od sporilek 15. 5. 2024 22:05
Tak jsem si včera založil DIP u Raifky a můžu se podělit s prvními zkušenostmi. Na úvod ještě proč jsem vybral, když na druhém vlákně nevycházela ve srovnání dobře: Uvažuju scénář, kdy se negativa neprojevují a výhody více projevují - spíše menší transakce (kvůli diverzifikaci), ne maximální roční limit, posílání rovnou EUR, takže ten správcovský poplatek 0,2% to nakonec nepřeváží. Ano jdu do rizika, že výše poplatků se neudrží. Mám v RB běžný účet a již vedené investice v klasických podílových fondech a rád se vyhnu další k již skoro 10 finančních institucí, kde nějaké služby využívám.
Nainstaloval jsem si kvůli tomu appku (nyní již 3 hvězdy na Apple, dříve snad strašila dvěma). Ano při aktivaci se to jednou kouslo a při zakládání dip jedna chybová hláška po níž nešlo pokračovat, ale vždy po restaru apky to dál pokračovalo správně. V dotazníku jsem vyplnil že fondy a akcie umím, z výběru preference rizika 1-4 jsem si vybral 3 a nejspíš toto jediné muselo být důvodem, že obecně ETF mi to hlásí jako nepřiměřené (ale je to jen varování). No budiž.
Zklamal mě výběr ETF. Větší část je vedená v USD a ty co jsem namátkou nahlédl, tak byly s US ISIN. Což mě trochu odradilo, když se občas zmiňuje problém americké dědické daně i na cizince. Na druhou stranu, občas se na diskusích objeví jako pozitivum, že Fio broker umí US ETF, jinde většinou nedostupné, tak nevím, zda je v nich nějaký výhoda. Napadá mě nižší TER, ale nezkoumal jsem. Vadí mě USD jako měna kvuli problematickým převodům. také mě překvapila dost často vysoká cena jednoho kusu kolem 500usd, čemuž přesně jsem se chtěl vyhnout, větším jednorázovým nákupům. V eurech akululační jsou tři podvarianty světového indexu a IE00B4L5Y983, IE00B6R52259, ie00byx2jd69 s rozumnou jednotkovou cenou 10-100eur.
Chtěl jsem také dluhopisová ETF která aspoň v nejbližších letech vidím jako atraktivní (při poklesu sazeb bych portfolio postupně přeskládal). Je jich 5 a všechny jsou distribuční, pro US by pak logicky byl potřeba W8-BEN. Na DIP mi to přijde zbytečná komplikace (i když mám už u jiného brokera a daně zahraničních dividend dělám tak jako tak). Dobré je, že appka před nákupem ohledně daně varuje - takže jsem svuj první pokus nakonec neudělal.
Také prezentované informace o ETF za mě minus - v aplikaci naprosto minimalistické (jen průběh ceny), další je na odkazu na stránku, ale i tam chybí i taková elementární věc jako jestli je acc nebo dist. Takže prakticky to znamená přeťukat isin ručně do pc a najít si jinde. Je fakt, že jednorázově se dá přežít a pak už pravidelně nakupovat stále totéž.
Někoho strašil článek 6.1 ve smlouvě o externích transakčních nákladech, ale to jsem považoval za věc co má každý broker, na různé místní daně a poplatky burz, které by byly stejně. Naopak mě překvapil poslední článek 9.10. "Klient uzavřením této Smlouvy žádá Banku, aby pro něho otevřela individuální majetkový účet v CDCP. ... a zmiňuje úhradu nákladů, odkaz na ceník CDCP" (předtím jsem na to nikde nenarazil, ani neupozorňovala apka, ani nikdo nekomentoval na forech). Tam se ale asi nebudou evidovat zahraniční ETF ne? Používám ve Fio Master účet, tak časem až se to zaběhne a kdybych v Raif koupil nějaké cz akcie, tak jsem zvědavý jestli to pujde ve Fio (mimo DIP) převést a dokážou evidence spojit.
Mám dotaz na minarjo a tom.par, jestli tady čtou, psali své pokusy někdy leden-únor v druhém vláknu. Nezkoušeli jste jako klienti RB jejich Směnárnu? Není mi jasné, jestli když budu mít cizoměnové účty v rámci DIP, jestli tu směnárnu lze použít s těmi účty. Mohlo by být řešení pro USD vklady. Tj platit (případně krátkodobě) měsíční poplatek za směnárnu, ale nemuset platit za druhý běžný cizoměnový účet (pokud mám službu Chytrý účet bez poplatku). Obávám se, ale že to nebude fungovat, že RB bankovnictví neuvidí ty investiční účty - viz dále.
Totiž (a to je opět zklamání) v bankovnictví když zadám nový převod, můžu si vybrat v menu "převod mezi vlastními účty", ale ty DIP-ovské mezi nimi nejsou, tj. musím přepsat ručně (ok, pak už bude šablona). A perlička na závěr: EUR účet mi všude, v mobilní appce i ve webovém Rbrokeru, ukazuje jen v českém formátu. Tj. jsem si musel externě vygenerovat formát IBAN, abych na něj vůbec dokázal poslat peníze sepa platbou. Nepochopitelné, opět naštěstí jednorázová věc - napíšu jim, asi daň za rychlé zprovoznění.
Kdo už máte více osahané - něco jsem přehlédl nebo špatně pochopil?