DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 11. 2024 13:12

500/mes neni moc, kdyz budu lezet ledem, tak posilat do FIO a jednou rocne vse investovat(60 000Kc)
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 11. 2024 13:42

slavo: Zapomněl jsi na konverzi.
A0..: My pro tento účel máme RB. 0,2 p.a. za správu a 0,2% za obchod. Díky struktuře poplatků mi přijde, že se dá obchodovat i v malých objemech (ale nevím, zda umí třeba i frakce), navíc mají "hotovost" slušně úročenou (zatím). Je ale třeba se podívat, zda má v DIP to, co chceš koupit. Já to plánoval pro nákup českých akcií neobchodovaných v milionových objemech a ty tam zrovna nemají. Asi je použitelná i ČS, psalo se tu i o Patrii - pravidelné investice ...
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 15. 11. 2024 15:44

Ahojte, třeba je to jasné, ale jsem nováček ve FIO a v jeho E-brokeru. Určitě si projdu jejich manuál zde (https://www.fio.cz/docs/cz/manual_ebroker.pdf).

Založil jsem si tam i ten DIP, na který chci jednorázově vložit koncem roku nějaký objem peněz. Optimálně přímo EUR nebo USD z Revolutu.

To tudíž potřebuji "nějak" dostat do toho FIO Ebrokera... tam je přímo účet, tak to asi poslat přímo na DIP, že? (v PDF je číslo účtu, ...).

Následně bych chtěl koupit nějaký ETF světové v dané měně. Třeba u XTB mám Vanguard FTSE All-World UCITS. Jaké obdoby mohu zvolit u FIO, prosím?

Existuje někde hezký step-by-step, jak od založení FIO DIP zainvestovat do daného indexu?

Děkuji a omlouvám se za pravděpodobně totálně základní věci.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 15. 11. 2024 17:00

Číslo účtu je v "Globální nastavení", sekce "Informace o obchodních účtech", sloupec "Číslo obchodního účtu".

Z několika důvodů bych na DIP neposílal peníze ze služeb typu Revolut přímo, ale přeposlal bych si to přes běžný účet u Fio v dané měně - založení a vedení mají zdarma. Převod z běžného účtu pak v int. bankovnictví zadáš jako Převod uvnitř Fio banky; je zdarma i v případě USD, a téměř okamžitý.

Volba ETF: můžeš si zvolit libovolné ETF obchodované na německé burze XETRA, a nebo libovolné ETF obchodované v USA (i ne-UCITS varianty). Každopádně ten tvůj "Vanguard FTSE All-World" tam najdeš taky, ticker VWCE.

Step-by-step na DIP asi není. Obecný postup na nákup snad najdeš v tom manuálu.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrázi 15. 11. 2024 20:32

TruthSeeker - založil jsem si ty další účty + našel v Ebrokeru ten VWCE :) Dík...

Myslíš, že ty světové se vyplatí nějaký víc? A pokud ano, tak proč? Neplánuji kupovat jedn.akcie, ale ETF. A to ani ne tak specifické odvětví, nebo specifickou zemi atd., prostě docela bullet-proof světový index...
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 15. 11. 2024 22:31

Vanguard FTSE All-World má TER 0,22%, u FIO se dá pořídit levnější SPDR MSCI ACWI IMI s TER 0,17% ten je podobně diverzifikovaný, nebo Amundi Prime Global, který je méně diverzifikovaný (nezahrnuje small cap ani emerging markets), ale zase má TER 0,05%. Ty bych já preferoval oproti Vanguard FTSE All-World ... (ticklery SPYI a PRAW). Další výhoda Amundi Prime Global je nižší jednotková cena, takže při absenci frakcí pravděbodobně zůstane menší nezainvestovaná částka. SPDR MSCI ACWI IMI má naopak jednotkovou cenu ještě vyšší než Vanguard FTSE All-World.
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mimous 15. 11. 2024 23:25

Případně pro sledování stejného indexu, jako má VWCE je i Invesco FTSE All-World UCITS ETF
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000716YHJ7
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 16. 11. 2024 02:34

Nevíte o nějakém etf v nabídce fio na bitcoin? Ideálně v EUR.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 11. 2024 07:46

21BC
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod DrumSession 17. 11. 2024 09:52

Odeslání financí nenechávejte na poslední chvíli. Počítejte pár dní na připsání na DIP účet.
Jeden poskytovatel mi přímo napsal: Platbu je možné zadat do 13. 12. 2024.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 11. 2024 10:33

Co za obskurního poskytovatele to je? Neříkám okamžité platby, i když i to je možné mít v DIPu, ale tak snad aspoň D+1 to musí zvládnout každý, ne?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 17. 11. 2024 14:02

JJ ten obskurní, velká instituce, na posledních místech seznamu dle sousedního vlákna. Mám tam i jiné produkty.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod nod32 17. 11. 2024 15:31

Na Discordu jsem cetl ze FIO DIP 21BC nepusti,protoze to neni ETF,ale ETP.
Co se tyka bitcoinu tak FIO DIP vezme ETF IBIT moje osobni zkusenost (mam ho v DIPu,ale je v USD mene.
nod32
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 17. 11. 2024 16:21

Škoda, rád bych si v DIPu za svých pár šušňů (aby si to mohl směnit mimo) bitcoin zkusil. Když to nepůjde, zkusím asi něco v Degiru.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 21. 11. 2024 20:55

Před měsícem jsem v rodině zařizoval DIP u ČS. Konkrétně pravidelný měsíční nákup Fidelity indexového fondu (https://www.fidelity.cz/fondy-a-ceny/fa ... 00BJ1K1S60).

Zatím proběhly 2 nákupy a v obou případech to vychází na vstupní poplatek 2,629x% (kde konkrétní hodnota x už zřejmě záleží na zaokrouhlení). Ať hledám v ceníku jak hledám, nemohu se k této nákladovosti dopočítat. Teoreticky by se mělo jednat o Akciové fondy třetích stran a tedy 4% se slevou 10% za zadání přes George. Uniká mi v ceníku něco? Máte někdo podobnou zkušenost nebo ještě lépe vysvětlení?

Jedná se o minimální možnou měsíční investici (3000,- Kč), takž sleva z objemu myslím nepřipadá v úvahu.
vojta80
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka