Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 28. 4. 2024 07:53

Ja mam USD, je to podle me vcelku jedno a da se kdyztak zmenit.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod blackwork 28. 4. 2024 08:32

TheSubways píše:https://www.interactivebrokers.ie/en/pricing/commissions-spot-currencies.php?re=amer
Zde je uvedeno: For currency trades executed under the auto currency conversion service, IB will typically add or subtract (at its discretion) 0.03% to the exchange rate that would otherwise apply. Please note that IB does not separately charge a commission on these auto-conversion trades.

To by mohlo znamenat, že na automatickou směnu by aplikovala pouze odchylka 0,03 % od středového kurzu bez účtování poplatku 2 USD/EUR, ale kdo ví ...

Teď už jen aby to někdo zase zkusil - recurring investment ibie ...
Asi to budu zase já :-D :-l
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 4. 2024 10:42

@Kulikk:
Nastavená base currency má význam hlavně na to, v jaké základní měně se ti bude zobrazovat portfolio, reporty které lze vygenerovat atd. Na nákupy či vklady/výběry to nemá vliv v podstatě žádný. Navíc to lze kdykoliv změnit s tím, že změna proběhne typicky ne ihned, ale přes americkou noc.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Monostatos 28. 4. 2024 18:43

Prologer píše:Mám Lynx i IBIE a v pohodě. V průběhu zřizování žádné problémy.

Zajímavé. Já jsem se před rokem pokusil založit IB, když už jsem měl Lynx a od IB mě přišlo toto:

Dear Mr. XY,

You currently hold an account with Lynx b.v. and have applied for a standalone account U 1234567. Your standalone account application is currently on hold. Please contact your IBroker and ask them to send us a web ticket confirming their acceptance for IBKR to proceed with the approval of your standalone account.

Regards,
Kunal S

Z Lynxu mi pak řekli, že to akceptují jen pokud si zruším ten účet u nich. De facto tak mají právo veta na dodatečný účet u IB, pokud už existuje účet u nich. Možná, že pokud bych měl nejdříve účet u IB, tak by účet u Lynx založit šel, naopak to však zdá se nejde....
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod taylor729 28. 4. 2024 18:52

Me se v r. 2017 povedlo zalozit účet u IB a dokonce zmigrovat otevřené pozice do IB. Musel jsem komunikovat s Lynxema vyžádat si schválení, ale myslím že se to tykalo jen te migrace pozic.
Vypadá to že teď je to jinak.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prologer 28. 4. 2024 20:34

Zvláštní. Já mám Lynx 5+ let a loni jsem si v pořádku zřídil IBKR Hungary.
Žena má Lynx 2+ let a letos si v pořádku zřídila IBIE.
Ani v jednom případě jsme Lynx nekontaktovali a prošlo to bez jakýchkoli dotazů. Ani mě nenapadlo, že by to mohl být problém :D
Rád vás doporučím do Crypto.com, Revolut, Plutus apod. Napiště PM
Prologer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Monostatos 28. 4. 2024 21:13

Možná to byl jen rozmar toho Kumala S z IB...měl špatný den a řekl si, že mě to osolí :-).....každopádně díky za sdílení vašich zkušeností
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 29. 4. 2024 01:44

Tak jsem snad vše vyřešil a dostal jsem se ke kroku, kdy jim mám nahrávat dokumenty.

Chtěly jeden pro potvrzení identity (nebo co; zvolil jsem občanku, fotku obou stran). Pak chtěly ještě jeden dokument pro potvrzení bydliště. Vím že se posílá např. výpis z bankovního účtu, to jsem jim chtěl poslat.
Ale při nahrávání občanky tam byla taky kolonka "This Document has also valid/current adress of living" (nebo něco tak). Zatrhl jsem že jo, protože občanka má samozřejmě i moje bydlistě (na zadní straně). A nahrál jsem to.

Následně jsem chtěl jít na nahrání nějaké té "bank statement" pro potvrzení bydliště, ale najednou byly obě kolonky už "odškrtnuté" (jak pro ověření identity, tak pro ověření bydliště)- pro to bydliště to automatick vzalo i tu občanku... To jsem nevěděl že jde... (?)

Momentálně to čeká na schválení... Mám se připravit na to, že s tím budou problémy (a schválení accountu se bude prodlužovat, protože prostě budou chtít tu bank statement...?) Proč mi to tedy automaticky vzalo pro bydliště i tu občanku...? Myslel jsem že se vždy vyžadují minimálně 2 (!) dokumenty... ne jeden...

Bude v tom problém, mám se připravit na prodlevy ve schvalování?

(A ještě se chci zeptat, je jejich zákaznická podpora (ať už mail, chat, "open ticket" nebo prostě cokoliv přes internet, nebo i telefonicky). Fakt je jejich podpora až taková KATASTROFA jak jsem četl na zahraničních recenzních stránkách...? Jakože s nimi strávíte hodinu, hodinu si vás přehazují, nic neví, a za hodinu stejně nic nevyřešíte...? Fakt je to až taková hrůza...?

(Vím že jsem kdysi řešil reklamaci nebo co a falešného prodejce s Alliexpress nebo prostě nějakým čínanem a to byla katastrofa na 3 měsíce myslím (!!!) Doteď z toho mám traumatický strach z jakkýchkoliv "zákaznických linek podpory" ).
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod panPeněženka 29. 4. 2024 06:07

Chci jen přidat zkušenost k té zákaznické podpoře - tři měsíce zpět - přišly první dividendy z USA akcií - vidím, že daň je stržená 30 %, přitom jsem měl ten jejich "náhradní formulář" vyplněný správně. Je pátek kolem 18. hodiny a já jim píšu na podporu normálně přes ten formulář, že člověk zanechá zprávu - do půlnoci toho dne mi přišla odpověď, že na tom tým pracuje, že bude do pár dnů vyřešeno a daň na 15 % vrácena, ať počkám týden a pak se případně znovu ozvu. Další týden v úterý bylo vše vyřešeno a vráceno, od té doby to šlape.

Takže moje zkušenost super!

V eToru jsem čekal vždy TÝDEN na odpověď, Trading 212 ten den, Fio ani nemluvím, jak byl teď ten problém s dividendami, tak to trvalo několik týdnů - takže IB za mě super!
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 29. 4. 2024 13:12

fc70 píše:Když z IBIE pošlu koruny do ČR, přijde to jako domácí platba? Ve formuláři se tváří, že to je SWIFTem.
Tak čerstvá zkušenost. Ze strany IBKR to vypadá jako SWIFTová platba (včetně citované SWIFT zprávy), ještě ten den IBKR uváděl, že je to předané do ING a že další podrobné reportování nebude.

O dva pracovní dny později přišly peníze do Creditas, jako vnitrostátní platba z (jiného) účtu v ING CR.

-- 29. 4. 2024 13:13 --

… v plné výši bez jakýchkoli poplatků.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Kulikk 29. 4. 2024 22:36

Tak už to mám lol... V neděli v noci (v pondělí brzo ráno) jsem dodělal registraci a už se zdá že je vše schválené a zbývá jen "fund account"... LOL... Takže to netrvalo defakto ani jeden den, schválení accountu, a fakt se zdá že jako jediný doklad jim stačila ta občanka (i pro bydliště, bank statement jsem jim vůbec nemusel posílat... Takže rychlost, paráda a bezproblémovost so far.

Ještě se chci zeptat jak nejefektivněji na IB dostat peníze... Na (i českém) netu se zdá být dost návodů, ale většina je pár let stará, případně na tu "starou" maďarskou pobočku.

Já mám účet u Irské pobočky IB, cash account, USD default měna. Nemám Revolut ani Wise, mám paypal a účty u pár českých bank. Mám jen CZK.

Jak nejefefektivněji (nejrychleji a s nejmenšími poplatky) dostávat peníze do IB...? Hodlám jen sporadicky, najednou, posílat "větší částky" (desítky tisíc kč +) a za ty kupovat nárazově. Nehodlám každý měsíc posílat pravidelně pár tisíc Kč jen. Co je pro mě nejlepší?

SEPA platba je snad zdarma z fia (nebo levně) ale SEPA platba jde jen EUR ne? To by bylo CZK --> EUR (v rámci banky, asi nic moc převodní kurzy) na IB by dorazili EUR a tam se to konvertlo na USD (protože mám USD účet)... To je zbytečně moc mezikroků a převodů měn ne... Prostě co je nejfektivnější?

Díky

EDIT: Čtu na IB že jdou poslat přímo i CZK nějak... Prý že jde poslat CZK na účet IB u nějaké německé banky (vedený taktéž ale v CZK). A následně se asi na IB accountu provede (automaticky?) směna CZK na USD (účet u IB mám vedený v USD). Takže dojde jen k jedné kurzovní směně (CZK na USD přímo na IB platformě). Toto je to nejefektivnější řešení...? Takto to děláte (lidé co mají účet u Irské pobočky vedený v USD)?

Děkuji
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 29. 4. 2024 22:55

Pošli koruny a směň je pak na USD přímo u IB. Mají český korunový účet u ING. (Dříve jej neměli a tak tam byla ta komplikace s platbou CZK do zahraničí, to už neplatí.)
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod blackwork 30. 4. 2024 04:05

Kulikk píše:Tak už to mám lol...
Děkuji

Už i u Irska jde automatická směna takže není co řešit - czk - czk a neměnit ručně ...
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 4. 2024 06:57

@Kulikk:
IB IE už má pár týdnů český účet v české ING bank, takže lze koruny poslat normální tuzemskou platbou, žádný Swift do Německa, to platilo pár týdnů zpět. Až v systému IB zadáš avízo vkladu (což je vhodné dělat vždy, nejen právě kvůli tomu že to účet napíše, ale i kvůli rychlejšímu připsání), platební údaje ti to vypíše. Pak se tedy pošlou CZK na ten ING účet (údaje jako adresa banky atd., které to tam také píše, pro tuzemskou platbu samosebou nepotřebuješ) a ve zprávě pro příjemce bude něco jako U123456 / Jmeno Prijmeni pro tvou identifikaci. To vše ti ale systém po zadání toho avíza vkladu napíše (avízo děláš v admin části IB rozhraní v Transfer &pay-Deposit funds, tam vybrat CZK a Bank transfer, uvést jméno banky, číslo účtu není povinné, pak nickname avíza pro snadné jeho budoucí opakování z uložených avíz, zadat níže částku v CZK, odeslat a dostaneš info k převodu, avízo lze pak případně smazat, když by sis převod v daném objemu rozmyslel).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Kulikk 30. 4. 2024 17:24

Aha díky, zkusím. Mě to včera dávalo nějaký odkaz "How to sent CZK to IB" nebo něco tak , tak jsem na tom klikl a tam se psalo právě jen o té neměcké bance... Pokud je to novinka jen pár týdnů stará, tak to asi nestačili aktualizovat tu danou sekci stránek. Samotné '"Avízo" platby jsem ještě nedával, jen jsem na to včera rychle koukl.

Takže i když mám default měnu na IB účtu USD, tak když tam pošlu CZK, tak tam normálně přijde CZK a objeví se mi tam někde že mám CZK a ty prostě jen v rámci IB převedu na USD jo...? Ani jsem nevěděl že tam můžu mít zároven více měn (i když to dává smysl že), četl jsem něco o tom že se default měna účtu dala změnit z jedné na druhou (USD na CZK třeba) a že tím se to převádělo, že to byl takový "trik", ale to už je asi staré info taky.
Kulikk
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka