Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod panPeněženka 31. 3. 2025 09:47

ScuderiaJan píše:Dobrý den, může mi někdo prosím potvrdit/vyvrátit, že výběr CZK z IBKR jde z jejich českého sběrného účtu a tedy je jako tuzemská platba bez poplatku? Např. u T212 se mi stalo, že vklad CZK je sice zdarma na český sběrný účet, ale výběr CZK mi přišel ze zahraničního účtu a tedy s poplatkem ze strany české banky. Moc děkuju.

Ano, na začátku března jsem vybíral CZK a přišlo mi to bez poplatků z Raiffeisenbank účtu normálně na můj CZK účet u Monety. ;-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ScuderiaJan 31. 3. 2025 10:26

Moc děkuju :-).

-- 31. 3. 2025 10:27 --

bugr virbl píše:
ScuderiaJan píše:Dobrý den, může mi někdo prosím potvrdit/vyvrátit, že výběr CZK z IBKR jde z jejich českého sběrného účtu a tedy je jako tuzemská platba bez poplatku? Např. u T212 se mi stalo, že vklad CZK je sice zdarma na český sběrný účet, ale výběr CZK mi přišel ze zahraničního účtu a tedy s poplatkem ze strany české banky. Moc děkuju.

S tím nemůžu sloužit, ovšem prozradíš nám do jaké banky ten výběr z T212 přišel a jaký byl ten poplatek?

Posílal jsem si to do KB a poplatek byl dle standardního ceníku KB pro zahraniční platby.
ScuderiaJan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sayen 12. 5. 2025 18:53

Ahoj, nakoupil jsem na IB v rámci jednoho nákupu akcii v objemu 500.000 EUR a pak mně překvapilo ve vyúčtování , že bylo použito celkem 6 trhů:

AQEUDE
DXEDE
EUDARK
IBIS
TGATE
TGHEDE

a měl bych na Vás prosím otázku. Lze někde nastavit, abych se mohl některých trhům při vypořádání vyhnout ? Kvůli poplatkům třetích stran jako je IBIS,DXEDE a TGHEDE.

A nevíte někdo co je to za trh EUDARK ? Ten jediný jsem nikde nenašel.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 12. 5. 2025 20:55

EUDARK je misto, kam IB směruje část orderů, kde není viditelná likvidita a ceny, kvůli algům.
V routingu bys musel vypnout Smart routing a vybrat konkrétní burzu. Lépe poradí AI a nápověda IB.
wit.cz
Přeborník

Odeslat příspěvekod intfo 12. 5. 2025 21:18

Algoritmus IB by měl hledat nejlepší nákupy, i když bude asi problematické si to ověřit. Pokud zrušíš Smart routing a vybereš konkrétní burzu, tak zase bude hrozit, že se nákup uspokojí na vyšší cenové hladině, takže můžeš ušetřit na poplatcích, ale prodělat na ceně.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 12. 5. 2025 21:21

Resp. ne na vyšší ceně, ale nenakoupí.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod sayen 12. 5. 2025 22:10

intfo píše:Algoritmus IB by měl hledat nejlepší nákupy, i když bude asi problematické si to ověřit. Pokud zrušíš Smart routing a vybereš konkrétní burzu, tak zase bude hrozit, že se nákup uspokojí na vyšší cenové hladině, takže můžeš ušetřit na poplatcích, ale prodělat na ceně.

Pokud budu mít limitní cenu, tak se pokyn neuspokojí na vyšší ceně , navíc trhy co chci vyřadit mají i menší likviditu. Kupuji akcie z DAX30 ,tam by problém neměl být.

Koukal jsem na to nastavení Smart routing a asi to měnit nebudu.
Větší obchod realizoval ve 3 vlnách . Prvně nakupoval za nejlepší cenu bez poplatku třetích stran , pak s nejlepší cenou s poplatkem a v poslední vlně opakoval to samé s +1 krokem kotace. Pokud se vždy vlezu do nějakého strop poplatku 35 EUR tak budu spokojen.
Naposledy upravil sayen dne 12. 5. 2025 22:54, celkově upraveno 1
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 12. 5. 2025 22:18

Může se uspokojit na vyšší ceně, než by se uspokojil na jiném trhu, nebo neuspokojit vůbec. I když dáš limitní cenu 100, tak se může nakoupit za 98, 99 i 100. Neboli na trhu A by se nakoupil třeba za 99, zatímco na trhu B se nakoupí za těch limitních 100, nebo dle dostupnosti třeba polovina za 99 a druhá polovina za 100. A ten jejich algoritmus by měl právě vyzobnout ty nejlepší ceny z různých trhů tak, abys nakoupil co nejlevněji.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sayen 12. 5. 2025 22:56

Máš pravdu, že ten algoritmus je inteligentní a snaží se nakoupit ideálně pro klienta.

Jen doufám ,že mají všechny trhy stejné časové vypořádání kvůli nákupu v poslední den nároku na dividendu.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 12. 5. 2025 23:08

intfo píše:Může se uspokojit na vyšší ceně, než by se uspokojil na jiném trhu, nebo neuspokojit vůbec. I když dáš limitní cenu 100, tak se může nakoupit za 98, 99 i 100. Neboli na trhu A by se nakoupil třeba za 99, zatímco na trhu B se nakoupí za těch limitních 100, nebo dle dostupnosti třeba polovina za 99 a druhá polovina za 100. A ten jejich algoritmus by měl právě vyzobnout ty nejlepší ceny z různých trhů tak, abys nakoupil co nejlevněji.

Tenhle scenar me nenapadl. Premyslim, jestli je vubec pravdepodobne dat limit sto v okamziku, kdy je na trhu titul za 98. Ale asi ano.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 13. 5. 2025 00:46

Octaviampi:
Vyšší limitní cena než je zrovna aktuálně tržní se zadává určitě běžně. Pokud chci nakoupit, tak zadám pokyn s limitem o trochu výše než vidím tržní cenu, abych měl jistotu, že se pokyn zrealizuje i kdyby došlo k menšímu pohybu kurzu, nebo kdyby nebyl na dané ceně dostatečný objem.
Dále jde o to, že se třeba díváš na cenu jen na jednom trhu a nemusíš vidět cenu na jiném, takže vidíš 100, zadáš 100, ale ono se nakoupí na jiném trhu s aktuálně nižší cenou za těch 98.
A pokud nemá kupující aktuální tržní data, tak se dívá na kurz s určitým zpožděním a opět to může být důvod zadat limitní cenu o trochu výše než vidí, protože za tu dobu zpoždění už se to mohlo o něco posunout. A opět mu algoritmus nakoupí tam, kde je to právě výhodnější.

Příklad se 100 a 98 byla jen ilustrace, třeba je to limit 99 při ceně 98,8. To už je v principu jedno.

sayen píše:Jen doufám ,že mají všechny trhy stejné časové vypořádání kvůli nákupu v poslední den nároku na dividendu.

To také doufám.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 5. 2025 02:52

Mne se zatim nestalo, ze by se kvuli objemu zrealizovala jen cast. Kdyz uz na limit cena dotekla, tak se transakce realizovala. Pokud teda nepocitam ceskou burzu v minulosti.

A vlastne nekupuju “za kazdou cen”, limity nenadstreluju. No a taky nejde o transakce v objemu vic milionu najednou. Coz tady sayen rika, ze dela.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod sayen 17. 5. 2025 18:16

Tak v týdnu se mi stalo ,že jsem prodával 33.333 ks EONu a pokyn se vypořádal jen s části ,ale do minuty si trh přišel pro zbytek.
Proč to tak komplikuji? Protože chci mít pro případné obchody intraday co nejmenší náklady, abych i na malém pohybu vydělal.
sayen
Návštěvník

Předchozí stránka