DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lungaj 16. 12. 2024 19:37

Také čekám, co se s ním stane - je možné, že již zadané pravidelné příkazy nechají běžet. Problém mám ten, že tam od ledna musím změnit částku a možnost změny nikde nevidím. Takže ho asi budu muset zrušit a znovu založit už asi nepůjde...
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod huhuhugo1 16. 12. 2024 21:19

Ahoj, riešim kam s jednorazovým vkladom 48k a zaujímali by ma iné názory. Stále dúfam, že XTB budúci rok predstaví DIP, takže uvažujem iba o jednorazovom nákupe.

Zvažujem FIO, Patria a RB.
FIO vychádza asi najlepšie pre jednorazové / menej časté nákupy a ak by XTB s ničím neprišlo, tak by som asi zostal tam.
Patria by som normálne neuvažoval, ale kvôli ČSOB premium tam aj tak budem niečo investovať, takže časť investovať do DIP je už asi jedno.
V RB uvažujem nechať úročiť koruny (5% garantované do konca r. 2025), počkať na XTB a behom roka to zrušiť a previesť tam.

Dopredu vďaka za názory a postrehy.
huhuhugo1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 16. 12. 2024 22:18

Napadá vás u Erste/ČS nějaká alternativa nizkonakladoveho fondu za Fidelity MSCI World, který se zdá být vyrazen?
Něco co nejsirsiho a v korunách.

U ČSOB/Patrie něco takového asi vůbec není, co? Jediné hooodně vzdálené mimo jsem našel Evropu se správou 0,5%

Plato Institutional Index Fund European Equity CZK - BE6343403885
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vojta80 16. 12. 2024 22:46

Nezůstal v nabídce ten Amundi World Index? TER o něco horší (ale pořád asi ok), vstupní poplatek 3,6% a od 4. roku 2% (Fidelity měla nižší ale nemělo to oporu v ceníku - lidská chyba?) a minimální částka 5000,- Kč (Fidelity měl při pravidelném jen 3000,- Kč).

Ve všem horší než Fidelity, ale pořád asi to nejlepší co mají v nabídce.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 16. 12. 2024 22:55

Jaké ETF nakupujete do DIP v rámci FIO E-Brokeru?

U EUR nákupu to vidím na SPY. Budu vděčný za doporučení tickeru.

Otázka jestli lze koupit v CZK z příspěvku zaměstnavatele také něco podobného?

Nákup vidím 1x ročně pro obojí.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 16. 12. 2024 23:54

SPY je v USD. V EUR je to SPYL, což považuji za dobrou možnost. Nebo světový VWCE, nebo nový WEBN. Osobně půjdu ve Fio DIP letos do VWCE.

V korunách asi nic není, kromě nějakých obtížně kupovatelných zvláštností.
Expat Czech PX, ISIN BGCZPX003174, je na českou burzu, ale v EUR a asi bez zájmu.
Fidelity MSCI World Index Fund P-ACC-CZK, ISIN IE00BJ1K1S60, je CZK hedged, ale asi také nic moc dostupnost.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 17. 12. 2024 00:37

Vidím to tedy na SPYL, díky. Otázka jak s CZK (příspěvek zaměstnavatele), tj. jestli jednou ročně nakoupit ČEZ a druhý rok prozměnu KB.

Nakupovat budu za obojí 1x ročně, takže pro mě zdá se momentálně vychází nejlépe FIO. Pokud by se časem objevilo něco jako XTB, tak založím jednoduše další DIP.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 17. 12. 2024 01:47

Jestli 1 nákupem optimalizujete u Fio poplatek, proč nevložit 48k teď, 48k v lednu a neudělat v lednu 1 nákup za 96k?
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 12. 2024 07:24

Tohle je fajn nápad, ale má své mouchy - např. jsem měl v úmyslu trochu diverzifikovat a každý rok investovat jinam, pak se v lednu blbě určuje jednotný kurz pro přepočet ... Ale nakonec to tak udělám.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 12. 2024 07:56

Pokud koruna posílí, můžeš tam dosypat koncem roku, pokud oslabí, tak tam holt máš moc, u Fio to nemá žádné extra náklady. Každopádně koruna je k euru tak stabilní, že odchylka průměrného kurzu k euru nad 2 % proti začátku roku by bylo překvapení. A potom za 1000 Kč potenciálně zbytečně zamčených v DIP ušetříš 250 Kč za jeden pokyn. To mi přijde fér nabídka.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 12. 2024 12:40

Já s tím problém nemám, jen jsem to zmiňoval. Jinak letos se spíš koruna pohybovala ve 3 % (max. cca 25,45, min. 24,65).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 17. 12. 2024 13:55

hopo.hopo píše:Jestli 1 nákupem optimalizujete u Fio poplatek, proč nevložit 48k teď, 48k v lednu a neudělat v lednu 1 nákup za 96k?

To je docela chytré. Tak nějak jsem ale doufal, že v 2025 už další poplatek nebude a např. XTB nabídne DIP. Tímhle bych si nicméně mohl pořešit jak zaměstnavatele, tak zaměstnance na celý rok už u FIO. Díky za tip.

Co jinak tedy berete u FIO E-Broker z CZ akcií? Váhám jestli to jedním nákupem nalít do ČEZ, nebo KB, ale spíše inklinuji k tomu prvnímu. Je tam navíc pěkná dividenda.

U Patrie to za mě bohužel zabíjí ten správcovský poplatek. Taky bych tím rád splnil (až klesnou úroky na SÚ) podmínku 300 tis. Kč. Pokud ale stačí tam tyto prostředky mít poslední den v měsíci, tak holt bude "šaškárna" po vzoru Trinity.
Naposledy upravil Mufinmufi dne 17. 12. 2024 13:58, celkově upraveno 2
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 17. 12. 2024 13:57

petrr95 píše:Ohledně akce za doporučení u Patrie, nevím to jistě, ale čekal bych, že bude platit i na DIP. Osobně jsem si u Patrie účet zakládal v létě v rámci akce k jejich 30. výročí (https://finance.patria.cz/proc-investov ... avidla.pdf) a kredit šel bez problémů využít i v rámci DIPu.

Taky jsem si založil DIP u Patrie (teď v prosinci) s kódem 30303030 pro získání kreditu 3000Kč na poplatky, kredit platí 6 měsíců. Do konce roku na DIP účet vložím 1950EUR a zkraje ledna vložím dalších 1950EUR, takže získám nárok na daňový odpočet pro rok 2024 a 2025. Oba vklady pak asi během ledna a února zainvestuji (musím si ještě rozmyslet do čeho konkrétně) a s ohledem na kredit 3000Kč to budu mít bez poplatků za nákup ETF.

A jelikož se investice u Patrie zahrnují do úspor 300000Kč požadovaných pro bezplatné vedení ČSOB Premium konta, tak na SÚ v ČSOB pak nebudu muset mít celých 300000Kč ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod treborit 17. 12. 2024 16:33

Dotaz, akcie na DIP muzu normalne prodat/koupit, jak je to se ziskem pri prodeji do 10 let? To se dani?
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 12. 2024 17:05

Daní se to normálně jako při jiných obchodech, akorát Ti při prodeji získané prostředky zůstanou v DIP. Pokud tedy nemyslíš, že DIP zrušíš.
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka