DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 3. 9. 2024 12:12

Zvláště pokud moc peněz nemáte (a tedy může vzniknout náhlá potřeba), tak bych nic nedával do DPS, kde to bude zafixováno do 60 let věku a spíše bych investoval sám, kde mám zajištěnu jakous takous likviditu. Na druhou stranu, u mně je jedním z důvodů, proč mám DPS, právě to, že na to mohu jen obtížně sáhnout. :) (Jsem sice disciplinovaný, ale dokážu mít 100 % portfolia v akciích, což není úplně zdravé.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rad68 4. 9. 2024 16:37

Rozhodně jen tu 100 (tím chcu říct, že já to tak dělám a kdybych tam neměl nalito dost od zaměstnavatele, tak zruším i tu). Právě kvůli té zabetonovanosti a zároveň kvůli tomu, že při vyšších částkách (takže i po více rocích z malých částek) se stane citelnějším poplatek za správu, kterej bývá mimo DPS podstatně nižší. Zbytek DIP Fio (nebo jinej zde doporučovanej).
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 6. 9. 2024 00:49

Souhlas, jen nezbytné minimum, pokud nechceš rušit hned a doplácet dane a vracet příspěvky. Jakmile bude možné, napr vysluhovka, půlku vyvést ven.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 6. 9. 2024 16:21

DIP si našel své místo na trhu, zatím si jej sjednalo 53 000 osob

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) si v prvním pololetí roku 2024 sjednalo více než 50 000 osob. Přesto jsem z mnoha stran zaznamenal kritiku DIP i názory, že Čechy tento nástroj zatím příliš neláká. Ve skutečnosti si na startu vede lépe než doplňkové penzijní spoření. Svůj potenciál DIP naplno ukáže v příštích měsících, píše výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) Marek Černoch.

Dlouhodobý investiční produkt si Češi mohou sjednat od 1. ledna 2024. Jde o alternativu k penzijnímu spoření a soukromému životnímu pojištění. DIP přináší flexibilní platformu určenou k investování do různorodých finančních produktů – včetně dluhopisů, akcií nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF). Právě možnost investování do odvážnějších produktů s potenciálně vyšším zhodnocením je jednou z hlavních výhod DIP. Láká také daňová úspora až 7 200 Kč ročně nebo možné příspěvky od zaměstnavatele.

Podle dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT) a ČASF si DIP v prvním pololetí letošního roku sjednalo přes 53 000 osob, z čehož finanční poradci zprostředkovali 38 256 smluv. Z více stran jsem zaznamenal názory, že je číslo příliš nízké a DIP zatím nefunguje. Rád bych proto údaj zasadil do kontextu. Výborně poslouží srovnání s podobně zaměřenými produkty – důchodovým spořením (někdejším II. pilířem důchodového systému, který skončil v roce 2016) a doplňkovým penzijním spořením (reformovaným III. pilířem a nástupcem penzijního připojištění).

Jak naznačují jednotlivé křivky, DIP v prvních dvou kvartálech oslovil více osob než podobné nástroje ve svých počátečních fázích. V porovnání s doplňkovým penzijním spořením je počet zájemců téměř dvojnásobný. DIP byl navíc schválen až těsně před koncem roku 2023. Ne všichni poskytovatelé se dokázali připravit tak, aby produkt mohli nabízet rovnou od ledna či února. Dá se tedy předpokládat, že s dostatečným časem na přípravu by byl počet investorů do DIP v prvním pololetí ještě vyšší.

DIP zažije v příštích měsících boom

Osobně by mě nepřekvapilo, kdyby DIP po ročním součtu překonal obě varianty penzijního spoření. Ve druhém pololetí očekávám ještě rychlejší nárůst nových investorů. Důvodů je hned několik. V první řadě již zmiňovaný pozvolný start. Některé velké finanční či bankovní skupiny začaly DIP sjednávat až v dubnu či květnu. Jejich obchodní aktivita bude vykazovat postupné zrychlení, což je zřejmé již z pololetních dat. Nutno podotknout, že k pozvolnému startu přispěla i slabší prezentace DIP ze strany státu. Soukromý sektor tento deficit dohání dodnes.

Nárůst počtu investorů do DIP podpoří také změny v systému penzijního spoření. V červenci se totiž zvýšil minimální vklad, od kterého stát občanům na „penzijko“ přispívá, z 300 Kč na 500 Kč. Navýšení minimální částky a snížení státního příspěvku u nižších vkladů některé spořitele povzbudí k hledání alternativ.

V neposlední řadě lze očekávat výrazný nárůst zájemců o DIP na konci roku, podobně jako u dalších státem podporovaných produktů. Občané se v tomto období tradičně pokoušejí využít daňové úspory na maximum. S DIP si mohou ze základu daně odečíst až 48 000 Kč za rok v rámci společného limitu s penzijním spořením a investičním životním pojištěním.

Nový nástroj si našel své místo na trhu

DIP sice v ČR funguje krátce, ale na základě dostupných dat hodnotím jeho start velmi pozitivně. I přes počáteční komplikace si po prvním pololetí vede lépe než srovnatelné nástroje ve svých náběhových fázích. Výhled do druhého pololetí je i díky široké síti poskytovatelů optimistický. Nebojím se proto říct, že DIP si již našel své místo na trhu a v příštích letech bude hrát důležitou roli v zabezpečení občanů na stáří.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 6. 9. 2024 16:44

To ze si to sjednalo 50000 osob neznamena, ze s tim ty osoby i investuji. A nekteri si to sjednali vicekrat u ruznych brokeru, takze i ten pocet 50000 osob bude dost nadsazeny, kdyz si to nekdo zalozil u tri brokeru, tak ho zapocitali trikrat.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod DrumSession 6. 9. 2024 18:36

JJ, jasně, proto to se dávám!
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 6. 9. 2024 20:58

Přesně, sám mám sjednané tři DIPy (Portu, Patria a Moneta), zvazuju čtvrtý (JT). Je mi přesně 50, potřebuji, aby mi bezely ty lhůty, a případne mezi nimi, až se vytříbi podmínky, budu přecházet, ale ta desetiletá lhůta mi krásně běží. Takže těch 50 tisíc bych bral s velkou rezervou.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dr.D 6. 9. 2024 21:33

No, ale kolik nás takových je? To jsou maximálně stovky lidí, většina lidí to tak neprožívá, žijeme tu v takové bublině stejně postižených:-)
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 9. 2024 03:44

Ja mam jen jeden DIP, ale neinvestoval jsem jeste ani korunu pres to. A takovych lidi bude ...
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod sniper76 7. 9. 2024 07:58

Tak jak to je. 50 000 osob nebo smluv?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 7. 9. 2024 08:30

Určitě 50000 smluv. Neumím si představit, že by ty společnosti někomu hlásily, kdo konkrétně u nich má DIP, aby šly ty duplicity eliminovat. Každá jen řekne, kolik to u nich má klientů, a to pak někdo sečetl. Ale jak už tu zaznělo, takových, co mají DIPů víc, asi nebude zas tolik, aby to ten součet nějakým zásadním způsobem ovlivnilo.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 9. 2024 11:23

Právě ... Počítám, že obvyklý klient má 1 DIP a už si tam průběžně investuje.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 7. 9. 2024 11:32

Ten počet smluv mi přijde naprosto zanedbatelný. Tady je asi investování fakt činnost pro zanedbatelnou část populace.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 7. 9. 2024 11:36

Porovnáme si to pak znovu na konci roku, očekávám podobný efekt jako u stavebního spoření.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sniper76 7. 9. 2024 12:27

xls píše:Ten počet smluv mi přijde naprosto zanedbatelný. Tady je asi investování fakt činnost pro zanedbatelnou část populace.

Otázkou je, co všechno bych v roce 2024 zahrnul pod slovo investování. Pokud tam dáš i nákup smíšeného podílového fondu či fondu peněžního trhu v bance tak to nebude až tak zlé.
sniper76
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka