V článcích se většinou zdůrazňuje, že je možné investice prodávat a za výnosy jiné zase nakoupit.
'Návrh zákona' píše:Pravidlo 120+60 by zůstalo zachováno i v případě, kdy by byl majetek v rámci tohoto účtu transformován, například pokud by došlo k prodeji akcií a za ně by byly nakoupeny dluhopisy, případně by získané peníze byly uloženy na bankovním účtu
Ale nikdy se nezmíní možnost převádět mezi různými poskytovateli DIP.
V článcích se pak píše např:
Pokud tyto podmínky nedodržíte a peníze vyberete dříve, pak budete muset zvýhodnění zase zpětně dodanit
"Vybrat peníze" bych přitom nutně musel, pokud bych měl tu smůlu, že můj poskytovatel DIP neumí zároveň akcie, dluhopisy, fondy, spořáky, termíňáky, deriváty atd., a já bych chtěl změnit strategii ne jen pro nové vklady, ale i pro stávající investované úspory.
---
No, šel jsem se teda konečně podívat do ODOKu na ten návrh novely zákona:
pz_KORNCSSJCWY8.docx píše:§ 15b
Daňová podpora produktu spoření na stáří
(1) Produkt spoření na stáří je daňově podporovaný, pokud je sjednáno nebo jinak určeno, že výplata peněžních prostředků nebo plnění z tohoto produktu nebo odepsání majetku z dlouhodobého investičního produktu jsou ve prospěch
- a) poplatníka, který produkt sjednal, a to pouze
- - 1. po 120 kalendářních měsících od vzniku produktu, nejdříve však v kalendářním roce, ve kterém poplatník dosáhne 60 let věku (...),
- - 2. při jeho invaliditě třetího stupně, nebo
- - 3. v souvislosti se zánikem produktu spoření na stáří, (...)
Odst. (4) pak upřesňuje, že daňová podpora se nemusí vracet mj. tehdy, pokud poskytovatel DIPu zanikne, a klient
vyplacené prostředky do 1 měsíce vloží do jiného DIPu.
---
A já se ptám:
Pokud je možné přelívat prostředky mezi různými DIPy, proč by bylo potřeba upravovat výplatu v případě zániku poskytovatele DIPu?
Pokud je možné přelívat prostředky mezi různými DIPy, očekával bych jednu z variant:
- Poskytovatel bude moci na základě klientova pokynu převést prostředky (třeba i bezhotovostní platbou poté, co všechno prodám) do klientova DIPu u jiného poskytovatele; nejednalo by se o výplatu, tedy podmínky nejsou porušeny.
- V zákoně bude výslovně umožněna výplata z jednoho DIPu a následný vklad do jiného DIPu v dané lhůtě, podobně jako ten odst. (4) umožňuje v případě zániku poskytovatele.
---
Článek od Brodaniové je dost povrchní, takže moc bych z toho neextrapoloval.
"
dva roky investovat do ..." beru jako "
nové vklady další dva roky posílat do ..."
---
Já vycházím z toho, že možnost převodu není nikde zmíněna. Stačí odcitovat jeden
důvěryhodný zdroj, který tu možnost připouští, a budu přesvědčen o opaku.