DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Radilka_1 14. 11. 2023 16:40

Češi a státní garance. Stát má garantovat, že společnosti z celého světa v konkrétním portfoliu budou profitabilní, a že dluhopisy firem a států budou vyplácet výnosy a budou řádně splaceny? :-D
Radilka_1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek06 14. 11. 2023 16:47

pulmann píše:A bude tam nějaká státní garance ?

OMG
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 14. 11. 2023 22:59

Úspory na stáří budou největší objem majetku obyvatelstva, snad kromě vlastněných nemovitostí. Kdo by tu garanci všem 10 milionům dal a kde by na to vzal? Vždyť je to nesmysl.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod peliculiar 15. 11. 2023 01:24

pulmann píše:A bude tam nějaká státní garance ?
Radilka_1 píše:Češi a státní garance. Stát má garantovat, že společnosti z celého světa v konkrétním portfoliu budou profitabilní, a že dluhopisy firem a států budou vyplácet výnosy a budou řádně splaceny? :-D
fc70 píše:Kdo by tu garanci všem 10 milionům dal a kde by na to vzal? Vždyť je to nesmysl.

Já ten dotaz na garanci vnímám tak, že se tazatel ptá, zda ty podmínky stát dodrží ... ?
Všichni víme jak to dopadlo z důchodovou reformou Nečasovy vlády a 2. pilířem.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 15. 11. 2023 02:30

Kdyz bude mit politicka strana ve volebnim programu nejakou zmenu zakona, vyhraje kvuli tomu volby, tak je jiste legitimni, ze ten zakon zmeni, pokud nebude mit zmena prime retroaktivni ucinky a nebude kvuli tomu podana zaloba soudu.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pulmann 15. 11. 2023 14:12

Tazatel má na mysli, jestli tam bude kontrola státu, aby se zamezilo zmizení finančních prostředků z fondu nebo investování do nesmyslných nástrojů.
Tak jak to známe z minulosti i současnosti.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 11. 2023 15:16

Podle vládního návrhu budou produkt nabízet
- banky
- kampeličky
- obchodníci s cennými papíry
- investiční společnosti a
- samosprávné investiční fondy.

Daňové zvýhodnění má být výrazné. Od základu daně půjde odečíst až 48 tisíc korun ročně. Bude to však společný limit pro DIP, důchodové spoření v penzijních fondech a životní pojištění. Daňovou úlevu mezi ně půjde libovolně rozložit. Dnes platí limit 24 tisíc korun na penzijní fondy a 24 tisíc na životní pojištění.

Zároveň od 7/24 stoupne maximální státní podpora z 230 Kč při úložce aspoň 1000 Kč/m, a to na 340 Kč od 1700 Kč/m.

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... -40450802#
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 11. 2023 18:14

Tak jit nebo nejit do DIP bude zalezet na poplatcich spravce, zejmena prubezne p.a., ktere vynos z dlohodobeho hlediska klidne snizi o 30% a nepomuze tomu ani "odpusteni" 15% dane z investovanych 48 tis./rok.

Prepokladam, ze to akumulacni SXR8 ETF SP500 s TER 0,07% neprekona...ale pro mene finance gramotni lidi bude DIP asi lepsi nez klasicke DPS, ktere bez prispevku zamestavatele je total useless.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 15. 11. 2023 19:22

U těch poplatků jsem zvědavý, jestli bude garance, čili budou zesmluvněné na celé trvání smlouvy. Protože když z toho nepůjde vystoupit, tak aby se člověk nedočkal toho, že mu za 15 let zvýší poplatek třeba z 0,06 % p.a. (to má Patria a ČS, což by tak nějak šlo) třeba na 0,3 % p.a. (to má RB).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod jan23 15. 11. 2023 23:25

Ahoj, bude možné přecházets DIPem mezi různými poskytovateli? Např z ČSOB do ČS bez toho, abych musel dodanit?

Budu mít možnost zřídil více DIP smluv? Rozumím, že daňové zvýhodnění budu moci čerpat jen od jednoho nebo max do 48 tis.

Díky jAN
Naposledy upravil jan23 dne 16. 11. 2023 08:51, celkově upraveno 1
jan23
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 16. 11. 2023 00:16

Zatím marně přemýšlím, v čem by pro mě bylo kouzlo DIP, abych namísto individuálního investování do ETF pres Degiro šel do něčeho, kde budu vázán bez možnosti výběru na 10 let a patrně za vyšší správcovské poplatky. Jedině ta možnost odečíst si 48 tisíc ze základu daně. A to fakt nevím, jestli kvůli tomu chci na 10 let ty peníze zabetonovat a platit jakési poplatky za správu.

Příspěvek zamestnavatele dostanu na penzijko. Jasně, tam jsem krom možnosti vybrat půlku jako vysluhovou penzi (Chvála bohu, ze jednorazove výběry u starých smluv zůstaly) s těmi penězi zabetonovany taky, ale alespoň tam dostávám příspěvky od státu a něco si z dani taky odectu, ale 48 tisíc to samozřejmě zdaleka nebude (po zvýšení hranice z 1000 na 1700).

No uvidime, až budou známy bližší specifika a nabídky toho DIP.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 16. 11. 2023 02:25

drummond píše:... alespoň tam dostávám příspěvky od státu a něco si z dani taky odectu, ale 48 tisíc to samozřejmě zdaleka nebude (po zvýšení hranice z 1000 na 1700).

Z daní si můžeš odečíst za pomocí penzijka maximálně 24 000 Kč a to v případě, že ročně do penzijka posíláš 36 000 Kč (na prvních 12 000 máš příspěvky státu a na dalších 24 000 Kč máš slevu na dani). Z toho jak to píšeš mám pochybnosti, že tam ty sám posíláš více než 12K ročně. Na výši příspěvku zaměstnavatele v tomto případě nesejde.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 16. 11. 2023 07:07

No a nově budu moci až 48 tisíc (dosud jsem vyuzival snížení základu dane ve vysi 24ntisic, ale po zvýšení limitu z 1000 na 1700, to bude méně) a jen penzijkem na tu castku maximálního odpočtu nedosahnu (tolik tam nemá cenu posílat), což je asi tak to jediné, proč vůbec přemýšlím o DIP. Jiné výhody mi nenabízí.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 16. 11. 2023 07:30

Kouzlo DIP bude doufejme v tom, že ty poplatky budou řádově nižší než co si berou penzijní fondy. Takže naopak bych se ptal, proč chceš nadále plně využívat penzijko než mnohem levnější ETF? Třeba u Patrie jsou už roky pravidelné investice do ETF za poplatek 0,8 % (plus směna) a 0,06 % p.a. Nějak nečekám, že pro DIP by to zdražovali, když v porovnání se zahraniční konkurencí toto je drahé. Penzijko má 1 % p.a. a až 15 % ze zhodnocení.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikocz 16. 11. 2023 08:01

Mě DIP připadá jako ukázkový produkt lobbingu. Zde zřejmě Asociace pro kapitálový trh, nebo něčeho podobného.
mikocz
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka