Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 9. 5. 2024 23:02

Za příchozí platbu v USD má Fio poplatek 100Kč https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/plat ... cizomenovy
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Lakru 10. 5. 2024 20:35

Dobrý večer, dá se v IBKR vygenerovat přehled pro účely daňového přiznání? V sekci Performance & Reports je podsekce Tax Reports. Buď jsem slepý, nebo žádná z položek tam uvedených neobsahuje, co chci: výši příjmů z prodeje akcií ve zdaňovacím období roce a náklady vynaložené na pořízení oněch prodaných akcií. Viz obrázek.

Obrázek
https://ibb.co/NmXZnzN
Lakru
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 5. 2024 21:56

Jde ti tedy očividně o danění prodejů cenných papírů (ostatní příjmy, paragraf 10). České zákony jsou jiné než americké, kde je IB doma, neboli K ČEMU by ti ten souhrn nákupních a prodejních cen od brokera byl, když u nás existuje tříletý časový test, tedy prodeje nad tři roky držení se nedaní (vůbec v daňovém přiznání nejsou) a příjmy pod tři roky ano? To ti žádný brokerský report neumí takto rozdělit/rozlišit na tyto dvě skupiny před/po časovém testu (to snad umí z toho co znám jen česká robo platforma Portu ve svém ročním reportu). Doporučuji na danění prodejů proto vlastní Excel evidenci obchodů, snad jen ta umí spolehlivě a napříč různými brokery zajistit správné danění prodejů cenných papírů (tedy vyfiltrovat jen ty prodejem uzavřené obchody, které trvaly méně než tři roky).
V sekci Tax, kterou ukazuješ, se ti nicméně hodí dokument Dividend report pro druhou "investiční" daň, tedy danění příjmů z kapitálového majetku dle paragrafu 8 (neboli zahraničních dividend za jednotlivé státy), to Dividend report umí pěkně v souhrnu a sám ho používám. Pokud nemáš zahraniční dividendové akcie, samosebou se tě to netýká.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Monostatos 11. 5. 2024 14:49

Monostatos píše:
wit.cz píše:A co ti minarjo brání, otevřít si druhý účet u IB? Klidně jeden cash a druhý margin.

Lze mít u IB dva účty? Já mám Lynx a chtěl jsem si založit přímo u IB a nejde to (Lynx by se musel zrušit)

Tak jsem si pod dojmem info od lidí tady z fora zkusil otevřít druhy účet u IBIE, i když už mám účet u Lynx a tentokrát se mi to podařilo. Nevím, co IB loni blbli l, ze mi napsali, že to nejde....
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lakru 25. 5. 2024 16:24

minarjo píše:Jde ti tedy očividně o danění prodejů cenných papírů (ostatní příjmy, paragraf 10). České zákony jsou jiné než americké, kde je IB doma, neboli K ČEMU by ti ten souhrn nákupních a prodejních cen od brokera byl, když u nás existuje tříletý časový test, tedy prodeje nad tři roky držení se nedaní (vůbec v daňovém přiznání nejsou) a příjmy pod tři roky ano? To ti žádný brokerský report neumí takto rozdělit/rozlišit na tyto dvě skupiny před/po časovém testu (to snad umí z toho co znám jen česká robo platforma Portu ve svém ročním reportu). Doporučuji na danění prodejů proto vlastní Excel evidenci obchodů, snad jen ta umí spolehlivě a napříč různými brokery zajistit správné danění prodejů cenných papírů (tedy vyfiltrovat jen ty prodejem uzavřené obchody, které trvaly méně než tři roky).

Díky za reakci, ale časový test se mě v zásadě netýká - u IB nemám nic, co bych držel déle než 3 roky. Ptal jsem se na to, zda IB umí vygenerovat výši příjmů z prodaných akcií v kalendářním roce a výši výdajů vynaložených na nákup zrovna těch akcií (a ne jiných) - tento údaj totiž potřebuji uvést do daňového přiznání. Vedu si i přehled v Excelu, ale chtěl bych mít alespoň nějakou kontrolu, zda jsem neudělal někde překlep apod. Proto se ptám.
Lakru
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfas123 13. 6. 2024 22:31

Rád bych obchodoval s německými akciemi. Je IBKR dobrá volba?

Nejde mi ani tak o nejlevnější, nebo bezplatné obchodování, spíš o spolehlivost a pověst.
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 14. 6. 2024 14:02

Ano, naprosto bez problemu. Jen pozor na nutnost anglictiny a spoustu notifikaci, ktere je treba postupne povypinat.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod alfas123 14. 6. 2024 14:19

Dík
Očekával jsem, že v dnešní době to bude zdarma nebo téměř zdarma, ale oni chtějí 3 € za obchod. To není zrovna levné lol
Alespoň teda jsou spolehliví
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 14. 6. 2024 18:28

Nic není zdarma, nějak se to zaplatit musí. Buď poplatkem za obchod, nebo poplatkem za držbu, nebo kurzem při směně měn, nebo úrokovými sazbami za půjčky, nebo alespoň reklamou... IB umí spoustu věcí, má dobré kurzy při směně měn, má širokou nabídku. Jiná věc je, že bohužel obchodování na evropských burzách je podstatně dražší než obchodování v USA. Za nákup akcií v USA 0,5 USD, za nákup evropských 2 EUR. Proto také někteří používají více brokerů. Pokud chceš jednoho brokera, nemáš jiný zdroj cizí měny a může se stát, že se rozhlédneš po světě, tak ber IB.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alfas123 14. 6. 2024 18:56

Dík

Kterého brokera bys doporučil konkrétně pro to Německo?
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 14. 6. 2024 22:26

To je blbe polozena otazka. Nemecko neni jedine na svete a driv nebo pozdeji prijde doba, kdy clovek bude chtit i neco vic.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ma-tt 28. 8. 2024 09:14

Vrátily se mi nějaké prostředky z TV a předběžně jsem si vybral InterBrok k jejich investování. Cílem je diverzifikace mezi brokery (mám zatím XTB kvůli jejich fakticky nulovým poplatkům pro nákupy DCA) a jako doplněk možná asi založím Degiro (ten limit pojištění 20k eur totiž není právě zrovna balík, když se snažíte syslit na důchod). Máte někdo nějaký zajímavý referral (či nabídku, o kterou byste se případně chtěli podělit)? Nemusí to být asi nutně jen InterBrok či Degiro, ale k těmhle už jsem si aspoň něco (teoreticky) načetl a jsme s nimi v pohodě. Než případně jiného brokera, ještě se mi honí hlavou, že bych část poslal do nějakého produktu banky (RB, ČSOB či ČS) kvůli zohlednění investovaného majetku a získání prémiového účtu. Předem díky za jakékoliv návrhy, nápady či doporučení.
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 28. 8. 2024 09:20

Degiro bylo v poho poplatkově tak 5 let zpátky, dnes už zaostává za XTB/T212/Etoro.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ma-tt 28. 8. 2024 10:07

Proto jedu na své pravidelné (drobné) vklady přes XTB. Pro "větší" jednorázový nákup ten jednorázový poplatek až tak nevadí a důležitější je, aby tam nefigurovala nějaká významnější částka/% z PTF za roční správu, optimálně žádná. A tu snad Degiro nemá, nebo jsem ji minul?
Ma-tt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TnT2 28. 8. 2024 10:23

Nemá, jen roční poplatek za každou burzu, na které se nakupovaly cenné papíry, které držíte.
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka