Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ma-tt 28. 8. 2024 12:48

Tohle jsem neminul, ale mělo by to být nezávislé na velikosti PTF i počtu držených instrumentů na dané burze (v mém případě primárně ETF). Plus to tedy činí, tuším, jen pár EUR (v mém případě asi jen za Xetra) ročně. Takže za mě to je stále OK. Pokud to Degiro nakonec spustím, musím si jen ještě dostudovat, jak to pak běhá prakticky, tj. např. zda se tam musí na tyto poplatky držet nějaká hotovost (optimálně ale chci nainvestovat a "zapomenout" do budoucí rebelance).
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ma-tt 4. 9. 2024 06:47

Tak IKBR (i přes několik zádrhelů po cestě) nově založeno. Už se mi podařilo protlačit na IKBR i první "testovací" vklad, tak jsem chtěl zkusit i svůj první testovací nákup. Co mě zarazilo, byly znatelně horší zobrazované "nabídkové" ceny oproti XTB a to fakticky u všech pozic, které jsem namátkově zkoumal - např. VWCE, V80E, EUNA. Všechna ETF bych v dané chvíli na XTB koupil výhodněji a to celkem i o dost (i nižší hrana spread na IKBR byla vyšší než cena, za kterou bylo možné dané ETF reálně koupit na XTB). Např. VWCE IKBR byl v tu samou chvíli BID 123,36 - MID 123.38 - ASK 123.40), zatímco na XTB možnost nákupu 123.22. Je to normální? Ještě mě napadá, jestli třeba není zpoždění mezi údaji, které vidím na IKBR oproti XTB, protože včera šla cena VWCE postupně dolů, tak mi možná IKBR ukazoval jen starší data. Ale nevím, nákup jsem nakonec neudělal. Druhá věc byl poplatek - při tom testovacím nákupu jsem zkoušel navést obchod 3 ks VWCE (nejprve mi tam IKBR sám hodil balík 100 ks) a dal si "Preview". To mi ukázalo náklady na nákup "(comission and fees) 1.25....2.55 EUR". Jak to IKBR tedy vlastně počítá a z čeho? Jestli bude poplatek 1.25 (což jsem za nákup původně čekal), nebo 2.55 se ve větším nákupu ztratí, ale nevím, jestli nedělám něco blbě. Pricing plan jsem si změnil na Tiered už předtím.
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 4. 9. 2024 07:39

Rozdil v cenach bude nejspis dany jinym starim dat. Poplatky bych neresil, jsou nizke a jestli to ve finale bude jeden nebo dva dolary... Aspon ja jsem k tomu dospel, ze nema smysl resit halire, ale soustredit se na dulezite veci.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ma-tt 4. 9. 2024 07:50

JJ, to chápu, byť třeba u dluhopisů (EUNA) mi ten poplatek stoupal ke 4 USD, ale ano, v celkové částce se to ztratí a taky to nijak nehrotím (dokud jsem v nákupu do 1% nákladů, což budu). Spíše mi šlo o to, zda něco nedělám blbě, třeba s pricing plánem, kde šel jsem cestou Tiered. Ten rozdíl nákupních cen mě ale upřímně trochu vykolejil...tak nějak jsem čekal, že IKBR bude díky objemu obchodů spíše přesnější, s nižším spreadem a rychlejším vypořádáním limitního obchodu a ono na mě vyběhlo tohle...
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 4. 9. 2024 08:54

IBKR u dat zobrazuje zda jsou real-time nebo se zpožděním.

Já to mám u IBKR pro ETF:
* XETRA a (minimálně některé) Euronext burzy real-time
* LSEETF (pro nákup za $) se zpožděním

Já sám používám IBKR k zjišťování aktuálního bid/ask pro nastavení limitu, pokud kupuju na brokeru, kde real-time data nemám a zatím jsem nezaznamenal žádnou nepravidelnost. Řekl bych, že ta čísla jim (pokud jsou indikovaná jako real-time) jednoduše sedí.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ma-tt 4. 9. 2024 09:49

Kde tu informaci (zda Real time či se zpožděním) v IKBR v mobilní aplikaci najdu? Například právě v tuto chvíli vidím VWCE u XTB 120.90-120.92 a u IKBR 121.04-121.08. A pokud vidím v IKBR zpožděná data, jak to udělat, abych viděl data Real time?
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 4. 9. 2024 11:38

Na detailu akcie je nad grafem nekolik ikonek vedle sebe. Jedna z toho je vlajka (odpovida burze) a vedle je symbol hodin. Zda jsou data zpozdena se pozna podle barvy (da se na to kliknout pro zobrazeni celeho popisu).
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 4. 9. 2024 15:39

V mobilní appce mám zpožděná data podbarvená žlutě v přehledu portfolia. A pak je to vidět i v detailu titulu dle ikon.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ma-tt 4. 9. 2024 20:02

vojta80 píše:Na detailu akcie je nad grafem nekolik ikonek vedle sebe. Jedna z toho je vlajka (odpovida burze) a vedle je symbol hodin. Zda jsou data zpozdena se pozna podle barvy (da se na to kliknout pro zobrazeni celeho popisu).

Tak ta data mám také zpožděná, ikonku i popis jsem našel. A zdá se, že získat přístup k datům v reálném čase vyžaduje asi placenou subskripci. Je to škoda, čekal bych, že s běžnou xetra a běžným nudným globálním ETF problém nebude. Amerika, zdá se, v reálném čase jede, ale tam jsem nakupovat neplánoval. Takže asi nezbyde, než si najít a dokoupit konkrétní subscripci (víte kterou?), nebo při nákupu na IKBR pokukovat současně i na XTB, abych se svým limit order/bid pokud možno příliš nesekl.
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 4. 9. 2024 20:25

Já mám pro Evropu jen Alternative European Equities (L1) a zdá se, že to pokrývá i XETRA ETF. Mělo by to být zdarma, viz https://www.interactivebrokers.com/en/p ... etdata.php
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gryp 23. 9. 2024 21:27

Tak jsem si otevřel účet u ib, musím říct, že je to dost zmatené, vůbec není jasné u jaké entity to člověk vlastně zakládá (když se třeba zaloguju, tak jsem na co.uk). No ale co mi přišli e-maily, tak tam je všude „Interactive Brokers Ireland Limited is regulated by the Central Bank of Ireland“, tak snad je to správně. Když jsem chtěl uploadovat fotku občanky, tak mi to napsalo chybu. Zkoušel jsem to x-krát a víceméně ze zvědavosti jsem vytvořil support ticket, jak se k tomu postaví. No další den mi napsali, ať jim pošlu foto v odpovědi, že to přidají. Učinil jsem a den poté account otevřen a stačila jen občanka.

Má někdo z Vás smlouvu v pdf nebo tak, kde by měl své jméno? Já vlastně nic takového nemám jediné, co mám je ten můj účet… Asi řeším hlouposti, ale není to divné (a to mám skoro 30 *.pdf dokumentů různých podmínek)?

Při každém přihlášení mi to píše, že bych si měl nainstalovat appku na telefon. Používá někdo dlouhodobě SMS? To by mně totiž stačilo. Tak abych věděl, jestli si s tím vystačím, nebo mě časem donutí... (doufám, že to nevyvolá flame proč SMS ne-e apod.…)

Doufám, že se nepletu a ten levnější je „Fixed Rate Pricing“?

Nahoře (používám web) mám Welcome Gryp a to když rozliknu tak je tam IBKR PRO, to mě udivuje, že je tam PRO. Co to znamená, máte to tak taky?
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 24. 9. 2024 05:55

Tiered je zpravidla levnější. Porovnej v ceníku.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Gryp 24. 9. 2024 17:43

Děkuju, tiered vypadá, že je skutečně ten levnější (alespoň ve většině případů). Nejspíš jsem si je spletl.

Co ostatní, řešil to někdo?
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 25. 9. 2024 05:52

Ja ne. Na zacatku je to slozitejsi nez jinde, ale je to jen o zvyku. Nejvic me stvaly neustale notifikace, ze kterych jsem se musel vzdycky odhlasit pres opt-out. Varuji i pred tim, ze se vecer muze stmivat. Aplikace urcite dobra uz jen kvuli rychlejsimu potvrzeni a pristupu kdekoli. Muze autorizovat prave jen na jednom zarizeni, na ostatnich jen pasivni nahled.

Tiered je vetsinou levnejsi.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 25. 9. 2024 06:58

S irským účtem se opravdu přihlašuje ke stránce interactivebrokers.co.uk.

Pdf smlouva na vlastní jméno generovaná není, i když musíš odsouhlasit desítku dokumentů. Z reportů se dá vytisknout potvrzení se jménem - Performance&Reports / Other Reports / Account Confirmation Letter (jméno, číslo účtu, národní ID, datum otevření, volit lze, zda se zůstatkem účtu, nebo bez něj). Je na něm dole vidět i vedení v Irsku.

Obecně v reportech je vhodné se pak trochu pohrabat a případně si nastavit vlastní na dividendy, poplatky apod. I zde je výhoda a nevýhoda IBKR v možnostech, je jich hodně a tím je to méně přehledné.

Také mám tiered.

IBKR Pro tam mám také, nemyslím, že to něco znamená.
intfo
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka