ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 4. 2025 16:33

Kdybych potreboval byt do 5 let, urcite bych neinvestoval do indexu resp. akcii. Akcie to je bud trejding, gembl nebo dlouhodoby investing.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 8. 4. 2025 16:47

No hlavně při kupování akcí a papírů podle mého názoru žádný hodnoty nevytváří, je to jenom spekulace, spolíhám se na to, že to někdo od vás koupí ale ty hodnoty se vytvářejí leda tak, že se při-tisknou peníze a/nebo prostě některý oni přijdou a jiní na tom vydělají :-)

Zatím mi to ještě nikdo nevyvrátil… Přece zakoupením to je akcie se do akciové společnosti žádné peníze nedostanou…
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 4. 2025 17:24

rika ti neco primarni/sekundarni trh, valuace firem, podnikani, kapitalizmus
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 8. 4. 2025 18:17

vpe píše:No hlavně při kupování akcí a papírů podle mého názoru žádný hodnoty nevytváří
ach jo, proč nás to neučili na základních školách… tak já to pro jednou napíšu celé, ať se mám na co v budoucnu odkazovat.

V úplně každém snažení, které nějakou dobu trvá, nevíš předem přesně a s jistotou, jak to dopadne. V kontextu firem to znamená, že firma musí koupit stroje, vybavit provozovnu, zaměstnat lidi (a po zkušební době jím permanentně dlužit odstupné), a až časem se dozví, kolik přesně prodala a jestli to vůbec byl užitečný = ziskový podnik, a o kolik.

Aby taková firma mohla vzniknout, musí nějací investoři dát k dispozici peníze předem. No ale investoři, stejně jako všichni, mají radši jistotu, takže by radši peníze jen půjčili jako dluh, který se musí splatit bez ohledu na úspěšnost prodejů a s fixním termínem splatnosti.

To ale problém, že firma předem neví, kolik prodá, a kolik tedy bude moci z počáteční investice splatit, vůbec neřeší (v jistém smyslu jej ty dluhy na fixní částku ještě zhoršují), a firma si takhle nikdy nemůže půjčit na celou investici (co kdyby se prodej nikdy nerozjel?).

Pro existenci firmy je tedy zásadně nutný někdo, kdo na začátku investuje peníze a nese riziko, že se mu vrátí nějaký předem neznámý podíl na nakonec v budoucnu dosaženém zisku. Těmto lidem, kteří na začátku poskytli peníze a časem dostanou podíl na neznámém zbytku (nebo těm, co takový podíl později odkoupili), říkáme kapitalisté (nebo akcionáři u firem, které mají převoditelné akcie); a protože je jejich existence jako někoho, kdo nese větší riziko než jen věřitel fixního dluhu, naprosto nutná pro fungování … no jakékoli investice, kterou se může něco zlepšit (nebo i jen udržovat v chodu), jsou za nesení tohoto většího rizika, ex ante ve většině časů, odměňováni vyšším výnosem. Ex ante být vyšší musí; jestli bude vyšší i ex post, se z principu nikdy neví.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vpe 8. 4. 2025 23:11

A proto je to spekulace na to, že to v budoucnu od tebe někdo koupí (ideálně za vyšší cenu).

Takže co je chybného v mém výroku, že mým nákupem nějaké akcie žádné hodnoty v té firmě nevzniknou?

Další efekty efekt je, že už dneska jich bude akcii v nich asi dost nad 50% objemu a o nějakém úplatně ní akcionářských zpráv by mě docela zajímalo jestli do tý ble kroky a ostatní uplatňuji?

Ps: kdyby Forest Gump nerozdal akcie té ovocné firmy, tak by byl dnes 1. ve Forbesu?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 9. 4. 2025 04:56

Ve firmě akcionáři vytváří hodnotu každou minutou existence kapitálu. Nákupem akcie se změní držitel té hodnoty (a rizika), není vůbec potřeba, aby samotným nákupem nějaká hodnota vznikala (ale stejně vzniká, stejně jako u libovolného jiného oboustranně dobrovolného obchodu).

Ostatnímu textu ani trochu nerozumím.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 9. 4. 2025 15:01

Kupujete teď někdo S&P 500 nebo jsem jedinej blázen, co to začal kupovat?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod psimino 9. 4. 2025 15:06

Ano, nakoupil jsem více při poklesu cca 20% SXR8 od all-time-high. Nechal jsem si ještě rezervu na případný pokles 30% od all-time-high.
psimino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 9. 4. 2025 18:03

fc70 píše:Ve firmě akcionáři vytváří hodnotu každou minutou existence kapitálu. Nákupem akcie se změní držitel té hodnoty (a rizika), není vůbec potřeba, aby samotným nákupem nějaká hodnota vznikala (ale stejně vzniká, stejně jako u libovolného jiného oboustranně dobrovolného obchodu).

Ostatnímu textu ani trochu nerozumím.

Ok Ale já si stejně myslím že největší hodnoty vznikají právě při výplachu kdy hodně lidí o své hodnoty přijde a málo lidí si to napumpuje. Nebo snad ne? :-))

Druhý odstavec se týkal toho, jestli black rok a další uplatňují Akcionářská práva?

A 3. odstavec, zřejmě neznáš film forest Gump.

https://youtu.be/6u6ulWZbRGc

Ten dopis je docela dobře čitelný v HD verzi, šlo by dopočítat, s přihlédnutím k datumu dopisu a různých splits, Kolik by měl dneska peněz :-) Jenže, logicky, nikdo nedrží do smrti, co by z toho měl? Vlastně někdo jo: Ladislav
Naposledy upravil vpe dne 9. 4. 2025 18:04, celkově upraveno 1
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 4. 2025 18:03

Alpha8520 píše:Kupujete teď někdo S&P 500 nebo jsem jedinej blázen, co to začal kupovat?

Od ctvrtka masivne pri poklesu co 5%. Zatím 3x, naposledy pri urovnci cca 4850. Dalsi velky nakup bude na +-4600. Kdyz nebude, tak regulerni DCA v mensich castkach as obvious.

Kdy jindy ;-) nebo radsi buy high a sell low? To radsi necham na nektere experty.
Naposledy upravil slavo963 dne 9. 4. 2025 18:04, celkově upraveno 1
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 9. 4. 2025 18:04

Proč nekupuješ SPYL?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 4. 2025 18:07

Kupuji SPYL v € samozrejme, ale uvadim urovne SP500 indexu, kazde ETF ma jinou hodnotu, bylo by to neprehledne.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 9. 4. 2025 18:08

On psal SXR8 který má dva a půl krát větší náklady, Tak jestli je k tomu nějaký speciální důvod?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 4. 2025 18:25

Dokazal bych si predstavit, ruzne duvody. Duvera BlackRocku, nejvetsi fond, SPYL je novy fond necelea 2 roky atd
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod supertom20 9. 4. 2025 18:30

Zajímavé je, že tady hodně lidí řeší setiny procenta v TER, ale skoro nikdo neřeší ~0,3% rozdíl ve výkonosti ve prospěch swapových ETF vůči fyzickým, který je způsoben daněním dividend. Je to teda za cenu nějakého rizika, ale i tak. Jinak taky možná SPYL jeho broker nenabízí.
supertom20
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka