od Julie Julie 4. 8. 2023 10:39
Dobrý den,
Mám dotaz, už delší dobu řeším problém s akciemi, a pořád mi to není jasné, manžel ji cizinec a měl povolení k práci v ČR, pracoval ve firmě kde dostal RSU a má dostávat z toho zisk do roku 2025. Minulý rok byl transferován do Francie, ale do stejné firmy. Ale smlouva v ČR mu byla ukončena, kartičku pojištěnce odevzdal, povolení k pobytu též, zdravotka a sociálka nám potvrdila že byl odhlášený ke dni ukončení smlouvy. Ale pořád dostává příjem z RSU na český učet, zjistili jsme že z toho platí daň (což je v pořádku), ale platí též z toho zdravotku a socialku což podle mně není v pořadku když je odhlášený. Jak správně se to má danit? A co se má platit? Jak může platit zdravotku v ČR když je pojištěný v členském státě (Francii) podle zákonu nemůže být pojištěny ve dvou členských státech. Obrátili jsme se na mzdové oddělení kde nám bylo sděleno že se to daní jako ze závislé činnosti, což v jeho případě nemůže být jelikož nemá ani smlouvu, ani povolení k pobytu. Akcie mu nezrušili jelikož pořad je v jedném korporátu, ale v ruzných statech. Logicky RSU by měly být transferovány do Francie.