DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Dvorik 3. 1. 2025 17:24

Diky za odpoved.
Jenze to nebyl zadny Obchod, ale jen administrativni prevod.
A ano neprecetl jsem si detailne jejich debilni podminky.
Aspon vim, ze jsem s tema smejdama z Portu skoncil a rusim vsechny investice.
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 3. 1. 2025 17:34

Ne, že bych chtěl hájit Portu, ale ano, rozčiluješ se správně, udělal jsi chybu. Jen bys svůj hněv měl směřovat vůči sobě. Chápu, že to je těžké.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 1. 2025 20:03

Urcite bude neco spatne, kdyz vklad na DIP neni intuitivni a je treba kvuli tomu studovat FAQ.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 20:21

Ten jeho případ nebyl klasický vklad na DIP účet, ale převod stávajícího portfolia na DIP účet.
Špatně je to, že lidi nečtou informace a věci řeší až na poslední chvíli.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 1. 2025 20:29

Vždyť je snad jasné že mimo obchodní dny to nejde, to je jako když by někdo chtěl převést třeba akcie Google od brokera A k B (nebo obecněji z evidence/depozitáře X do Y) přes víkend, kdy burzy stojí, stejný nesmysl. Navíc tu máme vypořádání burzovních obchodů nikoliv v reálném čase, ale T+1 v USA resp. T+2 v Evropě a jinde, takže v jednom dni to prostě přepsat mezi evidencemi technicky možné není. Jojo to je nátura českého národa, nechávat vše na příliš pozdě a ještě si to sám sobě obhajovat a plácat se po vlastních zádech :D.
Mimochodem, mnozí brokeři např. Fio převod portfolia (cenných papírů v něm) přímo z běžného na DIP obchodní účet vůbec neumožňují - jde to jen prodejem cenných papírů v původním a převodem peněz z těchto prodejů (po zmíněné lhůtě T+1 resp. T+2), takže buď rád že to Portu vůbec umí (že to umí v obchodní den nacenit kvůli těm daním) a neremcej.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod bubocz 3. 1. 2025 22:16

Milos píše:Pokud ti stačí jen "ucházející" investice z příspěvku zaměstnavatele, tak tyto doporučované fondy klidně použij. Ten kdo ale nechce jen "ucházející" investice, tak si založil DIP u jiné společnosti než u ČS a zvolil i jiné investiční portfolio :-)

Motivace k využití ČS může být různá, já Fidelity kupoval s cílem mít DIP jako součást portfolia pro Erste Premiér. Jinak své investice mám u IB ;-)

Ale ještě k ČS - dnes jsem se trochu díval, co tam nabízejí, a když jsem se díval na ETF v EUR, mobilní aplikace mi nabízela nákup z EUR účtu, což podle mne kdysi nebylo a vše muselo jít z CZK. Pokud to tak je, tak předpokládám, že by šlo CZK na EUR vyměnil v Revolutu a pak šlo koupit ETF v EUR a není potřeba se omezovat na ta v CZK, jako bylo diskutované a dnes nedostupné Fidelity MSCI World…
bubocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 3. 1. 2025 23:39

fc70 píše:Takže? Správcovský poplatek fondu (vč. fondu fondů) bez DPH, individuální nákupy akcií bez DPH, „správa portfolia“ (byť držící fondy) s DPH, roboadvisoři nakupující ETF podle vlastní strategie s DPH, roboadvisoři jen provádějící „trvalý příkaz“ k opakovanému nákupu ETF zvolených zákazníkem bez DPH?

Chápu to správně?

Ale žádné změny ceníku Portu zmiňující DPH jsem nezaznamenal.
Tak pro pořádek: Portu teď oznamuje, že DPH se opravdu platí, ale že oni sníží účtovanou cenu bez DPH, aby to pro zákazníky nebylo zdražení.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 1. 2025 04:50

osobne: Přesně, jak píše Milos.
minarjo: Úplně nevím, proč do toho taháš český národ, když je to jasně věc individuální. Navíc jsou národy, pro které je to typičtější. A existují i zodpovědní, pořádkumilovní Italové. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2025 07:55

Šlo @drkarel o Portu a tam si vzhledem k specifičnosti této platformy troufnu tvrdit, že nad 90% klientů budou Češi či obecněji lidé dlouhodobě v ČR žijící (+ Slováci, stále nás tak nějak považuji za Čechoslováky). Jinak obecně o národ samosebou nejde. Navíc zde ve vlákně v ještě obecnější rovině řešíme DIP a to už je vysloveně jen česká záležitost (český produkt resp. ten název, jiné státy samosebou obdoby mají).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 1. 2025 15:31

minarjo píše:Jojo to je nátura českého národa, nechávat vše na příliš pozdě a ještě si to sám sobě obhajovat a plácat se po vlastních zádech.
Víš co Sašo?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 4. 1. 2025 17:10

Ve FIO je k dispozici výpis z DIPu. Po přihlášení do IB FIO (nikoli e-Broker), vL nahoře
• Všechny účty - Vybrat DIP
• Přehledy - Výpisy
• PDF 31.12.2024
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 1. 2025 17:15

Dík za info. Výpis získaný touto metodou je shodný s tím, který jsem stáhnul z e-Brokeru 1.1.2025
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 4. 1. 2025 17:23

Super. Teď ještě kdy se tam objeví výpis pro daňové přiznání - pod dalším odkazem "DIP - potvrzení pro daňové účely
Stáhnout výpis" nemám nic.
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2025 17:36

Vy jste nějak hrr, u penzijka či třeba životního pojištění byly daňové výpisy také typicky nejdřív v půlce ledna, spíše konec ledna, zde byste to chtěli hned po druhém pracovním dni nového roku? :) Trpělivost.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka