DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 16. 11. 2023 10:49

tmx: ale ETF si kupuju přes Degiro, mám tam mnohem větší flexibilitu, žádný 10 let do 60 let apod. a když si vybereš ty s nízkým TER, sotva to DIP překoná. Proč bych to v DIP dubbloval, jen proto, abych získal něco málo navíc na odpočtu z daní... no nevím.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Leonos 16. 11. 2023 10:57

Tady zatím asi nejlepší přehled, jak má DIP fungovat a co nakonec schválili. https://www.penize.cz/zajisteni-na-duch ... na-sporeni
Leonos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 16. 11. 2023 11:17

A co tak výkonného máš v penzijku? Státní příspěvek je vázaný na tvůj příspěvek, ne na příspěvek zaměstnavatele. Ten tam jen chodí a je brutálně ožírán poplatky.
Dle původních vyjádření, co se snad nezměnily, nebude mít zaměstnavatel možnost podporovat jen penzijko a nepodporovat DIP. Tak ten jeho příspěvek by chodil nyní na DIP a byl by méně ožírán poplatky. No a na Degiro investuj své peníze do toho, co třeba někdy použiješ na nemovitost, nebo něco takového. Na DIPu budeš mít to, na co prostě do důchodu nesáhneš. Za to máš těch 15 % (nebo víc) od státu na dani.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 11. 2023 12:37

Jeste by bylo idealni moznost prevest DPS na DIP bezplatne a bez ztraty stat. prispevku, bez dodaneni vynosu a prispevku zamestnavatele, coz pravdepodobne ale nepujde, i kdyz nejakou inicialni vyjmku by mohli zavest.
Klient nepřijde o daňové výhody, když si všechny peníze převede z DIP od starého poskytovatele na DIP k novému poskytovateli. Nevadí, že u starého měl peníze třeba v podílovém fondu, zatímco u nového je dá na termínovaný vklad. Podmínky už ale nesplní ten, kdo by si peníze z DIP převedl na „penzijko“, „životko“ nebo pojištění dlouhodobé péče – tedy odlišnou kategorii produktů, byť také daňově zvýhodněnou.

Takze prepokladam, ze to bez dodaneni nepujde ani vice versa.

Jinak obetuji 15% a DPS pujde k ledu a prispevky zamestnavatele pujdou do DIP. DPS je proste RIP s novym DIP.
Kdyby nebyly prispevky od zamestnavatele, nejdu nejspise ani do DIP, protoze to logicky nemuze prekonat ETF s 0,07% TER a libovolnym nakladanim s investici, vse se uvidi dle poplatku spravce a co za ETF vubec budou nabizet.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 16. 11. 2023 16:03

drummond píše:No a nově budu moci až 48 tisíc (dosud jsem vyuzival snížení základu dane ve vysi 24 tisic, ale po zvýšení limitu z 1000 na 1700, to bude méně) a jen penzijkem na tu castku maximálního odpočtu nedosahnu (tolik tam nemá cenu posílat), což je asi tak to jediné, proč vůbec přemýšlím o DIP. Jiné výhody mi nenabízí.

Jasně. Ty jsi to napsal tak, že jsem si z toho mylně domyslel, že počítáš s příspěvky od zaměstnavatele jako částkou, která daňový odpočet ovlivní a taky z ...
alespoň tam dostávám příspěvky od státu a něco si z dani taky odectu, ale 48 tisíc to samozřejmě zdaleka nebude (po zvýšení hranice z 1000 na 1700).
... to vyznívalo, že tam nedáváš zrovna maximum (36K). Tedy se za domněnky omlouvám. :-P

tmx643 píše:Kouzlo DIP bude doufejme v tom, že ty poplatky budou řádově nižší než co si berou penzijní fondy. Takže naopak bych se ptal, proč chceš nadále plně využívat penzijko než mnohem levnější ETF? Třeba u Patrie jsou už roky pravidelné investice do ETF za poplatek 0,8 % (plus směna) a 0,06 % p.a. Nějak nečekám, že pro DIP by to zdražovali, když v porovnání se zahraniční konkurencí toto je drahé. Penzijko má 1 % p.a. a až 15 % ze zhodnocení.

Řádově? Byl bych ta to moc rád, ale moc s tím nepočítám, vždyť jim stačí dát jen o málo lepší podmínky než má penzijní spoření, což je už nyní příklad Portu, když tam je nastavená fixace. Takže z toho vycházejí má očekávání ...

slavo963 píše:Jeste by bylo idealni moznost prevest DPS na DIP bezplatne a bez ztraty stat. prispevku, bez dodaneni vynosu a prispevku zamestnavatele, coz pravdepodobne ale nepujde, i kdyz nejakou inicialni vyjmku by mohli zavest.

O tom už tu řeč byla a pokud se nestane zázrak, tak je to naprosto vyloučené.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod peliculiar 27. 11. 2023 00:35

Pokud vše projde podle plánu, tak zbývá něco málo přes měsíc do spuštění DIP ...
ČNB bude vést seznam poskytovatelů DIP. Každý poskytovatel přitom bude muset oznámit ČNB, že bude poskytovatelem DIP.
... povinnost ČNB vést a uveřejňovat seznam osob poskytujících DIP tak, aby si každý mohl ověřit, které osoby DIP poskytují.

... jsem příliš netrpělivý?
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 11. 2023 00:43

Vždyť to ještě ani neprošlo Senátem (kde mohou být pozměňovací návrhy) a podpisem Pavla, takže ano, jsi VELMI netrpělivý :D.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 27. 11. 2023 15:41

Takhle, já jsem si dobře vědom toho, že legislativní / schvalovací proces není u konce, ostatně i proto jsem výše napsal "Pokud vše projde podle plánu ...".

Pokud se tak stane, tak všichni najednou hýbnou zadky, aby zájemci hned o Novém roce věděli? Zatím vím jen o tom, že zájem nabízet DIP deklarovalo Portu. O nikom dalším nevím a zbývá měsíc ... I kdyby to nyní neprošlo, tak by ČNB mohla mít na stránkách oddíl s poskytovateli, kteří deklarují ochotu DIP nabízet klientům, byť by se to třeba dotáhlo až za rok ...

Tady mají všichni spoustu času, ale do Nového roku ho moc nezbývá.
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petr s 27. 11. 2023 17:00

To jsem takhle četl https://www.e15.cz/byznys/e15-a-byznys/ ... un-1411759 a docela mne zaujala informace, že transformované fondy a doplňkové penzijní spoření budou moci být najednou založené společně. Popravdě u TT už čekám jen na výsluhovou penzy po 15 letech než bych to mohl překlopit a tohle by to to částečně mohlo uspíšit.

"Novela také nově umožní zachování účasti v TF a zároveň příspěvky do účastnického fondu, tedy DPS, což dosud nebylo možné. Státní podpora ale bude vždy jen na úložky v jednom typu fondů. Výše popsané daňové zvýhodnění půjde uplatnit i na novinku – dlouhodobý investiční produkt (DIP), který se nově zařadí k daňově podporovaným produktům."
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 27. 11. 2023 18:38

Něco z celé té novely mělo mít odloženou účinnost až od 1.7.2024, ale už si nemůžu vzpomenout, co to bylo. DIP snad ne.
---

peliculiar píše:Pokud se tak stane, tak všichni najednou hýbnou zadky, aby zájemci hned o Novém roce věděli? Zatím vím jen o tom, že zájem nabízet DIP deklarovalo Portu. O nikom dalším nevím a zbývá měsíc ...

A co tyto?
  • Patria
  • Fio podle nějakého článku, který jsem před měsíci četl, prý taky potvrdilo zájem zapojit se, ale oficiálně přímo od nich jsem to nikde nenašel.

Doufám ale, že v režimu DIP nabídnou skutečně i plnohodnotný účet s manuálním obchodováním (hlavně tedy Fio), a ne jen ty jejich pravidelné investice do "koláčů" alá T212, Portu apod.

Btw. byl bych překvapen, pokud by i Portu hned 1.1.2024 DIP spustilo. Poskytovatelé totiž musí splnit několik podmínek popsaných přímo v zákoně (hlídání splňování všech těch kritérií, povinnost varovat účastníka, pokud by jeho chystaná akce podmínky porušila atd.), a to asi nenaimplementují za večer. A jak zde bylo uvedeno, zákon ještě není finalizován.

Taky je otázka, jestli ČNB nemusí provést nějaký nový audit, což taky nějaký ten čas zabere.
Naposledy upravil Truth Seeker dne 27. 11. 2023 23:15, celkově upraveno 1
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 27. 11. 2023 20:50

Finální produkt z poslanecké sněmovny již je na světě - https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o ... &pn=2&pt=1
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod DrumSession 27. 11. 2023 22:17

Tak zuby si brousí řada společností. DIP budou moci poskytovat jenom státem regulované finanční instituce:
• banka
• spořitelní a úvěrní družstvo
• obchodník s cennými papíry
• investiční společnost
• samosprávný investiční fond
• zahr. poskytovatel s obdobnou činností (z výše uvedených) a oprávněním poskytovat služby v Česku.
https://www.penize.cz/zajisteni-na-duch ... na-sporeni
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 28. 11. 2023 00:07

Tady neřešíme, které společnosti DIP mohou poskytovat, ale zajímá nás, které to budou poskytovat.

A hlavně pak to, které z nich budou mít nějaké rozumné podmínky, a ne jen o ždibec vylepšené, ale stále vydřidušské podmínky penzijních společností dnes.

Čekám, jaké obrysy nabudou řešení of Patria a od Fio.
Divokou kartou by pak mohla být Air Bank, s tím jejich nedávno oznámeným investováním do akcií a ETF přes IBKR. 200 akcií a 20 ETF je teda dost omezená nabídka, ale snad to časem rozšíří.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 28. 11. 2023 05:16

AiB má u těch stávajících investic ještě mnohem horší podmínky než ostatní, protože to vyžaduje směnu zlodějským kurzem. Po zkušenostech s nima si nedělám iluze, že by přišli s něčím rozumným.

Patria by něco mohla nabídnout, ale i to nevidím jako pravděpodobný, pod stávající poplatky asi nepůjde (a ty nejsou nic moc). Fio by mohlo být použitelný asi stejně jako teď, ale taky jen pro určitý scénáře.

Celkově ten DIP asi nebude nic moc. Já jsem z něho kvůli věku a 10letýmu zmrazení prakticky vyloučenej. U ostatních to třeba použít půjde, ale ročně to není nijak zázračná částka a poskytovatelé to určitě budou mít nastavené tak, aby podstatnou částku státního příspěvku nějakým způsobem shrábli přes poplatky. Kromě toho je to opravdu dlouhodobé a při kvalitě našich vlád a jejich přístupu k penězům se ty podmínky mohou kdykoli zhoršit nebo to nějak celé vykradou.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 28. 11. 2023 06:38

Já se zatím předběžně přikláním k tomu, mít tam dluhopisovou složku. Pokud by měla vůbec existovat, měla by být měnově zajištěná, což se asi snadněji sežene v ČR. A jak říkáš, určitě je tu riziko nějaké konfiskace nebo vynucené investice do státních dluhů … tak je jednodušší je tam mít od začátku, a naopak akcie držet víc v zahraničí.

Nakonec, na důchod to opravdu není zásadní (a asi ani dostatečný) objem majetku, tak myslím, že nějaká menší část portfolia se tam uvázat může. Zase je to nějaká diverzifikace daňového režimu i konfiskačních rizik – kdo ví, jestli by prvně sáhli na něco, co prodávají banky celé populaci, nebo na akcie držené pár procenty. To může dopadnout oběma způsoby, tak mít obojí nemusí být špatně … stejně je potřeba být tak nějak srovnaný s tím, že taky můžou vzít úplně všechno.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka