Truth Seeker píše:Operují snad Portu apod. uvnitř těch mantinelů? Ne. Vznikly (v takové podobě, v jaké vznikly) jen díky tomu, že mohly fungovat mimo ty mantinely.
Netuším, kde vidíš problém.
Nákladové mantinely DPS jsou 1 % p.a. + 15 % ze zisku. Do toho se fixní poplatek Portu (např. současných 0,5 % p.a. + 0, ale i naprostá většina historických cen – portfolia myslím nebyla nikdy dražší než 1 % p.a.) úplně v pohodě vejde.
-- 28. 6. 2024 15:15 --xls píše:Jo, to že nebyli schopní ani umožnit třeba překlopení DPS do DIPu, není řešený předdůchod z DIPu, navázání lhůt DPS a DIPu …
Já mám (nepodložený) pocit, že to bylo spíš úmyslné, ať se DPS moc neohrozí. Samozřejmě je to v zájmu provozovatelů DPS, ale i stát je radši, když funguje DPS, než když se všichni nacpou do DIPu a tam to skončí nějakou ostudou.
Dát tomu tak rok na usazení DIP, případné vylepšení pravidel, a pak usnadnit přechody, až (pokud) se jasně ukáže, že je to dobrý produkt, mi přijde docela logický postup.
(Předdůchod z DIPu se dá, plus mínus, řešit založením DPS a jednorázovým vkladem, ne?)
Z druhé strany by si lidi měli uvědomit, že věnovat čas a úsilí investicím je dneska důležitější než chodit celý život do práce s peníze jen vydělávat a utrácet.
Tohle hodně záleží na výši příjmů / kolik z výplaty uspoří. S bohatnoucí společností to bude čím dál víc pravda, ale asi nikdy to nebude pravda pro většinu – obzvlášť s tím, jak ubývá pracujících na jednoho důchodce, důchod z investic bude čím dál hůř dosažitelný.
Proto nakonec vznikají ty výrazně nevýhodné nabídky finančních institucí propagované na každém kroku, protože vydělávat na lidské hlouposti je sázka na jistotu.
No já nevím. Přesvědčit člověka, který nic neví a kterého to nezajímá, aby začal investovat, je velmi hodnotá služba (právě proto, jak říkáš, že „by si měli uvědomit“, je to náročné úspěšně udělat (kde „úspěšně“ jsou spíš desítky než jednotky tisíc investovaných měsíčně), a připadá mi logické, že taková služba má nějakou cenu. Samozřejmě s větším povědomím ta služba bude míň hodnotná a její cena by měla jít k nule.
Ale taky jsem kdysi dávno vůbec začal přemýšlet o investicích, že to vůbec je něco, co jako student můžu dělat, a není to pro miliardáře, na základě reklamy mé banky. I když jsem u jejich produktů zůstal jen kráce, na ten začátek byla jejich existence potřeba.
Co já vím, možná dnešní mladí ví o třídách aktiv a pasivním investování už od základní školy a bankovní fondy nepotřebují. Opravdu?