DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 26. 4. 2024 15:30

Psal jsem do UCB, aby mi poslali sazebník. Několik dní mi po sobě volali (ne zrovna ve vhodný moment). Dnes jsme se konečně potkali s časem telefonátu a informace je taková, že pro to, abych se dozvěděl kolik zaplatím za investice do DPI musím na pobočku UCB. Explicitně jsem se dotazoval jestli mi prostě nemůže poslat nějaký sazebník a operátorka tvrdí, že žádný nemají. Kéž bych mohl říct, že mě to u této banky překvapuje.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 26. 4. 2024 16:58

Tak nějak bych odhadoval, že podobně jako ČS budou používat normální ceník https://www.unicreditbank.cz/content/da ... 112023.pdf
https://www.unicreditbank.cz/content/da ... amundi.pdf
Možná z nějakou procentuální slevou.

Každopádně bych nečekal zázraky a UniCredit bych asi takovýto produkt ani nesvěřil. (Pravda, RB jsem se upsal a to je podobná instituce, ale neplánuji tam dávat moc, čekám na Fio.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod eR99 13. 5. 2024 22:05

Patria dnes rozšířila nabídku ETF a celkově již nabízí 50 titulů. iShares MSCI ACWI bohužel stále chybí.
eR99
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sporilek 15. 5. 2024 22:05

Tak jsem si včera založil DIP u Raifky a můžu se podělit s prvními zkušenostmi. Na úvod ještě proč jsem vybral, když na druhém vlákně nevycházela ve srovnání dobře: Uvažuju scénář, kdy se negativa neprojevují a výhody více projevují - spíše menší transakce (kvůli diverzifikaci), ne maximální roční limit, posílání rovnou EUR, takže ten správcovský poplatek 0,2% to nakonec nepřeváží. Ano jdu do rizika, že výše poplatků se neudrží. Mám v RB běžný účet a již vedené investice v klasických podílových fondech a rád se vyhnu další k již skoro 10 finančních institucí, kde nějaké služby využívám.

Nainstaloval jsem si kvůli tomu appku (nyní již 3 hvězdy na Apple, dříve snad strašila dvěma). Ano při aktivaci se to jednou kouslo a při zakládání dip jedna chybová hláška po níž nešlo pokračovat, ale vždy po restaru apky to dál pokračovalo správně. V dotazníku jsem vyplnil že fondy a akcie umím, z výběru preference rizika 1-4 jsem si vybral 3 a nejspíš toto jediné muselo být důvodem, že obecně ETF mi to hlásí jako nepřiměřené (ale je to jen varování). No budiž.

Zklamal mě výběr ETF. Větší část je vedená v USD a ty co jsem namátkou nahlédl, tak byly s US ISIN. Což mě trochu odradilo, když se občas zmiňuje problém americké dědické daně i na cizince. Na druhou stranu, občas se na diskusích objeví jako pozitivum, že Fio broker umí US ETF, jinde většinou nedostupné, tak nevím, zda je v nich nějaký výhoda. Napadá mě nižší TER, ale nezkoumal jsem. Vadí mě USD jako měna kvuli problematickým převodům. také mě překvapila dost často vysoká cena jednoho kusu kolem 500usd, čemuž přesně jsem se chtěl vyhnout, větším jednorázovým nákupům. V eurech akululační jsou tři podvarianty světového indexu a IE00B4L5Y983, IE00B6R52259, ie00byx2jd69 s rozumnou jednotkovou cenou 10-100eur.
Chtěl jsem také dluhopisová ETF která aspoň v nejbližších letech vidím jako atraktivní (při poklesu sazeb bych portfolio postupně přeskládal). Je jich 5 a všechny jsou distribuční, pro US by pak logicky byl potřeba W8-BEN. Na DIP mi to přijde zbytečná komplikace (i když mám už u jiného brokera a daně zahraničních dividend dělám tak jako tak). Dobré je, že appka před nákupem ohledně daně varuje - takže jsem svuj první pokus nakonec neudělal.

Také prezentované informace o ETF za mě minus - v aplikaci naprosto minimalistické (jen průběh ceny), další je na odkazu na stránku, ale i tam chybí i taková elementární věc jako jestli je acc nebo dist. Takže prakticky to znamená přeťukat isin ručně do pc a najít si jinde. Je fakt, že jednorázově se dá přežít a pak už pravidelně nakupovat stále totéž.

Někoho strašil článek 6.1 ve smlouvě o externích transakčních nákladech, ale to jsem považoval za věc co má každý broker, na různé místní daně a poplatky burz, které by byly stejně. Naopak mě překvapil poslední článek 9.10. "Klient uzavřením této Smlouvy žádá Banku, aby pro něho otevřela individuální majetkový účet v CDCP. ... a zmiňuje úhradu nákladů, odkaz na ceník CDCP" (předtím jsem na to nikde nenarazil, ani neupozorňovala apka, ani nikdo nekomentoval na forech). Tam se ale asi nebudou evidovat zahraniční ETF ne? Používám ve Fio Master účet, tak časem až se to zaběhne a kdybych v Raif koupil nějaké cz akcie, tak jsem zvědavý jestli to pujde ve Fio (mimo DIP) převést a dokážou evidence spojit.

Mám dotaz na minarjo a tom.par, jestli tady čtou, psali své pokusy někdy leden-únor v druhém vláknu. Nezkoušeli jste jako klienti RB jejich Směnárnu? Není mi jasné, jestli když budu mít cizoměnové účty v rámci DIP, jestli tu směnárnu lze použít s těmi účty. Mohlo by být řešení pro USD vklady. Tj platit (případně krátkodobě) měsíční poplatek za směnárnu, ale nemuset platit za druhý běžný cizoměnový účet (pokud mám službu Chytrý účet bez poplatku). Obávám se, ale že to nebude fungovat, že RB bankovnictví neuvidí ty investiční účty - viz dále.

Totiž (a to je opět zklamání) v bankovnictví když zadám nový převod, můžu si vybrat v menu "převod mezi vlastními účty", ale ty DIP-ovské mezi nimi nejsou, tj. musím přepsat ručně (ok, pak už bude šablona). A perlička na závěr: EUR účet mi všude, v mobilní appce i ve webovém Rbrokeru, ukazuje jen v českém formátu. Tj. jsem si musel externě vygenerovat formát IBAN, abych na něj vůbec dokázal poslat peníze sepa platbou. Nepochopitelné, opět naštěstí jednorázová věc - napíšu jim, asi daň za rychlé zprovoznění.

Kdo už máte více osahané - něco jsem přehlédl nebo špatně pochopil?
sporilek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 16. 5. 2024 05:58

sporilek: Tvl, tak to si nechám na dlouhé zimní večery. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 16. 5. 2024 06:59

Nemá někdo známé u FIO na vyšších postech? Předpokládám, že to stihnou letos, takže z pohledu daňových úlev je to jedno.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 16. 5. 2024 09:36

sporilek píše:V eurech akululační jsou tři podvarianty světového indexu a IE00B4L5Y983, IE00B6R52259, ie00byx2jd69 s rozumnou jednotkovou cenou 10-100eur.

Mám to v RB podobně, pouze si nejsem jistý těmi třemi ETF v eur jak uvádíš:
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 3#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 9#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 9#overview
Pouze u posledního se píše Fund currency - EUR, nemůžou ty další 2 dělat nějaký problém potom následně při prodeji? Nevím, raději se ptám.
Ten stejný případ je se S&P:
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 8#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 7#overview
pouze ten první má Fund currency - EUR.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 5. 2024 10:10

@sporilek:
Ne, směnárnu RB jsem nikdy nepoužil, na to mám přece Revolut, RB za směnu platit nehodlám ani eurocent :). Do RB DIP posílám výhradně na EUR účet a kupuji výhradně eurová ETF, která zkraje roku, když jsem zakládal, dominovala z víc jak 90%. Ta dolarová tam přidali až později, pro mě zbytečné, drahá konverze do USD (či zaslání USD jako drahá Swift platba) navíc, US domicil ETF nevhodný z pohledu dědické daně (což o maličko nižší TER fakt nevyváží) atd., nepoužívám.
Těch eurových klíčových ETF indexů tam je dost - používám dvě, jednak na Nasdaq (tu levnější třídu kde je 1 ETF za cenu kolem 11 euro) a druhý na MSCI World SRI (tam pozor, mají ho tam dvakrát, přičemž první je distribuční, správný akumulační je ten s ISIN končící na JD69). Nebo kdo nechce sociálně odpovědnou SRI variantu, mají tam v eurech i čistý MSCI World. Takže dolarové ignoruji a ty dva indexy v eurové třídě mi plně stačí. Eura z Revolut zaslaná dopoledne tak jsou typicky tentýž den.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tom.par 16. 5. 2024 12:32

@sporilek:
Já jsem si DIP pod dojmem tragických recenzí té appky radši zařídil na poboččce (šel jsem tak kvůli něčemu jinému, a tak jsem tam vyřídil i toto). V rámci toho jsem na místě podepsal W8-BEN.
Na RB směnárně mě už na první pohled odrazuje ta měsíční platba, ale lze si představit, že si to člověk zřídí na 1 měsíc, převede si co potřebuje a pak zase zruší. Funguje to ale podle mě na úrovni internetového bankovnitctví a ne v modulu DIP. Příspěvky zaměstnavatele tím tedy nepřevedu a své vlastní peníze si pořád vyměním výhodněji jinde. Takže pro mě k ničemu.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 17. 5. 2024 06:44

minarjo píše:Těch eurových klíčových ETF indexů tam je dost - používám dvě, jednak na Nasdaq (tu levnější třídu kde je 1 ETF za cenu kolem 11 euro) a druhý na MSCI World SRI (tam pozor, mají ho tam dvakrát, přičemž první je distribuční, správný akumulační je ten s ISIN končící na JD69). Nebo kdo nechce sociálně odpovědnou SRI variantu, mají tam v eurech i čistý MSCI World.

O SRI jsem nikdy neuvazoval, proc prave ten proti "klasice"? :-)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 17. 5. 2024 10:50

Uvažuji o Patria DIP pravidelné investice v eurech a měl bych k tomu prosím pár otázek. Dočetl jsem se, že investice (nákup) je jen vždy 15. v měsíci. Mám docela výhodný zdroj eur, ale bohužel v nepravidelných intervalech. Je možné si každý měsíc ručně upravit částku, která se má toho 15. investovat (nebo třeba ten měsíc vůbec neinvestovat), podle toho, kolik zrovna bude na účtu nebo se musí dodržovat nějaká pevná nastavená částka? Při nepravidelných vkladech v prosinci zjistím, že tam mám málo na plný daňový odpočet, tak to doplním do konce prosince, ale už se to nestihne zainvestovat. Ale to pro daňový odpočet nevadí, stačí, že jsou peníze vložené na DIP účet, že ano? Díky
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 5. 2024 12:52

@slavo:
To je spíše o "sociálně etickém přesvědčení" dnes módního ESG směrování, než o čemkoliv jiném, navíc jde vlastně o výběr z toho širokého indexu. Nejsem rozhodně žádný eko fanatik, ale určitou zodpovědnost firem za sociální či eko rozumnou míru zde cítím.
Zatímco index MSCI World má nějakých 1600 akcií, tak MSCI World SRI coby jeho podmnožina má cca 400 akcií. Je tedy i tak dost široký a jsou tam vypuštěny firmy, jejichž sociální zodpovědnost vůči zaměstnancům, planetě atd. je slabší. Pokud jde o výkonnost, tak ta u SRI varianty je za poslední roky dokonce i nepatrně vyšší, ale tomu tak být nemusí vždy, to není hlavní důvod to preferovat. Každopádně tím, že SRI varianta má také stovky akcií, nedá se v dlouhém horizontu čekat rozdíl ve výkonnosti oproti běžné variantě větší než 1-2% ročně, ať už jedním či druhým směrem.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 17. 5. 2024 13:30

Když se člověk zamyslí trochu víc, než „je tam nálepka“…

Bavíme se čistě o „investovatelných“ firmách, tj. těch, které své akcie / dluhopisy můžou normálně na trhu umístit. Spekulativní neobhajitelné projekty (snad) nebudou ani v jednom ETF. Takže ať dá člověk peníze do jednoho nebo druhého ETF, když firma bude vydávat akcie / dluhopisy, všechny je prodá každopádně, jen možná bude muset nabídnout trochu vyšší výnos = nižší cenu, aby do ne-ESG projektů víc přitáhla ty investory, kteří ESG nevyhledávají.

Takže jediný možný dopad investice do portfolia omezeného nějak podle ESG na svět kolem nás je, že firma bude mít stejně peněz, ale za nižší cenu. (To může být třeba o 0,04% p.a. nižší – hledejte “greenium basis points” pro základní orientaci. Stojí to vůbec za řeč?) No… ale nižší cena peněz pro firmu je 100% ekvivalentní nižšímu výnosu pro investora.

Takže… dohromady
  • to nic podstatného ve světě nedělá (vliv v řádu setin procent)
  • pokud to vůbec něco dělá, tak to vede k nižšímu výnosu pro investora.
Jsou nějaké argumenty, že, no dobře, na svět to nemá dopad, ale zaměřením na ESG investice je portfolio míň vystavené na nějaká rizika. Jednak, pokud ta rizika opravdu existují, nevidím důvod, proč by něměla být normálně započítaná v ceně i jinak; a druhak, vzhledem k tomu, jak ESG motá tři dost nesouvisející věci, a ještě k tomu se agentury výrazně neshodnou na ESG ratingu, mi připadá dost těžké vůbec říct, jakéže riziko je tím minimalizované. No ale třeba tam někdo něco vidíte.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 17. 5. 2024 14:17

HonzaLBC píše:Uvažuji o Patria DIP pravidelné investice v eurech a měl bych k tomu prosím pár otázek. Dočetl jsem se, že investice (nákup) je jen vždy 15. v měsíci...

U Patrie existující pokyn na pravidelné investice upravovat nelze, ale není problém stávající zrušit a/nebo založit další s jinou částkou na stejný titul, což v konečném důsledku udělá tu samou službu, než úprava pokynu.

Pokud bys nakupoval třeba jen jeden titul, tak by šlo zvážit, jestli pravidelné investice vůbec využívat a nevložit na začátku roku (případně konci roku) rovnou celou částku pro maximální daňový odpočet (a ano, z hlediska daňového odpočtu je rozhodující mít částku v "evidenci" peněžního účtu vázaného na DIP (obecně, nehledě na poskytovatele - po vložení už stejně nejde podat pokyn k převodu jinde, jen zrušením DIPu), nikoliv zainvestovanou v konkrétním produktu nebo cenném papíru) a nepodat jen jednorázový pokyn za 16,90 € (při ekvivalentu 48000 Kč to v konečném důsledku udělá stejně cca. ≈0,88 %, což už je téměr nastejno jako u pravidelných investic)...

S ohledem na to, že Patria teď nabízí prvních 6 měsíců kredit na poplatky za nákup (buď využítí promo kódu na 3000 Kč kredit k 30. výročí: https://www.patria.cz/zpravodajstvi/578 ... ovani.html anebo referral za doporučení 1000 Kč pro doporučeného + 2000 Kč pro doporučitele), tak si dává smysl spíš sjednat DIP až koncem roku, zainvestovat celých 48000 Kč třeba v prosinci a dalších 48000 Kč tisíc někdy v prvním pololetí 2025 a být tak 2 roky osvobozen od poplatků za nákup (custody se platí pořád a to na dlouhodobém horizontu udělá větší rozdíl), nebo si to nějak podobně vyspekulovat...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 5. 2024 12:23

Akce 30 platí do odvolání a má slevu max 6 měsíců. Akce 1000+2000 platí do 31.12.2024 a max 6 měsíců taky, ale maximálně do 31.12.2024. Takže tam příští rok už sleva nebude (u akce 30, pokud vydrží aspoň do července, tak ano).
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka