2 mil. Kč investice - kam?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MilanFW 9. 6. 2022 07:55

Pěkný den všem, po prodeji domu nám zbyde cca 2 mil. v hotovosti. Otázka je asi jasná - kam je dát? Věci jako rekonstrukce nemovitosti, nové auto apod. pro nás nejsou aktuální, do sebe kromě drobností investovat nebudeme.
Máme účet na Portu, takže odpověď je částečně na snadě, ale nevím, jestli je rozumné všechno vsadit na jednu kartu - nejde mi o rizikovost portfolií, to je v pořádku, ale z hlediska vlastnictví Portu - riziko, že se provozovatel vypaří i s penězi tu vždycky nějaká je. Takže tam mít dejme tomu maximálně nižší statisíce (?).
Co dál? Nastudovat si jak fungují ETF a ty koupit v určitém objemu pro dlouhodobé držení? Nebo rozdělit část mezi více robo-advisory služeb?
Chtěli bychom to rozdělit pro dlouhodobou investici cca 40% (20 let+, nejspíš na stáří), cca 40% střední období (10 let+, pro dítě) a zbytek mít v něčem snadněji dostupném pro nenadálé výdaje.

Díky za každý tip! Stačí mi rady v hrubých rysech, rád si detaily dostuduji.
MilanFW
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 9. 6. 2022 08:10

Bez jakékoliv znalosti dalších údajů za mě takovýto nástřel:
1) Za 800 tis. nakoupit globální akciové ETF nebo index SPX u jakékoliv systémové banky v ČR (podle velikosti jsou to ČSOB, ČS, KB, UCB, RB) .
2) Za 800 tis koupit desetiletý státní dluhopis (splatnost 2032) s celkovým aktuálním výnosem cca 50 % (fixace výnosu 5 % ročně na delší období) třeba přes Patrii.
3) 400 tis uložit jako rezervu do Trinity na účet s aktuálním výnosem 4.08 %.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 9. 6. 2022 08:38

Za mě:
20% fyzické zlato v jakékoli formě uschovat do bankovní schránky nebo zakopat pod jabloň.
10% fyzické stříbro ve formě investičních mincí ze SRN(osvobozeno od DPH)
20% ETF na fyzické zlato
20% státní dluhopis jakýkoli
20% hotovost v CZK jako jednodenní termíňák u J&T (lepší než Trinity)
10% hotovost v cizí měně doma pod polštář vedle pistole (pokud nemáš trezor v podlaze, to je samozřejmě o něco lepší ;-] )
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MilanFW 9. 6. 2022 08:54

Díky za oba návrhy, prozkoumám vše detailněji.
Portu z toho teda už kompletně vyřadit a tam si třeba už jen posílat zbývající drobné z výplat? Používám tu jejich obdobu spořícího účtu, kde je tuším 4,25
MilanFW
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikocz 9. 6. 2022 09:03

Numismatika.
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 6. 2022 09:22

Kombinovat statni dluhopisy a drahe kovy fyzicky jde dost proti sobe, ne? Pokud bude potreba fyzicke zlato, budou dluhopisy bezcenne.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 9. 6. 2022 10:52

octaviampi píše:Kombinovat statni dluhopisy a drahe kovy fyzicky jde dost proti sobe, ne?

Tomu se říká diverzifikace, už jsem to sem psal. Klidně ještě přihodit alternativní investice dle zálib konkrétního jedince.
octaviampi píše: Pokud bude potreba fyzicke zlato, budou dluhopisy bezcenne.

To je v tvojí hlavě, já si to nemyslím (ale vyloučit se to zajisté nedá).
mikocz píše:Numismatika.

Alternativy ano, ale takové, kterým člověk trochu rozumí. Pokud kupuješ mince nebo obrazy a nerozumíš tomu, tak je velká šance, že budeš oškubán.
https://www.denik.cz/z_domova/veril-jse ... -9xia.html
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MilanFW 9. 6. 2022 11:40

Mojí zálibou jsou fotografické knihy. Existuje spousta zajímavých sběratelských kusů a nedovedu si představit za jakých podmínek by jejich hodnota klesla. Zároveň ale netuším jejich investiční potenciál.
Ono je asi jedna věc se něčemu věnovat, ale druhá pak to znát z toho investičního hlediska a k tomu mi chybí jakákoliv data.
MilanFW
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DoubleSix 9. 6. 2022 11:57

saabik píše:1) Za 800 tis. nakoupit globální akciové ETF nebo index SPX u jakékoliv systémové banky v ČR (podle velikosti jsou to ČSOB, ČS, KB, UCB, RB)
Máš na mysli MSCI, nebo MSCI ACWI, případně FTSE All-World, S&P500?
Nejsem si jistý, jestli to banka bude umět.
ČSOB tě pošle do Patrie
ČS ti nabídne brokera od Saxo (TraderGo)
KB a UCB - vůbec netuším
RB asi jako jediná ti umožní v jejich IB nakupovat ETF, ale dost draho - nákup = 0,20% minimálně 20€/10$; správa portfolia je ročně za 0,30% z hodnoty portfolia. Konverzní příplatek je 3% pro USD a 3,5% pro EUR.

-- 9. 6. 2022 13:07 --

MilanFW píše:Pěkný den všem, po prodeji domu nám zbyde cca 2 mil. v hotovosti. Otázka je asi jasná - kam je dát?
Nedával bych na trh v jednom okamžiku. Ty české dluhopisy, co doporučoval saabik asi ano, ale ten nákup ETF bych rozložil do delšího časového období, alespoň 1 rok.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 9. 6. 2022 12:10

Já sám kupuju akumulační ACWI v EUR. Ale podle gusta každého soudruha, může být klidně jen SPX. Proto jsem psal tak obecně.
A ano, sice jsem nechtěl zmiňovat konkrétní banku, ale asi nejlepší řešení by byla Patria, vzhledem k možnému nákupu i toho dluhopisu.
U RB je za mě poplatek stále akceptovatelný, malý. Přes TMA smlouvu je spread na měně cca 0,2 %, takže také velice příjemné.
A ano, dává smysl nekupovat najednou. Nejlépe aspoň na dva tři nákupy v čase.
Naposledy upravil saabik dne 9. 6. 2022 12:24, celkově upraveno 1
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 9. 6. 2022 12:24

A co na ETF použít Degiro, Trading212 nebo XTB?
Nákup a správa portfolia je zdarma. Konverze za 0,15-0,5%.
Jediný poplatek je vlastně ten spread.
A vybrat třeba jedno ETF na globální index (ACWI, ať MSCI nebo FTSE - index S&P500 je v nich obsažen zhruba ze 60%) a k tomu přidat druhé ETF (řekněme 20%) na něco ve stylu:
- small cap
- health care
- energy & oil
- utilities
- consumer staples
........
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 9. 6. 2022 12:29

Pro neznalého a nezkušeného tazatele (vycházím z formy dotazu) by to mělo být co nejjednodušší. Proto jsem volil:
-velkou českou banku, s minimálním systémovým rizikem.
-jeden globální akciový index. Cokoliv dalšího je samozřejmě možné, ale více složité pro tazatele.
Vyšší nákladovost o nízké desetiny procenta tu proto nehraje tak důležitou roli. Ale jen můj názor.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 9. 6. 2022 12:30

Malý technický dotaz: na jaké burze ETF ideálně kupovat a s jakým domicilem (měnou)?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 9. 6. 2022 12:36

saabik: Teď se ještě dívám na ty státní dluhopisy ČR. Jestli se dívám správně, tak:
- dluhopis se splatností 26.2.2026 má kupon 6
- dluhopis se splatností 25.5.2024 má kupon 5,7
- dluhopis se splatností 25.8.2028 má kupon 2,5
- dluhopis se splatností 30.5.2035 má kupon 3,5
- dluhopis se splatností 4.12.2036 má kupon 4,2
- dluhopis se splatností 26.6.2032 má kupon 1,75
Kde si našel ten desetiletý dluhopis s výnosem 6% p.a.?

-- 9. 6. 2022 13:37 --

saabik píše:Pro neznalého a nezkušeného tazatele (vycházím z formy dotazu) by to mělo být co nejjednodušší.
Souhlas
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 9. 6. 2022 12:39

xls: V Euru je nejlepší likvidita v Německu (Xetra, Frankfurt), v USD většinou NYSE.
Výběr měny je méně podstatný a záleží co ti je bližší (příjmy atd).
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Další stránka