na východoasijské firmě) a klidně bych přidal i Evropu, jen na XTB nemohu najít vhodnou variantu. Jinak "levné" akcie (alespoň dle fundamentální analýzy) by měly být vždy nějaké, proto value investování.

Jinak jde o mé nově vznikající ETF portfólium (na Portu jsem investoval cca 4/5 let). A právě to chci mít na XTB díky metodě investičních plánů. Následně mám Trading212 na kvantitativní nákup podhodnocených akcií - deep value (akviziční násobek) a IBKR mám ke stockpickingu.
tlejsek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jir.vesely 21. 2. 2024 10:19

V pořádku - chápu. Já teda osobně se EM nevyhýbám a naopak si myslím, že je dobré tam část mít, zvlášť teď po výprodeji, ale pokud chceš ty small caps jenom americké, tak proč ne. Na druhou stranu třeba IUSN jsou World small caps, tj. jenom rozvinutý svět. Když se podíváš na geografii, tak zhruba 57% je USA, 11% Japonsko, 5% UK a pak zbytek. Takže bych se na to podíval a případně bych to rozdělil mezi ně, pokud chceš ještě víc nadvážit USA, ale něco mít i jinde.

Edit: btw vyhnul bych se různým měnám v tom plánu, pokud nemáš v plánu tam posílat CZK a platit xtb za konverzi. Ideálně účet v EUR a všechny etf v plánu taky v EUR.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod otilrak 22. 2. 2024 16:53

Rád bych investoval malé částky měsíčně do Indie. Hlavní peníze jdou do světa FTSE od Vanguard. Nabízí se mi 2 možnosti:

T212: Franklin FTSE India UCITS ETF; FLXI; ter. 0,19
XTB: iShares MSCI India UCITS ETF USD; QDV5; ter. 0,65

U xtb výhoda mít v koláči. Kdybych kupoval u 212, tak asi čistě jen toto jedno ETF. Vybírali byste čistě podle ter a nebo i podle burzy? Nebo je tam ještě jiný rozdíl, který nevidím? Já se stále nerozhodl, které ETF z těch dvou zvolit.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 22. 2. 2024 18:12

Rozdíl v TER už je celkem velký... Kromě toho se ještě často zapomíná na transakční poplatky, které je taky třeba brát v potaz (i když jsou "jen" orientační a mohou se trochu lišit podle toho, jak fond v daném roce nakupuje/prodává).
Konkrétně tady má ETF od Franklin trans. poplatek 0,01% p.a., a od iShares pak 0,08% p.a. (viz KIDy)
Celkové roční poplatky tedy vyjdou na 0,20%, resp. 0,73%, čili ještě více ve prospěch Franklina.

Když se podívím na grafy, tak mi přijde že v dlouhodobém horizontu vychází lépe Franklin, nejspíš právě díky citelně nižšímu poplatku.
(byť každé ETF trackuje jiný index a neobsahují stejné firmy resp. firmy ve stejném poměru, takže srovnání stylem "hodim historické grafy přes sebe a kdo má víc je king" není úplně fér, nehledě na obligátní "minulé výnosy nejsou zárukou..." :) )

Koláče máš na T212 taky, asi nechápu jak to myslíš, že je to u XTB výhoda. Naopak mě přijde, že koláče u XTB (investiční plány, jak se to oficiálně jmenuje) jsou zatím hodně omezené co se týče změn poměrů mezi aktivy, nelze při vkladu provést nákup tak, aby se zároveň vybalancovaly stávající poměry, nelze do koláčů aktiva přidávat nebo je z nich vytáhnout ven atd..
Snad to časem budou vylepšovat, přeci jen to spustili celkem nedávno a je to na tom vidět.. Ale momentálně jsou podle mě koláče násobně flexibilnější a dopečenější (badum tss) u T212.

A podle burzy mi nepřijde, že je co řešit. Obě ETF jsou u obou brokerů k sehnání jak v EUR (XETRA, Borsa Italiana), tak v USD (LSE), takže tady tě nic neomezuje, ať už plánuješ nakupovat v EUR nebo USD a vybereš si nakonec jedno nebo druhé ETF.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod otilrak 22. 2. 2024 20:36

Děkuji za obsáhlou a jednoznačnou odpověď. Až takovou analýzu jsem nečekal. Franklin tedy jasná volba. Hodně proměnných, o kterých jsem rád, že vím.

Budu kupovat Franklina na 212 a na XTB nechám jenom ten Vanguard FTSE. Budu mít rozdělené a klídek.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rendy00 23. 2. 2024 17:58

Ahoj,
rád bych požádal o nasměrování, nahromadila se mi hotovost a tak plánuji další měsíční přebytky dávat do akumulačních ETF + rozpouštět zásoby při korekcích trhu. Založil jsem si XTB, prozatím pouze EUR účet.

Jelikož jsem začátečník, mám pár (asi hloupých) dotazů:

1) Řekněme, že bych se rozhodl nakoupit třeba CSPX (ISIN IE00B5BMR087) ; to by mělo sledovat SaP 500 index.
Chápu to správně, že CSPX a SXR8 (totožná ISIN) jsou naprosto stejná ETF, když je koupím, tak je obě držím v USD (měna akcií je v USD, liší se měna ETF, výkonnost SXR8 = výkonnost CSPX * kurzový pohyb USD:EUR a platí, že pokud prodám SXR8 a následně ta EUR směním na USD, tak je to to samé, jako bych od začátku měl CSPX a naopak?)

Tedy řešit, jestli bude posilovat USD nebo EUR a jestli koupit CSPX nebo SXR8 je zbytečné a vyjde to na stejno?

2) Diverzifikovat mezi USD a EUR a rozložit tak případné ztráty z kurzového pohybu lze tak, že budu mít jak ETF, které mají akcie v USD, tak i ETF, která mají akcie v EUR?
Nebo stačí mít nějaké “celosvětové“ ETF, např. EUNL (ISIN IE00B4L5Y983)?

3) Jak poznám, jaká je měna akcí v konkrétním ETF?

4) Je nějaký důvod, proč u XTB založit ještě USD účet a nakoupit ETF obchodovaná v USD?

5) Když do toho ještě zakomponuju posilování koruny – to by mi snižovalo zisk (v CZK), ale dá se lehce obejít tím, že případnou spotřebu přesunu z CZK do EUR (koupě auta/nemovitosti/čehokoliv v DE a podobně), a navíc to platí hlavně u jednorázové investice, protože u těch pravidelných se to nuluje tím, že se stále silnější korunou jsou pro mě nákupy ETF v EUR/USD levnější, je to tak?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 23. 2. 2024 19:22

ad 3) obecně - na stránkách poskytovatele fondu. Konkrétně v případě tebou zmíněného ISIN - tady - pod záložkou Holdings najdeš seznam všech jednotlivých položek včetně burzy a měny, ve které se obchodují.

ad 5) ano, ale platí to i na druhou stranu. Podle mě nemá smysl se tím moc trápit, protože s tím stejně nic neuděláš, pokud teda nechceš trávit čas forexem.. :D Někdy holt člověk za koruny dostane víc, jindy zas míň, ale pokud investuje pravidelně a na dlouhou dobu, tak se případně výkyvy stejně časem zprůměrují. (alternativou může být investice přes nějakou platformu, která měnové zajištění nabízí, ale pokud vím tak je to většinou za poplatek (navíc ke standardním poplatkům, které si platforma účtuje))

ad všechno ostatní) začal bych u tohohle videa, to by ti mělo odpovědět na většinu otázek. Případně ještě tohle, i když se to z části překrývá. :)

TL;DR je, že na tom moc nezáleží a volil bych spíš podle toho, co je snazší na manipulaci a směnu.

Když je možnost, osobně radši volím EUR, protože se snáze posílají (posílání EUR SEPA převodem bývá zdarma, narozdíl od posílání dolarů převodem nebo vkládání platební kartou.. byť ano, vím že u XTB to jde obejít zdarma skrz paypal).
A taky pokud je člověk naivní optimista a doufá, že se u nás dožije zavedení eura, budou pak další vklady nebo výběry z portfolia snazší díky absenci nutné konverzi měny. :)
Nějaká ETF mám teda v USD, protože je XTB nenabízí koupit v EUR na relevantní burze, ale jinak osobně preferuji EUR.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 23. 2. 2024 23:35

Ekdy se ten ticker lisi jen podle burzy/meny…

Pozor na USA isin obecne, ale ty nejsou nikdy akumulacni.

Podivej se na SPYL pokud uz ho tedy polaci pridali?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 2. 2024 23:51

Ne, v XTB se na to přidání SPYL zatím vyprdli :(.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod czpetr 24. 2. 2024 11:26

Ahoj chci se zeptat jak řešíte převod USD na Patria (Revolut, WiSE, RoklenFx) chtěl bych nakupovat SCHD etf, které se dá pouze koupit na Fio které nemám nebo na Patria kde nakupují zatím jen CZK akcie. Vím že poplatek při nákupu je vysoký 14.9USD. Určitě nechci používat jejich nevýhodou konverzi že pošlu czk. Díky za nějaký tip.
czpetr
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka