xls píše:Daňový odpočet se prokazuje naprosto stejně jako u, tj. pomocí výpisu poskytovatele. Ohledně výše bych souhlasil, ale na to stát asi nemá. Co se týká zhodnocení, tak i když jsem tam dal peníze ve druhé půlce prosince a zvolil tu nejprimitivnější strategii, tak mám ke dnešnímu dni zhodnocení 27,96 % - jen kdyby to takhle šlapalo dál.
Tak vzor pro tohle je asi americká IRA, tam se dá koupit leccos, ale limit je 6500 USD, zase při odečtu vkladů z daní se ale pak nějak daní ta penze. Jinak zvýhodňovat lidem spoření na důchod i přes nákup jednotlivých akcií nebo dokonce kryptoměn mi přijde od státu dost odvážné.
Ale tak snad to tady rozčeří stojaté vody a i některá penzijka půjdou s poplatky dolů. Pořád nechápu, proč nějaká menší společnost nepřijde s tím, že má fond s poplatkem 0,9% a nezačne lákat lidi k sobě. Nejspíš si myslí, že by to nefungovalo, protože většina lidí se k penzijku dostane přes poradce, ať už bankéře nebo brokera.
-- 17. 3. 2025 19:14 --xls píše:Akcie Komerčky.
Taky mám (mimo DIP), ale nemůžu říct, že by tohle byla vhodná akcie na důchodové spoření třeba na 30 let. Vlastně až teď se dostala na cenu z před cca 10ti let. Všechny české akcie jsou relativně malé, proto mi tenhle způsob DIPu přijde trochu zvláštní jako spoření na penzi.