DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 17. 3. 2025 17:40

Nic složitýho na tom není, je to právě na způsob jiných zemí de facto investiční účet na stáří. Za mě naprosto správně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 17. 3. 2025 17:40

Outlier: Právě proto, ze DIP za nové vlády muže doznat velkých zmen, jsem si nechal staré DPS, kam posilam jen 100 CZK, abych ho udržel v chodu.

Drumsession: to není chyba DIP, po nástupu Donalda klesá většina US titulu, i kdybys to neměl v DIP…., chce to více diverzifikovat, mám i evropská ETF a jsem díky nim jen minus 1,4%, čili žádné drama.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 17. 3. 2025 18:08

xls píše:Nic složitýho na tom není, je to právě na způsob jiných zemí de facto investiční účet na stáří. Za mě naprosto správně.

Stačí si tu přečíst diskuzi, jak těžké je dokazovat a kontrolovat ten daňový odpočet, přitom ta úspora na dani je relativně malá. V Anglii lze odečíst až 60 tisíc liber ročně (pravda státní důchod je nízký a pro všechny stejný). Snad se to odchytá, jak na straně poskytovatelů, tak na straně zákona.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 3. 2025 18:27

A co přesně je na tom těžkého? Je to první rok, tak se to všichni učí. Holt někde (FIO) něco zase vymýšlí jen ke škodě.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 17. 3. 2025 18:52

Jako samozřejmě něco zkusit a pak se dívat, jak to funguje, je validní strategie vývoje věcí, takže proč ne, to je v pořádku. Za mě se ten produkt mohl trochu lépe definovat, což by vedlo k jednodušší kontrolovatelnosti a potenciálně většímu objemu účastníků.

Já osobně bych radši než DIP viděl DPS s nižšími poplatky za správu, např. donutit penzijní společnosti nabízet ještě pasivní ETF fond, který by prostě nakoupil ETF a nechal je ležet, poplatek by mohl být v pohodě kolem 0.4%.. V zemi, kde tříletý test vede k nulové kapitálové dani a daň z příjmů je nízká, mi to přijde jako zbytečný produkt. Pomáhá lidem, kteří to z velké části nepotřebují, a neřeší to problém, že většina populace bude mít nízké důchody, z kterých nevyžije a bude na dávkách. To hlavně by penzijní reforma měla řešit.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 17. 3. 2025 19:16

Daňový odpočet se prokazuje naprosto stejně jako u, tj. pomocí výpisu poskytovatele. Ohledně výše bych souhlasil, ale na to stát asi nemá. Co se týká zhodnocení, tak i když jsem tam dal peníze ve druhé půlce prosince a zvolil tu nejprimitivnější strategii, tak mám ke dnešnímu dni zhodnocení 27,96 % - jen kdyby to takhle šlapalo dál.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 17. 3. 2025 19:51

Prozradíš nám, co konkrétně představuje ta tvoje "primitivní strategie", která je aktuálně velice výdělečná?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 17. 3. 2025 20:06

Akcie Komerčky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 17. 3. 2025 20:11

xls píše:Daňový odpočet se prokazuje naprosto stejně jako u, tj. pomocí výpisu poskytovatele. Ohledně výše bych souhlasil, ale na to stát asi nemá. Co se týká zhodnocení, tak i když jsem tam dal peníze ve druhé půlce prosince a zvolil tu nejprimitivnější strategii, tak mám ke dnešnímu dni zhodnocení 27,96 % - jen kdyby to takhle šlapalo dál.

Tak vzor pro tohle je asi americká IRA, tam se dá koupit leccos, ale limit je 6500 USD, zase při odečtu vkladů z daní se ale pak nějak daní ta penze. Jinak zvýhodňovat lidem spoření na důchod i přes nákup jednotlivých akcií nebo dokonce kryptoměn mi přijde od státu dost odvážné.

Ale tak snad to tady rozčeří stojaté vody a i některá penzijka půjdou s poplatky dolů. Pořád nechápu, proč nějaká menší společnost nepřijde s tím, že má fond s poplatkem 0,9% a nezačne lákat lidi k sobě. Nejspíš si myslí, že by to nefungovalo, protože většina lidí se k penzijku dostane přes poradce, ať už bankéře nebo brokera.

-- 17. 3. 2025 19:14 --

xls píše:Akcie Komerčky.

Taky mám (mimo DIP), ale nemůžu říct, že by tohle byla vhodná akcie na důchodové spoření třeba na 30 let. Vlastně až teď se dostala na cenu z před cca 10ti let. Všechny české akcie jsou relativně malé, proto mi tenhle způsob DIPu přijde trochu zvláštní jako spoření na penzi.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 17. 3. 2025 22:09

Koupit do DIP jen jednu akcii může dávat smysl pro někoho, kdo investuje i jinde. Tedy má diverzifikaci pořešenou jinak a tady si vyhodnotil, že nejlevnější je vzít jednu českou akcii. Jinak je to velké riziko.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 3. 2025 01:01

48000 Kc rocne, co na tom kdo chce diverzifikovat? Inflace vam z toho uzere vic, nez pripadny pokles hodnoty ceskych akcii. :D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fc70 18. 3. 2025 02:44

… já bych to řekl tak, že na důchod by opravdu bylo lepší investovat spíš o řád víc. Ale jestli jsou tohle něčí jediné úspory na důchod, tak by hodně diverzifikované být měly, i za cenu nějakého poplatku.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 18. 3. 2025 05:54

Tak já samozřejmě investuju hlavně mimo DIP, do DIPu jsem šel jen kvůli tomu, že tam prakticky "přesunu" část akcií z normálního portfolia a ušetřím něco na daních. Ani v tom normálním portfoliu nejsem přeborník v diverzifikaci, ale spíš přemýšlím, jak vydělat.

KB nehodnotím z perspektivy 30 let, ale z perspektivy časového testu, a tam problém nevidím - ani v rámci DIPu není problém to případně vyměnit za něco jiného. To, že se akcie dostala na cenu zpřed 10 let, mně moc nezajímá, mně spíš zajímá, že před 3 roky stála pod 600 a k tomu vyplácí solidní dividendu.

Ať si každý investuje podle svého, hlavně když mu to bude vyhovovat, ale chtělo by to trochu rozlišovat mezi investory teoretiky, kteří řeší jak diverzifikovat a optimálně investovat pár desítek tisíc, a praktiky, kteří jsou schopni vydělávat miliony.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 18. 3. 2025 06:13

Já se nehádám – do DIPu jsem investoval tak, aby mi dávalo smysl celé portfolio a vyšlo to tak, že tam mám taky 100 % KB :)

(Ale nemám vůbec žádnou ambici tvrdit, že by to měla být nadprůměrně dobrá investice. Tohle je náhoda, ne doporučení.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 18. 3. 2025 06:20

U podobných akcií mně přijde ideální, že když se nakoupí za zajímavou cenu, tak pak vypadá i dividenda vztažená k nákupní ceně super. Tj. když nakoupím za 600, tak 90korunová dividenda je 15 % z původní investice (i když neřeším aktuální cenu 1100). A takhle to může fungovat klidně dál.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka