DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 12. 2024 14:06

Ano, ano, ne (jestli máš na mysli výhodnější kurz).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 12. 2024 14:08

V internetovém bankovnictví (i v SB) FIO od 16.12.2024 přibyly investiční účty DIP i e-Broker. Zatím jsou jen v jednoduché, přehledové verzi. U DIPu mám i částku, u e-Brokera nikoli.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 12. 2024 14:10

@satinst: Ano, nejdříve si musíš založit obchodní účet u Patrie a v jejich portálu WebTrader pak aktivovat DIP účet. Já obchodní účet zakládal přes odkaz https://finance.patria.cz/dip/ s využitím BankID od ČSOB a při registraci jsem uvedl kód 30303030 pro získání kreditu 3000Kč na poplatky. K propojení s ČSOB Premium následně došlo automaticky, nijak jsem to sám aktivně/ručně neprováděl.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 19. 12. 2024 00:41

Poslal jsem do FIO E-broker EUR přímo na ten obchodní účet v globálním nastavení (shodný s tím, co mi to zobrazilo při registraci DIP) a taky příspěvek zaměstnavatele v CZK. Vše šlo z FIO. Ani po 30 min není v E-Brokeru nic vidět. Jak dlouho obvykle trvá převod?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 19. 12. 2024 01:03

Přes den ihned, v noci jsou ve FIO odstávky.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod karvinier 19. 12. 2024 08:41

Chápu správně, že pokud teď vložím 48000 do DIPu tak mám jistých 15 % při vratce z daní ... Pak už jen záleží jak se investicím v rámci DIPu bude dařit, ale těch 15 % mám dá se říci jistých... takže se určitě vyplatí ETF fondy - pokud to broker či platforma umožňuje zařadit do DIPu, protože 15 % nám nikdo už pak neveme..
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 19. 12. 2024 08:58

Minimálně 15, někdo i 23
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 12. 2024 09:01

@karvinier:
V podstatě ano, jen ta úvaha brát daňovou úlevu od státu jako to hlavní je taková...obrácená. Uvědom si, že DIP je produkt na 10 a více let a za tu dobu investiční výnos bude mnohonásobně vyšší než těch 15% daňové úlevy od státu (pokud to tedy v DIP nenecháš válet v hotovosti, či třeba v příliš konzervativním nástroji s parametry spořícího účtu). Takže ano, 15% od státu je příjemné zpestření, ale výnosy z investice (ideálně tedy nízkonákladové indexové v ETF) budou za takovou dobu úplně jinde, v řádu klidně stovek procent (pokud nepřijde nějaká investiční "ztracená dekáda" jako třeba období 2000-2010 ve které byly dvě větší krize, při takové dekádě to chce horizont prodloužit na více než 10 let).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 19. 12. 2024 09:10

Tak 15 % nikdo nevezme, ale ty peníze jsou tam na 10+ zablokované.

A nemusí to být jen 15 %, kdo má vyšší základ daně, může mu to ušetřit 23 %.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod karvinier 19. 12. 2024 11:44

Dlouhodobý investiční horizont s tímto přímo souvisí, alespon pro mne. takže to beru jako nákup ETF se slevou 15 %.. Já jen jestli mi neuniká nějaký stín, který nevidím..
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 19. 12. 2024 11:46

Co berete za příspěvek zaměstnavatele u FIO? Moc možností tam není. Já to vidím letos na ČEZ.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod zvirek 19. 12. 2024 11:56

Co Portu ? Vyplatí se založit DIP tam, když bych časem v portu provozoval i další investice ? Nebo je nějaký DIP výrazně výhodnější ?
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karvinier 19. 12. 2024 12:01

Portu nevycházelo špatně na menší investiční horizont co si pamatuju z testů (0,5% fees), dobře vycházela Patria a možná ještě další. Je o tom fajn video od Brambory + tady najdeš taky dost informací o výhodnosti jiných poskytovatelů DIPu..
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 19. 12. 2024 14:24

Vzhledem k tomu, že je DIP minimálně na 10 let, tak poplatek Portu dělá za celou dobu minimálně 5% z počátečních investic, víc pro delší horizonty, u FIO i Patrie je to výrazně méně. U FIO ale pouze za předpokladu ročních vkladů (fixní poplatek za transakci). Až poslední úložky někdy ke konci DIPu mohou být na Portu výhodnější, protože už nenasbírají tolik celkového kumulovaného poplatku.
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 19. 12. 2024 14:37

zvirek píše:Co Portu ? Vyplatí se založit DIP tam, když bych časem v portu provozoval i další investice ? Nebo je nějaký DIP výrazně výhodnější ?

Srovnání různých DIP najdeš ve vedlejším vlákně viewtopic.php?f=312&t=1335904
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka