DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 8. 1. 2025 15:30

xls píše:Doufám, že časem schválí i možnost převodu peněz z DPS do DIPu, případně možnost čerpat DIP i na předdůchod, to umělé rozdělení a odlišné podmínky nedávají smysl.
Dokážu si představit, že někdo kvůli tomuhle DPS bude držet, protože představa „vracet“ státní podporu bolí.

Ale i v tom případě (pro delší akciové investice), pokud se počítají současné podmínky, často dává smysl to DPS uspat, oželit 1700, a posílat příspěvky jen do levného DIP. To je potřeba spočítat. Nebo teda vše 100% vsadit na to, že stát podmínky změní, čerpat 1700 v DPS, a doufat, že to za velmi krátký čas půjde převést do DIP, aby to poplatky nesežraly… no je to možnost, ale připadá mi to optimistické.

Ještě by mohlo dávat smysl mít v DPS dluhopisový fond, pro ně zatím nevím o o tolik levnější alternativě. Běžné bankovní fondy jsou asi levnější, ale ne o >2 % p.a.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod yolo69 8. 1. 2025 15:32

Vyplati se DPS / DIP pro osoby zijici v zahranici, ktere maji nejake vazby na CR?
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 8. 1. 2025 16:22

Pro DIP nestačí mít nějaké vazby na ČR. Je potřeba mít v ČR nějaký základ daně, který si pak poplatník sníží o příspěvky do DIPu.

Bez příspěvku zaměstnavatele je ale DIP s tím "vyplatí se" na hraně, o DPS ani nemluvě.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod maphiosso 8. 1. 2025 17:22

Truth Seeker píše:Pro DIP nestačí mít nějaké vazby na ČR. Je potřeba mít v ČR nějaký základ daně, který si pak poplatník sníží o příspěvky do DIPu.

Bez příspěvku zaměstnavatele je ale DIP s tím "vyplatí se" na hraně, o DPS ani nemluvě.

Proc myslis, ze je DIP na hrane? Pri jednorazove investici 48000 kc rocne u FIO, kde je jediny poplatek za nakup, mi to pripada diky "bonusu" 7200 kc vyhodnejsi nez cokoliv jineho. Samozrejme jen pokud se smirim s tim, ze ty penize uvidim az v duchodu.
maphiosso
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 8. 1. 2025 19:19

No samozřejmě, že "na hraně" to může být právě kvůli tomu dlouhému uzamčení.

Pokud si mladý člověk takto v DIPu uzamkne své investice třeba na 30 let, tak těch 15%, které dostane v prvním roce, odpovídá zhodnocení mrzkých 0,467% p.a.. Pro mnoho lidí je toto dost slabá kompenzace za celou tu řadu rizik, ke kterým může během tak dlouhé doby dojít.

Osobně v DIPu významná rizika nevidím (vždy bude možné vše vybrat a vrátit jen "bonusy", čímž se celý podnik vyrovná s čistě soukromým investováním), ale jiní jsou po zkušenostech s ostatními, státem podporovanými produkty mnohem skeptičtější.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Thom 8. 1. 2025 19:37

No, já bych bral v úvahu hlavně riziko, že dojde ke konsolidaci trhu a fúzím a/nebo "úpravě" poplatků u DIPu. Asi bych moc nečekal, že se zkazí třeba Fio nebo Patria, ale u ostatních bych si na dlouhodobě neměnné podmínky moc nevsadil. Ti menší poskytovatelé to časem zabalí.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 8. 1. 2025 19:52

Milos píše:Čerpání výsluhové penze (polovina úspor po 15 letech spoření) formou pravidelné penze musí být nastaveno minimálně na 10 let, aby se neplatily žádné daně? Lze smlouva PP s čerpanou výsluhovou penzí následně převést na smlouvu DPS?

V tomhle vlákně je tohle už asi mírně OT, nicméně první věta platí - v DPS a PP se srážkové daně z příspěvků zaměstnavatele a výnosů neuplatňují, když k čerpání dávek dochází vyplácením nejméně 10 let a výše (což platí tedy i u dávky výsluhové penze u PP).

PP s běžící dávkou z výsluhové penze údajně převést do DPS nelze (nemám to osobně vyzkoušeno, ani potvrzeno, ale několikrát se to na fóru v různých příspěvcích zmínilo - v případě potřeby by tohle pro vyloučení pochybností bylo vhodné si nechat penzijní společností potvrdit). Až mi v příštím roce vznikne nárok na výsluhovou penzi, tam mám poměrně jasno, že zvolím jednorázové vyrovnání, protože můj penzijní plán výsluhovou penzi na dobu určenou ani neumí - umí pouze doživotně, což si schválně chci nechat aspoň spočítat, ale jsem si téměř jist, že by se mi to nevyplatilo, ale do DPS tu zbývající polovinu převedu určitě. A co bude pak (jestli zruším odbytným, nechám zakonzervovat, budu přispívat symbolickou stokorunu, pětistovku pro získání nejnižšího státního příspěvku anebo rovnou 1700 Kč, že bych zaspekuloval, že jednoho dne by třeba zůstatek šel převést do DIPu - ač tohle vůbec nečekám, že se stane) - to teprve uvidím...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Rendy00 15. 1. 2025 13:20

DrumSession píše:Ve FIO je k dispozici výpis z DIPu. Po přihlášení do IB FIO (nikoli e-Broker), vL nahoře
• Všechny účty - Vybrat DIP
• Přehledy - Výpisy
• PDF 31.12.2024

Pro daňové zvýhodnění za DIP za 2024 budu prý potřebovat:
a) Potvrzení o příspěvcích a úhradách
b) Kopii smlouvy o DIP

To a) ještě nemám (je třeba počkat, až se v IB zobrazí "DIP - potvrzení pro daňové účely" - je to v řádku pod zmíněným měsíčním výpisem za 12.24) - správně?

A b) najdu u Fia kde, neví někdo?
Našel jsem jen "Rámcová smlouva - Investiční" a "Rámcová smlouva o poskytování platebních služeb"
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 1. 2025 13:27

Ad b) je smlouva, kde je uvedeno č.účtu shodné s č.účtu v DIP výpisu.
Rámcová smlouva investiční - dodatek o DIP je k nalezení v e-Brokeru, cvaknout na DIP účet, pak Smlouvy a služby.

Mám tam tři
Rámcová smlouva - investiční
Rámcová smlouva investiční - dodatek o DIP
Platební údaje pro příspěvky zam. pro DIP
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod stepano 16. 1. 2025 08:19

A nevíte někdo, kdy se v IB objeví to a) , potvrzení pro daňové účely? Účetní už mě nahání, ať jí to dodám.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tulum 16. 1. 2025 09:11

Dotaz, když do DIPu přes FIO ebrokera koupím akcie Citigroup Inc. ISIN: US1729674242 přes Xetra burzu, tak daňovému přiznání po výplatě divi se nevyhnu, souhlasí?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 1. 2025 10:28

DIP je v tomto ohledu z hlediska daní jako běžná investice. Pokud jsi tedy zaměstnanec a tvé všechny zdanitelné příjmy MIMO zaměstnání (tedy nejen zahraniční dividendy, ale třeba příjem z pronájmu, z prodeje cenných papírů při nesplnění osvobození atd) budou za celý kalendářní rok v souhrnu větší než 20 tisíc Kč, tak se daňovému přiznání nevyhneš. V opačném případě nejsi povinen ho podávat (a tedy ty ostatní příjmy mimo zaměstnání danit) a stačí ti roční zúčtování daně zaměstnavatelem. Osvobozené příjmy (např. prodeje cenných papírů pod 100 tisíc či za déle jak tři roky od nákupu) se do této hranice nepočítají, protože se díky osvobození nejedná o zdanitelné příjmy.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 1. 2025 12:04

Forbes nám píše o DIPu po roce fungování: https://forbes.cz/dlouhodoby-investicni ... nvestorum/
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 16. 1. 2025 13:07

Sice píše, ale jen samé obecné a známé věci.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 16. 1. 2025 18:41

A jak je to v případě, když se v pohodě vleze do 20 tis., ale u některých dividend není stržena daň (např. kanadské akcie u Revolutu) nebo je stržena jen částečně (akcie ČS)? Musí se to dodanit, přestože to jsou drobné?
M1d4s
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka