Cyrrus

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod SECRET_AGENT_BOND 30. 5. 2022 21:20

Cyrrus se tváří, že vklady u nich jsou pojištěné stejně jako by byly na vašem osobním bankovnim účtu, může to někdo prosím potvrdit?

Citace jejich odpovědi na FB:
Dobrý den, peníze klientů jsou uloženy na zvláštním účtu dle zákona o bankách. A tyto peněžní prostředky jsou pojištěny stejně jako finanční prostředky fyzických osob přímo na jejich bankovních účtech.

Z jejich obchodních podmínek:
Ochrana klientského majetku pro případ úpadku banky vedoucí samostatný účet platební instituce. Peněžní prostředky klientů
evidované na samostatném účtu CYRRUS FX představují dle § 41f zákona č. 21/1992 Sb., o bankách pohledávku z vkladu se
zvláštním režimem. CYRRUS FX splnil svou zákonnou povinnost dle § 41f odst. 2 zákona o bankách a bankám, kde má vedeny
samostatné platební účty písemně oznámil, že na samostatných účtech jsou evidovány peněžní prostředky představující
pohledávku více osob. V případě úpadku banky se náhrada za pohledávku z vkladu se zvláštním režimem poskytne klientům
CYRRUS FX ve stejné výši, v jaké by se poskytla v případě, že by každý z klientů měl peněžní prostředky evidované na vlastním
účtu. Každý klient CYRRUS FX tak v případě úpadku banky, kde je veden samostatný účet platební instituce, obdrží plnění z Fondu
pojištění vkladů ve výši finančních prostředků evidovaných na samostatném platebním účtu, maximálně však do částky 100.000
EUR.
Naposledy upravil SECRET_AGENT_BOND dne 30. 5. 2022 21:26, celkově upraveno 1
SECRET_AGENT_BOND
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 30. 5. 2022 21:22

Sasakr píše:Trinity nabízí případnou zvýšenou sazbu všem klientům nebo jen novým?

Nabízí to všem klientům s účtem Dobrý klient.

SECRET_AGENT_BOND píše:Cyrrus se tváří, že vklady u nich jsou pojištěné stejně jako by byly na vašem osobním bankovnim účtu, může to někdo prosím potvrdit?

Citace jejich odpovědi na FB:
Dobrý den, peníze klientů jsou uloženy na zvláštním účtu dle zákona o bankách. A tyto peněžní prostředky jsou pojištěny stejně jako finanční prostředky fyzických osob přímo na jejich bankovních účtech.

Rozsah pojištění asi změnili, potvrzuje to informace na jejich webu:
Vaše úročené nezainvestované vklady budou uloženy na bankovním účtu v naší partnerské bance v České republice, a to na účtu vedeném ve zvláštním režimu podle § 41f zákona č. 21/1992 Sb., o bankách. Vklady tak budou pojištěny stejným způsobem, jako např. peníze na vašem běžném bankovním účtu (§ 41a a násl. zákona o bankách), tedy ve výši 100 % částky vypočtené podle zákona o bankách, maximálně však do výše ekvivalentu 100 000 EUR. Podrobnější info ZDE (odkaz: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-21#cast14).

S touto změnou je jejich nabízený úrok 5,2% (5,4% - poplatek 0,2%) celkem zajímavý :hm
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 30. 5. 2022 21:44

SECRET_AGENT_BOND píše:Cyrrus se tváří, že vklady u nich jsou pojištěné stejně jako by byly na vašem osobním bankovnim účtu, může to někdo prosím potvrdit?

Z jejich obchodních podmínek:
Ochrana klientského majetku pro případ úpadku banky vedoucí samostatný účet platební instituce. Peněžní prostředky klientů evidované na samostatném účtu CYRRUS FX představují dle § 41f zákona č. 21/1992 Sb., o bankách pohledávku z vkladu se zvláštním režimem. CYRRUS FX splnil svou zákonnou povinnost dle § 41f odst. 2 zákona o bankách a bankám, kde má vedeny samostatné platební účty písemně oznámil, že na samostatných účtech jsou evidovány peněžní prostředky představující pohledávku více osob.atd atd.

Viz vytučněné. V případě krachu obchodníka je výplata z GFO 90%, max. 20 000 EUR.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 30. 5. 2022 21:48

• A ve které bance je to tedy uložené? Jestli je to v režimu obyčejného pojištění, vztahuje se na fyzickou osobu limit 100t € dohromady pro vlastní účty a účty takto nepřímo vedené, ne?
  • Není potřeba i v takovém případě zvažovat odděleně pád banky (pojištěné 100%) a pád Cyrrusu, např. kvůli zpronevěře peněz na tomto bankovním účtu (pojištěné kdovíjak jinak)?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod SECRET_AGENT_BOND 30. 5. 2022 22:05

Jj, asi to bude tak, že se tváří, že vklady jsou pojištěné do 100k EUR, ale jen pro případ krachu banky, kde mají ty peníze uložené, v případě jejich krachu nebo zpronevery platí ta nižší částka a 90%
SECRET_AGENT_BOND
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 31. 5. 2022 17:00

Cyrrus jsou dobří střelci… „Poplatek za vedení účtu zahraničních investičních nástrojů“ 2,4% p.a., obchod s ETF 1,1%, BCPP „Poplatek za burzovní členství obchodníka“ „400 Kč za 1 realizovanou objednávku“, „Poplatek za vypořádání obchodu“ 0,15%.

Jako broker je to nepředstavitelné, a i na uložení hotovosti tahle dávka pastí a nečekaných poplatků vypadá tak, že opravdu bojím, že někde na něco jen pomyslím a pár tisícovek jen tak zmizí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod pulmann 31. 5. 2022 18:19

Nějak to nechápu.
Vklad bude asi pojištěn, ale jen v jejich bance Cyrrus FX , tedy, pokud je to skutečně banka.
Ale Cyrrus je společnost, která vaše peníze někde investuje a zhodnotí nebo znehodnotí.
Pak ale ty peníze nebudou na účtu u jejich banky Cyrrus FX , takže nějaké pojištění nebude.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomsln 31. 5. 2022 19:09

fc70 píše:Cyrrus jsou dobří střelci… „Poplatek za vedení účtu zahraničních investičních nástrojů“ 2,4% p.a., obchod s ETF 1,1%, BCPP „Poplatek za burzovní členství obchodníka“ „400 Kč za 1 realizovanou objednávku“, „Poplatek za vypořádání obchodu“ 0,15%.

Takže klientům sice nabídnou bezkonkurenční úrok, ale pak je sedřou až na kost těmahle prasáckýma fíčkama. Tam asi nebude moc motivace zhodnotit klientské prostředky, že? :D

-- 31. 5. 2022 20:24 --

pulmann píše:Nějak to nechápu.
Vklad bude asi pojištěn, ale jen v jejich bance Cyrrus FX , tedy, pokud je to skutečně banka.
Ale Cyrrus je společnost, která vaše peníze někde investuje a zhodnotí nebo znehodnotí.
Pak ale ty peníze nebudou na účtu u jejich banky Cyrrus FX , takže nějaké pojištění nebude.

Cyrrus FX je směnárna. Ale Cyrrus i Cyrrus FX používají jako bankovní spojení účet u ČSOB, takže bych tipl, že to zákonné pojištění se bude týkat právě této banky.

-- 31. 5. 2022 20:24 --

fc70 píše:Jako broker je to nepředstavitelné, a i na uložení hotovosti tahle dávka pastí a nečekaných poplatků vypadá tak, že opravdu bojím, že někde na něco jen pomyslím a pár tisícovek jen tak zmizí.

Tam mizí i celá portfolia :D

https://byznys.hn.cz/c1-66148780-cyrrus ... y-investor
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 1. 6. 2022 11:56

fc70 píše:„Poplatek za vedení účtu zahraničních investičních nástrojů“ 2,4% p.a., obchod s ETF 1,1%, BCPP „Poplatek za burzovní členství obchodníka“ „400 Kč za 1 realizovanou objednávku“, „Poplatek za vypořádání obchodu“ 0,15%.

Omluvte mou naivitu, ale z toho výčtu poplatků bych pochopil aplikaci jen toho posledního „Poplatek za vypořádání obchodu“ 0,15%, u zbytku bych předpokládal, že se na Cyrrusí čistě "investiční rezervu" (Jak se ten produkt vlastně jmenuje?) nevztahuje.

Kód: Vybrat vše
Jsou za službu nějaké poplatky?

Za připsání úroku je poplatek až 0,2 % p. a. (liší se dle typu služby). Nezapomeňte také, že na úročení se dle české legislativy vztahuje srážková daň.

fc70 píše:Jako broker je to nepředstavitelné, a i na uložení hotovosti tahle dávka pastí a nečekaných poplatků vypadá tak, že opravdu bojím, že někde na něco jen pomyslím a pár tisícovek jen tak zmizí.

Opravdu to lze takto vykládat, že tam jsou takové pasti? Přiznám se, že mě ta nabídka zaujala a zajímá mě to.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrholecR 1. 6. 2022 12:01

Měl jsem tam peníze v únoru a březnu a žádné poplatky (kromě uvedeného -0,2 % za připsání úroku) s tím spojené nebyly. Srážková daň se provádí automaticky. Partnerskou banku mají ČSOB.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 1. 6. 2022 12:07

peliculiar píše:Opravdu to lze takto vykládat, že tam jsou takové pasti? Přiznám se, že mě ta nabídka zaujala a zajímá mě to.
No to je na individuální posouzení. Já jsem se na ten produkt díval, viděl jsem tohle, interpretoval jsem to tak, že je to firma evidentně nepodléhající nějakému tlaku konkurence na neabsurdní výši poplatků a rozumnou jednoduchost nabídky – a že je tedy kulturně pravděpodobně nastavená na podobné nastavení podmínek (a možná i na primárně obsluhu … hejlů?, kteří ničemu nerozumí, nic nesrovnávají, všechno zaplatí) – a řekl jsem si, že mi to teď nestojí za to pečlivě pročítat veškerou smluvní dokumentaci a hledat, jestli je to přijatelné, a že se radši konečně podívám, jestli existuje nějaký fond peněžního trhu (s durací výrazně pod 0,5).

Vůbec nerozporuji, že s tím může mít někdo pozitivní zkušenost, a může to být nakonec dobrý produkt. Já na to, aspoň tento měsíc, nemám čas a nervy.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod LaNov 1. 6. 2022 21:31

obbr píše:Už se vyjasnilo, jak to je s tím pojištěním vkladů u toho Cyrrusu? Je to opravdu 100% jako u každé banky? Na seznamu ČNB zatím nejsou.

VIZ VÝŠE můj příspěvek. Cyrrus není banka, je to obchodník, vztahují se na něj pravdila jako na obchodníky (viz ZPKT https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-256?#cast11-hlava9 )
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Dandík 2. 6. 2022 10:36

ad Cyrrus: "Některé znaky jsou shodné s klasickým spořicím účtem: založení i vedení účtu je bez poplatků, peníze můžete kdykoliv vkládat a vybírat si bez omezení, úrok se připisuje každý měsíc. Investice nejsou podmínkou. Za připsání úroku si však Cyrrus (vedle standardní 15% srážkové daně jako banky) strhne ještě poplatek až 0,2 % p.a. Na obchodní účet investiční společnosti se přitom nevztahuje stejné pojištění jako na spoření v bance. Úplně bez peněz byste nezůstali, ke slovu by přišlo zákonné pojištění obchodníků s cennými papíry, to ale garantuje klientům jenom 90 % jejich majetku a pouze do ekvivalentu 20 tisíc eur (přibližně 500 tisíc korun)." https://www.penize.cz/sporici-ucty/4319 ... nejlepsich
Dandík
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrholecR 2. 6. 2022 10:56

Než podporovat ty směšné úroky u bank 4,00 %, 4,01 % a 4,08 %, tak si radši dám nižší částku do toho Cyrrusu. Kdo má víc jak 500 tis., tak je samozřejmě lepší mít uložené peníze v bance a pojištěné ze 100 % do 2,5 mil. Kč.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 2. 6. 2022 11:09

I když tam dáš maximálně těch 500tisíc, v případě krachu firmy Cyrrus dostaneš zpět jen 450tisíc. Riskovat ztrátu 10% kvůli rozdílu 0,7% na úrocích (srovnání s úrokem 4,5% u RB) se mi osobně nechce.
Milos
Inventář

Další stránka