ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 10. 2024 13:07

EM ano či ne, a kolik, to je věčná diskuse různých investičních fór a akcí :). Třeba za poslední dekádu rozvíjející se trhy (EM) zaostaly poměrně dost za těmi rozvinutými (DM), hlavně za USA, ale další dekádu to může být naopak. Nicméně za mě je 12% v EM relativně dost, proto mám většinu ve třech DM ETF: na indexy MSCI World (EUNL), MSCI World Small cap (IUSN) a S&P500 (SPYL, ten pro nadvážení podílu USA oproti jejich podílu na MSCI World indexu, prostě Americe stále věřím nejvíce) a jen menší část ve FTSE All-World (VWCE), kde nad rámec indexu MSCI World i nějaké ty EM akcie jsou. Zastávám totiž názor jako řada dalších, že v EM je až moc exponovaná Čína, která dost podvádí ve finančních výkazech, zaostává demograficky atd..no zkrátka Číně nic nevěřím do budoucna, že dokáže ve výnosech tamních akcií (skutečných, ne těch vybájených čínskými soudruhy) překonat rozvinuté trhy. Proto když svá ETF sečtu, je má expozice na EM tak kolem 5-8%, Čína z toho tak čtvrtina, i to je až dost :). Ale to už je na důvěře každého.
Naposledy upravil minarjo dne 3. 10. 2024 13:14, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Joolppp 3. 10. 2024 13:12

Avantis otevřel od října zajímavá UCITS ETF:

https://www.avantisinvestors.com/ucitse ... ucits-etf/
https://www.avantisinvestors.com/ucitse ... ucits-etf/

TER, resp. OCF zatím nic moc, ale věřím, že se to časem zlepší.

Na IBKR už jsou k dispozici.
Joolppp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 3. 10. 2024 14:06

JJ s tím bych souhlasil. EM kdekoliv mezi 5-10% je i pro mě komfortní pásmo. Small caps mívám kolem 15% v průměru, ale letos dávám 20% a budu pokračovat, dokud se nedostaneme v cyklu zase někam k vrcholu. Ale zase na něm si dokážu představit, že to stáhnu třeba někam k 10%. Ten tilt k Americe (ještě výraznější než už dneska je ve Worldu) řeším vlastně podobně, akorát tam mám Nasdaq-100 místo SP500.

Já ty ETF portfolia dělám víceméně na rok, tak s tím lehce hýbu podle nálady a přesvědčení při plánování dalšího roku. Díky tomu ale vím, že třeba v roce 2025 můžu rozpustit portfolio 2021 (=všechno po časovém testu) a tak když teď byly small capy v krizi dole, tak jich chci mít víc na oživení ekonomik, a když tento rok za 3.5 roku rebalancuju, tak tam klidně bude moct být těch small caps třeba jenom 10%. ale to jsou stejně takové kosmetické úpravy. když jsem začínal před lety, tak jsem měl těch etf dvakrát tolik, protože jsem měl pocit, že jich potřebuju hodně a čím dýl to dělám, tím je spíš redukuju :)

A tímhle přístupem se mi i dobře řeší "diverzifikace" mezi brokery. Ty pravidelné měsíční příhozy do portfolia pro ten konkrétní rok řeším přes "bezpoplatkové" brokery typu Trading212 nebo XTB a po rozpuštění celoročních portfolií po splnění časového testu přesouvám k IBKR. A víceméně až po tomhle "finálním" přesunu pak řeším to, že si ty investice rozdělím mezi např. Vanguard, Blackrock a SPDR.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 3. 10. 2024 17:23

Pokud jde o small cap, tak je potřeba se na to podívat světovým, nikoli českým, pohledem.

Např. iShares MSCI World Small Cap obsahuje Nutanix s největším podílem 0,19%. Nutanix má kapitalizaci 15mld. USD. Další v pořadí je Toll Brothers 0,19%, kapitalizace 15mld. USD...

SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted obsahuje Lumen Technologies s podílem 1,4% a kapitalizací 6mld. USD, další je United States Steel s podílem 0,7% a kapitalizací 8mld. USD...

A kapitalizace ČEZu je 20 mld. USD, kapitalizace Komerční banky je 6mld. USD, Erste Group 21mld. USD, NN Group (Nationale-Nederlanden) 13 mld. USD, Vienna Insurance Group (Kooperativa a spol.) kapitalizace 4 mld. USD atd.

Takže si to člověk ani nemusí uvědomovat a v ETF portfoliu může mít zastoupení small cap relativně malé, ale v individuálních akciích může být naopak zastoupení small cap velké pokud se drží lokálnější firmy a ne nVidia, Microsoft, Exxon apod. O mnoha místních firmách je pak nutno uvažovat jako o mikro či nano.

A u ETF může být zajímavé i něco zaměřené na mid cap, např. SPDR S&P 400 US Mid Cap. Index mid cap S&P 400 si za posledních 40 let vedl lépe než index velkých společností S&P 500 i než index malých S&P 600. I když ony mid cap jsou v těch ETF velikostí vlastně jen mírně nad small cap.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 22. 11. 2024 09:28

Včera skončilo ETF Amundi Prime Global s lucemburským ISIN a tickerem PRAW. Od dnes na něj navazuje stejné ETF jen s tickerem F50A a irským ISIN IE0009DRDY20.
TER zůstává 0,05 %, takže nejvýhodnější evropské ETF na developed countries.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránka