JJ s tím bych souhlasil. EM kdekoliv mezi 5-10% je i pro mě komfortní pásmo. Small caps mívám kolem 15% v průměru, ale letos dávám 20% a budu pokračovat, dokud se nedostaneme v cyklu zase někam k vrcholu. Ale zase na něm si dokážu představit, že to stáhnu třeba někam k 10%. Ten tilt k Americe (ještě výraznější než už dneska je ve Worldu) řeším vlastně podobně, akorát tam mám Nasdaq-100 místo SP500.
Já ty ETF portfolia dělám víceméně na rok, tak s tím lehce hýbu podle nálady a přesvědčení při plánování dalšího roku. Díky tomu ale vím, že třeba v roce 2025 můžu rozpustit portfolio 2021 (=všechno po časovém testu) a tak když teď byly small capy v krizi dole, tak jich chci mít víc na oživení ekonomik, a když tento rok za 3.5 roku rebalancuju, tak tam klidně bude moct být těch small caps třeba jenom 10%. ale to jsou stejně takové kosmetické úpravy. když jsem začínal před lety, tak jsem měl těch etf dvakrát tolik, protože jsem měl pocit, že jich potřebuju hodně a čím dýl to dělám, tím je spíš redukuju
A tímhle přístupem se mi i dobře řeší "diverzifikace" mezi brokery. Ty pravidelné měsíční příhozy do portfolia pro ten konkrétní rok řeším přes "bezpoplatkové" brokery typu Trading212 nebo XTB a po rozpuštění celoročních portfolií po splnění časového testu přesouvám k IBKR. A víceméně až po tomhle "finálním" přesunu pak řeším to, že si ty investice rozdělím mezi např. Vanguard, Blackrock a SPDR.