DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 21. 8. 2023 20:29

Bohužel není. Bylo by to až moc dobrý - lepší než co mají v U.S.

Tam mají buď daňový odpočet na vstupu (jako náš chystaný DIP), ale veškeré zisky daní (i když asi až při výběru);
nebo jsou všechny zisky tax-free, ale na tyto účty vkládají z čistého, tedy bez daňového zvýhodnění na vstupu.

(Roth IRA vs. normální IRA)
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 22. 8. 2023 00:11

A není ten český zákon ještě v procesu schvalování?! A kromě firem typu Portu se zatím nikdo neozval s konkrétní poplatkovou strukturou…

Za mě asi bude stačit to řešit tak příští září, to už si trh trochu sedne a přitom bude do konce roku s rezervou dost času.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod icemat 22. 8. 2023 16:38

Osvobození od daně. Veškeré výnosy i příspěvky zaměstnavatele budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob (mj. není nutné dodržovat časový a hodnotový test) a danit nebudete ani přijaté dividendy.

zdroj:
https://www.fondee.cz/blog/dlouhodoby-investicni-produkt
icemat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 22. 8. 2023 18:54

Zni mi to ale logicky, pokud nepujdou dividendy vybrat hned, ale az v 60 letech a minimalne po 120 mesicich, ze budou od dane osvobozeny. Ale pravdepodbne to ani nepujde vybrat v 60 letech najednou, pouze formou penze, pokud to clovek nechce nechat zdanit.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 22. 8. 2023 20:54

fc70:
Návrh zákona má už víceméně konečnou podobu; neočekává se, že ve sněmovně dojde k nějakým zásadním změnám.

icemat:
Tak Fondee jsou jediní, kdo osvobození dividend od daně takto výslovně zmiňují. Nenašel jsem jiný zdroj, natož cokoliv, co by bylo důvěryhodnější než nějaký nezávazný PR článek.

Prosvištěl jsem si znovu aktuální verzi návrhu zákona, ale taky důvodovou zprávu, která spoustu věcí vysvětluje jazykem uchopitelným i pro laiky. Nikde ani náznak toho, že by dividendy (nebo obecně příjem z kapitálového majetku) byly jakkoliv od daně osvobozeny.

České dividendy se daní srážkou, ale v téhle oblasti se v zákoně nic nemění. Navíc, bylo by asi docela peklo, kdyby nově musely společnosti vyplácející dividendy zjišťovat kromě daňové rezidence příjemce i to, jestli dividendy vyplácejí na DIP, nebo na normální, daňově nezvýhodněný účet. (Jak jsem už psal, zahraniční dividendy by samozřejmě byly nadále daněny v zahraničí jako dosud; tam nikoho náš DIP nebude zajímat.)

Výslovně jsou od daně osvobozeny příjmy z prodeje majetku v DIPu (třeba prodej akcií).

punťa:
Oprava: v 60 letech z DIPu půjde vybrat vše najednou bez jakýchkoliv sankcí. Pominou veškeré důvody, kvůli kterým by bylo potřeba cokoliv dodanit.

Vlastně mě teď napadá, že DIP asi ani po dosažení 60 let věku nepřestává být DIPem, takže všechny obchody na tomto účtu budou nadále osvobozené od daně. Docela vtipný způsob, jak obejit časový test. Možná to řeší novela ZPKT, ale tu už se mi studovat nechce.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 22. 8. 2023 22:18

icemat píše:Osvobození od daně. Veškeré výnosy i příspěvky zaměstnavatele budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob (mj. není nutné dodržovat časový a hodnotový test) a danit nebudete ani přijaté dividendy. (zdroj: Fondee)

Truth Seeker píše:Tak Fondee jsou jediní, kdo osvobození dividend od daně takto výslovně zmiňují. Nenašel jsem jiný zdroj, natož cokoliv, co by bylo důvěryhodnější než nějaký nezávazný PR článek.

Fondee je roboadvisory služba, která skládá portfolia z ETF. Nevím o tom (možná někdo ví lépe), že by nabízeli i investice do českých dividendových akcií, protože pokud jde o ty zahraniční, tak je tím myšleno jen to, že nedojde k dvojímu zdanění, což by byl případ distribučního ETF, což ale v kontextu dlouhodobého investičního produktu nedává žádný smysl, takže půjde rozhodně o ETF v akumulační verzi. Tedy jen vypichují něco, co je jasně dáno bez ohledu na DIP.
Truth Seeker píše:České dividendy se daní srážkou, ale v téhle oblasti se v zákoně nic nemění. Navíc, bylo by asi docela peklo, kdyby nově musely společnosti vyplácející dividendy zjišťovat kromě daňové rezidence příjemce i to, jestli dividendy vyplácejí na DIP, nebo na normální, daňově nezvýhodněný účet. (Jak jsem už psal, zahraniční dividendy by samozřejmě byly nadále daněny v zahraničí jako dosud; tam nikoho náš DIP nebude zajímat.)

Přesně. Tady by bylo spíš zajímavé se podívat na Portu, které má jako jednu z možností i investice do největších akcií pražské burzy, včetně těch dividendových ... A pochybuju, že by se u toho v případě DIP srážková daň neuplatňovala.
Truth Seeker píše:Vlastně mě teď napadá, že DIP asi ani po dosažení 60 let věku nepřestává být DIPem, takže všechny obchody na tomto účtu budou nadále osvobozené od daně. Docela vtipný způsob, jak obejit časový test. Možná to řeší novela ZPKT, ale tu už se mi studovat nechce.

Řeč je jen o Fondee, a to se podle mého chlubí něčím na co DIP nemá vliv, protože je to dáno fungováním a principem správy aktiv pomocí kterých stavějí portfolia pro klienty.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 23. 8. 2023 04:43

Hypoteticky si dokážu snadno představit, že u českých akcií v DIP by se opravdu daň z dividend nesrážela, a správce DIP by si to s emitentem zařídil stejně jako dnes brokeři zařizují (pokud se jim chce) různé sazby srážkové daně podle země rezidence klienta.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 8. 2023 06:43

icemat píše:...a danit nebudete ani přijaté dividendy.
zdroj: Fondee

Zde jsi to myslím nejen ty špatně pochopil. Je tam "danit nebudete", to TE (jako vy, investoři, nemyslí tedy danou firmu a srážku u zdroje) na konci věty je klíčové! Fondee tím tedy celkem jednoznačně myslí to, co platí už dnes, tedy že investorovi u nich nevzniká daňová povinnost k danění zahraničních dividend jednoduše proto, že žádné nebude přímo pobírat, tedy ani do daňového přiznání nebude ve věci dividend mít co uvádět, když to vše oni mají (a u DIP nadále plánují mít) složeno z akumulačních ETF (=v reálu žádná dividenda u nich není/nebude přímo investorům vyplacena, dochází k reinvesticím uvnitř ETF). To, že by přímo dané akciové firmy nedanily dividendy srážkou před výplatou investorům tak jako dosud, o tom tam není ani zmínka, to je v říši snů mnohých diskutujících :). Neboli v otázce daní z dividend nepřinese DIP nic nového oproti současným akumulačním ETF, ze kterého lze sestavit ptf. u Fondee už dnes, a třeba u Portu je to také jedna z možností (u Portu lze ale využít kromě toho i distribuční ETF či přímé akcie, kde by investor jako vždy a jako běžně u brokerů zdaněné dividendy do ptf. dostával a u zahraničních by mu tak vznikala daňová povinnost jejich uvedení v DaP jako dosud).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 16. 10. 2023 14:51

Má někdo link na odemčený článek?
https://archiv.hn.cz/c1-67253720-stat-p ... -investice
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 16. 10. 2023 15:18

Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 17. 10. 2023 10:43

Truth Seeker píše:Od Šnobra: https://archiv.hn.cz/c7-67253720-qdcqn-8862e44cae78820

Jenže proti novince se nyní ozvali koaliční poslanci. DIP tak, jak je nyní navržen, otvírá prostor pro méně seriózní firmy přemluvit lidi k nevýhodným investicím - pod rouškou garance státu. Hrozbou mohou být zahraniční subjekty bez licence nebo toxické firemní dluhopisy.

Podle zdroje HN z finančního prostředí obeznámeného s problematikou návrhu hrozí v případě nebankovních prodejců investičních produktů riziko nedostatečné kontroly. „Česká národní banka velmi pravděpodobně nebude schopna dohlédnout na to, že se mezi podkladová aktiva DIP nedostanou například rizikové firemní dluhopisy,“ říká.

To je pro mě novinka. Žil jsem v přesvědčení, že už v minulosti jsem četl že DIP budou moc nabízet jen instituce regulované ČNB.

„U DIP získá investor státní podporu už na první investovanou korunu, u penzijního spoření až od pětistovky měsíčně. Zatímco u penzijka se výnos srážkově daní, tady nic takového není,“ vyjmenovává Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností. Té rovněž vadí, že novinka na konci počítá s jednorázovým výběrem, ačkoliv ohledně penzijních fondů se nyní mluví o upřednostňování postupného výběru. Tyto a některé další odlišnosti budou chtít poslanci upravit.

Zmíněnou novinku s jednorázovým výběrem nevnímám. To je přeci na každém, zda vybere jednorázově nebo zvolí rentu. Že to do teď ve většině případů fungovalo spíš jednorázovým výběrem je podle mého dáno podmínkami penzijních společností, tedy tím co s penězi po splnění podmínek dále dělají, také důvěrou a finanční gramotností lidí. To se ale v čase mění. Že je něco nyní takto neznamená, že za deset let to bude stejné.

Mimochodem, jaktože u DPS (či transformovaných fondů) se čerpá státní podpora ve formě daňové úlevy až od příspěvku 1000+ Kč (nově dokonce od 1700 Kč) a u DIP od první koruny ... ? Tohle mě od samého začátku mátlo, ostatně tady v diskusi jsem nechtěně v jednom ze starších příspěvků svou neznalost taky ukázal.

Podle ekonoma Petra Janského, člena Národní ekonomické rady vlády, je zavádění daňové úlevy na DIP plýtvání státními penězi a nikoho ke většímu spoření na penzi stejně nepřiměje. „Jsem překvapen, že tato vláda, která snižuje důchody ve státním pilíři a provádí konsolidaci veřejných financí, si dovolí navrhovat a prosazovat tak slabě zdůvodněný a málo podložený nový výdaj,“ říká v rozhovoru pro HN.

Tady se nejsem jistý, ale buď je to překlep a nebo omyl. Daňové zvýhodnění přeci není státní výdaj, ale odpuštěný příjem státu, ne? Možná má pravdu s tím, že zavádění daňové úlevy na DIP nikoho ke většímu spoření na penzi stejně nepřiměje. Na druhou stranu třetí pilíř potřebuje konkurenci jako prase drbání a pokud by DIP měl horší podmínky (což už má, protože chybí státní příspěvek), těžko by k té konkurenci dojít mohlo ... Popravdě mám i takto pochybnosti o tom, že ty změny přimějí penzijní společnosti k tomu, aby byly proklientštější ve smyslu nastavení a podmínek jejich produktů.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 17. 10. 2023 12:16

Je vcelku normální, že investice s vyšším ziskem a vyšší rizikovostí s sebou nese i větší riziko ztráty. To se zase někdo z poslanců po pozornosti do kapsy vzbudil.

Ještě by mě zajímalo, jak by to bylo, když mám méně než 10 let před důchodem. To jsem z těch daňových úlev de facto vyloučen, nebo mám možnost to vybrat až po 70?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 17. 10. 2023 13:07

peliculiar píše:Zmíněnou novinku s jednorázovým výběrem nevnímám. To je přeci na každém, zda vybere jednorázově nebo zvolí rentu. Že to do teď ve většině případů fungovalo spíš jednorázovým výběrem je podle mého dáno podmínkami penzijních společností, tedy tím co s penězi po splnění podmínek dále dělají, také důvěrou a finanční gramotností lidí. To se ale v čase mění. Že je něco nyní takto neznamená, že za deset let to bude stejné.

Finančně negramotní vybrali naráz proto, že jsou negramotní ("Hele, Máňo, máme tam sto tisíc! To si zajedeme na drahou dovolenou do Thajska!").
Finančně gramotní vybrali naráz proto, že se jim nechtělo nechat peníze někde ležet 10 let, bez jakéhokoli dalšího zhodnocování, kdy inflace a/nebo poplatky nadále ukusují kupní sílu. Vybrat naráz a vrazit na spořák by vyšlo lépe i dřív, natož pak teď při úrocích 5%.

peliculiar píše:Mimochodem, jaktože u DPS (či transformovaných fondů) se čerpá státní podpora ve formě daňové úlevy až od příspěvku 1000+ Kč (nově dokonce od 1700 Kč) a u DIP od první koruny ... ?

Protože do příspěvku 1000 Kč (nově do 1700 Kč) dostáváš státní podporu v podobě příspěvku. Zřejmě nebylo záměrem, aby se obě podpory pro určité částky překrývaly.
A protože DIP nemá státní příspěvek, dává smysl, aby daňový odpočet šel už od první koruny.
Je fakt, že pro příspěvky do 499 Kč měsíčně bude DIP výhodnější než DPS, ale tady se myslím předpokládá, že DIP si nebudou zakládat socky, které nezvládnou odkládat ani pětikilo.

peliculiar píše:Daňové zvýhodnění přeci není státní výdaj, ale odpuštěný příjem státu, ne?

Je to prakticky totéž. Výdaj, nebo škrtnutý příjem - obojí vede k díře v rozpočtu, kterou je potřeba buď zalátat něčím jiným, nebo bude o to vyšší schodek.

Btw. tady se Petr Janský odkopal jako prohnilý etatista (ne-li přímo komouš), když se podívá na tvoji peněženku a řekne si: "to je naše (tedy státní), je jen otázka času, než to všechno všelijakými daněmi ukradneme".

peliculiar píše:Možná má pravdu s tím, že zavádění daňové úlevy na DIP nikoho ke většímu spoření na penzi stejně nepřiměje.

A proč si asi lidi spořili v PP a DPS, potažmo ve stavebku? Drtivá většina jen a pouze kvůli příspěvkům od státu. ("Máňo, peníze zadarmo, no neber to!")
U DIPu bude největší kámen úrazu v tom, že tam nejsou žádné garance neprodělání. Je u nás stále moc lidí, kteří si ještě moc dobře pamatují, jak s nimi (nebo jejich rodiči) bylo vyjebáváno - komunismus, pak divoké devadesátky, vytunelované fondy a kampeličky. Každý radši koupí nemovitost na dluh (často nad svoje poměry), a ti "chytřejší" pak zlato pod polštář. Mladí se nemají od koho naučit, co to znamená investovat.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 17. 10. 2023 13:37

Kdyby to vydrbávání skončilo s devadesátkama! Stačí se podívat, jak chce stávající vláda okrást investory pomocí WFT, na lex ČEZ a další lahůdky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 17. 10. 2023 13:50

xls píše:Ještě by mě zajímalo, jak by to bylo, když mám méně než 10 let před důchodem. To jsem z těch daňových úlev de facto vyloučen, nebo mám možnost to vybrat až po 70?

Ne po 70, ale nejdříve po 10 letech od založení (např. založíš v 55, vybíráš v 65).

Je to logické, jinak by to byla další pračka na peníze pro (skoro-)důchodce, kteří by si přes to mohli vyprat část hrubé mzdy, a na důchod (třeba už po roce nebo dvou) vybrat nezdaněné. Byla by to podobná prasárna, jako když mohli důchodci čerpat státní příspěvky na DSP nebo PP, zatímco už byli v důchodu.

To D v DIP tam není pro parádu.

Zdroj: viz navrhované znění, § 15b (Daňová podpora produktu spoření na stáří), odst. 1, písm. a)

Produkt spoření na stáří (kam spadá i DIP; pozn. red.) je daňově podporovaný, pokud je sjednáno nebo jinak určeno, že výplata peněžních prostředků nebo plnění z tohoto produktu nebo odepsání majetku z dlouhodobého investičního produktu jsou ve prospěch poplatníka, který produkt sjednal, a to pouze:
  1. po 120 kalendářních měsících od vzniku produktu, nejdříve však v kalendářním roce, ve kterém poplatník dosáhne 60 let věku, ...

... a pak ještě z druhého konce, odst. 4.

Jsou tam další alternativy, třeba invalidita 3. st., ale nic pro relativně zdravého důchodce.

xls píše:Kdyby to vydrbávání skončilo s devadesátkama! Stačí se podívat, jak chce stávající vláda okrást investory pomocí WFT, na lex ČEZ a další lahůdky.

Naprostý souhlas. Nemůžu se dočkat těch soudních sporů, a snad i případného úplného vrácení WFT i s mastnými úroky.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka