DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod elinor 28. 12. 2024 17:41

V Georgovi mi to u toho North ukazuje poplatek za nákup 3%, po slevě 2,7%, minimálně jednorázově 10.000 Kč. U toho World je poplatek, jak píšete. Nevím, kam jinam umístit příspěvek zaměstnavatele v Kč. V několika článcích je uvedeno, že tyto fondy jsou pro tento účel ucházející.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 28. 12. 2024 18:17

Pokud ti stačí jen "ucházející" investice z příspěvku zaměstnavatele, tak tyto doporučované fondy klidně použij. Ten kdo ale nechce jen "ucházející" investice, tak si založil DIP u jiné společnosti než u ČS a zvolil i jiné investiční portfolio :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod elinor 28. 12. 2024 18:41

Mám DIP i u FIO a RB, ale po pravdě nevím, co bych tam za Kč kupovala. Letos jsem neměla moc času to nastudovat, tak jsem myslela, že nakoupím nějaký indexový fond. V 2025 se plánuji osmělit a koupit něco v cizí měně, ale stále tu mám 1850 Kč měsíčně od zaměstnavatele. Klidně si nechám poradit, kam s nimi. Pokud se tedy někdo najde, kdo poradí.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 12. 2024 19:15

Ja koupim akcie CEZu.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 28. 12. 2024 23:47

Pracovníci ČS doporučují takové investice, ze kterých má banka nejvyšší poplatky. Zájmem klienta je přesný opak - aby měl co nejnižší poplatky a aby mu o to víc narůstaly investice.

Pokud nemá nákup v DIPu rozhodnutý, není to v zásadě problém. Je potřeba tam letos narvat peníze, aby měl člověk slevu na dani, nákup se dá realizovat kdykoli později.

Kromě problémů s poplatky za nákup/prodej/průběžný je dobré promyslet i případnou směnu na cizí měnu, kde mají banky taky tendenci zákazníky nestydatě odrbat. Nákup českých akcií v DIPu může být dobré řešení a případné zahraniční ETF nakupovat jinde mimo tento instrument.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 29. 12. 2024 05:55

osobne: My to už dávno víme. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 29. 12. 2024 10:55

Při uvažovaném využití nabídky investic u ČS jsem si připadal téměř vždy jako O´Schkubanek. Takže díky tomu pocitu investuji jinde. Ale lidi mají čs rádi a pravidelně platí... Zkrátka silná značka, jistota a stabilita, za což je lid ochoten platit a tím tento stav dlouhodobě utvrzují (že je to inde zdarma, komentovat asi netřeba).
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrázi 30. 12. 2024 15:35

Ahojte, dobrý den,

nedaří se mi pro manželku koupit ETF v E-brokeru. Má tam 970 Euro a zkoušel jsem různě zadávat "max cenu" a počet vždy 11 kusů. Krom jednou mi to hned bylo odmítnuto... Jednou až trochu později...

V příloze screenshot... Je tam poznat někde bližší chyba? Co dělám špatně? Chtěl jsem zadat cenu 86 EUR a počet 11, což je 946 EUR. A k tomu poplatek tipuji těch myslím 10-12 Euro, což mám stále rezervu... Co zadat jinak, aby to prošlo? Dík.
Přílohy
dddd.PNG
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 30. 12. 2024 16:22

Technická z 30.12.2024: Vážení klienti, obchodování na německém trhu Xetra bylo v tomto roce již ukončeno. Pokyny podávané po 14h jsou trhem automaticky odmítány.

(Finance připsány na DIP účet, takže lze uplatnit daň. odpočet, nakoupit lze kdykoli (i až v 2025))

Kontrola DIPu u FIO - vložené prostředky
Otevřete si IB FIO, cvakněte na DIP účet (vL nahoře Všechny účty), uprostřed se zobrazí částka, kterou bytse si měli/mohli poslat na DIP účet k plné daň. odpočtu. To se týká předevěím těch ničemů, kdo si sami sobě poslali $ nebo EURa. Je to díky tomu, že FIO přepočítává zůstatky na CZK podle svého horšího kurzu. Ale již to tu někdo psal před pár str.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod tulum 30. 12. 2024 17:38

Chápu to tedy zcela správně, že ta kontrola DIPu u FIO je sice dobrá věc, ale pro lidi, kteří si na DIP u nich poslali externě EURa je to matoucí ?!
Jelikož jsem si tam poslal 1931 € a přes tu kontrolu mi to ukazuje, že bych měl ještě do plných 48tis Kč doposlat cca 500 kaček.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 12. 2024 17:45

Potvrzení o vkladech pro FÚ dostaneš od Fio (ke stažení v sekci Výpisy) bez měnové konverze, takže buď v klidu. Konverze pro tebe pro daně tak bude typicky Jednotným kurzem, který jak to zatím vypadá bude někde mezi 25,09 a 25,19 Kč za euro. Takže to je pro tebe stěžejní, ne odhad portfolia Fio v Kč, na který používají oni jejich horší kurz.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 30. 12. 2024 18:07

Taková kontrola DIPu je hlavně úplně k ničemu v případě, kdy si klient už odečítá třeba 12000Kč za životní pojištění a do DIPu si tím pádem chce kvůli daňovému odečtu dávat jen 36000Kč (48000-12000=36000).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 30. 12. 2024 21:29

Je nějaká nevýhoda, když koupím u Fio e-brokera do DIPu akcie ČEZu na 10 let přes RM-S? Když by se stát rozhodl tyhle akcie nuceně vykoupit, jak plánuje Babiš, tak asi nebude mít žádný vliv, jestli jsem je nakoupil přes BCPP nebo RM-S a dostal bych za ně od státu v obou případech stejné peníze?
https://zpravy.kurzy.cz/788297-cez-andrej-babis-by-vykoupil-minoritni-akcionare/
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 30. 12. 2024 22:34

Ano, je úplně jedno, kde se ty akcie nakoupily.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 30. 12. 2024 22:56

Výhodou RM-SYSTÉMu jsou nižší poplatky v případě použití pokynu EasyClick:
https://www.rmsystem.cz/burza-sluzby/ty ... -easyclick

Ve vyskakovacím okně "Nákup CP" je potřeba mít zvolené políčko "EasyClick".

Například u ČEZu je velikost lotu 50 akcií.
hyper9
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka