DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 23:29

proc bramborak do Dipu nesel? V tom videu rika ze diky poplatkum se nekde vyplati jen 3x rocne (myslim fio). A u vetsiny poskytovatelu se to nevyplati vubec na tom se asi shodneme

ok, pokud 48000/rocne rika nekdo investovani tak to potom jo :-!

Ja chtel vedet k ten 7/11 tisicum kolik odecist na poplatkach… ale to je asi tajny.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod meme1255 6. 2. 2025 23:45

U Fio si na poplatkách odečíst poplatek za investici, tj. při investici třeba do 1 cenného papíru jednorázový poplatek 139.20 CZK. Nic víc.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 6. 2. 2025 23:52

Nebo při investici v dolarech, které na účet vložím odjinud, a jeden nákup za rok → jednorázový poplatek $8.
Tak si to odečti od 11040,- Kč, a popřemýšlej, jestli se to vyplatí nebo ne.

Ale hlavně nechvátej, @vpe. Víme, že zrovna ty na to budeš potřebovat hodiny a hodiny.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 7. 2. 2025 00:03

No a ty peníze tam nemáš zabetonovaný na 3 roky ale až do pětašedesáti? Je to tak? Jako studovat toho tolik kvůli úspoře 7000, Kdokoliv kdykoliv může změnit podmínky zavést poplatky, no nejdu do toho, (moje) blbost…

když už se něco učím tak tam nechci být omezen možným výnosem / úsporou 7000, to mi přijde neefektivní, Zvláš když jsem už to propásnul za lonsky rok :) Jasný pro někoho kdo chce sledovat 1 000 000 věcí nebo jich nemá tolik ostatnich a jeste ho to bavi asi OK.

Beru to jako další věc co člověk musí pohlídat, A když už jsem pozrusoval všelijakých stavebko a penzíka a další blbinky, abych to nemusel hlídat… tak zakladat neco s nulovou likviditou a limitovanym vkladem na 48/rok…
Naposledy upravil vpe dne 7. 2. 2025 00:07, celkově upraveno 1
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2025 00:04

@drkarel:
Ty sám jsi přece psal, že současné VOP Fio už ty lhůty 60 let/10 měsíců nijak nezmiňují, nevím, zatím jsem VOP nestudoval. Ale pokud je to jak píšeš, jak by pak někdo, kdo si Fio DIP založil třeba až zkraje prosince, aby tam do konce prosince nalil 48 tisíc, mohl na FÚ doložit tyto limity, když je tedy nemá ani jeho smlouva, ani VOP? Asi nijak, že :(, a to je ten problém... Takovou buzeraci jsem u odpočtu DPS z daní nikdy nezažil, tam finančáku stačilo na potvrzení o odpočtu, že je to "Doplňkové penzijní spoření" a název penzijní společnosti, tím to bylo už tím názvem splněno a neřešili nějaké lhůty uvnitř smlouvy. Proč podobně magicky nefunguje slovní spojení "Dlouhodobý investiční produkt", jen proto že je to nové? I tento název přece Fio používá v Dodatku jen pro produkt, který zákonné minimum splňuje. Snad to dozraje a až budu přiznání podávat tak v druhé půli března elektronicky já, tak už to takto pitvat nebudou.

Edit: teď jsem se díval do Obchodních podmínek k Rámcové smlouvě - investiční a v Článku Va. odst. 5 jsou naštěstí ty lhůty 60 let věku/10 let trvání uvedené i v posledním znění podmínek z Archivu dokumentů (web Fio, sekce O nás-Dokumenty-Archiv, tam úplně poslední dokument), platných od 6.11.2024. Pak tedy nechápu, proč jsi psal, že to tam už není.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 7. 2. 2025 00:44

No ta formulace v obchodních podmínkách to právě nevylučuje. Podle těch podmínek teoreticky postačí další dodatek ke smlouvě, který to umožní vybrat dříve.

Není-li dodatkem ke Smlouvě či těmito podmínkami ke Smlouvě výslovně stanoveno jinak, klient není oprávněn vybrat z Účtu DIP peněžní prostředky či investiční nástroje dříve než 10 let ode dne založení příslušného Účtu DIP a zároveň dříve, než v kalendářním roce, kdy daný klient dovrší 60 let věku.

https://www.fio.cz/docs/cz/RSI_OP_241106.pdf
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2025 00:51

Tak to snad platí u každého DIP účtu, bez ohledu na banku, že ho dodatek může změnit. Takový dodatek, který by změnil tebou citovanou dobu, by ale zrušil celý režim DIP s jeho daňovými výhodami, a udělal by z něj běžný investiční účet.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 03:46

osobne trefil, co mám na mysli. Pokud je něco DIP, nemělo by být možné toto smluvně změnit. Jediný "dodatek", který by to změnit mohl, je výpověď či dohoda o zrušení.

edit: Ten článek tam je, popletl jsem zjevně verze podmínek. Omlouvám se i minarjovi (částečně).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod zdenuz 7. 2. 2025 16:23

saabik píše:Dnes dorazilo potvrzení z RB, je tam uvedena částka v EUR, nepřepočítáno do CZK.

Je to potvrzení někde ještě v IB nebo v apce? Mně zatím z RB nic nedorazilo. Klientská linka neví, přesměrovala mě na poradce a ten zas telefon nezvedá...
zdenuz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 7. 2. 2025 16:29

Ano, v sekci "Profil -> Dokumenty"
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zdenuz 7. 2. 2025 17:17

Tak paráda, je tam a vše se zdá v pořádku. V poledne právě na tomto místě ještě dokument nebyl, tak jsem zkontaktoval infolinku. Děkuji.
zdenuz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2025 20:05

Opravdu to je i v appce RB v místě jak píše @fijosh. Zajímavé, že e-mail o tom žádný nedorazil.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 05:02

A take ho musite podepisovat a je tam sahodlouhy odstavec o tom, ze banka za udaje v potvrzeni nenese vubec ale vubec zadnou odpovednost, jako to ma Fio?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 05:47

Máš to tady vedle celý naskenovaný. FIO ale vůbec nepíše, že za potvrzení nenese odpovědnost, tvrdí jen, že nenese odpovědnost za to, že klient něco zmastil.

viewtopic.php?f=312&t=1335904&st=0&sk=t&sd=a&start=795
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 06:32

Fio defakto mezi radky tvrdi, ze to jejich potvrzeni nepotvrzuje narok na odpocet dane, ze banka nenese za udaje napsane v tom potvrzeni vubec ale vubec zadnou odpovednost, prezentuji se tak vuci svym zakaznikum (spotrebitelum) jako nejvetsi smejdi, RB se k nicemu takovemu nesnizila.
:D

Fio:
Banka upozorňuje na skutečnost, že toto potvrzení samo o sobě nezakládá právo daňového poplatníka na snížení základu daně z příjmů. Posouzení, zda toto právo vzniklo, či nikoliv, je plně v rukou daňového poplatníka a v případě pochybností nelze než doporučit využití služeb daňového poradce. Banka za
případné nesprávné vyhodnocení výše uvedeného práva daňovým poplatníkem nenese žádnou odpovědnost. Banka rovněž nenese odpovědnost, pokud byla jakákoliv platba Klienta nebo zaměstnavatele Klienta ve prospěch Klientova DIP účtu zaslána v rozporu s pokyny obsaženými v příslušném dodatku k rámcové smlouvě - investiční, obchodními podmínkami nebo jiným dokumentem Banky obsahujícím platební údaje pro příspěvky zaměstnavatele vztahujícím se k DIP účtu.
Naposledy upravil aaaa dne 8. 2. 2025 06:42, celkově upraveno 4
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka