ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 4. 4. 2025 19:04

Za poslední měsíc moje portfólio spadlo asi o 16% (cca 70 % VWCE, 30 % SXR8).

Poslední nákup jsem provedl v roce 2022. Vize byla šetřit peníze v likvidní podobě a použít se spolu s penězi z portfolia na akontaci hypotéky, možná koupě bytu. Vzhledem k cenám bytů, které se mi zatím "nedaří dohonit", přemýšlím, zdali právě v době poklesu není vhodná příležitost peníze vložit spíše do ETF. Byt nutně nepotřebuji (je mi 23 let, ještě studuji).

Rád bych poprosil o zhodnocení a radu od zkušenější. Vím, že nemáte křišťálovou kouli, spíše mi jde o směr, který byste si vybrali...
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 4. 4. 2025 19:16

Když trhy leti dolu a ty chceš prikupovat je v takové turbulentní době nesmysl zkoušet časovat trh. Proste si stanov hranice. Třeba první prikup udělám pri poklesu o 10%, další pak až pri 20% apod. Takto efektivně naredis pozice a nárůst zpět, byť ne na původní hodnotu muže pro tebe v závislosti na objemu byt klidně už na nule. Cekat na dno je nesmysl.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 4. 4. 2025 23:00

Souhlas a doporučuji ještě při případných dalších poklesech přibírat větší počet kusů. Při poklesu o 10% přikoupím 20ks, při poklesu o dalších 10% přikoupím 40 kusů atd. Na druhou stranu sám jsem dost exitoval a vstup zpět jsem si dal ještě o trochu níže než jsme teď.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 4. 2025 05:07

Explosion_CZ píše: ... Vzhledem k cenám bytů, které se mi zatím "nedaří dohonit", ...

Jj, já se mohu už dívat zpětně a ceny nemovitostí jsem v rozumné době nedohonil, ve smyslu, že bez hypotéky jsem to nedokázal - furt jsem šetřil/investoval a stále mi chyběla cca stejná absolutní částka. Ale u studenta není divu. Kolegové Ti radí dobře ... já se vždycky snažím časovat trh, což je špatně. :) Zvláště to asi platí pro tuto dobu, kterrá mi přijde supervolatilní v tom smyslu, že vůbec netuším, kam se to kdy může vydat, protože je klidně možné, že Trump zase něco vezme hned zpět a pak zase vymyslí nějakou novou pohromu ... Každopádně je potřeba se vnitřně nastavit tak, že o ty investované prachy (či podstatnou část) můžeš přijít, i když se teď zdá, že zhodnocení je jasné. Ale ono se to může sbírat pár let.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 5. 4. 2025 13:31

to drum, intfo: zapomínáte, že trh může a obvykle i nějakou dobu jde bokem. Takže při těchto nákupech je potřeba mít i pravidelnost.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 5. 4. 2025 13:47

Děkuji za názory. Nejvíce se mi líbí to nastavení nákupu po částech - mínus 10 % koupím x jednotek, mínus 20 % x jednotek, což udržuje racionální přístup.

Nejvíce ale bojuji s otázkou nákupu nemovitosti, na kterou člověk potřebuji mít rychlou likviditu. Jak vidím ty ceny nájmů, tak bych si rád nákupem nemovitosti její cenu "zafixoval" (ano, úrok. míry u hypotéky kolísají) a "byl už na lodi" s nemovitostmi.

To už ale je OT...
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 4. 2025 15:16

Ono kdo ví, co se stane s nemovitostmi. Nějak mi přijde dlouhodobě neudržitelné, aby lidi s podprůměrnými příjmy neměli na nájem. Hypotéku Ti asi stejně jako studentovi, resp. čerstvému post-studentovi, nedají. A to je takový odvěký problém likvidita/riziko/výnos ... a v samotné likviditě u akcií/ETF obchodovaných v dostatečných objemech není, ta je +/- D+2. Horší je, že v momentě, kdy potřebuješ hotovost, je trh jako na potvoru dole. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod kacher 5. 4. 2025 15:47

Berte si hypoteky, dokud je cas. Jakakoliv ekonomicka krize se bude resit jen tisknutim penez jako obvykle. V inflacnim systemu je nesmysl davat penize do akcii, kdyz nemam kde bydlet. Podivejte se, co se stalo pred par lety - lidi s hypotekami jsou vysmati, investicni byty pohodicka, najemne pokryje splatky jak nic - naopak mam jeste tucny temer pasivni prijem - proste bezplatne penize. Kdo driv prijde, ten driv mele.

Nebude to lepsi, poroste u nas vyrazne pocet duchodcu. Ti si pro sebe odhlasuji blahobyt. Tucne duchody, tucne najmy ze svych nemovitosti, ktere si koupili za par supu na paku v 90tkach nebo 00kach a potom nechali uradovat inflaci. To, ze meneprijmovi nebudou mit ani na najem, neni problem. Dame jim davky, ktere zaplati ti mladi viceprijmovi vyssimi danemi. Duchodci urcite utahovat opasky nebudou - naopak, ti budou uradovat cim dal vic. A vy na ne budete makat bez vidiny vlastnictvi cehokoliv a s duchodem v 70tce, jestli vubec nejakym. Koho zajimaji dlouhodobe dopady takoveho systemu - myslite, ze volici a politici resi veci long-term? ;-]
kacher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vasek06 5. 4. 2025 20:35

A jinak se citis dobre ?
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 7. 4. 2025 17:00

drkarel píše:Ono kdo ví, co se stane s nemovitostmi. Nějak mi přijde dlouhodobě neudržitelné, aby lidi s podprůměrnými příjmy neměli na nájem. Hypotéku Ti asi stejně jako studentovi, resp. čerstvému post-studentovi, nedají. A to je takový odvěký problém likvidita/riziko/výnos ... a v samotné likviditě u akcií/ETF obchodovaných v dostatečných objemech není, ta je +/- D+2. Horší je, že v momentě, kdy potřebuješ hotovost, je trh jako na potvoru dole. :)

Garsonky v našem městě (Moravskoslezský kraj) se na začátku roku prodávaly okolo 1,8 m. Teď okolo 2,2 m. Říkám si, že je to neprodejné. Do týdne v rezervaci.

kacher píše:Berte si hypoteky, dokud je cas. Jakakoliv ekonomicka krize se bude resit jen tisknutim penez jako obvykle. V inflacnim systemu je nesmysl davat penize do akcii, kdyz nemam kde bydlet. Podivejte se, co se stalo pred par lety - lidi s hypotekami jsou vysmati, investicni byty pohodicka, najemne pokryje splatky jak nic - naopak mam jeste tucny temer pasivni prijem - proste bezplatne penize. Kdo driv prijde, ten driv mele.

Nebude to lepsi, poroste u nas vyrazne pocet duchodcu. Ti si pro sebe odhlasuji blahobyt. Tucne duchody, tucne najmy ze svych nemovitosti, ktere si koupili za par supu na paku v 90tkach nebo 00kach a potom nechali uradovat inflaci. To, ze meneprijmovi nebudou mit ani na najem, neni problem. Dame jim davky, ktere zaplati ti mladi viceprijmovi vyssimi danemi. Duchodci urcite utahovat opasky nebudou - naopak, ti budou uradovat cim dal vic. A vy na ne budete makat bez vidiny vlastnictvi cehokoliv a s duchodem v 70tce, jestli vubec nejakym. Koho zajimaji dlouhodobe dopady takoveho systemu - myslite, ze volici a politici resi veci long-term? ;-]

Pro mě smutné, ale nemůžu nesouhlasit. Proto se snažím jít řešit bydlení, co nejdříve to půjde. Uvidíme, snad to vyjde. :-)
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 4. 2025 08:01

Nj, ale v Moravskoslezském kraji možná bude problém s nezaměstnaností, ale poměr ceny nemovitostí/nájmu vs. plat bude o dost příznivější. Počítám, že tam i investiční byty dávají větší smysl, podobně jako v Severočeském kraji ... v Praze mi to úplně smysl nedává (pominu-li krátkodobý pronájem).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 8. 4. 2025 08:44

Explosion_CZ píše:Za poslední měsíc moje portfólio spadlo asi o 16% (cca 70 % VWCE, 30 % SXR8).

Poslední nákup jsem provedl v roce 2022. Vize byla šetřit peníze v likvidní podobě a použít se spolu s penězi z portfolia na akontaci hypotéky, možná koupě bytu. Vzhledem k cenám bytů, které se mi zatím "nedaří dohonit", přemýšlím, zdali právě v době poklesu není vhodná příležitost peníze vložit spíše do ETF. Byt nutně nepotřebuji (je mi 23 let, ještě studuji).

Rád bych poprosil o zhodnocení a radu od zkušenější. Vím, že nemáte křišťálovou kouli, spíše mi jde o směr, který byste si vybrali...

Když ho nepotřebuješ a bydlíš u maminky, tak investuj.

Zatím mi nikdo nevysvětlil proč neinvestovat k warenovi (To je ten druhý graf versus ten první index): https://imgur.com/a/lTm64Iw

On se totiž dlouhodobě chlubí dvojnásobným šzhodnocením oproti indexu
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 8. 4. 2025 09:52

Jo, to by bylo rozumné. Když si ale budu chtít bydlení pořídit v horizontu 2-3 let, trh bude na potvoru dole, kde vezmu likviditu?
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 8. 4. 2025 12:42

To se holt nedá svítit. Pokud máš horizont 2-3 roky, neměl bys investovat do akcií. Podívej se na 2007–2009.

Rozhoduj se podle věcí, které víš jistě. Pokud víš jistě (víš??), že chceš koupit nemovitost, tak jsou akcie nepřijatelné, i za cenu potřeby spořit víc. Pokud víš jistě (víš????), že akcie jsou teď levné a rychle se ti to zhodnotí, tak kupuj akcie, i za cenu toho, že když to nevyjde, nemovitost se odloží.

Na tyto rozhodnutí neexistuje nějaké velké kouzlo. Zhruba řečeno, buď jsou dobré časy, všechno vypadá optimisticky, na všechno jsou peníze, ale taky jsou všechny investice drahé a kvantitativně neatraktivní možná i za těch optimistických předpokladů – nebo jsou špatné časy, všechno jde do …, každý potřebuje peníze na 1000 různých věcí a rizik, a všechny investice vypadají kvantitativně dobře naceněné, když se přehlédnou všechna rizika, kterých se všichni bojí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vpe 8. 4. 2025 16:32

Explosion_CZ píše:Jo, to by bylo rozumné. Když si ale budu chtít bydlení pořídit v horizontu 2-3 let, trh bude na potvoru dole, kde vezmu likviditu?

sel bych misto do sporiciho uctu tak do inwestownu viz muj podpis, dostanes aktualne 1000 bonus (bezne 500). Sance na likviditu do tydne je 98%. Uroky jsou pevne a kolik % je ve vymahani u mne ti mohu spocitat, odhadem mene nez 1% z investic (tzn. ze se vyplata malinko zdrzi nebo zkrati - klidne o 1 rok).

Pokud ale mas vetsi sumu tak tu bych tam nenalival najednou ale diverzifikoval misto sporeni. Koukal jsem a nekdo tam nalil i milion do jednoho proj./etapy jeden i 6 mega najednou, ale to nelze doporucit i kdyby to bylo jen 10% jeho kapitalu.

Prodlouzene projekty maji +1% a to i opakovane (takze treba +2 nebo 3 a nikde to tam ani neni videt, takze to spousta lidi nevi) a daji se odprodat bez poplatku 0,9% a likvidita je okamzita (mimo 2 projektu Nad Lomničkou a Hlubočepy - ty jsou ve vymahani).

Anebo zustanes u sporiciho uctu kdyz chces mit 100% sichr ...

Ja to mam diverzifikovane viz vyse jak Etf tak SU tak IT.

Jo a akcie < 3 roky jsou take nevhodne bo se neuplatni hlavni vyhoda (osvobozeni od dane ze zisku po 3 letech), tzn. na mene jak 3 roky bych do nich nemiril.
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka