ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 5. 2024 19:31

Pardon, beru zpět - chyba na mé straně. Z nějakého důvodu jsem si "All World" vykládal jako "MSCI World".
Kdyby bylo napsáno FTSE All-World, asi by mě to takto "nezmátlo".

PS: Ten lajk jsem tam hodil já jako "díky" za vysvětlení, uvedení na pravou míru. S původním příspěvkem naprosto souhlasím, jen ta poslední věta můj pošahaný mozek zmátla.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 9. 5. 2024 05:07

Vanguard FTSE All-World (VWCE) a iShares MSCI ACWI (IUSQ) pokrývají podobné, mají podobný TER, sampling, podobná výkonost za 5 let, oba jsou velké ETF. Vanguard má více firem, cca 3600 versus 2500. Výhoda Vanguardu All-World může být v tom, že BlackRock iShares nabízí více různorodých menších ETF a pokud je někdo využívá a nechce mít vše u jednoho, tak se právě pro celosvětové ETF nabízí Vanguard.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 9. 5. 2024 12:12

U toho ETF iShares MSCI ACWI si také nějak matně vzpomínám, že míval absurdně vysoké TER a nějak evidovat jsem ho začal až letos s příchodem DIPu od RB, kde by měl být tento titul nabízený.

Nicméně za ještě lepší alernativu, než iShares MSCI ACWI (IUSQ) bych považoval SPDR MCSI ACWI IMI (IMIE), který má ještě nižší TER (0,17 % p.a.) a obsahuje i společnosti s malou tržní kapitalizací (IMI obsahuje large, mid i small caps). Index MSCI ACWI IMI pokrývá přes 9000 titulů, srovnávat by tedy mělo spíš smysl s indexem FTSE Global All Cap (přičemž ani nevím, jestli existují nějaká ETF sledující tento index, v rychlosti jsem našel jen ESG variantu od Vanguardu V3AB), než FTSE All-World, ale prakticky je to asi stejně jedno - ten rozdíl 5 bazických bodů vůči VWCE se mi jeví už zajímavý, proč se tím zabývat...

Akorát IMIE je mnohem menší, než IUSQ, nebo VWCE a nejspíš taky není obchodovatelný na Degiro.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 9. 5. 2024 13:49

Index MSCI ACWI IMI uvádí 9000, ale ETF SPDR MCSI ACWI IMI (IMIE) uvádí 3500, takže prakticky srovnatelné s Vanguard FTSE All-World (VWCE), které uvádí 3600. Výkonnost VWCE za 1, 3 a (téměř) 5 let je oproti IMIE o trochu vyšší (3 roky 23,78% VWCE ku 23,1% IMIE). R/R o trochu vyšší u VWCE. V podstatě je to jedno.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 9. 5. 2024 14:23

FTSE All-World nepokrývá small cap společnosti, narozdíl od MSCI ACWI IMI.
Tvrdit, že jsou obě zmíněná ETF "prakticky srovnatelná" na základě počtu titulů, je přinejmenším zavádějící.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 9. 5. 2024 15:16

intfo píše:Vanguard FTSE All-World (VWCE) a iShares MSCI ACWI (IUSQ) pokrývají podobné, mají podobný TER, sampling, podobná výkonost za 5 let, oba jsou velké ETF. Vanguard má více firem, cca 3600 versus 2500. Výhoda Vanguardu All-World může být v tom, že BlackRock iShares nabízí více různorodých menších ETF a pokud je někdo využívá a nechce mít vše u jednoho, tak se právě pro celosvětové ETF nabízí Vanguard.

Pětiletá výkonnost je dokonce na chlup stejná. Takže je jedno, který si kdo vybere.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 3. 6. 2024 19:25

Nedávno se objevila zajímavá "konkurence" k FTSE All-World a MSCI ACWI ETFkům v podobě Amundi Prime All Country World UCITS ETF.
TER pouze 0,07% p.a. a nulové transakční poplatky.

Zatím je pouze v distribuční variantě, nicméně zkusil jsem poslat dotaz do Amundi, zda chystají i akumulační variantu a celkem rychle jsem dostal odpověď:
Thank you for your message and your interest in our products.

By the end of this month, an accumulative version of the Amundi Prime All Country World UCITS ETF will be available under the ISIN code IE0003XJA0J9.

Regards
Amundi ETF

Takže pokud někdo zvažuje zařadit tohle ETF do svého portfolia, ale preferuje akumulační variantu před distribuční, dává smysl ještě chvilku počkat. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Monostatos 4. 6. 2024 07:12

Zajímavá informace, díky za ní. Jen bych měl trochu obavy z toho pro mě no name index providera, aby vydrzel....
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod baron84 4. 6. 2024 09:10

No name myslíš Amundi?
baron84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 4. 6. 2024 10:00

Poskytovatel indexu je Solactive, Amundi je tvůrce fondu sledující tento index. Něco o nejznámějších poskytovatelech indexů (FTSE, MSCI) je zmíněno tady a na konci uvádí i Solactive: https://www.bankeronwheels.com/best-international-etfs/

Mimochodem existuje i akumulační ETF s TER 0,05 % p.a. sledující index Solactive na rozvinutých trzích (společnosti s velkou a střední tržní kapitalizací) - též od Amundi (Prime Global): https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 3#overview, akorát má domicilaci v Lucembursku, což je nevýhodnější z hlediska držení US titulů (US tituly jsou daněně 30 % místo 15 %, než když je fond domicilivaný v Irsku) a mělo by být výhodnější držet navzdory tomu i fond s vyšším TER - takže bude mít smysl počkat na tu akumulační verzi.

Jinak by tam asi problém být neměl, ač tam jsou určité rozdíly - Solactive třeba klasifikuje Polsko jako rozvinutý trh, ale třeba Jižní Korea platí za emerging...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Monostatos 4. 6. 2024 15:15

baron84 píše:No name myslíš Amundi?

Ne, tím myslím ten Solactive. Amundi znám a jejich MEUD je můj nejoblíbenější ETF na evropské akcie.

-- 4. 6. 2024 16:35 --

fremantle píše:/Mimochodem existuje i akumulační ETF s TER 0,05 % p.a. sledující index Solactive na rozvinutých trzích (společnosti s velkou a střední tržní kapitalizací) - též od Amundi (Prime Global): https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 3#overview, akorát má domicilaci v Lucembursku, což je nevýhodnější z hlediska držení US titulů (US tituly jsou daněně 30 % místo 15 %, než když je fond domicilivaný v Irsku) a mělo by být výhodnější držet navzdory tomu i fond s vyšším TER - takže bude mít smysl počkat na tu akumulační verzi.

To máš stopro zjištěné, to zdanění US dividend? Před pár lety jsem se to snažil zrešeršovat bez jasného závěru. I na investičních webech se psalo, že zdanění divi na úrovni fondu je nejasné téma, kdy se dle okolností divi v principu na této úrovni nedaní, ale ne vždy se to fondu povede zajistit. Samozřejmě musí být smlouva o zamezení dvojího zdanění, ale tu má s USA jak Irsko, tak Lux.
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 8. 6. 2024 11:01

Nikdy jsem to nezkoumal podrobněji, takže o tomhle vím jen z internetů, ale zmiňuje to třeba i Morningstar, což se mi jeví jako celkem důvěryhodný zdroj: https://www.morningstar.co.uk/uk/news/1 ... turns.aspx

Mělo by to vyplývat z té smlouvy o zamezení dvojitého zdanění, kterou má USA s Lucemburskem: https://www.investmentofficer.lu/en/new ... re-madness
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Monostatos 11. 6. 2024 17:16

Akorát v tom článku od Morningstar to píšou opačně, než zmiňuješ ty :-)

"Irish-domiciled ETFs benefit from the US/Ireland double taxation treaty which reduces standard withholding tax rates on US stock dividends from 30 to 15%, whereas Luxembourg-domiciled ETFs are subject to the full 30% tax rate"

tj. že pokud se dani nepodaří fondu vyhnout úplně, nižší srážková daň je Irsku, ne v Lucembursku....to si nějak matně pamatuji i z mých rešerší, kde někde psali, že u US akcií je lepší se Luxu vyhnout....každopádně článek je z roku 2018, takže se to možná celé změnilo
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 6. 2024 20:30

To moje stanovisko mělo vyznít stejně (IE = dobré - LU = ne až tak dobré), pokud to bylo jinak, tak omluva... Ano, článek z Morningstar je z roku 2018, proto jsem dával i odkaz na toho sloupkaře, podle kterého tento stav pořád přetrvává (článek je z loňska a jak psal, tak ta smlouva o zamezení dvojitého zdanění mezi USA a Lucemburskem platí už od roku 1996, čili není to něco, co by bylo revidováno každý rok).

No uvidíme, třeba těch ETFek sledující tyto indexy vznikne více, tak bude zajímavé sledovat třeba taky, kde vzniknou.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Joolppp 18. 6. 2024 07:47

Často se tady řeší TER, ale podle mě je důležitější, jak dobře dokáže fond trackovat index... což některé, jako třeba SXR8, jsou průměrně -0,22% po započtení poplatku. Podobně VWCE (resp. VWRL/VGWL, aby byla delší data) je v podstatě za 0%. Samozřejmě, minulý tracking error není zárukou budoucího, ale o něčem to na delších datech vypovídá...

Na druhou stranu jsou ETF, jako třeba 6AQQ, kde je průměrný TD 0,5%, přitom TER jen 0,23%.

Takže za mě vybírat rozumně dle nízkého TER a zároveň se podívat jaký je dlouhodobý TD.

SXR8 třeba (a navíc je to zajímavý web sám o sobě, jen hledat podle ISINu):
https://www.trackingdifferences.com/ETF ... 00B5BMR087
Přílohy
Snímek obrazovky 2024-06-18 082846.png
Joolppp
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka