DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 4. 2025 16:10

DrumSession: A co v tom ptf máš za premianta? :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 2. 4. 2025 16:45

Tak odpovídalo by to třeba Tesle.

Je to krásná ukázka toho, jak spoření na stáří nemá vypadat :)
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 4. 2025 17:46

Ale tak zase, když je to jen střípek portfolia ... taky jsem to dal do něčeho, čeho jsem se zatím ani nedotkl a taky vám ostatní možná budu kazit průměr. :) Navíc bych řekl, že teď bude silně volatilní období, Trump si pšoukne a burzu sfoukne ... a druhý den odvolá, co odvolal, a slíbí, co slíbí ...
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 4. 2025 07:03

Obchodoval jste nědo přes apku RB? Je možné, že při pokynu nejde zadat žádný příznak (např. limitní cenu), ale jen směr (nákup-prodej), cenný papír a počet kusů? To by pro mě bylo pro normální obchodování naprosto nepoužitelné.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 11. 4. 2025 07:43

Je to stejné jako u normálního investičního účtu a jsou tam tyto varianty:
trh1.jpg
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 4. 2025 10:23

Ano je to tak, při zadávání pokynu (počtu ks) je třeba vpravo nahoře klepnout na Více, bez toho je to opravdu jen tržní zjednodušený pokyn.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 11. 4. 2025 11:13

Dívám se na kurzy indexových ETFek, co myslíte, už je na čase pro letošní DIP nakoupit, nebo to ještě půjde dolů? :)
Na DIPovém účtu už směnou přes RoklenFX eura mám, letos mám opět v plánu přikoupit VWCE a tak stačí jen přikoupit pozici (FIO). Čekám na psychologickou hranici pod 110EUR, ale už i teď to je v porovnání s loňským kurzem okolo 135EUR znatelný rozdíl.

Plánuje to někdo podobně, nebo čekáte zase až na konec roku? :]
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 11. 4. 2025 11:18

Půlku jsem před pár dny koupil, s druhou půlkou ještě čekám.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 11. 4. 2025 13:15

Také rozumné. Zkusit jsem zadat limit order, tak uvidíme, jak se kurz bude pohybovat.
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 4. 2025 16:53

saabik (minarjo): Díky, nějak jsem si nevšiml žádné rozklikávací možnosti.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 2. 5. 2025 16:47

Zhodnocené mého prft obsahující jeden titul v období od začátku roku do 1.5.2025 dosáhlo cca -25% 8-D 8-P
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 2. 5. 2025 17:00

Tak vidíš, už se to zlepšuje, před měsícem jsi uváděl zhodnocení -30% ;-)

Jinak když své DIP portfolio takto pravidelně sleduješ, tak to jsi doufám v dubnu při výrazných poklesech i přikoupil? Nebo do DIPu investuješ jen jednou ročně, abys ušetřil na poplatcích?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 2. 5. 2025 20:45

JJ do DIPu přikupuji jednou ročně (tedy zatím), ale titul jsem přibral současně i v jiném prtf, kde ho mám výrazně více a za nižší nákupní průměrku. V DIPu tak nabírám objem zadarmo či se slevou (zam.+daň.ú.). Nakupoval jsem někdy na začátku roku, v lednu, kdy vyšly velmi pozitivní zprávy. Ale pak zase došlo k poklesu díky Trumpetě a jeho kejkům. No je to spíše taková spekulačka.
Inspiroval jsem se Warrenem Buffettem v jeho ranném investičním věku, kdy změnil investiční filosofii s Berkshire Hathaway, a kdy BH byla ještě poměrně malá spol., ale dosahoval nadprůměrného (značně vyššího) zhodnocení 8-D :D
ALE rozhodně takovýto nezodpovědný přístup při tvorbě významné části důchodu (v delším horizontu) nemohu s klidným svědomím vůbec nikomu doporučit!
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod meme1255 17. 5. 2025 14:56

U první strany jsem zaregistoval, že do voleb 2025 registrují DIP a chtějí valorizovat současný odpočet:

Budeme pravidelně valorizovat daňový odpočet investic na stáří a rozšiřovat jeho uplatnění o nové typy produktů, jako je například dlouhodobý investiční produkt (DIP) nebo pojištění dlouhodobé péče. Zároveň budeme pravidelně valorizovat nebo podle potřeby upravíme výši poplatků za dobývání nerostných surovin a u mýta.

https://programydovoleb.cz/volby/snemov ... plne-zneni
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 17. 5. 2025 16:34

Jo, nejdřív podpoří WFT a okradou vás, pak zvalorizují odpočty a nepatrnou část z ukradeného vám vrátí. To je terno!
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka