ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wikingos 28. 8. 2024 14:36

Pán možná neřeší nějaký poplatek za nákup a proč taky když nakoupí za 9,95$ a pak jednou ročně opět za 9,95$ pokud se nebudou měnit sazby ( psal nákup za milion a jednou ročně za 100 tisíc ) ale třeba chce mít větší jistotu nebo českého brokera ,který je v ČR a má pobočky skoro ve všech okresních městech , hodně se teď propaguje XTB ten je PL a kratší dobu na trhu , radši FIO

-ano na menší a časté nákupy není ,drahé poplatky oproti konkurenci, špatný až zoufalý kurz směny , rozhraní historické :)

- pokud ale chci si nakoupit cokoliv z USA tak zde to jde, směnu řeším taky převodem z easychange, nákupy mám 2-5x rok za větší objem peněz a barvičky ,grafy,koláče pro mě nejsou ,jelikož mě zajímá jen cena nákupu,kolik vyplácí div, a aktuální cena a akcie chci mít na pořad ,tak rozhraní je normální ,je jasné že každému se líbí něco jiného

- no a dědická daň z držení USA investic muže být i 50% ale hned bych nestrašil touto částkou ,jelikož se daní v pásmech a začíná od 60k+ usd$ a zde by to mělo být 28% , u FIO nebo českých to ale nemusí platit (prý to tak neřeší ) ale ať je zákon v pořádku tak po dosažení 60k si udělám další účet na manželku u FIO nebo na sebe jinde
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod simec 28. 8. 2024 17:34

Přesně tak, jednorocni nákupy, proto 10€|rok za nákup neřeším. Když koupím ten Spyl, tak ten přeci kupuji přes německou burzu a nějaké zdanění při úmrtí v dedickem řízení se přeci neřeší, nebo?
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vratislav8 28. 8. 2024 22:07

Sídlo toho fondu je v Irsku, takže se tam žádná dědická daň USA neřeší.
Vratislav8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 30. 8. 2024 21:30

Já to tady jen píšu do diskuse proto, aby na to i ostatní mysleli, protože hlídat po XX letech že něco už přesáhlo zajímavou částku, no nemusí se to vyplatit, kdo bude ve 30 myslet na dědění že…

Prozo pozor na papíry vydané v americe nebo obecně v dolarech – kurzové riziko.

No a tím že budeš nakupovat 1x ročně, tak co, budeš časovat nebo to má jaký smysl? Pro lepší optimalizaci nákupu je lepší nakupovat pravidelně, samozřejmě jestli máš jednou ročně speciální příjem tak předchozí důvod není relevantní. Naopak pokud budeš celý rok hromadit na spořícím účtu abys nakoupil jen za jeden poplatek u FIA, tak relevantní je velmi
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod wikingos 30. 8. 2024 22:00

K těm bodům co napsal pan vpe by se dalo dodat hodně proti odpovědí ,ale nevíme přesně jak to předchozí tazatel chce praktikovat napořád .

Optal bych se na měnové riziko ,když dotyčný píše o papírcích s USA nebo v dolarech , asi se týká každého z nás co investujeme mimo pražskou srandu burzu , buď investujeme v eurech nebo dolarech.

Je jistější ČR/kč či Evropa /€ nebo USA/$ beru to měnové riziko ,dle toho co vidíme jak je vedena Česká Republika a Evropa ,tak v mojem investičním horizontu +10-15 let bude na tom dolar a USA laicky vždy lépe nebo se pletu ? Dík za info co by mě pomohlo vylepšit investice (jedu all in USA)
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 31. 8. 2024 00:10

Těžko tady někdy bude zaveden $USD (I když tedy jeho název pochází od místního tolaru:), takže já preferuji USA (s&p) ale z Irska/v Eur

Jestli chceš dodávat hodně proti odpovědí, tak to asi budeš hodně zkušený, pak si nechám od tebe vysvětlit, proč je lepší nakupovat jednou za rok, Než pravidelně každý měsíc za stejnou částku (Vyjma mnou zmíněného případů, kdy dostane výplatu jednou za rok;-)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tmx643 31. 8. 2024 08:11

Dolar tu nebude, ale běžné ETF na S&P500 v eurech nijak nesnižuje kurzové riziko, jen snižuje transakční náklady.
A all in USA samozřejmě může udělat velkou paseku. Dolar je v současnosti dost silný, zejména kvůli vysokým sazbám v USA a nestabilitě ve světě, mnohdy se uvádí, že současná geopolitická situace je nejhorší od konce druhé světové války. Takže po normalizaci stavu je prostoru pro pokles (vůči euru/koruně) u něj opravdu hodně. Například kurz USD CZK v půlce roku 2004 byl nad 26 Kč, o pouhé 4 roky později byl na 14 Kč, takže půlka investice háji. Jasně, pak se to zas časem vrátilo, ale spoléhat, že za 10-15 let bude dolar stejně silný nebo silnější, no já to vidím 50 na 50 vzhledem k současné výchozí situaci.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod wikingos 1. 9. 2024 09:36

Vpe nemyslel jsem to špatně , jen že by se dalo polemizovat ,ale každý to má jinak ať už s penězi ,časem nebo výběrem do čeho to dá ,dotyčný tam bude mít milion a každý rok tak hodí 100k za 30 let bude spokojen
Měnové riziko v ČR bude ikdyž tu bude euro (myslím si že jak koruna tak euro nebude silné vůči dolaru v nejbližší době 10-20 let)
A odborník nejsem je doufám že budu mít štěstí

No a tmx to napsal dobře ,ale chybí tam pokud nakupuji průběžně ,tak si průměruji i cenu dolaru ,jinak já teď mám průměr 21,2 a těch 16 korun co byl dolar to většinou je po nějaké události ,kdy i akcie jsou dole ,takže ideální stav přikoupit
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gryp 2. 10. 2024 20:21

Uvažuju, že bych do portfolia zařadit i nějaké small caps. Nechci na to speciální ETF, tak jsem si říkal, že bych to vyřešil tímhle: SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF USD Unhedged (Acc) (nevím proč je v názvu "Unhedged", to mi přijde, že běžně nepíšou, ale nevadí...). Mělo by mít cca 12% emerging markets a cca 14% small caps (co jsem tak našel, všechny dokumenty jsem byl líný procházet). Jaký je na tohle konkrétní ETF váš názor?

Mám to jako doplněk k dalším ETF co vlastním, hlavně: iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) a Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating. Je to všechno celkem podobné (největší podíl bude zase USA a large/mid caps), ale kvůli klidnému spaní, se snažím diverzifikovat co jde, pokud to nevyžaduje extra práci navíc, takže kromě širokého ETF, mám víc brokerů a víc providerů samotných ETF.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 10. 2024 22:13

Já na Small Caps používám u Degiro jedno z jejich ETF zdarma: iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF, ticker na německé burze IUSN, ISIN IE00BF4RFH31, viz https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BF4RFH31
Je to tedy Small Caps z vyspělých trhů bez EM (podobně jako u indexu MSCI World na large caps, tedy známé ETF EUNL, které tam ostatně mám jako druhé, rovněž patří do těch základních bez poplatku, kromě toho 1 eura za příkaz jako takový).
Proti EM trhům sice nic nemám, ale všeho moc škodí (a nevím zda EM cpát i do Small Caps), tedy v Degiro mám tyto dvě ETF na vyspělé trhy. K tomu jako třetí u XTB známé ETF VWCE, tedy to už je světový index i s EM.
Naposledy upravil minarjo dne 2. 10. 2024 22:16, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 2. 10. 2024 22:14

Obecně se moc nedoporučuje rozstřílet si investice do takového množství etf, které se navíc poměrně výrazně překrývají. Sice to není chyba, která by člověka asi vyloženě poškodila, ale minimálně je to zbytečné a akorát se tím ztrácí přehled. Než splácat dohromady MSCI world, ACWI a ještě FTSE all world, tak bych si spíš vybral jeden z těch posledních dvou a nebo si nakombinoval msci world s msci world small cap a msci em s váhami podle tvého přesvědčení.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 10. 2024 22:18

U mě je to spíše k přímým akciím, které jsou u mě stále většinové, ale ETF už také plním, o diverzifikaci mezi poskytovateli (Blackrock a Vanguard) i mezi brokery (Degiro a XTB, mimo jiné kvůli limitu GFOCP do 20 tisíc euro). Jinak souhlas, kdo chce jen jednoho brokera/poskytovatele, tak jen ať zvolí ETF buď bez nebo s EM (a Small cap jako druhé k němu), není třeba obojí.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 3. 10. 2024 10:05

tmx643 píše:Dolar tu nebude, ale běžné ETF na S&P500 v eurech nijak nesnižuje kurzové riziko, jen snižuje transakční náklady.
A all in USA samozřejmě může udělat velkou paseku. Dolar je v současnosti dost silný, zejména kvůli vysokým sazbám v USA a nestabilitě ve světě, mnohdy se uvádí, že současná geopolitická situace je nejhorší od konce druhé světové války. Takže po normalizaci stavu je prostoru pro pokles (vůči euru/koruně) u něj opravdu hodně. Například kurz USD CZK v půlce roku 2004 byl nad 26 Kč, o pouhé 4 roky později byl na 14 Kč, takže půlka investice háji. Jasně, pak se to zas časem vrátilo, ale spoléhat, že za 10-15 let bude dolar stejně silný nebo silnější, no já to vidím 50 na 50 vzhledem k současné výchozí situaci.

Většina zdejších investorů má většinu majetku a příjmů v Česku. Nemovitosti, podnikání, příjem ze zaměstnání, rodina, daně, státní důchodový a zdravotnický systém. Protože si příliš netroufám odhadnout, co bude za 20 let, tak k tomu přistupuji tak, že mi větší expozice v akciích na USA/USD snižuje orientaci jen na Česko, případně EU. Pokud se bude dařit Evropě relativně lépe oproti USA, tak se sice nebude tolik dařit mým akciím, ale budu zabezpečený z ostatního. Naopak pokud se USA bude dařit relativně lépe oproti Evropě, tak na tom budu hůře v podnikání/zaměstnání/státním systému, ale lépe v akciích než při investici v Evropě. Geografické rozložení akcií většinově mimo Evropu lze vnímat jako diverzifikaci.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gryp 3. 10. 2024 10:10

minarjo píše:Já na Small Caps používám u Degiro jedno z jejich ETF zdarma: iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF, ticker na německé burze IUSN, ISIN IE00BF4RFH31

No mít to zvlášť má asi své výhody, obzvlášť pokud člověk chce jinou váhu, ale já bych se asi spokojil s tím jedním ETF. Ačkoli to možná je lepší než mít obskurní ETF, kde je vše... Ale tak obskurní to snad není.

minarjo píše:Proti EM trhům sice nic nemám, ale všeho moc škodí (a nevím zda EM cpát i do Small Caps), tedy v Degiro mám tyto dvě ETF na vyspělé trhy. K tomu jako třetí u XTB známé ETF VWCE, tedy to už je světový index i s EM.

Co je u tebe moc? SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF USD Unhedged (Acc) má v emerging marketech nějakých 12%, je to moc (plus mám i jedno ETF úplně bez EM a small caps)? A cca 14% ve small caps, je to moc? A myslím, že průnik EM a small caps jsou tím pádem jednotky procent...

jir.vesely píše:Obecně se moc nedoporučuje rozstřílet si investice do takového množství etf, které se navíc poměrně výrazně překrývají.

Asi je fakt zbytečné mít MSCI a FTSE, aby ten index jako takový ovlivnil investice. Na druhou stranu mít dva providery ETF, tam už si to teoreticky představit dovedu. Jak píšu, člověka to nic nestojí a zatím mi problém se v tom vyznat nedělá.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 3. 10. 2024 11:09

K těm EM a small caps - za mě je dobré je v portfoliu mít a ty váhy v ACWI (nebo FTSE all world) nejsou podle mě špatné. Oni zase jako ví, co dělají ;) Já teda ty EM držím zhruba na 10%, ale třeba letos mají zatím YTD výkon nade vším ostatním. Překonávají world, SP500, Nasdaq 100... Jedna injekce v Číně a je to :) Ale zase je to po dlouhé době špatných výsledků. No ale o tom ta diverzifikace je, ne? ;)

Pokud se budeme bavit o rozdělení na víc vydavatelů ETF, tak to není špatný přístup. Můžeš to vyřešit třeba tak, že si rozdělíš 50/50 SPDR a Blackrock (iShares). A ten SPDR dáš prostě ten, který tady zmiňuješ, a podíl iShares dál rozdělíš mezi ty 3 (msci world, world small cap a em imi) a tam si můžeš udělat tilt podle sebe a případně ho upravovat podle situace. Tyhle 3 uvádím jako příklad, protože se nepřekrývají. první je jenom developed bez small caps, druhý je jenom developed a jenom small caps a třetí jsou jenom EM a všechny kapitalizace. Těch kombinací může být samozřejmě spousta, ale takhle nějak bych postupoval, abych si to dostatečně rozdělil a přitom tam neměl zase jako 5 ETF se 70% překryvem.
jir.vesely
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka