ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gotesák 8. 7. 2025 14:26

Už delší dobu postupně redukuji pozice v akciích a nahromadilo se větší množství munice pro případ pořádného výplachuna trzích, téměř vše v USD, tak jsem si udělal průzkum dluhopisových ETF, kam to krátkodobě strčit. Kritérium byla historická odolnost při propadech, velká likvidita a měsíční distribuce divi. Dávám je sem, třeba se někomu budou hodit:
AGG - 3,85%
BNDX - 4,32%
GOVT - 3,41%
HYG - 5,76%
IEF - 3,43%
MUNI - 3,15%
SHY - 3,96%
Výnosy nejsou bez rizika, jsou poplatné tomu, o jaké bondy se jedná, nejvyšší výnos mají High Yield korporátní fondy a nejnižší státní, místní. Procenta jsou uvedena TTM (bez záruky, nemusí to sedět, je to ze screeneru). Nejspíš si udělám mix, dnes začnu asi SHY, ten je mi nejsympatičtější...........
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 8. 7. 2025 16:39

Ohledně ETF na US bondy mám dobrou zkušenost s IGSB US.
Na horizontu posledního roku velmi dobrá výkonnost. Srovnání s některými výše uvedenými tituly...
graf.png
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 8. 7. 2025 16:49

Díky, přidávám na watchlist.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 8. 7. 2025 21:03

Kde to obchodujete?
Koukam, ze v ibkr to je NT (not tradable) kvuli chybejicimu kid
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 9. 7. 2025 11:18

Například v RB bez problému.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 9. 7. 2025 20:00

SAXO Bank to nepustí, taky chybí KID
Patria a LYNX ano
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 9. 7. 2025 21:04

Zajimavy ze lynx jo a primo u IB to nejde...
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jenda_ 11. 7. 2025 22:52

gotesák píše:Už delší dobu postupně redukuji pozice v akciích

Musím říct, že mě zajímá tvoje investiční strategie, která alespoň podle toho, co jsem četl, spočívá v neustálém prodávání a nedržení akcií :). 1, 2. Podělil by ses prosím o podrobnosti?
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 12. 7. 2025 12:34

Já sem samozřejmě všechno nepíšu, takže to může vypadat, že jen prodávám, ale občas něco i koupím, podívej se do vlákna "akcie telekomunikačních firem".
Kdysi jsem byl aktivní v nákupech těžařů zlata viz vlákno "investice do zlata"

To nejdůležitější je velmi jednoduché:
NAKUPOVAT AKTIVA KDYŽ JSOU LEVNÁ A PRODÁVAT JE KDYŽ JSOU DRAHÁ
druhé nejdůležitější už jsem sem psal nedávno:
DIVERZIFIKACE

Podrobnosti jsou nepřenositelné a ani je ve veřejném prostoru nehodlám sdílet, i tak jsem tady toho napsal dost............další pravidlo NIKDY NEVĚŘ RADÁM, CO DOSTANEŠ NA NETU OD ANONYMNÍCH LIDÍ.
A poslední
NIKDY NEKOPÍRUJ INVESTICE NEBO STRATEGII CIZÍCH LIDÍ.
Používej vlastní hlavu.
GL
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 7. 2025 15:41

Mlčeti zlato :lol:
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 13. 7. 2025 07:56

Ja naopak radim a doporucuji kudy chodim, samozrejme pratelum a rodine.
Krome nezbytneho cash flow vse investovat(DCA). Neni nutny cherry picking, staci nekolik zakladnich assets.

Kdo je konzerva, do SPYL, kdo ma delsi horizont ANAV(nejlevnejsi € akumul. NASDAQ), trochu vzrusa s L8I7(2xpakovy NASDAQ, nutny aktivnejsi pristup a v bear marketu prodat i za cenu nesplneni danovych testu).
K tomu samozrejme BTC, kdo ma problem se selfcustody, tak IB1T(nejlevnejsi € spotovy ETF).

Put your money where your mouth is.
Prijit a oznamovat ex post kolik mam ROI je takove nesebevedome ;-)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 13. 7. 2025 13:43

2x ETF jsou zásadně!! nevhodná pro dlouhodobé držení. https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... e-your-fun
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod gotesák 14. 7. 2025 10:20

slavo963 píše:Ja naopak radim a doporucuji kudy chodim, samozrejme pratelum a rodine.

Většinou je to tak, že je člověk za k0k0ta. Když jim vysvětlíš, že technologie jsou přepálený a je to riziko do toho investovat, tak za rok ti ukážou graf, kolik mohli vydělat, když jim ukážeš zajímavý sektor, tak za rok přijdou, že jsou v mínusu nebo na nule. A když se tip náhodou povede a vydělají, tak se stejně uznání nedočkáš, berou to jako vlastní úspěch a chtějí další tipy a ty prostě nejsou. (I tady na netu je to podobné :hm )
Je to stejný, jako když doktor léčí vlastní rodinu :hmm:
Mám jednoho jediného synovce z mnoha v naší rozvětvené rodině, který si portfolio aktivně spravuje, na nic se neptá, sám se vzdělává a vyhledává si info a když si semtam něco poradíme, tak často zjistíme, že ten druhý už to má nebo o tom alespoň ví, což je sranda :D
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 14. 7. 2025 18:31

Dluhopisová ETF: Za zvážení stojí i ta, která se chovají jako skutečný dluhopis, tedy s fixním koncem. Dělá je BlackRock/iShares např. IT29 na US vládní, ID29 na korporátní. Nebo Invesco, např. BS9A.

"Násobná" ETF: Leveraged ETF mají specifické chování, není to prostý násobek podkladu, roli tam hraje denní vyhodnocování. Jednoduše to lze vidět například zde: https://leverageshares.com/en-eu/short-and-leveraged-etps/. Od začátku roku udělalo 5x Nasdaq -18% a -5x Nasdaq -65%. Bez zamyšlení by investor čekal, že jedno z nich musí být od začátku roku plus, ale dle konstrukce nemusí. Je nutné k tomu přistupovat jako ke krátkodobé spekulaci, nikoli jako k dlouhodobé investice. Před investováním do takových produktů by bylo dobré, aby investor chápal jejich chování.
intfo
Mírně pokročilý

Předchozí stránka