DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 1. 2025 05:47

Víme, už je to zde stránku a kus zpět, zveřejnění daňového výpisu u Fio bylo 27.1.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 30. 1. 2025 09:02

Aha, už to vidím, ale celkem to v tom prvním příspěvku zapadlo, tak si myslím, že to nebylo zas tak na škodu ode mne to zopakovat.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rendy00 30. 1. 2025 14:39

minarjo píše:... tak jsem jí vysvětlil, že to není přece možné přímo bankou do smlouvy (dodatku) psát, když je to zákon, který se může změnit. Ve Fio dodatku je hned zkraje odkaz na paragraf zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který právě investiční účet typu DIP definuje (a odkazuje se na další zákony o něm, především v oblasti daňové)....
...protože narozdíl od DPS, kde jsou smlouvy tak nějak unifikované (a jde vždy o přímou smlouvu o DPS), tak u DIP jde mnohdy jen o nějaký Dodatek k již existující investiční smlouvě, který fakt zákonné podmínky DIPu neobsahuje (jen odkazuje na zákon) ....

Identická situace, naše účetní (externí firma) odmítá akceptovat pouze dodatek, nevyhnu se tedy přiložení Rámcové investiční smlouvy (a začernovaní přístupových údajů atd).

Není to pro mě problém, ale zajímá mě, jak to je, skutečně potřebují tu Rámcovou investiční smlouvu, ačkoliv v ní není o DIPu ani zmínka?
Nebo je to svévůle účetní?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 30. 1. 2025 18:10

xmnovak píše:Mě se poplatek strhl z normálního běžného účtu, asi proto, že v korunovém DIP účtu nic nemám.
Ale nakupovat do DIPu v cizí měně jde normálně z běžného EUR účtu, kam jsme si eura poslal směněná. Pro jiné měny to bude předpokládám stejně.

U jakeho brokera jde poplatek zaplatit z bezneho uctu? Fio?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod scorpioman 30. 1. 2025 18:23

Měl jsem s mojí účetní také problém... že mi chybí papír, kde je napsáno, že je to na min. 10 let a do 60 let. Tak jsem ji jen vytiskl papíry z obchodních podmínek, na který přeci i odkazuje dodatek k rámcové smlouvě o DIPU... (v čl. Va. odst. 5 obchodních podmínek)
z tohohle jsem vytisknul stranu 1 a 2, kde je to napsaný poprvé a pak ten odstavec, na který odkazuje ten dodatek smlouvy (strana 13,14)
https://www.fio.cz/docs/cz/dokumenty_fio_dip.pdf

A účetní byla spokojená :-)
Ale myslím si o tom svoje... zbytečná buzerace :-D
(hlavně nic není potřeba začerňovat, tenhle postup mi přijde jednodušší)
scorpioman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 1. 2025 18:23

@aaaa:
Česká spořitelna, tam se automaticky zvolí prostě ten účet, kde jsou peníze (když nejsou na obchodním, použije se jiný daného klienta). Fio určitě ne, tam je to vázané na Obchodní účet.

@scorpioman, @Rendy00:
U nás nakonec stačila moje argumentace, že u Fio ta hlavní Rámcová smlouva je v mém případě stará 10 let (což je vidět z toho DIP dodatku hned v první větě, který se na ni odkazuje jejím názvem a datem sjednání) a že tedy vůbec DIP nemůže řešit, protože v té době ani neexistoval :), ale že se týká investic obecně, ne DIPu, ten že tam i číslem obchodního účtu přidává až ten Dodatek. To jim asi stačilo když se neozvali. Zvlášť když jsem na další připomínku (že v dodatku není ta vazba na 60 let a 10 let trvání) argumentoval tím, že opět hned zkraje dodatku je odkaz na § 134g a násl. zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, dle kterého je dodatek uzavřen, což jednoduchým googlením lze zjistit, že je právě paragraf o DIP. A že logicky ve smlouvě (dodatku) NENÍ možné mít ty lhůty 60/10, protože jsou dané zákonem a ten se může za ty desítky let měnit, proto je tam odkaz na zákon, který DIP určuje.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 30. 1. 2025 20:49

Ani v tom § 134g z.c.256/2004 Sb. neni ale nic o 60 letech veku nebo 10 letech trvani.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fijosh 30. 1. 2025 21:24

60 let věku a 120 měsíců trvání je ustanoveno v zákoně o daních z příjmu č. 586/1992 Sb., § 15b - Daňová podpora produktu spoření na stáří: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586#p15b

A výčet produktů na stáří, na které se daňová podpora vztahuje (mimo jiné i DIP), je jen o paragraf výše pod § 15a - Produkt spoření na stáří: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586#p15a
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 1. 2025 21:38

@aaaa:
Ne, to je zákon o podnikání na kapitálovém trhu (a jeho produktech, řídí se jím právě brokeři typu Fio), ne o daních. Ale ten paragraf říká, že jde o "Dlouhodobý investiční produkt" dle souvisejících zákonů, a to už je terminus technikus použitý v dalších zákonech, i v tom výše zmíněném daňovém.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 31. 1. 2025 08:40

petrmegac píše:Přišlo už někomu potvrzení z RB?

Mě ne a už ho ani nepotřebuji 8-P ... Včera jsem odevzdal podklady k ročnímu vyúčtování a místo chybějícího potvrzení RB DIP jsem do plné výše odpočtu dosanoval malým přebytkem penzijka za loňský rok a životkem. Myslím že nejsem sám, kdo je v obdobné situaci ... odloučená základna protiponorkového loďstva na Nýrské přehradě, účetní sídlící v ústředí polabské flotily v Práglu, řešíc daňové záležitosti poslední týden v lednu při návštěvě admirality na základně. Kdo neodevzdá podklady na vyúčtování při podpisu prohlášení na tento rok, může sice odevzdat podklady do půlky února, ale to již vyžaduje osobní výlet do matičky stověžaté, nebo využití služeb české pošty, bo e-mail je sprosté a zapovězené slovo. V rámci eliminace těchto zbytečných potíží pro letošní rok, tedy musím část DIPu přesunout, buď RB jen zakonzervuji a za 9 let těžký balík vyberu, nebo zruším hned a převedu jinam, čímž bych i pořešil zbytek vkladu do plného odpočtu za letošní rok 8-)
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod marecek29 31. 1. 2025 09:45

J&T Banka poslala potvrzení dnes.
marecek29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 31. 1. 2025 10:00

Hlavně u RB je to blbé v tom, že i běžné měsíční výpisy DIP investičního účtu posílá e-mailem (navíc ve třech souborech, pro Kč, eura a dolary zvlášť, ještě zaheslované), ale nikde jinde snad dostupné nejsou, nebo o tom jen nevím? V appce Raiffeisen investice, kde jsem DIP jako klient RB celkem snadno založil, nejsou výpisy žádné, v hlavní appce Raiffeisen také ne, ve webovém internetbankingu jsem je také neviděl... No možná se jen špatně dívám, ale snad bude RB aspoň to daňové potvrzení distribuovat nějak "normálně" aby to šlo kdykoliv i zpětně u nich stáhnout, a ne jen jednorázově, zaheslovaným e-mailem, který může leckomu spadnout do spamu apod. A snad to bude brzy.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 31. 1. 2025 10:19

Měli by to poslat do konce příštího týdne.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 31. 1. 2025 13:00

minarjo: Myslím, že se nekoukáš špatně, taky jsem to nikde jinde nenašel.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 31. 1. 2025 15:47

V Patrii se potvrzení k DIPu objevilo během dneška.
mimous
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka