Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 4. 2024 18:54

Ano, IB účet je multiměnový, všechny měnové zůstatky v portfoliu uvidíš. Base currency měna je fakt veskrze jen měna "zobrazovací", pro stav portfolia či reportů, to je v hlavních rysech vše.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Kulikk 1. 5. 2024 01:07

Díky. Tak jsem si tam poslal zatím testovacích 10 000kč (z monety) a zbytek následně jestli to projde... Ale bohužel jsem zjistil, že ING banka IB v ČR nepodporuje "okamžitou platbu'" (alespon to mi moje banka "řekla"), a navíc jsem zjistil že je 1. května svátek a banky nefungují.. Takže nejdříve až ve čtvrtek asi... To už je fuk.Škoda že to ale nepodoruje okamžitou platbu. Myslel jsem že v roce 2024 už všechny banky na CZ trhu zvládají okamžitou platbu.
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 1. 5. 2024 07:54

V pracovní den 9:30 posláno do ING, 11:30 ve stejný den připsáno v IB.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ste78 1. 5. 2024 08:59

Již jste někdo testovali automatickou směnu peněz u Irské verze? Jak to funguje? Je to obousměrný (při nákupu i prodeji)? Jak je to když přijdou divi? Přemění se automaticky? Díky..
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 1. 5. 2024 09:57

Sice nezkoušel (mám margin účet a ne cash, tak z jejich rozhodnutí ani nemohu), ale psali přece, že z jiné měny by to mělo při nákupní transakci automaticky doplňovat pouze tehdy, když v ní na ten nákup nebude dost kladného zůstatku (totéž by přece mohlo fungovat u margin účtu, ach jo). Tak nevidím důvod, proč by to v IB automaticky směňovali i při kladných transakcích (příchozí dividendy, prodeje...), ale mohu se mýlit.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 1. 5. 2024 21:15

Z toho jak to mají popsané žádným způsobem neplyne, že by to mělo být obousměrné, nebo na divi. Má to být jen doplnění chybějící měny při nákupu. I tak je to vylepšení. Mohlo by to být při prodeji volitelné nějakým zaškrtávátkem, stejně tak by to mohlo být volitelné u maržových účtů, ale popis jasně hovoří o cash účtu a nákupu.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 3. 5. 2024 16:38

Tak jsem si koupil akcie Tesly za ZHRUBA tolik kolik jsem chtěl. Ale cena akcie Tesly je momentálně cca 180 USD. Mě tam zbylo CZK (ted už jsem to konvertnul na USD) za cca 150 USD.

Za to si akcii teď koupit nemůžu (zbylo mi tam 150 USD, jedna akcie je 180 USD)... Četl jsem něco o "frakčních" akciích že by to mělo jít koupit na Interactive Brokers (a snad že Tesla by taky tak zrovna měla jít koupit), ale nejde mi to/nefunguje mi to... Mám Cash account. Cetl jsem neco o tom že měna musí být přímo v USD rovnou aby to šlo koupit (frakční akcie), tak jsem si ty CZK co jsem tam měl zbylé fakt převedl do USD "manuálně", a zkusil to znovu koupit a opět to nejde...

Musím si někde něco (v nastavení) povolovat abych si mohl koupit i "frakční akcie"? Nebo to nejde ? (Cash typ účtu mám (ne margin))...? Co s tím? Je běžné kupovat i "frakční akcie" nebo ne a mám si tam prostě poslat dalších cca 30 USD, abych měl 180 USD komplet a koupil jednu další dodatečnou "celou" akcii...?
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123123123 4. 5. 2024 01:14

Já bych počkal, až klesne cena na 150. Ceny svých produktů museli snížit o 20 %, aby se to dalo prodat, je větší konkurence než dřív.
https://www.lynxbroker.cz/investovani/analyzy/akcie-tydne/akcie-tesla/
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kulikk 7. 5. 2024 23:12

Já už to koupil před x dny, za 180, takže už je pozdě čekat na 150 :-).

Co s těmi frakčními akciemi...? Jak se toto řeší...? Můžu to nějak koupit na Tesle? Musím něco povolit někde v nastavení interactive brokers...?

Nebo se to standardně řešívá tak že když vám něco "zbyde" z původní částky co jste chtěli investovat, tak si tam ten zbytek do-pošlete a koupíte jednu "celou" další akcii...?

Díky
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123123123 8. 5. 2024 05:01

No to já ti právě radil jen s tím zbytkem 150 USD.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fijosh 8. 5. 2024 08:41

Ano, musíš si to povolit v nastavení.
5 vteřin googlení: https://www.interactivebrokers.com/lib/ ... t/23299006
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 9. 5. 2024 02:44

Aha díky, zkusím... Proč to není povoleno defaultně... Nezdá se to jako nějak "kontroverzní nebo problémová" funkce (frakční akcie)...?

Ještě se chci zeptat. Nemám Revolut ani Wise (nebo akcentu atd... "devizové společnosti se jim myslím říká) ani podobné "devizové konvertory s lepším kurzem".

Chci se zeptat, jestli by takto nešlo použít i Interactive brokers...? Jako devizová společnosti... Kurzy mají stejné (o něco i lepší) než revolut co jsem se teďka díval...
Řekněme že si na IB (mám cash účet, USD default měna, Ireland "pobočka" (nebo jak se tomu říká). Řekněme že si tam pošlu CZK 100 000 kč z českého účtu na IB. Provedu směnu na USD (s výhodnějším kurzem než mají banky). A následně si dané USD, ještě ten den pošlu na český účet v USD, respektive prostě účet vedený u české banky (FIO) v USD...
Může to takto fungovat...? Není tam nějaký problém...? Předpokládám že si peníze z IB můžu poslat na jakkýkoliv můj účet (vedený na moje jméno) a klidně si tak můžu poslat USD na svůj USD účet vedený u české banky...?

Není v něčem problém? Např. daně? Nebo omezení že IB posílá zpět ("withdrawl") jen CZK, nebo nějaký nevýhodný poplatek za výběr, nebo nezvládá posílat USD na účty u českých bank (byť vedené v USD), nebo to není proti jejich "smluvním podmínkám" nebo cokoliv jiného...?

Můžu IB prostě používat i čistě jako devizovou společnost...?
A odkud potom přijdou ty USD...? Z té české banky (ING myslím) u které má IB vedený účet v CZK...?

Díky

(potřeboval bych teď celkem "rychle" směnit CZK na USD a napadlo mě jestli prostě na toto nejde použít jednoduše i IB když už ho mám a "na první pohled by to mělo jít"...?

Díky
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 9. 5. 2024 04:25

Někdo frakce nechce. Kvůli poplatkům, nebo může být problém s daněmi. I když to asi nikdo nekontroluje, tak časový test se vztahuje na akcie, ne na pohledávku za brokerem, což reálně frakční akcie jsou, protože tu celou akcii vlastní broker.
IB lze jako devizovku použít, ale má to dva háčky. Při USD je problém s poplatkem, posílají to ze zahraniční banky (ING je pouze na koruny a stejně by ti to nepomohlo, protože asi nemáš účet u ING). Obecně převod USD je drahý a levněji to vychází když máš účet u stejné banky jako devizovka. U EUR tenhle problém není. A druhý problém je, že IB tohle omezuje časem mezi vkladem a výběrem.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 9. 5. 2024 15:09

Aha díky (!).

1) Jaký je tedy "povolený" čas mezi vkladem a výběrem?

2) A jaký je ten poplatek u USD; myslíte přímo poplatek co platím IB, nebo poplatek bance?

USD jsem myslel na bankovní účet ještě nikdy (?) neobdržel ale předpokládám že IB bych dal prostě IBAN číslo svého účtu u FIO co mám vedený v USD a bylo by hotovo... A pak jen zaplatím jen nějaký poplatek FIU za příchozí platbu zahraniční v USD (na USD účet), pokud vůbec takový poplatek fio má (teď nevím)...?
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 9. 5. 2024 22:32

No to se podívej. SWIFTové platby bývají drahé, i když zrovna Fio je jedna z velmi mála bank, kde to není řádově 1 %.

Ale stejně je to jedno, IB používání jako směnárnu prý nemá rád a když to detekuje, napíše, že tohle teda ne.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka