DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 07:40

Jako FIO se zbavuje odpovědnosti i tam, kde stejně nemůže, ale zrovna tady to takto nevidím. FIO prostě nemůže úplně vědět některé rozhodné skutečnosti, např. zaměstnanec nahlásí špatné údaje pro příspěvky zaměstnavatele a FIO je na základě toho považuje za příspěvky klienta. Akorát je možná nešťastné to na daňovém potvrzení takto formulovat (zejména ta první věta).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 8. 2. 2025 08:21

Fio také nemůže vědět, zda jsem si neposlal 48 tis. k němu a dalších 48 tis. k dalšímu poskytovateli, který mi také dodá potvrzení o příspěvcích. V daních ale nemůžu využít 2x48 tis. Z potvrzení o příspěvcích neplyne, že mám nárok na úlevu na daních.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 08:33

Tim chces jako rict, ze RB si to u jinych poskytovatelu DIP zjistovala a proto se nemusela takto trapne vyvinovat ze zodpovednosti za udaje, ktere do potvrzeni napsala?
:D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod intfo 8. 2. 2025 09:02

Nevymýšlej nesmysly, jasně že si to RB nezjišťovala. Že to RB na potvrzení neuvede, nic nemění na pravdivosti té věty a na tom, že ani potvrzení od RB "samo o sobě nezakládá právo na snížení základu daně". Fio to tam jen uvedlo, platí to ale pro všechny poskytovatele DIP.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 09:11

Fio to tam naprosto alibisticky uvedlo narozdil od vsech ostatnich, asi aby si klienti mohli zazit problemy s FU?
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 8. 2. 2025 17:32

osobně: jsi blbej nebo navedenej? U úroků z hypotéky taky nemůžeš automaticky přidat potvrzení k přiznání, když máš hypotéku na nájemní byt.

A jak to říci slušně - máš si zaplatit daňového poradce, abys to nemusel řešit ty. Se mnou totiž berňáci nic řešit nechtějí. A když ano, tak pouze jednou.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 17:50

V zivote jsem nemel hypoteku ani najemni byt, tak to fakt nevim.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 17:53

osobne: Myslím, že podobně budou berňáci požadovat doložit smluvními dokumenty, že se jedná o produkt splňující podmínky, i u potvrzení od RB. Nemyslím si, že by to bylo tím, že tam FIO má ten disclaimer, kterým se ale nijak nevyviňuje ze zodpovědnosti za údaje. Ty snad neumíš číst. Jiná věc je, že by ve FIO měli to potvrzení upravit a vyházet z toho nesouvisející údaje, které jsou jen matoucí.

edit: Ono s hypotékou to nemá v podstatě co dělat, jen s logikou, která je u hypotéky podobná, stejně jako u jakéhokoliv prokázání oprávněnosti něco odečítat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 27. 2. 2025 11:49

Zdar, ptám se ještě v sekci "Daň z příjmů fyzických osob", ale jak dáváte do daňového přiznání (pokud dáváte) situaci, že jste si rušili DPS a musíte danit příspěvek zaměstnavatele?
- a) příspěvky zaměstnavatele - příjem dle § 6

Nemůžu v daňovém přiznání najít kde/jak to zadat. Mám od pojišťovny tu částku, ale nevím, jak/kde ji zadat (dělám to přes mojedane.cz a krom tohoto mám vyplněno - tj. DIP odpočty, děti, práce, dary, ...).
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JakubAsgard 27. 2. 2025 14:15

To jsi to rušil jinak, než Odbytným? V odbytném srazí daně sama penzijní společnost, ne?
JakubAsgard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 27. 2. 2025 20:32

U starých smluv DPS při výplatě odbytného zdaňuje příspěvky zaměstnavatele přímo penzijní společnost. Ale u smluv podepsaných od 1.1.2024 při výplatě odbytného zdaňuje příspěvek zaměstnavatele nově sám klient ve svém daňovém přiznání, a to ten příspěvek zaměstnavatele, který byl zaplacen v předcházejících 10 zdaňovacích obdobích. ​Příspěvky zaměstnavatele zaplacené dříve (před 11 lety a více) zdaňuje penzijní společnost.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 27. 2. 2025 21:30

Jj, a jelikož jsem (bohužel) nejprve přešel z PP na DPS, tak mi to penz.společnost nedaní... A podle druhého vlákna budu muset asi na FÚ... No jo, člověk se učí za pochodu... Teď bych byl chytřejší (1. PP an DPS bych převedl dávno, nebo 2. bych PP rušil rovnou a na DPS ani nepřecházel). V obou případech bych to teď danit nemusel... Dík všem, skvělé fórum tady různá témata.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 27. 2. 2025 22:09

Na FÚ kvůli tomu nemusíš, vše lze vyřešit přes portál Mojedane.cz.

Tu částku "Příspěvky zaměstnavatele ke zdanění – klient", kterou ti penzjiní společnost uvedla ve vyúčtování, jednoduše přičteš k příjmům od zaměstnavatelů a jejich celkový součet uvedeš do řádku 22 jako "Úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů".

Jinak návod pro zaměstnance na vyplnění daňového přiznání krok za krokem najdeš třeba zde https://www.e15.cz/finexpert/danove-pri ... ce-1421732
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 4. 3. 2025 19:15

Zhodnocení mého prft obsahující jeden titul v období od začátku roku do 3.3.2025 dosáhlo cca -10,4% 8-D 8-P
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 17. 3. 2025 15:47

fc70 píše:Dokážu si představit, že by existoval nějaký seznam schválených produktů přímo na MF a dostat se na něj byl problém poskytovatele, ale tak ten zákon zkrátka není. Plnění podmínek je problém občana.

Není to tak proto, že většina zákonodárců v ČR je poměrně mdlé inteligence a nechápou, že tohle kontrolovat je poměrně velká a drahá administrativní zátěž, která lidem přinese daňovou úsporu 600 Kč měsíčně. Můj tip je, že DIP čekají velké změny, ani bych se nedivil, kdyby dopadl stejně jako kdysi druhý pilíř. Přitom by stačilo to okopírovat z nějaké země, kde podobné věci fungují. Nechápu, kdo něco tak složitého proloboval, zřejmě někdo, kdo tohle bude chtít využívat k nějakým scamům.
outlier
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka