DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Blasmo 28. 9. 2024 16:11

Možná myslel tu "zajímavou" diskuzi pod článkem, která ukazuje nulové znalosti mezi populací.
Blasmo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 28. 9. 2024 16:50

Na stránkách Portu se píše:

Vklady na váš DIP si můžete odečíst ze základu daně až do výše 48 tisíc Kč ročně.

Není mi ale jasné, zda pro uplatnění daňového odpočtu musí peníze poslat sám daňový poplatník (ze svého účtu) nebo zda je na účet může poslat třetí osoba.

Intuitivně se domnívám, že odesílající účet nehraje roli (pokud se tedy nejedná o příspěvek zaměstnavatele), ale nedaří se mi tuto informaci nikde najít.

Neřešil jste to už náhodou někdo?
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 28. 9. 2024 18:45

vojta80 píše:Není mi ale jasné, zda pro uplatnění daňového odpočtu musí peníze poslat sám daňový poplatník (ze svého účtu) nebo zda je na účet může poslat třetí osoba.

V zákoně ani ve smlouvách o DIPu jsem žádné omezení nenašel. Jinak ale může záležet na jednotlivých poskytovatelích, jak případně párují platby připsané na nějaké jejich sběrné účty.

Osobně bych to zbytečně neriskoval. Není problém nechat tu třetí osobu poslat peníze na tvůj běžný účet, a z něj si to pak převedeš do DIPu. Pak by to bylo už bez diskuze.

-----
DrumSession píše:
lungaj píše:ano, co vás zajímá?

Třeba, kde je k dispozici výpis z účtu (nebo "účtenka") o převedení financí mnou na můj DIP účet.
...

P.S.: Našel jsem v dodatku ke smlouvě, kterým jsem založil DIP u Fio:
Banka jednou ročně, vždy nejpozději do konce měsíce následujícího za kalendářní rok, za nějž se výpis vyhotovuje zašle klientovi elektronický výpis z jeho Účtu DIP, který bude obsahovat přinejmenším přehled peněžních prostředků zaslaných klientem v daném kalendářním roce, přehled příspěvků zaměstnavatele v daném kalendářním roce a celkovou hodnotu majetku klienta vedeného v rámci DIP ke konci daného kalendářního roku.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 9. 2024 20:24

@vojta80:
Zrovna u Portu je odpověď snadná: NE, nemůže ti tam posílat cizí (pokud nepočítám zaměstnavatele, který může se svým příspěvkem posílat i ten tvůj, tak jako u DPS), protože Portu nepodporuje ani u běžného portfolia mimo DIP vklad třetí osobou z nedefinovaného (v systému Portu nezadaného) účtu - vložit do konkrétní peněženky/ portfolia/ strategie (rozlišení přes VS) je možné jen z účtů, které jsou v platformě Portu definované a které jsou na tvé jméno, to tam přece jako klient Portu musíš vidět, ne? Umožňují tam přidat pokud vím snad jen účet osoby blízké, tedy ve významu manžela /manželky /druha /registrovaného partnera. Platba do Portu z cizího účtu, který není v platformě definován a nebo který není ani na tvé jméno, by se vrátila odesílateli. Ostatně podobně postupuje i řada akciových brokerů, jde zejména o ochranu před praním špinavých peněz (AML).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 28. 9. 2024 20:54

Já klientem Portu nejsem a otázku jsem myslel obecně. Odkázal jsem se na dokumentaci Portu jako na příklad formulace, kterou jsem v této souvislosti našel.

Nakonec to asi budu řešit přeposíláním. Minimálně první rok, než uvidím jak přesně vypadá daňové potvrzení za uplynulý rok.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 2. 10. 2024 05:38

DIP FIO spořící účet pro dočasné odložení financí - má ho ? A co ostatní poskytovatelé?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 2. 10. 2024 08:43

O sporicim účtu/investiční rezerve, na odložení prostředku před samotným investováním v rámci DIP vím jen u RB, Monety a Portu.

Edit: ale nemám super podrobné nastudovane všechny poskytovatele, třeba ještě někdo jiný to má také tak.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 2. 10. 2024 11:01

Taky vím o těchto.

Jinak kdekoli, kde jsou v DIPu fondy, asi jde koupit nějaký fond peněžního trhu nebo tedy „velmi krátkodobých investic“ – např. ČS a Sporoinvest. Lepší než nic, ale pokud tam je vstupní poplatek, tak se to nehodí na kratší doby (pár měsíců); a pro ty ve vyšším daňovém pásmu se prodej fondu daní víc než úroky ze SÚ.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod mimous 2. 10. 2024 13:20

Tušíte někdo, zda Škoda Auto přispívá i na DIP, nebo jen do penzijka?
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mirek23 3. 10. 2024 06:36

Co mám já info, tak zatím Škoda do DIP nepřispívá.
mirek23
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod taylor729 4. 10. 2024 13:05

Michal Haufer píše:...
Přidal jsem tam i XTB kdyby byl DIP za stávajících podmínek.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Mate někdo info, kdy planuje xtb nabídnout DIP?
Na dotaz mi odpovedeli velmi neurcite, jako ze se zvazovalo do konce roku, ale ted neni jisty vubec nic.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod krumpac 30. 10. 2024 07:53

minarjo píše:Ve Fio eBrokeru úplně všechny transakce, které se daného ptf. týkají (tedy i převod cashe do portfolia, případné konverze měn udělané přes Fio, dividendy, burzovní nákupy a prodeje, korporátní akce...) najdeš souhrnně v sekci Obchody (je teď jedno, zda jde o běžné či DIP portfolio, to se vybírá v levém sloupci eBrokera, pokud tedy máš obě, vzhled tabulek je pro obě stejný). Pokud ti tam v Obchodech nějaký sloupec, který bys potřeboval, bude chybět (v tvém případě asi zejména sloupce pojmenované Objem v USD a Poplatky v USD, možná tam totiž budou tyto sloupce jen v CZK), pak lze tuto tabulku snadno personalizovat přes odkaz Nastavení v jejím pravém horním rohu, můžeš si tam její sloupce vybrat jaké chceš a pak nastavení uložit.

Prosím tě, chci se zeptat na tu sekci Obchody. Když ji otevřu, je úplně prázdná, patrně proto, že nahoře v záhlaví tabulky je časové období poslední týden. Ale nikde nevidím, kde můžu to časové období změnit. V nastavení to nevidím, tam se vybírají jen ty sloupce do tabulky.
krumpac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 30. 10. 2024 09:02

Nastavuje se to přímo na té stránce Obchody, v levém sloupci. Časový rozsah může být asi max. 1 rok. Taky se ujisti, že ID pokynu je prázdné. Někdy se to samo vyplní, a když si toho nevšimneš, tak se divíš, proč v obchodech není nic, nebo jen jedna položka.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krumpac 30. 10. 2024 09:47

Díky, už to vidím. Jde mi tam zobrazit jen letošní rok. Zkusil jsem zobrazit třeba rok 2022, kdy jsem něco nakupoval, ale není tam nic. ID pokynu je prázdné a stejně tam nic není. To jsem myslel, že si tu historii prohlédnu více.

edit: Tak je to tam, nepřecvaknul jsem se z dipu na druhý účet :-[
krumpac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 10. 2024 11:15

@Truth Seeker:
ID pokynu či CP (ticker) se ve filtru obchodů nevyplní samovolně, za to vždy může uživatel :). A to třeba tak, že v tabulce Pokyny klepne na otazník v jednom ze sloupců daného pokynu, nebo v tabulce Portfolio - Stav klepne u některého titulu na otazník ve sloupci "Obchody CP za poslední rok". Pak to vyvolá tabulku Obchody právě filtrovanou jen na tento tento pokyn / titul, přesně jak klient chtěl :) (a dokud to id/CP ticker ve filtru nesmaže, tak tam bude). Tedy nic se neděje v eBrokeru náhodně, jinak ale ano, ostatní jsi psal správně. V Obchody lze v levém filtračním menu vždy vybrat období maximálně jeden rok dlouhé, když je datum konce období prázdné, bere se aktuální (a začátek, pokud je starší, se upraví na to maximum rok dlouhé). Ještě pozor na to, že nejen levý sloupec je filtrem (uprostřed vlevo na konkrétní portfolio, tedy třeba běžné a DIP, pod tím pak u obchodů ten samotný filtr tabulky, jak jsme zde psali). Ono i horní část eBrokera, kde se dají vybrat jednotlivé burzy (ČR, Německo...) také slouží jako filtr - a to na vše v celém eBrokeru, tedy i obchody. Jen třeba mít tedy nahoře barevně zvýrazněné (vybrané) burzy nadepsané tam jako "Všechny", pokud nechcete filtr jen na jednu konkrétní burzu použít.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka