DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Speeder121 1. 1. 2025 15:19

E-broker - záložka Výpisy. Tu https://www.fio.cz/docs/cz/dokumenty_fio_dip.pdf sa píše, že raz ročne banka odošle výpis účtu DIP, tak možno fakt na to bude ešte nejaký špeciálny výpis.
Speeder121
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 1. 1. 2025 16:07

Speeder121 píše:Pozerám na ten výpis z FIO - o DIP tam nemám ani zmienku, ako typ účtu je uvedený "OÚ - Obchodní účet" - pritom v E-brokerovi je pri tom účte uvedené, že ide o účet pre DIP, dodatok pre DIP som podpísal a je aj v zmluvnej dokumentácii.

Máte to tak aj vy? Neviem si moc predstaviť, ako toto mám použiť ako doklad pri daňovom odpočte.

A kdyby žádný speciální výpis už nebyl, tak si to stejně dovedu představit. Přiložil bych výřez první stránky každého čtvrtletního výpisu, ve kterém byl nějaký vklad, a to tak, aby bylo zřejmé číslo účtu, a k tomu první stránku Dodatku k Rámcové smlouvě o poskytování dlouhodobého investičního produktu, která také obsahuje stejné číslo účtu. Hotovo.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2025 16:16

Obávám se, že takto ručně vytvořený doklad by finančák neuznal ;-) Osobně si počkám na oficiální doklad, který mi od poskytovatele DIPu přijde. Předpokládám, že to bude během ledna, tak jako chodí potvrzení od penzijních spoření, životních pojištění apod.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 1. 2025 16:34

Osobně taky čekám (kromě výpisu) nějaké oficiální potvrzení o výši příspěvků za daný rok, něco podobného jako u penzijka a životka. Mám pocit, že to u penzijka a životka bývá nejpozději (ale ne o moc dříve než) kolem poloviny ledna. Jinak si myslím, že způsob dle Truth Seekera by taky nakonec stačil (takto nějak dokazuji divi, příjmy z prodeje CP ...).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 1. 1. 2025 16:43

Milos píše:Obávám se, že takto ručně vytvořený doklad by finančák neuznal ;-) Osobně si počkám na oficiální doklad, který mi od poskytovatele DIPu přijde. Předpokládám, že to bude během ledna, tak jako chodí potvrzení od penzijních spoření, životních pojištění apod.

Obáváš se zbytečně. Podobné doklady mi uznávají už roky.

Totiž, screenshot/výřez PDFka není o nic méně důvěryhodný než celé to originální PDF, když není elektronicky podepsané. Fio sice své výpisy podepsané má, ale všichni ostatní brokeři, které používám, poskytují PDF bez el. podpisu. S těmi zákonnými náležitostmi to taky není zas tak žhavé; z výpisu musí být zřejmé nějaké číslo účtu, smlouvy apod., a hlavně identifikace klienta (tj. poplatníka). Nic z toho v mých screenshotech nechybí. Tak jakýpak copak.

Když jsem s investicemi začínal, tak jsem poprvé (a naposledy) - jak nějaký trumbera - přiložil celý výpis od 2 brokerů - oba v angličtině, a každý jen pár stránek. Omlátili mi to o hlavu, že prý neví, která čísla z toho mají brát, aby zkontrolovali můj výpočet daňové povinnosti. Co by asi tak dělali dnes s mými kompletními výpisy, kdy některé přesahují i sto stran.

Tak od té doby dělám screenshoty jen relevantních částí výpisů, ve kterých ještě v Malování zakroužkuji relevantní údaje, které vstupují do výpočtů, a k tomu přikládám celou svoji vlastní Excelovou výpočtovou tabulku, která ze všech těch doložených údajů vypočítává finální částky, které nakonec šly do Přiznání.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 1. 1. 2025 16:50

K přiznání se dává jen potvrzení o sražené dani v zahraničí - tedy jen k příjmům z dividend - viz § 38f odst. 5 zákona o dani z příjmů. Přikládat jakékoliv pohyby nákupů a prodejí cenných papírů je neúčelné a berňáci tomu stejně v rámci vyměřování nevěnují pozornost.

Potvrzení k penzijnímu, životnímu a dalším pojištění a potvrzení o DIPu je napsáno pouze v pokynech přiznání, ale v zákoně nikoliv. Každý rok některý z kolegů tato potvrzení schválně nedá a pak absolvuje cestu výzvy k odstranění pochybností (např. z důvodu, aby odpoutal pozornost od jiných čísel v tom přiznání :lol: ).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2025 16:51

@Truth Seeker: Roky ti FÚ uznává ručně vytvořené doklady pro daňové odpočty z PP/DPS a životního spoření? Nebo ručně vytvořené doklady týkající se investic? On totiž není doklad jako doklad ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 1. 1. 2025 17:25

@Milos:
Ručně vytvořené je trochu zavádějící charakterizace. Preferuji označení zjednodušený optimalizovaný doklad ;-]
Rozhodně nikdy neupravuji čísla, která by nevycházela ze skutečnosti.

To, co jsem popsal, jsem dělal vlastně jen s doklady související s metodou zápočtu u danění dividend. U DPS to nebylo potřeba, protože PS vydávaly stručný a jasný doklad samy od sebe.

Nicméně, nevidím důvod, proč by u jedněch odpočtů mohly mé homemade doklady projít, a u jiných nemohly. Obojí snižuje odvedenou daň, a berňák proto chce vidět nějaké alespoň trochu věrohodné odůvodnění. A znovu, screenshot skutečného výpisu, který obsahuje potřebné údaje, není o nic horší než nepodepsané PDF (které by se stejně daly zfalšovat asi tak snadno jako ty moje screenshoty).

-- 1. 1. 2025 17:33 --

A jak píše @Rop: k § 10 nepřikládám ani ň; ani pixel. Mimo jiné i proto, že výpisy brokerů jsou v tomto naprosto nepoužitelné, a jakýkoli jejich pokus o výpočet zisků/ztrát v daném roce je často úplně mimo:

- ignorují český časový test,
- často párují metodou FIFO, aniž by umožnili párování upravit (čest výjimkám, jako je IBKR),
- zahrnují i fejkové transakce, které se nikdy nestaly (např. Degiro vydává každou změnu tickeru nebo přesun listingu akcií mezi burzami za prodej a následný nákup), apod.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 1. 2025 17:48

Jj, kecám, příjmy z prodeje CP takto nedokazuji, ale k leccčemus jsem dával jako doklad nějaký výtisk výpisu, kde zůstala jen hlavička a příslušný řádek.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod wurk 2. 1. 2025 08:46

Speeder121 píše:E-broker - záložka Výpisy. Tu https://www.fio.cz/docs/cz/dokumenty_fio_dip.pdf sa píše, že raz ročne banka odošle výpis účtu DIP, tak možno fakt na to bude ešte nejaký špeciálny výpis.

ten vypis k DIP bude dostupny i v IB
wurk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bugr virbl 2. 1. 2025 23:56

Milos píše:Kdo by uvažoval o založení DIP u Patria, tak pár osobních zkušeností a poznatků se založením Patria účtu jsem kdyžtak sepsal zde viewtopic.php?p=13841177#p13841177

Tvé poznatky jsem četl a i díky nim jsem v rámci akce bonus 3000,- na poplatky použitelný do 30.6.25 před koncem roku poslal na DIP Patria ekvivalent 48 000 Kč. Sumu během půl roku dvanácti nákupy zainvestuji do ETFs mimo tzv. pravidelné investice, tedy s poplatkem 8,45 EUR a 7,45 USD za nákup, s tím že v dubnu pošlu dalších 48k, splním si tak podmínku pro daňový odpočet za letošní rok a využiju slevu na poplatcích na maximum. Výhledově toliko u Patria vše a napřesrok se opět poohlédnu jaké změny, případně akce u jednotlivých poskytovatelů DIP nastanou. Ovšem mě zajímá, v případě že se po 10-ti letech rozhodnu DIP u Patria ukončit, nemají někde náhodou uvedeno zda a jaké poplatky se pojí s nedodržením smlouvy/předčasným ukončením DIP? Kdybych například věděl, že by mohli chtít za každý jeden nákup doplatit tu 50% slevu na nákupních poplatcích v rámci DIP, pak raději sumu zainvestuji do mnou vybraných ETF jednorázově i přes ten obdržený bonus 3000,- na poplatky. Doufám že podmínky poskytovatelů DIP korespondují s rokem 2025 v kalendáři a podobné praktiky se již nevedou. Mě je tedy při předčasném ukončení známa pouze nutnost zpětného doplacení toho sníženého poplatku za správu u Portu, o dalších poplatcích jiných poskytovatelů nic. Ví k tomu někdo více?
bugr virbl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 01:00

Patria v rámci obchodních podmínek DIP https://cdn.patria.cz/DIP-obchodni-podminky.pdf neuvádí žádnou penalizaci za předčasné ukončení DIPu. Při prodeji DIP portfolia by tedy měly platit stejné poplatky (snížené poplatky), jako platí pro nákup.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Dvorik 3. 1. 2025 14:59

Udelal jsem prevod investice na Portu (klasicka do DIP) jeste 30.12.2024.
Na chatu mi ted tvrdi, ze jsem debil, ze byl obchodni den 3.1.2025 a ze nemam narok na danovy odpocet pro rok 2024.
Co je teda pravne spravne?
@ROP by vedel?
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 15:11

Investice se ti na DIP účet fyzicky převedla až v roce 2025, takže skutečně nemáš nárok na daňový odpočet za rok 2024, viz. viewtopic.php?p=13843276#p13843276
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod JakubAsgard 3. 1. 2025 15:16

Škoda, že sis nepřečetl, jak převod do DIP funguje (mají to ve FAQ).

Ano, po přihlášení na váš DIP účet zvolte možnost Převést investice na DIP a vyberte investici k převodu. K tomu dojde během následující Obchodního dne.

Takže dávat to po posledním obchodním dnu v 2024 je prostě pozdě.
JakubAsgard
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka