DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 15. 9. 2024 11:59

Dívat se nemusíš. Doba trvání DIPu se nepřevádí.

Počítá se prostě od založení, bez ohledu na to, jestli tam vůbec něco vkládáš. Proto se právě může vyplatit založit si teď u každého poskytovatele jeden DIP, ať lhůty už běží. A to hlavně pro padesátníky.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 15. 9. 2024 12:49

Já jsem si na modelci udělal Google sheet po vzoru jednoho uživatele tady.
Kdybyste tam objevili nějakou chybu tak dejte vědět. Přidal jsem tam i XTB kdyby byl DIP za stávajících podmínek.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 9. 2024 13:30

Ano jak píše @Truth Seeker. Já sice ještě nejsem padesátník (42), ale i tyto lhůty od založení atd. mě přiměly udělat si tři DIPy. A pokud DIP zprovozní i XTB, kde nějaké investice také mám, nevylučuji u nich můj čtvrtý DIP (ale to ještě zvážím).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 15. 9. 2024 13:33

Truth Seeker píše:Dívat se nemusíš. Doba trvání DIPu se nepřevádí.

Počítá se prostě od založení, bez ohledu na to, jestli tam vůbec něco vkládáš. Proto se právě může vyplatit založit si teď u každého poskytovatele jeden DIP, ať lhůty už běží. A to hlavně pro padesátníky.

Přesně tak, tohle je opravdu zásadní, zejména pro ty, kterým je 50+. Mám už založené 4 DIPy, realne investují jen v jednom a v druhem mam peníze zatím jen na investiční rezerve. Podmínky se stále lehce u jednotlivých poskytovatelů mění, netřeba hned uzavírat nějakou strategii, ale je třeba spustit tu 10ti letou lhůtu. Na hraní si s tím, propočty kolikrát za rok investovat, konverze měn, roční poplatek z objemu atd, na to bude času dost. Transfer mezi DIPy by neměl byt problem, pokud člověk neinvestuje do něčeho super unikátního, protože ten přesun lze jen do stejného nebo podobného aktiva/produktu. Zejména pokud zaměstnavatel je dostatečně flexibilní a DIP už umí.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 9. 2024 14:50

Nj, já detaily postupně zapomínám, už na to mám věk. :) Já si to nastuduju, určím strategii a podle té se řídím. Pak si to zase nastuduju, když se chystám něco měnit, či rušit. 2 DIPy mám, Portu nějak nechci, na XTB čekám. Já to mám na těch 10 let a myslím, že pravděpodobnost, že by se měnily podmínky v prvních letech, je nízká a pak už to nějak přetrpím či přesunu (peníze se dají přesunout vždy).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 15. 9. 2024 15:29

DrumSession píše:Celý ten DIP je takový zmršený produkt nebo určený pro hloupé lidi či bez zájmu o finance (viz. kolik se nechalo ukecat od poradců), který neřeší hlavní myšlenku, aby si lidi odkládali na důchod a stát se o ně nemusel starat.
Já myslím, že to je krok správným směrem přinejmenším v tom, že to uvolňuje zabetonovanou regulaci DPS. Je daleko víc fondů a poskytovatelů a tím, že to není speciální právní forma, začnou být i fondy zahraničních poskytovatelů konkurencí, a tím se výrazně zvýší tlak na nákladovost pro ty, co se zajímají. No a pro ty, co se nezajímají, je koneckonců dobře už jen to, že zmizí omezení provize pro prodejce DPS (a ještě letos za to ČNB dává pokuty), a tím se zvýší motivace provizních „poradců“ klientům zakládat produkt na spoření na důchod. Takže pokud ti bez zájmu o finance zůstanou v ČS a jiných velkých bankách, asi jim to i tak prospěje.

To, že v DIP jde investovat do akcií / ETF přímo, je, myslím, pro nás důležité, ale pro stát spíš okrajová věc.

Na druhé straně je trochu problém, že se tu vyvinuly desítky takyposkytovatelů s DIPy na jeden lehce pochybný fond… ale těm úplně neinformovaným to snad neuškodí, protože to nenajdou.

Souhlasím, že ten daňově zvýhodněný objem 50 000 na rok důchod spíš neřeší… no, ale, koneckonců, je trochu otázka, jak moc peníze můžou vyřešit důchod: pokud tu budou 2 pracovníci na 1 důchodce, tak asi lze čekat, že ti pracovníci si od důchodců nechají zaplatit všechno, co ti důchodci mají, a kolik to přesně je, je možná trochu jedno. (Jediný rozdíl je, kdyby ty úspory důchodců přitáhly pracovníky ze zahraničí nebo naopak umožnily prožít důchod v zahraničí.) A samozřejmě je politicky trochu ošklivé dávat daňové úlevy z milionů ročně, které dolní polovina voličů nikdy za rok nenaspoří.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Blasmo 15. 9. 2024 16:13

Kde jsou v tom tvým modelu od druhýho roku reinvestovaný daňový vratky? Nějak je nevidím v těch vzorečkách.
Michal Haufer píše:Já jsem si na modelci udělal Google sheet po vzoru jednoho uživatele tady.
Kdybyste tam objevili nějakou chybu tak dejte vědět. Přidal jsem tam i XTB kdyby byl DIP za stávajících podmínek.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 15. 9. 2024 16:35

Však daňové vratky nemá smysl cpát do DIPu (kde budou zazděné minimálně 10 let / do 60 let), ale zainvestovat je jinak.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Blasmo 15. 9. 2024 16:40

No to je možné, ale pak kalkulovat jak vychází investice přes brokera, nebo někde v dipu asi nemá cenu. Dip zakládám kvůli té vratce. A první co mě zajímá je, jestli se vyplatí platit poplatek v dipu, který vykompenzuje daňová vratka, nebo jestli ty poplatky v dipu jsou tak nevýhodné, že je lepší investovat přes brokera na přímo a daňovou úsporu oželet.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 15. 9. 2024 17:15

Když tě to zajímá, tak si to spočítej.

(Ono ale není moc co počítat. Málokde budeš na poplatcích platit víc než 7200 Kč/rok. Ve Fio nikdy. V Portu až když tam nasyslíš 1.440.000 Kč.)

My ostatní tady řešíme vzájemné srovnání různých poskytovatelů DIP. A protože daňové odpočty jsou u všech stejné, ve srovnání nehrají roli, a tak se mohou v klidu zanedbat.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 15. 9. 2024 17:20

@Blasmo: Však ono se stačí podívat na konec té tabulky, kde jsou vidět sumární rozdíly po 10, 15, 20 a 30 letech. Stačí tedy vzít rozdíl mezi přímou investicí bez poplatků (FREE) a mezi nějakým DIPem a jen tak "nahrubo" si ten rozdíl vydělit částkou roční daňové úspory 7200Kč a počtem let.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Blasmo 15. 9. 2024 17:36

Jo to dává smysl.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 9. 2024 23:42

No během prvních 10-ti let při vkladech (48 účastník + 12 zam.=) 60 tKč/rok nejsou rozdíly u brokerů diametrální, času na případnou úpravu bude dost. Mnohem podstatnější bude, do čeho přesně budete v DIPu investovat ?
Jaký fond ?
Jaké ETF ?
Jaké akcie ?

Něco napište, první nástřel, i začátečnickou hloupost, v podstatně i rozumnou blbost (případnou kritiku si však neberte osobě). Změna do první investice (do konce letošního roku) je možná.
Pokud to máte již dobř rozmyšleno lze to zaředit do kategorie "krátká" do 10 let, "střední" 10-20 let, "dlouhá" nad 20 let, "forever" >1 rok; nobrain, universal, all weater prft, specifickou (dle akt. stavu ek. cyklu), monthly SWP (Systematic Withdrawal Plan) aj. Co máte na watchlistu ? :hm
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 16. 9. 2024 09:36

Podle mne je DIP o jednoduchosti. Buď se člověk o investice jinak nezajímá, neinvestuje a nemá cenu si s tím hrát ani v DIP, nebo zajímá a větší úvahy a změny může dělat jinde. DIP mám v režimu nastav a neřeš. Pak lze buď zvolit české akcie, vyhnout se tak kurzům, ale mít jen velmi omezené možnosti, nebo za mne nějaké ETF (možná pak pár let před výběrem překlopit do nějakých státních dluhopisů). Proto S&P500, případně Nasdaq100, nebo All World dle vkusu, nastavit, neměnit.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 16. 9. 2024 09:45

Je paradox, že naprostá většina lidí se investicemi a penězi moc nezabývá, protože to považují za nedůležité. Místo toho studují, pracují od nevidím do nevidím a řeší spoustu blbostí, jak mít lepší život. Kdyby se místo toho všeho trochu zamysleli nad financemi, tak by přišli na to, že není zase tak složité dostat se do situace, kdy jim investice vydělávají víc než chození do práce a umožní jim mít kvalitní život bez stresu.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka