ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 3. 2024 12:51

@mimous:
Tak jak píšeš, VWCE u Degiro už je dostupné, ale Portu se velmi vtipně brání tomu, že natvrdo "pirátsky" použili v Degiro odkaz na český překlad kid na web Portu (asi se jim to v Holandsku nechtělo do češtiny překládat a nevěděli, že v Portu si překlady dělají sami - v Degiro tak vlastně ukradli jejich dílo). Když to teď někdy v Portu zjistili, nahradili odkaz touto vtipnou reklamou, kterou nyní klienti Degiro po kliku na český kid VWCE vidí - samosebou dočasně, než si toho v Degiro všimnou, proto to sem dávám.
Přílohy
Portu.JPG
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 4. 3. 2024 14:22

Kdyby to hned někdo neměl potřebu hlásit, tak by si toho nevšimli :)

těžko se koukají každou chvíli do http logu
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mimous 4. 3. 2024 15:07

vpe píše:
mimous píše:Degiro pořešilo VWCE tím, že se odkazuje na KID, který si vytvořilo Portu. Což vypadá spíš jako překlad anglické verze v souboru s designem Vanguardu, protože Vanguard to prý oficiálně nedělal.
Degiro s tím mělo ze začátku problém, ale před pár dny se to tam objevilo taky a už jde zase nakupovat.

Tak možná poslat Degiru odkaz na Google translator, treba to zbasti :-)

https://www-ssga-com.translate.goog/ie/ ... r_pto=wapp

U Degiro bych spíš čekal, že vyjednávali se svým dohledovým orgánem, zda je OK použít ten český KID, i když to není oficiální a nejspíš nějak přišli na to, že jo, když to využijí tím způsobem, jakým to udělali. Tedy že se odkážou na ten původní dokument a nemohlo by jít za nimi, že to zbastlili sami.

Pokud by za ně bylo průchozí, že to sami proženou překladačem a nacpou do souboru s designem emitenta ETF, tak by to už dávno měli pro všechno.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 3. 2024 18:42

Mám informace od známého investora (z jedné WhatsApp skupiny), že na českou verzi KIDu na webu Portu podporu Degiro navedl emailem on (je i tam klientem, tak to zná), když mu právě na dotaz ohledně absence VWCE odpověděli, že český kid chybí. A Degiro mu to akceptovalo, v podstatě mu za ten český odkaz poděkovali jeho akceptací :). Zda byl sám nebo takových bylo více nevím, ale sami v Degiro tedy na českou Portu verzi nemuseli vůbec přijít - mají to prostě z naší české komunity, které ETF VWCE chybělo, a nedomysleli v Holandsku důsledky, že to Portu může jaksi vadit :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 5. 3. 2024 06:37

Jasně, jen Portu má to ETF od loňského dubna, kdy je po zaseknutí jeho obchodování na Degiro lidi přesvědčili, ať to přidají. A hned jak se to tam objevilo s českým dokumentem, tak to v podstatě ti samí posílali Degiru, že jako "Hele, tady máte český KID, tak to přidejte a jedeme dál." a Degiro je odpálkovalo s tím, že to není oficiální dokument a nemůžou to použít. Degiro mělo informace o existenci toho dokumentu skoro rok, než to tam nějakým způsobem byli schopní dát.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 8. 3. 2024 15:34

Rád bych z co nejmenšího množství ETF poskládal následující:
- Pokrytí celosvětově IT, robotika, polovodiče, kyberbezpečnost...
- Pokrytí celosvětově farmacie, inovace ve zdravotnictví...
- Pokrytí celosvětově inovace - 3D tisk, IoT...
- Nechci finančnictví, nechci nemovitosti
- Raději akumulace než dividendy
- Raději měna USD než EUR

Nějaké rady? Díky
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 9. 3. 2024 21:43

Tak si to navol zde a uvidis, co ti vyjde
https://www.justetf.com/en/find-etf.html
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 10. 3. 2024 10:37

Díky. Ten vyhledávač znám, u sektorů neumožňuje vybrat zároveň více variant. Nicméně asi moc multisektorových ETF nebude, pokud zároveň nepokrývají celý trh včetně těch oblastí, které nechci.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod honzafr 7. 5. 2024 16:18

mimous píše:Jasně, jen Portu má to ETF od loňského dubna, kdy je po zaseknutí jeho obchodování na Degiro lidi přesvědčili, ať to přidají. A hned jak se to tam objevilo s českým dokumentem, tak to v podstatě ti samí posílali Degiru, že jako "Hele, tady máte český KID, tak to přidejte a jedeme dál." a Degiro je odpálkovalo s tím, že to není oficiální dokument a nemůžou to použít. Degiro mělo informace o existenci toho dokumentu skoro rok, než to tam nějakým způsobem byli schopní dát.

Dnes jsem zkoušel nákup VWCE a Degiro nákup zamítlo. Český KID už v dokumentech nemají, takže asi zjistili, že překlad není "originální" a tudíž ho odebrali a s ním i možnost nakupovat :( No, nedá se nic dělat, budu pokračovat s náhradou v podobě 85-90% IWDA a zbytek EMIM
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 5. 2024 20:57

V Degiro hlavně zjistili, že pirátsky krást překlad z webu Portu se nevyplácí (i když jim to tak doručili sami čeští investoři) - v Portu, když to zjistili, tak jim ten odkaz českého kidu vtipně změnili na reklamu "přejděte z Degiro do Portu" :D, viz zde můj příspěvek se snímkem reklamy ze začátku března. Degiro tím o český překlad přišlo a když to zjistili, museli VWCE zase zastavit, ale to už je několik týdnů stará záležitost...
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Monostatos 8. 5. 2024 06:16

Místo VWCE s dá koupit IUSQ, ktere KIT má. Léta mělo absurdně vysoký TER, ale nedávno ho Blackrock snížil a teď je OK (dokonce levnější nez VWCE)
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 8. 5. 2024 15:08

Já jsem teda místo VWEC začal brát "klasickou" IWDA, má to IUSQ nějakou výhodu? By voko mi to přijde stejné.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 8. 5. 2024 15:23

Není to stejné.

IWDA (resp. iShares Core MSCI World UCITS ETF) obsahuje pouze vyspělé trhy.
IUSQ (resp. iShares MSCI ACWI UCITS ETF) obsahuje vyspělé i rozvíjející se trhy.

A analogicky ETF, které trackují indexy Vanguardu:

VHVE/VGVF (resp. Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF) obsahuje pouze vyspělé trhy.
VWCE (resp. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) obsahuje vyspělé i rozvíjející se trhy.

Z tohoto pohledu je pro VWCE relevantním "náhradníkem" IUSQ, právě protože obě ETF pokrývají +- stejné spektrum trhu.
A taky je dobré mít na paměti, že definice "vyspělého trhu" u indexů MSCI není stejná jako u indexů Vanguardu a v několika zemích se liší. Nicméně u "ACWI/All World" indexových ETF to nehraje roli.

Viz:
https://www.justetf.com/en/news/etf/msc ... world.html
https://www.justetf.com/en/news/etf/msc ... vider.html
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 5. 2024 17:49

minarjo píše:V Degiro hlavně zjistili, že pirátsky krást překlad z webu Portu se nevyplácí (i když jim to tak doručili sami čeští investoři) - v Portu, když to zjistili, tak jim ten odkaz českého kidu vtipně změnili na reklamu "přejděte z Degiro do Portu" :D, viz zde můj příspěvek se snímkem reklamy ze začátku března. Degiro tím o český překlad přišlo a když to zjistili, museli VWCE zase zastavit, ale to už je několik týdnů stará záležitost...

Já tohle nechápu. Co jim bránilo ten obsah převzít, změnit pár slov / formulací a vydat to za své? Jasně, byla by to krádež, ale kdo a jak by jim to asi mohl dokázat? Spoléhat se na to, že někdo cizí jim to nechá k užití, aniž by tam nepřidal "reklamu" na sebe, bylo od začátku krátkozraké. Já jsem rád, že jsem přes Degiro nezačal investovat a těmto peripetiím jsem se vyhnul.

fijosh píše:A taky je dobré mít na paměti, že definice "vyspělého trhu" u indexů MSCI není stejná jako u indexů Vanguardu a v několika zemích se liší. Nicméně u "ACWI/All World" indexových ETF to nehraje roli.

Ta poslední věta ... to je asi nějaký renonc, ale právě tady to hraje roli protože jedno je celý svět a druhé je vyspělý svět ... nebo jsi to napsal tak nesrozumitelně, že to vyznívá jinak než to bylo myšleno.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fijosh 8. 5. 2024 18:19

protože jedno je celý svět a druhé je vyspělý svět ...

Jaké "jedno" a druhé" máš konkrétně na mysli?

MSCI ACWI ≈ FTSE All-World

"ACWI/All World" bylo myšleno MSCI ACWI a FTSE All-World, které oba obsahují jak vyspělé tak rozvíjející se trhy.
Když se budu rozhodovat, jestli kupovat ETF kopírující jeden z těchto indexů, tak nemusím řešit, že MSCI narozdíl od Vanguardu nepovažuje některé země jako vyspělé trhy, protože jsou v MSCI ACWI zastoupeny jako součást rozvíjejících se trhů a tudíž se o ně neochudím. (narozdíl od MSCI World a FTSE Developed, kde právě tyto rozdíly existují)
fijosh
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka