minarjo píše:To ať si berňák domluví s poskytovateli DIPů, jak to chce ve smlouvě mít, a neotravuje nás běžné občany. Mám DIPy tři (Portu, Raiffeisenbank a Fio) a nemyslím, že by u některého z nich to bylo ve smlouvě takto explicitně uvedeno, vždyť to přece nemohou tam psát 60 let/10 minimum, když se zákon může i v těchto číslech změnit! Takže berňák (či zaměstnavatel) raději bude otravovat přes 100 tisíc lidí, kteří DIP mají (a kteří nemají co jiného jak doložit, než co mají od poskytovatele), místo aby otravoval ty nižší desítky poskytovatelů DIP s tím, aby mu oni ukázali, jaké vzory smluv pro DIP mají, aby to bylo jasné? To je přece úchylné, to musí berňák přetížit! Byl jsi asi jeden z prvních co DIP na daném FÚ uplatňoval (stejně jako já jsem byl u svého zaměstnavatele asi první, kdy chtěl příspěvky zaměstnavatele nově do DIP místo do DPS), v obou případech jsme narazili na neznalé iniciativní, ale toto přece úplně stejně nemohou chtít po všech víc jak 100 tisíci lidech! Mají mít vzory smluv poskytovatelů DIPů a hotovo, vždyť třeba DIP Fio u tebe či mě, to musí být úplně stejná smlouva (dodatek) tak proč bychom měli oba zdůvodňovat nárokovost DIP?
-- 6. 2. 2025 20:52 --minarjo píše:To ať si berňák domluví s poskytovateli DIPů, jak to chce ve smlouvě mít, a neotravuje nás běžné občany.
To je nesmysl, tak práva účastníků nefungují.
Pokud zákon říká aspoň 10 let a do 60, produkt na 15 let a do 65 by (asi??!) taky vyhovoval, a je na občanovi a poskytovateli produktu, aby se dohodli na něčem, co podmínky plní. V principu to vůbec nemusí být veřejný produkt s adhezní smlouvou, může to být nějaká individuálně vyjednaná smlouva.
To, že se někteří ve smlouvě přímo odkazují na omezení v zákoně, je jejich volba (a vystavují se nekvantifikovatelnému riziku, že zákon se změní nějakým úplně nečekaným způsobem).
Dokážu si představit, že by existoval nějaký seznam schválených produktů přímo na MF a dostat se na něj byl problém poskytovatele, ale tak ten zákon zkrátka není. Plnění podmínek je problém občana.