DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 6. 2025 09:15

Zhodnocení mého prft obsahující jeden titul v období od začátku roku do 1.6.2025 dosáhlo cca -21,5% 8-D 8-P
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 7. 2025 00:02

Zhodnocení mého prft obsahující jeden titul v období od začátku roku do 1.7.2025 dosáhlo cca +7,5% 8-D 8-P :D
(V downu jsem přikoupil, ale na jiný účet než DIP, takže zhodnocení mám o trochu lepší naž na DIPu.)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 1. 7. 2025 08:54

Já mám 2 tituly, od půlky prosince zhodnocení +28,1 %. Chtěl bych přilít peníze a něco koupit, ale teď nic vhodného nevidím. Snad to v létě spadne.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod honzafr 1. 7. 2025 09:13

@DrumSession Jaký přesně má smysl dávat každý měsíc informaci o zhodnocení portfolia, obzvlášť bez uvedení o jaký konkrétní titul se jedná? Nemyslím to zle, opravdu mne to zajímá. Zkoušel jsem hledat pár stránek zpětně (bez úspěchu), tak nevím, zda se jedná o nějakou sázku/závazek/...
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikingos 1. 7. 2025 20:16

To bude mít smysl na úrovni , rad nebo informací jaké nám dává pán Ladislav, kdy bude krach nebo jaké akcie nakupovat :) portfolio které mohu vybrat za 10 let a kdykoli mě vládnoucí třída může změnit podmínky a i několikrát , je asi na nic nebo ne?
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 7. 2025 11:57

Prosím někoho, kdo tomu rozumí, o vysvětlení. Zatím jsem měl za to, že TER je hodnota pevná, nebo alespoň maximální - správce si ji vezme a je na něm, jak se do něj vejde s transakčními náklady. Nebo je to odhad a správce počítá skutečné náklady?

Např. spořka - DIP vyvážený mix (https://www.investicnicentrum.cz/cs/pro ... F448339205). V informacích na webu uvádí:
Vstupní poplatek (max) 1,50 %
Správcovský poplatek p.a. 0,75 %
Celková nákladovost fondu p.a. 1,36 %

ovšem v KID je (viz dole na webu ke stažení):
Průběžné náklady účtované každý rok
Poplatky za vedení a jiné správní nebo provozní náklady 1,39 % hodnoty Vaší investice za rok. Jedná se o odhad založený na skutečných nákladech za minulý rok.
Transakční náklady
0,05 % hodnoty Vaší investice za rok. Jedná se odhad nákladů vzniklých při
nákupu a prodeji podkladových investic pro produkt. Skutečná částka se bude
lišit v závislosti na nakupovaném a prodávaném objemu.

takže celkem 1,44 % p.a. oproti 1,35 % p.a. na webu. Taky by to mohl být jen příklad.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 14. 7. 2025 14:00

Smluvně platíš poplatky uvedené v prospektu, ve struktuře uvedené v prospektu (což nemusí být paušál p.a., celkem běžně se poplatky brokerům účtují z majetku fondu nad rámec poplatků správci, nebo poplatky depozitáře / auditora můžou mít nějaké fixní minimum apod.)

TER, poplatky a transakční náklady se musí zpětně spočítat a zveřejnit v KID, ale příští rok můžou opravdu vyjít (snad jen trochu) jinak.

Konkrétně „transakční náklady“, pokud si dobře pamatuji, obsahují i bid-ask spread, takže to není „poplatek“ (ale může to i tak být zisk protistrany).

Všechno jde zkomplikovat :) a v tomto případě by bylo potřeba pro přesné definice položek KIDu číst legislativu.
Naposledy upravil fc70 dne 14. 7. 2025 20:14, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 7. 2025 15:36

Díky. Sice z toho nejsem úplně moudrý, ale zřejmě tomůže být jen odhad, resp. náklady za poslední rok. Prostě jen orientční číslo.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 14. 7. 2025 20:21

Jen pro pobavení - mám kamaráda (klienta), který mě loni lákal na DIP, jak moc na tom ušetřím na daních (které neplatím), že on do toho šel a příští rok uvidím jak moc ušetřil.

Letos jsem mu dělal daňové přiznání a když jsem se ptal na potvrzení k DIPu, tak mi napsal, že žádné nemá a neví jak ho získat :lol:

A takhle je to u něj se vším - pozvolně se blíží on i jeho firma do insolvence :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 14. 7. 2025 21:17

Jak získat potvrzení k DIPu, to by klientovi měl poradit třeba daňový poradce, nebo ne? ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 14. 7. 2025 21:35

Když nevím, ani u koho si DIP založil :lol: A už to možná neví ani on :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 14. 7. 2025 21:47

Vlézt do něčeho tak dlouhodobého a nechat se takhle spořkou okrádat o výnosy je opravdu super strategie.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 7. 2025 05:01

Ona je to spíš ukázka toho, že DIP není určen pro lidi, kteří se aspoň trochu nezajímají o investice, a že pro takové může být vlastně DPS vhodné. Díval jsem se na to kvůli jedné kamarádce, které její "poradce" (myslím, že to není to poradce, ale nějaký známý) poradil zrušit staré penzijko a založit DIP. Pravděpodobně to dělal v dobré víře (ve schopnosti kamarádky). Ovšem kamarádka si z důvodu, že u spořky má roky BÚ, založila DIP u spořky a investuje dle jejich strategií. Poplatkově to nejde s DPS úplně srovnat, ale vychází to imho přinejlepším podobně, takže vůbec nedávalo smysl penzijko rušit, lepší by bylo ho převést na DPS.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 15. 7. 2025 08:20

Smysl by to dávalo minimálně v té rovině, že pokud měla DPS velmi konzervativní (a agresivitu tenhle produkt moc neumožňuje), v DIP může být agresivní pokud je ještě stále mladá (což předpokládám, že je).
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 15. 7. 2025 11:02

drkarel píše:Ovšem kamarádka si z důvodu, že u spořky má roky BÚ, založila DIP u spořky a investuje dle jejich strategií. Poplatkově to nejde s DPS úplně srovnat, ale vychází to imho přinejlepším podobně, takže vůbec nedávalo smysl penzijko rušit, lepší by bylo ho převést na DPS.
Tohle zrovna vůbec není pravda. ČS nabízí 4 smíšené fondy s třídami poplatků DIP, kde i ten nejdynamičtější a nejdražší je s TER 2 % levnější než DPS – a ty konzervativnější vycházejí ještě líp.

Ta cena státem organizovaného kartelu DPS 1 % + 15 % má výnosovou část daleko větší, než se na první pohled zdá, a dohromady je fakt hodně – běžně dražší než obyčejné podílové fondy mimo DPS.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka