DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 2. 2025 17:01

@drkarel:
To je podivné - zrovna FÚ by měl vědět, že zákony o DIP jsou nadřazeny smlouvě (ať už daňový, nebo ten o podnikání na kapitálovém trhu), a ve smlouvě o DIP je proto irelevantní lhůty psát, když je může zákon změnit. Dodatek DIP u Fio hned zkraje odkazuje na příslušný paragraf zákona o podnikání na kapitálovém trhu, ve kterém je DIP definován, uvedené lhůty pro DIP (podmínky odpočtu z daní) jsou pak v zákoně o daních z příjmů. S takovým vysvětlením se u mě účetní spokojila pro to, aby na dip začal zaměstnavatel přispívat, a ty nás zde teď děsíš tím, že podobně blbé otázky bude mít i FÚ pro daňový odpočet. Nechápu, vždyť ty smlouvy/dodatky jasně uvádějí, že je to typ Dlouhodobý investiční produkt, tak nechápu co otravují, když ho mají v daňovém zákoně i s těmi lhůtami vysvětlen.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 2. 2025 17:49

A v jakém zákoně jsou ty "lhůty" uvedené? Našel jsem to jen v zákoně o daních z příjmů, kde je to ovšem formulováno jako podmínka (pro odpočet, nikoliv existenci DIP). Jasně, DIP je specifický, zákonem definovaný produkt, to není jako životko, které může mít různé parametry. Já Vás děsím ... mě dnes vyděsila paní z FÚ. :D (a byla dnes až třetí, co měla "neopravněné" požadavky). A neděsím, informuju. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 2. 2025 17:50

asi nejaka aktivisticka bernacka :-)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 17:50

meme1255 píše:7200/11040 (15 % / 23 % sazba; až 48000 dolů z daňového základu).

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... i-40491828 ok tak přemýšlím komu se může vyplatit hodiny a hodiny to neustále řešit kvůli pár korunám? Vychází mi akorát zaměstnanec v pracovní době, nejlépe státní?

A kolik si shrábne provozovatel DIP fondu? Většina jich to asi nedělá úplně zadarmo že?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 2. 2025 18:08

Tak proč to řešíš hodiny a hodiny? To je fakt značně neefektivní.

-- 6. 2. 2025 18:09 --

slavo963: Obávám se, že to bude standardní požadavek. Pro odpočet jsou podmínka ty lhůty, takže musíš prokázat, že máš na odpočet nárok.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 2. 2025 19:07

To ať si berňák domluví s poskytovateli DIPů, jak to chce ve smlouvě mít, a neotravuje nás běžné občany. Mám DIPy tři (Portu, Raiffeisenbank a Fio) a nemyslím, že by u některého z nich to bylo ve smlouvě takto explicitně uvedeno, vždyť to přece nemohou tam psát 60 let/10 minimum, když se zákon může i v těchto číslech změnit! Takže berňák (či zaměstnavatel) raději bude otravovat přes 100 tisíc lidí, kteří DIP mají (a kteří nemají co jiného jak doložit, než co mají od poskytovatele), místo aby otravoval ty nižší desítky poskytovatelů DIP s tím, aby mu oni ukázali, jaké vzory smluv pro DIP mají, aby to bylo jasné? To je přece úchylné, to musí berňák přetížit! Byl jsi asi jeden z prvních co DIP na daném FÚ uplatňoval (stejně jako já jsem byl u svého zaměstnavatele asi první, kdy chtěl příspěvky zaměstnavatele nově do DIP místo do DPS), v obou případech jsme narazili na neznalé iniciativní, ale toto přece úplně stejně nemohou chtít po všech víc jak 100 tisíci lidech! Mají mít vzory smluv poskytovatelů DIPů a hotovo, vždyť třeba DIP Fio u tebe či mě, to musí být úplně stejná smlouva (dodatek) tak proč bychom měli oba zdůvodňovat nárokovost DIP?
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 2. 2025 19:17

Hele, minarjo a odkud jsi nám sem spadnul? :) Odkdy si berňák něco domlouvá s někým jiným než poplatníkem? Ještě tak s daňovým poradcem. O efektivitě státní správy nemá smysl diskutovat.

Jinak si myslím, že to je v pořádku - u penzijka to taky nebylo ve smlouvě, ale v penzijním plánu a když došlo ke změně, změnil se penzijní plán a Tys na něj musel přestoupit, když jsi chtěl jet podle nových podmínek. (Tedy pokud si dobře pamatuji.) Takže model smlouva nic a odkaz do podmínek je OK. Jen teď smlouva odkazuje na neexistující článek aktuálních podmínek. :)

Myslím, že jsem byl vůbec první, kdo přiznání podával. (Chtěl jsem pro hypo vyšší příjem.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 2. 2025 19:38

Ale pokud někdo má šanci změnit vzory smluv bank pro DIP, tak to určitě není řadový klient, ale Finanční správa (Ministerstvo financí) už ano! Vždyť jde o jejich reputaci - s velkou slávou DIP zavedli a najednou by si třeba polovina klientů nebo i víc nemohla slevu uplatnit kvůli administrativní nedokonalosti komunikace mezi MF a poskytovateli! Vždyť by to byla reputační ostuda celé České republiky, že zavedla daňovou slevu, kterou ale nemohou její občané kvůli administrativní chybě čerpat! To přece nemohou dopustit, to není jen u Fio, i jiní se typicky odvolávají ve smlouvě na zákon o DIP, aniž by lhůty explicitně citovali, a tak je to logicky správně.

-- 6. 2. 2025 19:50 --

Já třeba fakt nevím, jak bych ty lhůty FÚ u mých tří DIP dokládal. To jako že by to neuznali? To je ale na žalobu, jen nevím zda dané banky, že má špatně smlouvy, nebo spíše přímo Ministerstva financí, že poskytovatelům DIP nepřipravilo vzory smluv, co v nich bude požadovat, a teď to ex post po klientech daných institucí chce. To by byla mezinárodní ostuda :(, vždyť DIP má přes 100 tisíc lidí, ne žádných pár vyvolených.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 2. 2025 20:04

Já s Tebou souhlasím, ale je bláhové si namlouvat, že se něco takového stane. A přijdeš mi trochu natvrdlej. Obchodní podmínky jsou součást smlouvy. Počítám, že to už bude stačit. Ale i to je zbytečné, jak píšeš, zákon praví, že toto má poskytovatel povinnost hlídat a tím by to mělo hasnout - ve smlouvě by stačil uvedený DIP, což je jasně definovaný produkt. O škodě jsem přemýšlel, chtěl bych jí po Fio. Ale to už vymýšlíme blbosti.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 20:11

Ja urcite ne, kdyz ani nevim kolik susnu to hodi - vsak ani nevite dosud jak to funguje pokud ctu spravne mezi radkama.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 6. 2. 2025 20:50

minarjo píše:To ať si berňák domluví s poskytovateli DIPů, jak to chce ve smlouvě mít, a neotravuje nás běžné občany. Mám DIPy tři (Portu, Raiffeisenbank a Fio) a nemyslím, že by u některého z nich to bylo ve smlouvě takto explicitně uvedeno, vždyť to přece nemohou tam psát 60 let/10 minimum, když se zákon může i v těchto číslech změnit! Takže berňák (či zaměstnavatel) raději bude otravovat přes 100 tisíc lidí, kteří DIP mají (a kteří nemají co jiného jak doložit, než co mají od poskytovatele), místo aby otravoval ty nižší desítky poskytovatelů DIP s tím, aby mu oni ukázali, jaké vzory smluv pro DIP mají, aby to bylo jasné? To je přece úchylné, to musí berňák přetížit! Byl jsi asi jeden z prvních co DIP na daném FÚ uplatňoval (stejně jako já jsem byl u svého zaměstnavatele asi první, kdy chtěl příspěvky zaměstnavatele nově do DIP místo do DPS), v obou případech jsme narazili na neznalé iniciativní, ale toto přece úplně stejně nemohou chtít po všech víc jak 100 tisíci lidech! Mají mít vzory smluv poskytovatelů DIPů a hotovo, vždyť třeba DIP Fio u tebe či mě, to musí být úplně stejná smlouva (dodatek) tak proč bychom měli oba zdůvodňovat nárokovost DIP?

-- 6. 2. 2025 20:52 --

minarjo píše:To ať si berňák domluví s poskytovateli DIPů, jak to chce ve smlouvě mít, a neotravuje nás běžné občany.
To je nesmysl, tak práva účastníků nefungují.

Pokud zákon říká aspoň 10 let a do 60, produkt na 15 let a do 65 by (asi??!) taky vyhovoval, a je na občanovi a poskytovateli produktu, aby se dohodli na něčem, co podmínky plní. V principu to vůbec nemusí být veřejný produkt s adhezní smlouvou, může to být nějaká individuálně vyjednaná smlouva.

To, že se někteří ve smlouvě přímo odkazují na omezení v zákoně, je jejich volba (a vystavují se nekvantifikovatelnému riziku, že zákon se změní nějakým úplně nečekaným způsobem).

Dokážu si představit, že by existoval nějaký seznam schválených produktů přímo na MF a dostat se na něj byl problém poskytovatele, ale tak ten zákon zkrátka není. Plnění podmínek je problém občana.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod meme1255 6. 2. 2025 21:42

vpe píše:
meme1255 píše:7200/11040 (15 % / 23 % sazba; až 48000 dolů z daňového základu).

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... i-40491828 ok tak přemýšlím komu se může vyplatit hodiny a hodiny to neustále řešit kvůli pár korunám? Vychází mi akorát zaměstnanec v pracovní době, nejlépe státní?

A kolik si shrábne provozovatel DIP fondu? Většina jich to asi nedělá úplně zadarmo že?

Ne pro každého je 7k2/11k „pár korun“. A hodiny a hodiny to nikdo neřeší. A v poměru k DPS to zadarmo je.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 22:09

Přepočteno na čas toho obkladače, si to tak nějak neumím představit, být limitován částkou 7 - 11 tis., tomu věnovat čas, ale budiz.

A kolik budou poplatky? Vstupni mohou byt pry i 3%.

Jak to myslis v pomeru k DPS, tam uz uspora neni? to pred lety jsem zrusil…

Co vybral bramborak? Zatim nic https://youtu.be/fWfvr1GAVsI?t=25m -26m

Jako sorry ale nevim nevim, pro jakeho investora (jsme v vlaknu investoru ne ve vlaknu tech co pro ne je investovanim SU nebo TV) je to vhodne
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod meme1255 6. 2. 2025 22:40

Když člověk netuší, co DIP je, ale o to silnější má názor, tak to je fakt těžký. Poplatky tam nemusí být žádné/jen jednorázové za transakce (třeba FIO).
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 6. 2. 2025 23:03

Nekrmte tro(t)ly!

Obrázek
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka