DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 28. 6. 2024 07:20

Operují snad Portu apod. uvnitř těch mantinelů? Ne. Vznikly (v takové podobě, v jaké vznikly) jen díky tomu, že mohly fungovat mimo ty mantinely. Tak jsem to myslel.

Pokud si svéprávní dospělí nejsou schopni vybrat a sjednat výhodnou nabídku, řešení není zkurvit trh všem ostatním. Řešením by mohlo být udělat něco s tou svéprávnosti dotyčného, když už teda mermomocí hledáme nějaké etatistické "řešení".
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 28. 6. 2024 07:54

DIP je jen podmnožinou investování, které tady existovalo dlouho a u kterého byly asi poplatky ovlivněny i přímou zahraniční konkurencí. A investování většina lidí nezvládala a vyhýbala se mu. Teď je do něj tlačena u DIPu daňovou úlevou, ale jinak se situace moc nezměnila.

To varování ČNB je sice hezké, ale ani já jako poměrně zkušený investor ty poplatky pro konkrétní produkt a poskytovatele dohromady nedám - poplatek za správu bývá v jiném ceníku, kurzy a způsob převodu měn bývá zase jinde, celkové informace spíš zjistím tady na fóru.

Nehledě na to, že i kdyby se vám povedlo udělat vyčerpávající rozbor aktuálních podmínek před uzavřením DIPu, tak je vám to na pendrek, protože vy se uvazujete na desítky let a poskytovatel může každých pár měsíců ty podmínky měnit podle toho, jak se vyspí. A tohle se mi u všech finančních produktů silně nelíbí. Proto je klíčové mít takové produkty, kde se při zhoršení podmínek přesunete rychle ke konkurenci. No, u DIPu bude ještě hodně veselo, ještě že já to uzavírat nebudu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 28. 6. 2024 08:30

Poplatky mě ve srovnání s dvěma věcmi vůbec netíží. Mně vadí:
1) Neustálé změny v pravidlech, které celý smysl produktu v mysli veřejnosti degradují. Úplně to nejhorší je rušení starých a vznik novým produktů. Jak má běžný občan něčemu věřit a spoléhat se, že mu to časem neseberou/nezruší?
2) Průměrný člověk nemá šanci se v nabídce a pravidlech dnes vyznat (transformované fondy, DPS, DIP, zrušený druhý pilíř...). Jak má pro sebe najít užitek/přidanou hodnotu, pokud tomu neporozumí? Daňové složitosti jsou jen taková třešnička na dortu.

Cením snahu v podobě DIP a jsem za ni rád. Ale nedivím se, že je rozjezd velmi vlažný. Pak ať se etatisté nediví, že to lidé řeší po svém - např. nákupem nemovitostí a následně pokřivením celého trhu.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 28. 6. 2024 10:19

Jo, to že nebyli schopní ani umožnit třeba překlopení DPS do DIPu, není řešený předdůchod z DIPu, navázání lhůt DPS a DIPu a spousta dalších věcí, vypovídá jen o totální neschopnosti šašků placených se státního krmelce. A navíc pak hrozí, že to kdykoli zaříznou nebo nějakým způsobem znehodnotí.

Z druhé strany by si lidi měli uvědomit, že věnovat čas a úsilí investicím je dneska důležitější než chodit celý život do práce s peníze jen vydělávat a utrácet. 90 % lidí to stejně nechápe a ani nikdy nepochopí. Proto nakonec vznikají ty výrazně nevýhodné nabídky finančních institucí propagované na každém kroku, protože vydělávat na lidské hlouposti je sázka na jistotu, která přinese instituci víc zisku než se snažit lidi přitáhnout na férovou nabídku.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 28. 6. 2024 14:06

Truth Seeker píše:Operují snad Portu apod. uvnitř těch mantinelů? Ne. Vznikly (v takové podobě, v jaké vznikly) jen díky tomu, že mohly fungovat mimo ty mantinely.
Netuším, kde vidíš problém.

Nákladové mantinely DPS jsou 1 % p.a. + 15 % ze zisku. Do toho se fixní poplatek Portu (např. současných 0,5 % p.a. + 0, ale i naprostá většina historických cen – portfolia myslím nebyla nikdy dražší než 1 % p.a.) úplně v pohodě vejde.

-- 28. 6. 2024 15:15 --

xls píše:Jo, to že nebyli schopní ani umožnit třeba překlopení DPS do DIPu, není řešený předdůchod z DIPu, navázání lhůt DPS a DIPu …
Já mám (nepodložený) pocit, že to bylo spíš úmyslné, ať se DPS moc neohrozí. Samozřejmě je to v zájmu provozovatelů DPS, ale i stát je radši, když funguje DPS, než když se všichni nacpou do DIPu a tam to skončí nějakou ostudou.

Dát tomu tak rok na usazení DIP, případné vylepšení pravidel, a pak usnadnit přechody, až (pokud) se jasně ukáže, že je to dobrý produkt, mi přijde docela logický postup.

(Předdůchod z DIPu se dá, plus mínus, řešit založením DPS a jednorázovým vkladem, ne?)

Z druhé strany by si lidi měli uvědomit, že věnovat čas a úsilí investicím je dneska důležitější než chodit celý život do práce s peníze jen vydělávat a utrácet.
Tohle hodně záleží na výši příjmů / kolik z výplaty uspoří. S bohatnoucí společností to bude čím dál víc pravda, ale asi nikdy to nebude pravda pro většinu – obzvlášť s tím, jak ubývá pracujících na jednoho důchodce, důchod z investic bude čím dál hůř dosažitelný.

Proto nakonec vznikají ty výrazně nevýhodné nabídky finančních institucí propagované na každém kroku, protože vydělávat na lidské hlouposti je sázka na jistotu.
No já nevím. Přesvědčit člověka, který nic neví a kterého to nezajímá, aby začal investovat, je velmi hodnotá služba (právě proto, jak říkáš, že „by si měli uvědomit“, je to náročné úspěšně udělat (kde „úspěšně“ jsou spíš desítky než jednotky tisíc investovaných měsíčně), a připadá mi logické, že taková služba má nějakou cenu. Samozřejmě s větším povědomím ta služba bude míň hodnotná a její cena by měla jít k nule.

Ale taky jsem kdysi dávno vůbec začal přemýšlet o investicích, že to vůbec je něco, co jako student můžu dělat, a není to pro miliardáře, na základě reklamy mé banky. I když jsem u jejich produktů zůstal jen kráce, na ten začátek byla jejich existence potřeba.

Co já vím, možná dnešní mladí ví o třídách aktiv a pasivním investování už od základní školy a bankovní fondy nepotřebují. Opravdu?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 28. 6. 2024 15:29

fc70 píše:
Truth Seeker píše:Operují snad Portu apod. uvnitř těch mantinelů? Ne. Vznikly (v takové podobě, v jaké vznikly) jen díky tomu, že mohly fungovat mimo ty mantinely.
Netuším, kde vidíš problém.

Já problém nevidím. Reagoval jsem na toma, který evidentně vidí problém v neexistenci mantinelů u DIPu, když sdílel ten příspěvek od ČNB.

tom brava píše:ČNB trápí struktura poplatků u DIPu
https://zpravy.kurzy.cz/773067-varovani ... gn=rzpravy
mno když zákonodárci nevymezili matinely, tak je v tom pak pěkná džungle...z extrému do extrému, u penz. připojištění fixli zákonem poplatkovou zlodějinu "na věčné časy"

Ty bys ten DIP taky zřejmě chtěl nějak víc "sešněrovat". Realita ale ukazuje, že bez mantinelů to jde lépe a levněji. Proto jsem vytáhnul P+P jako příklady (víceméně) volnotržních produktů "bez mantinelů", oproti penzijním společnostem, které operují "uvnitř mantinelů".
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 28. 6. 2024 17:06

Já jsem strašně rád za možnost nakupovat akcie a ETF za rozumné ceny.

Když vidím všelijaké obskurní polo-pochybné drahé investiční fondy nabízet specializované DIP, do kterých jde nakoupit jen ten jeden jejich fond… říkám si, že možná by tam nějaká horní hranice nákladovosti (3 %? 4 %?) být mohla, a určitě se mi moc nelíbí, že se takhle ty obskurní produkty a firmy dostanou do „seriózních“ novin sestavujících srovnávací tabulky.

Nevím, jestli je tam regulace potřeba; z principu mé politické pozice by tam spíš být neměla, ale pragmaticky mám hlavně zájem na tom, aby ten DIP na akcie a ETF zůstal nezrušený, a vzhledem k tomu, jak jsou tu důchody paternalistické a sešněrované, připadá mi nečekaně velká volnost jako potenciální riziko pro můj pragmatický cíl.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod petrmegac 28. 6. 2024 18:41

Já si nemyslím, že článek mířil přímo na DIP, ale na podivné finanční poradce, kteří nabízejí různé investice. Třeba známý před 10 lety, možná už je to i víc, tak byl u něho nějaký poradce a ukecal ho že koupil nějaké fondy za snad 50 tisíc a k tomu byla provize 50 tisíc a že už nic nebude nikdy platit. Nerozuměl tomu a podepsal to. Pak finanční poradce krachl a fondy má někde v Rakousku a spravovat je musí nějak komplikovaně. Nevzpomínám si přesně podrobnosti ale domnívám se přesně před takovými ........ varuje ČNB.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 28. 6. 2024 20:11

Jmenovalo se to Ertrag und Sicherheit, Oblbovali, že přes ně lidé investují do fondů Templeton tzv. 'napřímo'. A přitom to bylo za pořádnou provizi.
Tenkrát spousta lidí přišla o peníze ve fondech Shedlin.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 1. 7. 2024 09:39

Dnes na seznamu ČNB (poskytovatelé DIP) přibyla Fio banka.

Na stránkách Fio banky je sice stav DIPu pořád beze změny, ale i tak je to určitý posun vpřed... :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 7. 2024 21:48

V eBrokeru už lze Fio DIP sjednat jako nový samostatný obchodní účet (přímo v levém menu), jen je třeba mít novější typ eBroker smlouvy, který umožňuje online přidávat další portfolia (=další obchodní účty). Ale na nový typ jak základní smlouvy o bankovních účtech, tak komisionářské smlouvy eBrokera na obchodní účty už jsem s předstihem přešel přes produktový eshop v Internetovém bankovnictví Fio před pár měsíci, takže i jako mnohaletý klient jsem byl připraven, a proto to tam mám (to jen rada pro dlouholeté klienty Fio, že oba typy smluv, tedy na online přidávání účtů bankovních i těch obchodních, lze přejít online v IB).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Alone89 6. 7. 2024 01:09

fijosh píše:Dnes na seznamu ČNB (poskytovatelé DIP) přibyla Fio banka.

Na stránkách Fio banky je sice stav DIPu pořád beze změny, ale i tak je to určitý posun vpřed... :)

No podle me neni bezezmeny jelikoz tam maji potrebne informace a jak rika prispevek nademnou, jde jiz sjednat na pobocce nebo v eBrokeru... :)

Akorat k tomu nikde nevidim cenik, neb ose uplatnuje standard? Pokud jo, chybi informace o presunu do jineho DIPu...

https://www.fio.cz/akcie-investice/dip
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 6. 7. 2024 02:18

Představ si, že 1. 7., kdy fijosh psal svůj příspěvek, byl stav na stránkách Fio ještě beze změny.

Ceník je standardní, je součástí "PŘEDSMLUVNÍ INFORMACE", která je ke stažení přinejmenším před uzavřením smlouvy, resp. dodatku o DIP.

Přesun do jiného DIPu je jako vždy možný jen zrušením DIPu stávajícího. Žádné poplatky za zrušení účtu ani jiné chytáky tam nevidím.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 7. 2024 09:22

Zajímalo by mě jestli jde přes eBroker nakupovat akcie za vlastní EUR a jestli budou poplatky stejné jako u eBroker. Pokud ano, tak je to určitě nejlepší DIP na trhu.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Stileth 6. 7. 2024 09:55

Tak to snad jde i jinde ne?
Stileth
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka