DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tmx643 28. 1. 2025 06:51

Smlouva se dodává u všeho - DIP, penzijka, hypotéky...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 28. 1. 2025 07:22

Roky už si dělám daňové přiznání sám (jako zaměstnanec) a do daňového přiznání jsem pro snížení daně vždy doložil jen doklady za daný rok (důchodové, životní), nikdy smlouvy.
Zatím FÚ vždy jen tyto roční doklady stačily.

Nebo mi uniká jiný důvod, proč dokládat i smlouvu?
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 08:10

Pokud si nějaký daňový odpočet (hypotéka, životko, penzijko, DIP, ...) uplatňuješ poprvé, tak je potřeba doložit smlouvu + roční daňové potvrzení. V následujících letech se dokládají už jen roční daňová potvrzení.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 28. 1. 2025 09:08

Jak píše Miloš, akorát to není tak úplně 100%. Já dokládal smlouvu jen k hypotéce, k životku a penzijku ne (ale to mám už někdy od devadesátek). Ale dává mi to smysl a může to být "nový" postup - dokládat k novému produktu i smlouvu, i když určitě závislý na daném úředníkovi.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod cz01 28. 1. 2025 09:12

Jak je to s odečtením daní za hotovost, která se zaslala na DIP z jiného účtu, než jméno vlastníka?

Lze je uplatnit, nebo ne?
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 09:24

Ano, lze uplatnit.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 1. 2025 09:24

Zaměstnavatel (pokud jde o jeho příspěvky do DIP, nemyslím teď jen daňové odpočty u těch, kteří daně dělají skrz něj) chce smlouvu i proto, aby opravdu viděl, že jde o dlouhodobé investice aspoň do 60 let atd. Mně třeba po dodání smlouvy (Dodatku od Fio), minulý týden při mém nárokování příspěvku zaměstnavatele od února, volala účetní. Přiznala že je to pro ně nové a přesně nevědí, ale že bych měl dodat i přímo Smlouvu a ne nějaký Dodatek. Na to jsem jí vysvětlil, že smlouva byla podepsána už před více jak 10 lety a vůbec se DIPu netýká, že ta je o investicích u Fio obecně, až teď dodatek se týká DIPu (je v něm číslo obchodního účtu DIP atd). Pak ještě měla připomínky že tam nikde nevidí ty zákonné podmínky (60 let/10 let minimum) tak jsem jí vysvětlil, že to není přece možné přímo bankou do smlouvy (dodatku) psát, když je to zákon, který se může změnit. Ve Fio dodatku je hned zkraje odkaz na paragraf zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který právě investiční účet typu DIP definuje (a odkazuje se na další zákony o něm, především v oblasti daňové). S těmito pro ni očividně novými informacemi říkala že půjde za nadřízenou a případně se ještě ozve. Už se neozvala tak to snad prošlo, ale byla z toho úplně hotová, jak to udělat aby to v souladu s Kolektivní smlouvou mohla uznat pro ten příspěvek (jsem ho tam přesouval z DPS). Jojo, i u hodně velkých zaměstnavatelů se s tím teď trápí, protože narozdíl od DPS, kde jsou smlouvy tak nějak unifikované (a jde vždy o přímou smlouvu o DPS), tak u DIP jde mnohdy jen o nějaký Dodatek k již existující investiční smlouvě, který fakt zákonné podmínky DIPu neobsahuje (jen odkazuje na zákon) a to je pro účetní peklo, když to musejí rozklíčovat pro každého poskytovatele (tu smlouvu) zda podmínky splňuje. Určitě jim nestačí sousloví "Dlouhodobý investiční produkt" použité ve smlouvě/dodatku, musejí vidět ty podmínky, nebo tedy odkaz na paragraf do zákona o DIP.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod wert759 28. 1. 2025 21:04

fc70 píše:Nákupní spolu s cenou CP z peněžního účtu DIP. Poplatky za vedení akcií taktéž. Přesně, jak bych čekal.

A kolik měn/peněžních účtů v rámci DIP ČS vede? Obsahuje DIP také účty v EUR a USD?
Bez nich by každý prodej a nákup CP znamenal poplatek za konverzi z/do CZK.
wert759
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 28. 1. 2025 23:44

Já tam mám jen účet v korunách a kupoval jsem českou akcii, tak nevím.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod andrja499 29. 1. 2025 08:23

V DIP ČS je pouze účet v CZK a funguje stejně jako nové Investování PLUS, takže z CZK zůstatku nakupuje v cizích měnách po převodu dle kurzovního lístku banky.
andrja499
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xmnovak 29. 1. 2025 08:37

Mě se poplatek strhl z normálního běžného účtu, asi proto, že v korunovém DIP účtu nic nemám.
Ale nakupovat do DIPu v cizí měně jde normálně z běžného EUR účtu, kam jsme si eura poslal směněná. Pro jiné měny to bude předpokládám stejně.
xmnovak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 29. 1. 2025 11:34

minarjo píše:Ježíši to by mě ani ve snu nenapadlo, že někdo to řešil na pobočce, když u Fio jde vše online :) (od aktualizace případné staré rámcové smlouvy na novou, až po jednoduché uzavření DIP dodatku). To pak chápu ty komplikace, když nebyl k založení použitý přímo eBroker (sekce Smlouvy a služby), který tyto smlouvy sám do sebe generoval automaticky ihned po sjednání (nebo online bankovnictví, sekce Nový produkt u těch, co eBrokera na běžné portfolio mimo DIP ještě neměli).

No, vzhledem k tomu, že v tom i banka měla očividně ne tak úplně jasno (resp. ti pracovníci, přeci jen DIP nabízeli až od půlky roku) a já měl ještě otázky, které na webu prostě nebyly zodpovězené. Takže sice to bylo ve výsledku k prdu, protože jsem věděl o jejich DIPu asi i více, než oni na pobočce, ale alespoň jsem si obnovil přístup na e-broker.

Jinak ano, alespoň poprvé bude chtít asi většina zaměstnavatelů i smlouvu. V případě FIO nejen Dodatek k DIPu, ale i investiční smlouvu. Což je lehce .. napytel, neb ta obsahuje i přístupové údaje a hesla. Takže jsem v editoru černil a černil..
Další rok už bude stačit, doufám, jen výpis. A i o tom se tady vedou diskuze, já provedl konverzi přes RoklenFX a na FIO účet přišla eura, takže zase dohady o jednotném kurzu za 2024 a podobné radosti. A to se jedná o nadnárodní firmu (zaměstnavatel).
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmegac 29. 1. 2025 12:44

Přišlo už někomu potvrzení z RB?
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wert759 29. 1. 2025 13:13

andrja499 píše:V DIP ČS je pouze účet v CZK a funguje stejně jako nové Investování PLUS, takže z CZK zůstatku nakupuje v cizích měnách po převodu dle kurzovního lístku banky.

Nějakých směšných 2.5% za konverzi, to je skoro zadarmo :-D

xmnovak píše:Ale nakupovat do DIPu v cizí měně jde normálně z běžného EUR účtu, kam jsme si eura poslal směněná. Pro jiné měny to bude předpokládám stejně.

Problém nastane, až budete chtít ty EUR investice prodat a nakoupit jiné. ČS zato zinkasuje 5% na konverzi tam a zpět.
wert759
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 29. 1. 2025 21:41

ten kdo má DIP u FIO, tak v e-brokerovi už je konečně v sekci výpisy k dispozici potvrzení o zaslaných příspěvcích za předchozí rok.
tulum
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka