DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 16. 1. 2025 19:14

Nemusí se to dodanit. Obdobné dotazy kolem danění dividend se kdyžtak řeší zde viewtopic.php?p=13852734#p13852734
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 17. 1. 2025 08:33

stepano píše:A nevíte někdo, kdy se v IB objeví to a) , potvrzení pro daňové účely? Účetní už mě nahání, ať jí to dodám.

Zatím to v IB Fio není, po mně chtějí i kopii smlouvy k DIP, tu jsem našel ve Fio e-brokerovi.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 17. 1. 2025 09:02

Potvrzení pro daňové účely budou poskytovatelé DIPu generovat/rozesílat do konce ledna. Stejně jako se v tomto termínu běžně rozesílají daňová potvrzení o PP/DPS, životním pojištění, poskytnutých darech apod.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 1. 2025 09:52

Tak já už třeba potvrzení od životka od začátku týdne mám. Ale je třeba být trpělivý, moc nechápu ten spěch.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 17. 1. 2025 10:09

Od Portu jsem měl já i paní Alfrédová třeba potvrzení už 13.1., paní Alfrédová má v jirkovi info, že u ČS tam bude k dispozici ke stažení na přelomu měsíce, no a u RB mám občas takový pocit, že ani nebudou vědět, co to potvrzení je ... 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eetk 17. 1. 2025 10:52

Kolegyni už poslala to potvrzení ČS k vkladům na DPS emailem. Už mi ho včera ukazovala. Přitom mně přišel jen email, že ho najdu do konce ledna v george. Ale jí rovnou emailem přišlo.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod drummond 17. 1. 2025 11:20

Alfréd z hor píše:Od Portu jsem měl já i paní Alfrédová třeba potvrzení už 13.1., paní Alfrédová má v jirkovi info, že u ČS tam bude k dispozici ke stažení na přelomu měsíce, no a u RB mám občas takový pocit, že ani nebudou vědět, co to potvrzení je ... 8-P

Tak nejen v RB, můj dnešní rozhovor v Monete byl podobný, řešil jsem tam něco a jen tak mimoděk se zeptal, kdy a kde danove potvrzeni najdu, tak byli kompletně zmatení a kamsi zadávali tento můj dotaz, ze se mi do 3 dnů někdo ozve :)
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 17. 1. 2025 11:28

Jak už zde padlo, stačí být trpělivý a během ledna to potvrzení všem normálně přijde nebo bude k dispozici v IB :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 1. 2025 12:17

Milosi, prosím Tě, je nějaký zákonný termín? Pokud totiž není, pak bych byl opatrný, protože se tu všichni tak 25. opět vyrojí. :) Pokud si dobře pamatuji, tak potvrzení penzijak/životka v minulosti přicházela poštou až tak v půlce února, až poslední dobou je to v portálech do konce ledna. A DIP začíná a instituce typu RB vypadají opravdu velmi rozpačitě.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 17. 1. 2025 12:43

Zákonem je dané, že poplatník může požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění nejpozději do 15. února. Do té doby tedy poplatník musí obdržet všechna potřebná potvrzení pro daňové účely.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 1. 2025 14:22

Jo, to bude ono.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 1. 2025 20:38

Miloš je moc optimista, také nevěřím, že subjekty jako Fio či RB, když daňová potvrzení ještě nikdy negenerovaly, to budou mít brzo a budou hned vědět jak na to. Možná je bude třeba urgovat a poslat jim jako vzor třeba potvrzení od Portu, mají ho moc hezké a pro všechny už od 13.1. :). Ale třeba jsem já zase až moc pesimista, jen je to pro tyto instituce poprvé, no.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 21. 1. 2025 19:30

Tak jsem vypustil všechny nahromaděné krakeny a nabral jeden titul, na doporučení analytiků z STS Chvojkovice-Brod, kteří zrovna v extázi tancovali za zvuku bubnů kolem ohně. Místní Šaman Tatrman jim přihazoval polínka, protože nemohl vstát.
Na konci ledna bude "přehlídka" mého %-ního zhodnocení při takovémto úplně nezodpovědném investování.

Ale přesně takto se to nemá dělat. Normální je průběžné DCA...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod zvirek 22. 1. 2025 11:06

Zdravím,
plánuji založit DIP pro sebe a manželku, každý pravidelně 4 tis měsíčně, tak aby byl maximální daňový odpočet. Horizont 15-18 let ( nyní je nám 45 ). Zatím máme oba penzijko s příspěvkem navýšeným na 1700 Kč, jako zálohu investiční byt za 6 mil. a tak do toho portu půjdou peníze vysloveně na investici,které bychom v nouzi asi nepotřebovali vybírat předčasně, tedy spíše rizikovější strategie, aby bylo vyšší zhodnocení.
Finanční poradkyně se nás snaží směřovat do Conseq akciových fondů, s tím, že se úpravy portfolia budou cca 1x ročně upravovat, podle ziskovosti fondů, vypadá to, že tomu celkem rozumí, ale já vůbec :-) . Já zase pokukoval po Portu / Fondee a podobných alternativách, kde mi to přišlo jednodušší na založení a ohledně poplatků asi i levnější ( sleva poplatků pro DIP ) ?

Pokud byste si měli tedy vybírat mezi Portu/Fondee VS Conseq s péčí fin. poradce s naším cca 15-18 let. horizontem a pravidelnou investicí 4000 tis měsíčně, co byste volili, případně něco úplně jiného ?
Předem moc díky za návrhy.
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 22. 1. 2025 11:14

FIO s 0% p.a.

DPS zrusit, nebo kdyz je tam toho moc a dlouho a cilite na predduchod, snizit prispevek na 100Kc.

Zbyle penize investovat pres bezpoplatkoveho brokera
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka