DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 31. 12. 2024 05:02

@eetk:
To co píše @hyper9 se v DIPu jen stěží uplatní, protože EasyClick loty, to znamená obchody řádově za desítky tisíc Kč na jeden akciový titul, tedy věc do DIP (kde je rozumné maximum VŠECH nákupů ročně do 48 tisíc kvůli daním) ne moc vhodná, to spíše pro větší investice mimo DIP.
Nicméně i pro menší objemy je v burzách rozdíl - výhodou RM systému u Fio eBrokera je minimálně o 10 Kč nižší poplatek za obchod než u BCPP (u RMS se totiž neplatí ten druhý sazebníkový poplatek, zmíněný nikoliv v Ceníku základních služeb, ale v Příloze ceníku základních služeb, sekce A, viz https://www.fio.cz/docs/cz/C_trh.pdf ). Takže zatímco při nízkém objemu obchodu, třeba nákup akcií Moneta za 10 tisíc Kč, bude při nákupu přes RMS poplatek 40 Kč, ale přes BCPP to bude pro stejný objem 50 Kč. Přesto se může BCPP vyplatit, pokud na ní bude zrovna v tu dobu výhodnější kurz (v součtu o víc než je rozdíl poplatků). A to jde snadno vidět, v eBrokeru je vidět Hloubka trhu pro BCPP i RMS se lze tak kurz snadno porovnat.
Kromě poplatků je pro akcie českých firem jinak úplně jedno, na které z těch dvou burzách budou zakoupené, prodat je pak lze klidně na burze opačné, protože české firmy mají akcie evidovány v CDCP bez ohledu na burzu nákupu (tedy na to která z těch dvou byla použita pro nákup).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 31. 12. 2024 08:07

Ono je to vtipné, protože aktuální cena ČEZu je 957 Kč, velikost lotu 50 akcií.
957 * 50 = 47850 Kč. :-)
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 31. 12. 2024 10:34

Ja mam vlozeno vcera 48000 Kc, v lednu vlozim dalsich 48000 Kc a pak muzu koupit 2 loty akcii CEZu pres RM-S (100 ks). Vic uz toho asi nestihnu, az se vlady ujme Babis, tak mi to stat nucene vykoupi.
:D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 31. 12. 2024 10:43

Mam dotaz k Fio, vcera jsem si tam pokusne vlozil 10kc a na tom portale se mne to objevuje v objemu rocnich vkladu, tj. 10kc, dneska jsem tam jeste vlozil zbytek, tj. 47990. V celkovem stavu uctu mne sviti 48 tisic, ale v objemu rocnich vkladu mam porad jen tech 10kc. Je tam treba nejaka prodleva, nez se to tam spravne zobrazi a nebo jsem to prosvihnul a penize jsem tam mel vlozit nejpozdeji vcera?
Dr.Feelgood
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 31. 12. 2024 11:07

@aaaa: Co na tom ČEZu vidíš tak zajímavého a lákavého? Za letošek jsou akcie výkonnostně na nule, za poslední tři roky je jejich celková výkonnost 16%. Poslední dividenda 52Kč představovala nějakých 5%, budoucí dividenda má být nižší (cca. 43Kč) a výhledově ČEZ očekává pokles zisků.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 12. 2024 11:33

Vklad - podle toho z jaké banky jsi tam finance posílal. Pokud z FIO b.ú. na e-Brokera tak máš jistotu, že finance byly připsány okamžitě. Tato cesta fachčí v režimu okamžité platby. Ale pokud jsi finance poslal z jiné banky (záleží jak z které a také kdy, v kolik hodin (zejména ve zkrácený bankovní den 31.12. a především při pokusné platbě; viz. podm. odeslání konkrétní banky), tak ano na e-Boker mohou být připsány v režimu D+1.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 31. 12. 2024 11:46

Jj, ja mam na Fio jeste normalni obchodni ucet, takze jsem to posilal standarne nejdrive na nej a potom z neho na DIP. Ty penize na dipu uz jsou, standardni bankovnictvi dokonce ukazuje celkovy stav uctu 48tis pro DIP, ale objem rocnich vkladu je porad jen tech vcerejsich 10kc. Takze to je asi v pohode, jen se to tam mozna spravne roztrizene objevi v bankovnictvi se zpozdenim.
Dr.Feelgood
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 31. 12. 2024 12:23

Milos píše:@aaaa: Co na tom ČEZu vidíš tak zajímavého a lákavého? Za letošek jsou akcie výkonnostně na nule, za poslední tři roky je jejich celková výkonnost 16%. Poslední dividenda 52Kč představovala nějakých 5%, budoucí dividenda má být nižší (cca. 43Kč) a výhledově ČEZ očekává pokles zisků.

Uz jsem to psal, ocekavam, ze to Babis necha statem vykoupit a za nadstandardni cenu, zaroven navrhne vysokou dividendu, protoze to zaplati z penez, ktete dostane stat z dividend.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 31. 12. 2024 12:47

Pokud by k nějakým výkupům opravdu došlo, tak proč by měly být za nadstandardní cenu? Nebo už se nějaká podobná věc v rámci českých akcií někdy stala?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 31. 12. 2024 13:04

ad ČEZ: ono do hry vstupuje i extra daň která bude platit ještě pro rok 2025. A protože cena akcií závisí na budoucím vývoji, tak se otevírá prostor pro zajímavé ocenění, pokud cena v roce 2025 zakolísá někam k 800 Kč. Ostatně i predikce brokerů a investičních bank nejsou již v pásmu sell a doporučená cílová cena jde pomalu nahoru.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 31. 12. 2024 13:15

No, úplně to tak nevypadá. Consensus rating před rokem 2.8. V červnu 2.55. Dnes 2.4 a return potential -8 %.
CEZ1.png
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod meme1255 31. 12. 2024 15:18

Poláci ČEZ dlouhodobě podsekávají. :)
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 31. 12. 2024 16:43

Milos píše:Pokud by k nějakým výkupům opravdu došlo, tak proč by měly být za nadstandardní cenu? Nebo už se nějaká podobná věc v rámci českých akcií někdy stala?

Babis se vidi v Macronovi a ten nechal vyplatit minoritnim akcionarum 50 % navic.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Speeder121 1. 1. 2025 14:31

Pozerám na ten výpis z FIO - o DIP tam nemám ani zmienku, ako typ účtu je uvedený "OÚ - Obchodní účet" - pritom v E-brokerovi je pri tom účte uvedené, že ide o účet pre DIP, dodatok pre DIP som podpísal a je aj v zmluvnej dokumentácii.

Máte to tak aj vy? Neviem si moc predstaviť, ako toto mám použiť ako doklad pri daňovom odpočte.
Speeder121
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2025 14:57

To koukáš na nějaký běžný výpis? Řekl bych, že potvrzení pro daňové účely, které bude obsahovat všechny zákonné náležitosti, budou poskytovatelé DIPu klientům posílat až později a nikoliv hned 1. ledna.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka